LED calculators en veel LED-info, -uitleg en -voorbeelden

Discussie in 'Model elektronica' gestart door ron van sommeren, 3 okt 2008.

  1. Cheeta

    Cheeta Forum veteraan

    Lid geworden:
    8 jul 2003
    Berichten:
    9.523
    Locatie:
    Nieuwegein
    onder welke steen heb jij gelegen dat je 8 weken later pas reageerd??????????????????????????????????????/
     
  2. hansv

    hansv

    Lid geworden:
    27 aug 2011
    Berichten:
    57
    Locatie:
    eindhoven
    Technisch gezien heb ik niets toe te voegen.
    Maar, ik zou graag led's gebruiken in de verlichting van modelboten. Het punt is dan dat de meeste lampen in/aan een boot rondom stralen, terwijl een led een zeer beperkte straal "rechtuit" levert. Is daar wat aan te doen?
    Een tweede punt is dat men zegt dat een led zo efficient is. Maar een led heeft een voorschakelweerstand die geen licht geeft. Een led met een diodespanning van 3 volt met een stroom van 30 ma. en een voorschakelweerstand voor 12 volt, is net zo zuinig als een lampje van 12 volt 30 ma.
    Wat zijn dan nog de voordelen en nadelen van ledverlichting in boten?

    Ik snap wel dat een led als koplamp van een auto of trein heel redelijk zal werken.

    HansV
     
  3. Sleurhutje

    Sleurhutje Forum veteraan

    Lid geworden:
    2 jun 2006
    Berichten:
    25.207
    Locatie:
    Beverwijk
    Wat ik eigenlijk in alle verhaaltjes duidelijk mis, is dat een LED stroombron gestuurd wordt. Ernst heeft hier wel een soortgelijke verwijzing naar gemaakt door de zeggen dat een LED niet spanningsgestuurd is maar de benaming ontbreekt. De voorschakelweerstand fungeert als een heel erg simplistische stroombron. Voor de meeste toepassingen afdoende. Bij hogere stromen niet aan te raden. Dan is een oplossing met een LM117/LM317 of soortgelijke regelaars een veel betere keuze.

    [​IMG]
     
  4. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    29.463
    Locatie:
    Sassenheim
    De meeste LED's zijn 20mA maar doen het ook prima op 15mA zonder veel verschil te laten zien. De zuinigheid komt ook niet uit 1 LED maar uit een serie van LED's, met 3V LED's kan je er 3 in serie zetten en er nog een serieweerstand bij voor de 12v, dan jeb je (in het geval van 30mA) even 60mA bespaart.
    Ander voordeel is hitte, een LED zal vanwege zijn lage spanning en het niet hebben van een gloeidraad ook weinig hitte ontwikkelen wat samen met zijn kunstof behuizing en een lange levensduur ideaal maakt voor een vaste inbouw.
    Betreffende de bundel, verdiep je eens in wat er leverbaar is, de leverbare stralingshoek kan varieren van 15 graden tot zelfs 120 graden.

    Je moet het heel bont maken als je voor de hogere stromen naar andere middelen moet grijpen. In alle gevallen dat je een lineaire oplossing voor stroombron gebruikt wordt er net zoveel spanning in warmte omgezet.
     
  5. Sleurhutje

    Sleurhutje Forum veteraan

    Lid geworden:
    2 jun 2006
    Berichten:
    25.207
    Locatie:
    Beverwijk
    Standaard LEDs misschien wel, maar bij gebruik van hoog vermogen LEDs (CREE, Luxeon) of veel LEDs parallel kunnen de stromen dermate oplopen dat een weerstand niet handig is. Een LM317 is kleiner dan een dikke weerstand van 20W (beiden zullen dezelfde koeling nodig hebben). ;)

    Ook is de schakeling zo te maken dat je ingangsspanning kan variëren binnen een bepaald bereik en je stroom toch constant blijft. Als je accu dus leger raakt, gaat het licht niet zwakker branden. Voor RC wil je dat misschien juist wel, altijd handig om een waarschuwing vooraf te hebben. :D
     
  6. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    29.463
    Locatie:
    Sassenheim
    Daartegen zou een switched voltage regulator voor een lagere spanning de juiste oplossing zijn, dan kan je een kleinere weerstand gebruiken voor de stroomreguliering. Uiteraard zijn er ook switched current regulators te vinden.
     
  7. Sleurhutje

    Sleurhutje Forum veteraan

    Lid geworden:
    2 jun 2006
    Berichten:
    25.207
    Locatie:
    Beverwijk
    Hogere stroom door de LED en dan pulseren. Meer lichtopbrengst en een lager totaal stroomverbuik. :D In veel specs van LEDs staan deze gegevens ook (puls-pauze verhouding vs. pulsstroom).
     
  8. joiner

    joiner Guest

    82 leds parralel geschakeld.

    Beste modelbouwers,

    Ik heb al enorm veel gelezen over aansluiten van leds.
    Daar ben ik al een stuk wijzer van geworden, maar er rest mij nog één vraag.

    Ik 82 leds parralel geschakeld op een 18v spanning. In eerste instantie had ik om de 5 leds een 560ohm weerstand. Dit met als resultaat, dat de eerste leds fel branden en de laatste niet.
    Daarna alle weerstanden verwijderd en aan het begin een aantal weerstanden van 560ohm parralel geschakeld. 7 stuks. Dit werkte prima qua licht sterkte, alleen worden ze veel te heet.

    Als ik alles goed begrijp kan ik het beste (als ik het parralel wil laten) voor ieder ledje een weerstand solderen?!...

    Als ik in de weerstand calculator het volgende invoer:
    18v stroom, 2,2 volt led, 20mA, 1 led = een weerstand van 790 ohm
    wat effectief een 820 ohm weerstand zal worden.

    Als ik dit gewoon 82 keer herhaal zou het dan goed moeten zijn?
    Of kom ik dan weer andere problemen tegen?
    En als ik mijn circuit (82lleds) nu kan laten branden op 9 weertstandjes van 560ohm is 820ohm per led dan niet veel te veel?

    Ik weet dat er heel veel over is geschreven, maar hier heb ik nog geen antwoord op gevonden.

    Alvast bedankt voor de tips en/of verwijzingen.

    Groet, joiner.
     
  9. Sleurhutje

    Sleurhutje Forum veteraan

    Lid geworden:
    2 jun 2006
    Berichten:
    25.207
    Locatie:
    Beverwijk
    Als het om dezelfde LEDs gaat, kun je ze ook serie-parallel schakelen. Je zet er dan bijv. 5 in serie (anode aan kathode aan anode aan kathode etc.) en één voorschakelweerstand van 680 of 820 Ohm. De stroom blijft 20mA voor 5 LEDs in serie. Hiermee beperk je de dissipatie in de voorschakelweerstand en je hebt toch minder weerstanden nodig.

    Indien de LEDs niet hetzelfde zijn (bij voorkeur zelfs dezelfde productieserie) maar bijv. wel wit maar van verschillende merken, kunnen kleurverschillen optreden.
     
  10. joiner

    joiner Guest

    Goedemorgen Sleurhutje,
    Bedankt voor je advies en sorry voor mijn late reactie. Was even t land uit.
    Alle leds in mijn opstelling zijn van hetzelfde type. Het rood/groene leds met 3 polen, waar ik er maar 2 van gebruik. Ik gebruik alleen de groene led.

    Jouw advies om een aantal leds in serie te schakelen en die parralel is inderdaad een mogelijkheid, alleen betekend dat in mijn situatie dat ik alles moet loshalen en opnieuw moet gaan vrezen. Tenzij ik de leds in serie kan zetten door de + pool aan de + pool en de - pool aan de - pool kan zetten. Met jouw bewoording: anode aan anode, led ,kathode aan kathode, led, anode aan anode etc.

    Wat ik eigenlijk zoek is een oplossing waarbij ik alles parralel kan laten met 1 + en 1- draad. Als daar een oplossing voor is natuurlijk.

    Zou ik, omdat ik ruim 82 leds heb, de boel kunnen aansluiten zonder weerstanden?
    Of te wel, hebben 82 leds samen genoeg weerstand om te voorkomen dat zij doorbranden?

    Als dit niet kan, dan denk ik dat ik er toch aan moet geloven om voor iedere led een weerstandje te solderen.

    Hoop dat jij of iemand anders nog een andere oplossing heeft.

    Groet, joiner.
     
  11. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.335
    Locatie:
    Woerden
    Je kan en moet NOOIT leds op een voeding aansluiten zonder een stroombegrenzing. De meest simpele stroombegrenzing is een weerstand. De waarde van die weerstand moet je voor iedere spanning apart uitrekenen.
    De schakeling eerder in dit draadje gegeven zal er voor zorgen dat er een constante stroom door de led's loopt de niet afhankelijk is van de spanning. Dat werkt uitstekend maar wordt wat ingewikkeld en misschien ook wel kostbaar.

    Elke led zijn eigen weerstand geven kan natuurlijk en zal prima werken. Het nadeel is wel dat je veel weerstanden nodig hebt en dat er behoorlijk veel energie verloren gaat.
    Je hebt 82 led's en een voeding van 18V.
    De simpelste manier is dan 8 led's in serie zetten met een weerstand. Zo krijg je dan 10 "takken" van 8 led's en een weerstand. De laatste twee led's zet je ook in serie met een eigen, hogere, weerstand. Zie de tekening hieronder.
    [​IMG]
    Dan neem je de plus draden van die 11 "takken" en maak die aan elkaar zodat je één enkele plus draad krijgt. Met de min draden doe je dat ook zodat je slechts 2 draden hebt die je op de voeding aan kan sluiten en klaar is Joiner.

    Volgens mij is dat de simpelste oplossing, de goedkoopste en ook nog eens de energie vriendelijkste. Er kleeft wel een nadeel aan. Als er ergens één ledje kapot gaat zal die hele tak van 8 led's uit gaan.
    De defecte led vinden is helemaal niet zo moeilijk. Gewoon elke led één voor één kortsluiten. Als je de defecte kortsluit zullen de 7 andere led's aan gaan. Vervangen van de defecte led zal alles weer doen aan gaan. Gaan er vaak ledjes defect? Nee helemaal niet dus waar zou je je zorgen om maken. Misschien dat je eens per jaar een ledje zal moeten vervangen maar dan moeten ze wel de hele dag en elke dag branden.
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 17 nov 2015
  12. joiner

    joiner Guest

    Beste Ernst,

    Hartelijk dank voor jouw uitgebreide reactie en het schema.
    Ik begrijp dat een aantal leds in serie te schakelen de beste oplossing is.
    Maar gezien ik alles al gesoldeerd en ingefreesd heb in een parralel opstelling, denk ik dat het in mijn geval eenvoudiger is om nu per lampje een weerstandje bij te solderen. Tenzij een led niet + en - gevoelig is. Dan zou ik gewoon om en om de + en - draad kunnen doorknippen. Maar ik schat zo in dat dat niet gaat werken.

    Ik ga een bosje weerstanden kopen. Als ik alles goed heb begrepen, kan ik de weerstand die nodig is voor 1 led gewoon 82 keer herhalen toch?

    Nogmaals dank voor de adviezen.

    Groet, Joiner
     
  13. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.335
    Locatie:
    Woerden
    Led's zijn zeer zeker + en - "gevoelig". Als je hem verkeerd om aansluit zal de led NIET branden. Wanneer je 18V als voeding gebruikt is er zelfs een (kleine) kans dat de led kapot gaat! Voorzichtig dus!

    Natuurlijk kan je elke led een eigen weerstand geven dat zal zeker werken. De waarde zal afhankelijk zijn van de stroom die je door de led wil laten lopen.
    Zijn het witte of blauwe led's dan is 10mA meestal wel voldoende. De weerstanden voor elke led zullen dan 1500 Ohm moeten zijn.
    Andere kleuren hebben meestal 20mA nodig en dan is een weerstand van 820 Ohm per led nodig.
    Succes.
     
  14. joiner

    joiner Guest

    Ernst,

    Wederom mijn dank voor je info.
    Ik heb van de led's die zowel rood als groen kunnen branden. Wat ik heb kunnen vinden, zijn ze inderdaad 20mA. Ik ga het proberen met al die weerstanden.
    In het ergste geval zal ik een andere travo moet halen, maar dat is te overzien.

    Groet,
    Joiner.
     
  15. ron van sommeren

    ron van sommeren Forum veteraan

    Lid geworden:
    31 aug 2002
    Berichten:
    29.332
    Locatie:
    halverwege Tiel & Nijmegen, tussen Maas & Waal
    Eén of twee van de calculators in het openingsbericht kunnen berekeningen doen voor serie- + parallelschakeling van veel LEDs.
     
  16. joiner

    joiner Guest

    Ron,
    Ik heb al meerdere keren geprobeerd om het in een parralel setting te berekenen met de door jou gegeven links. Daar kom ik niet helemaal uit, maar met de info en adviezen die ik heb ontvangen moet het gaan lukken.
    Dank voor je tip! En mijn complimenten voor het openings stuk! Erg duidelijke.

    Groet, joiner.
     
  17. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    29.463
    Locatie:
    Sassenheim
    LED's parallel schakelen is iets wat juist niet wordt gedaan. Door toleranties is de kans heel groot dat de ene LED beter brandt dan de ander omdat er altijd 1 LED tussen kan zitten die de spanning lager houdt dan een andere LED wilt hebben.

    Wil je het toch weten moet je de waarde van de weestand voor 1 LED delen door het aantal LED's die je parallel wilt zetten.
     
  18. Richard Branderhorst

    Richard Branderhorst

    Lid geworden:
    2 sep 2002
    Berichten:
    3.108
    Locatie:
    Ederveen
  19. Ginjirou

    Ginjirou

    Lid geworden:
    30 jul 2012
    Berichten:
    93
    Ik lees heel veel over hoe je een LED moet aanlsuiten en wat erbij komt kijken. Maar wat is nou de beste plek om je ledjes op te plakken?

    Nu wil ik mijn truggy voorzien van LEDjes maar weet dus niet of het handiger is ze in mijn bumper te monteren, Of aan de binnenkant van mijn body? Het idee dat me led vastzit aan 1 body vind ik niet zo fijn
     
  20. ron van sommeren

    ron van sommeren Forum veteraan

    Lid geworden:
    31 aug 2002
    Berichten:
    29.332
    Locatie:
    halverwege Tiel & Nijmegen, tussen Maas & Waal
    Dat kun je beter in het betreffende auto subforum vragen, daar weten ze om wat voor kunststoffen het gaat.
     

Deel Deze Pagina