Advies gezocht voor goede beginnershelicopter (zoals Blade mSR) en zender

Discussie in 'Electro specifiek' gestart door Peter Brand, 11 feb 2018.

  1. Bruno van Hoek

    Bruno van Hoek Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 aug 2002
    Berichten:
    10.694
    Locatie:
    Almere, MVA (ex-Daedalus Amsterdam)/ PH-SAM/F23D
    Zoals ik ergens anders al reageerde, ook ik heb relatief lang doorgevlogen met de MSR, en hij is nog steeds luchtwaardig. Heb er al vrij vlot wel een aluminium tuimelschijf in gezet en een carbon flybar, maar verder standaard. Omdat ik nog meer modelvliegpijlen op mijn boog heb, doe ik het helivliegen rustig aan en maak de volgende stap pas als daar tijd en ruimte voor zijn. Voordeel is dat m'n ruimtelijke reflexen nu redelijk goed ingeslepen zijn. Doe eigenlijk niks met een simulator.
    Klopt ik vind het er ook niet uitzien. Wat dat betreft komt eigenlijk alleen de Taranis in aanmerking. Die ziet er tenminste uit als een echte zender. Een rechtstreekse afstammeling van de JR, waar ik nog mee vlieg.
     
  2. Peter Brand

    Peter Brand

    Lid geworden:
    10 feb 2018
    Berichten:
    74
    Locatie:
    Capelle aan den IJssel
    Vanwaar de aluminium tuimelschijf en carbon flybar? Niet dat ik het in de verste verte aandurf om dat soort dingen (nu al) te doen. Maar altijd leuk om te leren waarom dingen gedaan worden :)
     
  3. Peter Brand

    Peter Brand

    Lid geworden:
    10 feb 2018
    Berichten:
    74
    Locatie:
    Capelle aan den IJssel
    Dank voor deze aanvulling helikoper. Inderdaad ligt het allemaal wat genuanceerder heb ik inmiddels begrepen. Sommige winkels die nu niet meer geleverd krijgen zijn daar niet zo blij mee en dat zorgt ook weer voor negatieve aandacht.

    Ik blijf voorlopig lekker bij spektrum en bij blade. Ik vind huiskamervliegen toch erg leuk :)
     
  4. Bruno van Hoek

    Bruno van Hoek Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 aug 2002
    Berichten:
    10.694
    Locatie:
    Almere, MVA (ex-Daedalus Amsterdam)/ PH-SAM/F23D
    Veel minder speling en flex tussen servo's en flybar, en die carbon versie is een stuk stijver. Voelt preciezer aan. Maar het blijven details hoor, hij wordt er niet ineens 30% beter van, hoor.
    Mijn Nano CPS is qua aansturing nog helemaal standaard maar die kan ook nog wel wat meer precisie gebruiken.
    Ik vlieg gewoon nog niet goed genoeg met dat ding om met speling etc. toch precies te reageren....:D
    Maar het komt er aan......

    Zo'n flybar geval als de MSR kan gewoon niet heel snel vliegen, je moet FWD op de tuimelschijf blijven geven.
    Doe je dat bij een CPS, dan is die vertrokken en zie je in no-time niet meer wat je doet, die moet je alleen inleiden en dan tegenhouden, voortdurend corrigeren, wegloopneigingen de kop indrukken.
    Maar dat gezegd hebbend, ik kan er nu net zo netjes mee hoveren als met m'n MSR. Nose-in en zo.
    Maar een cirkel nose-in om me heen doe ik zo met de MSR, met de CPS is dat nog een heel gevecht.
    Maar ik heb de tijd.....
     
  5. Student

    Student Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    5 jan 2008
    Berichten:
    15.936
    Locatie:
    Rotterdam
    Nadeel van alu is dat het vaak (heel) erg duur is. En tegelijk in een crash nog steeds krom kan raken.
    Alu is lang niet altijd beter.
    ook in alu heb je kwaliteitsklassen.

    Denk je er iets goeds op te zetten, buigt het in de eerste crash, en krijg je het daarna nooit meer recht.
    Al zie je niet altijd dat het scheef is.

    Carbon staafje kan. Waarschijnlijk wat lichter dan de volle koolstaf. Dat lichte geeft ook een tik ander gevoel in de heli
    Misschien iets langer, dat scheelt ook.
    Langer wordt het rustiger vsn, korter wordt hij agressiever van.
    Te kort of te licht, en de heli gaat rare dingen doen.
     
  6. hermor

    hermor

    Lid geworden:
    7 aug 2008
    Berichten:
    972
    Locatie:
    Hengelo
    @ Bruno Hmm, alsof het uiterlijk de keuze voor een zender bepaald.. ik neem aan dat je met "taranis" de x9d bedoeld .. de Taranis qx7 is ook een taranis namelijk.. Misschien is het handiger je gewoon eens even ergens in te verdiepen voor je iets op zn uiterlijk beoordeeld. Maar ieder zn ding natuurlijk

    @ Peter ik denk, dat je inmiddels wel voldoende nuttige en zinloze adviezen alles daartussen hebt gekregen(-: laat maar een keer weten wat en waarom je hebt gekozen. Ben benieuwd.
     
    Laatst bewerkt: 14 feb 2018
  7. Bruno van Hoek

    Bruno van Hoek Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 aug 2002
    Berichten:
    10.694
    Locatie:
    Almere, MVA (ex-Daedalus Amsterdam)/ PH-SAM/F23D
    Is het nou het eerste of het laatste?
    Uiteraard heb ik me er in verdiept en inderdaad bedoel ik de X9D (daar heb je 100% gelijk in). En als je van goede foto's niet kunt zien of iets niet goed in de hand zal liggen, moet je inderdaad geen advies geven.
    Zenders die ik beroerd vond vasthouden en bedienen zijn bijv., de Multiplex tegels en zelfs de Cockpit serie, de Futaba FC-serie, de Jeti's en zo kun je er nog wel een paar verzinnen. Er is heus wel mee te vliegen, maar fijn wordt het nooit. Wel goed vind ik bijv. de oude Kraft KP serie, de JR X serie en de Futaba FF serie met hun nakomelingen.
    Kortom, zet de QX7 naast deX9D en dan zie je het.
    Dat iemand anders hem geweldig vind doet daar weinig aan af, let's agree to disagree.
    Maar goed, we hebben nu dus één stem voor en één stem tegen, ieder z’n ding.
     
  8. Peter Brand

    Peter Brand

    Lid geworden:
    10 feb 2018
    Berichten:
    74
    Locatie:
    Capelle aan den IJssel
    Op een tip van @onno10 heb ik op marktplaats een DX6 gevonden die ik dan maar wilde kopen. Na een berichtenwisseling met de verkoper waarin we de prijs overeen zijn gekomen hoor ik echter niets meer over de verdere afhandeling. Dus dat is weer een goed begin :( Nu nog maar even verder kijken dus. Gelukkig zijn er nog wel een paar webshops die volop Spektrum en Blade verkopen. Die QX7 werkt volgens mij niet out-of-the-box met DSM2 en ik weet ook niet of en waar hij in Nederland te vinden is. Ik ben nog niet zo thuis in die spullen dat ik zelf ga lopen sleutelen met modules en zo.
     
  9. hermor

    hermor

    Lid geworden:
    7 aug 2008
    Berichten:
    972
    Locatie:
    Hengelo
    Hoi Peter,

    Er staan er wel meer op mp, er is keuze genoeg, gewoon niet op één paard wedden(-;

    Ik denk zelf ook dat dat de meest handige keuze is. Wat de qx7 betreft, er zijn meerdere aanbieders waar je hem in nederland kan krijgen. Zelf heb ik hem echter online besteld. De orange dsm2 module kost je ongeveer 25 euro en kan je gewoon achterin klikken. Per programma kan je aangeven of de zender gebruik moet maken van het standaard protocol of de gemonteerde module. Wat het anders maakt is het programmeren van de zender, daar moet ik zelf ook nog achter komen. Wbt de kwaliteit, daar zijn geen twijfels over.
     
  10. Bruno van Hoek

    Bruno van Hoek Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 aug 2002
    Berichten:
    10.694
    Locatie:
    Almere, MVA (ex-Daedalus Amsterdam)/ PH-SAM/F23D
    Ah, opluchting...;) Want ook dat laatste ben ik 100% met je eens :thumbsup:, de rest is een kwestie van smaak.
    Ik heb nog een van de eerste O rx modules en die doet het nog steeds prima. Gebruik hem alleen voor indoor, anders gaat de FrSky DJT er in.
     
  11. Peter Brand

    Peter Brand

    Lid geworden:
    10 feb 2018
    Berichten:
    74
    Locatie:
    Capelle aan den IJssel
    @Bruno van Hoek jij hebt dus zowel de mSR als de nano CPS? Als je probeert terug te denken aan je beginperiode met de mSR had je toen ook kunnen beginnen met de nano CPS? Dit omdat ik, als ik voor een nieuwe zender ga ook een nieuwe heli moet hebben. En ik weet niet of de mSR S dan de juiste keuze is of gewoon direct de nano CPS met alle hulpjes aan zoals SAFE en dergelijke. De een zegt doe het niet en de ander zegt dat het prima kan...
     
  12. hermor

    hermor

    Lid geworden:
    7 aug 2008
    Berichten:
    972
    Locatie:
    Hengelo
    Zelf ben ik welliswaar redelijk nieuw in heli vliegen maar niet geheel onbekend met rc in het algemeen. En net zoals bij veel producten zijn er net zo veel meningen als productkeuzes. Ieder heeft zn eigen redenen om te kiezen voor een speciefiek product. Dat kan prijs, soort gebruik en mate van gebruik zijn. Zo zal bij zenders de keuze gemaakt worden op basis van meningen van anderen, type gebruik.. ben je een pincher of thumber ( bedien je de knuppels met je duim of tussen je duim en wijsvinger/ringvinger) het aantal benodigde kanalen, het type ontvangers wat je al hebt of wil gebruiken.. wil je telemetry.. spraak terugkoppeling etc etc.. en in jouw geval de keuze voor het gebruikte protocol icm bekendheid met een bepaald type zender. Van elk systeem valt wat te zeggen, Spectrum was een poos geleden "je van het".. nu ineens zou het storingsgevoelig zijn.. .tja.. ik denk dat de meningen wel eens gekleurd zijn en je ze soms met een flinke korrel zout moet nemen. Van spectrum zijn veel namaak ontvangers in de handel en daar is de kwaliteit soms erg slecht van weet ik uit ervaring, maar dat zegt niks over de kwaliteig van het originele product. Een nike schoen word niet ineens slecht omdat er veel nep in de handel is. Futaba.. ik denk kwaliteit onomstreden maar soms (te) duur, zeker als je meer functies wil. Maar ook dat is subjectief.. ik vlieg geen jets van vele duizenden euros en mijn budget en eisen liggen ws wat lager op dat gebied Ik heb nu een futaba t8fg en een spectrum dx6i ik gebruik beide nog steeds en beide geen gedoe mee gehad. Bij mij is de keuze voor wat anders niet gebaseerd op falen van deze systemen maar op de combi van meer, door mij persoonlijk gewenste, functionaliteit gecombineerd met een aantrekkelijke prijs en gesteund door vele positieve reviews.

    Ieder ander zal dus zij of haar keuzes maken. Waar de een de zender goed in de hand vind liggen vind de ander het waardeloos..

    Om op het begin van dit draadje terug te komen, de zoektocht naar een alternatief voor de dxi6 of in ieder geval een zender die dsm2 ondersteund.

    Dan zijn er dus deze opties als ik ze goed heb genoteerd

    Een dx6i van mp, aantrekkeliikke prijs maar niet nieuw denk zon 50 a 60 euro zal zeker lukken
    Een dxe van mp met dsm2 en dsmx is wat duurder en ook niet nieuw, ik schat zon 150 160 euro
    Een qx7 met orange dsm2 module, 130 + 25 , als je ze in nederland koopt.
    Huidige heli verkopen en een andere combi aanschaffen waar je qua combinatie verder mee kan komen. De keuze is reuze..
     
    Bruno van Hoek vindt dit leuk.
  13. hermor

    hermor

    Lid geworden:
    7 aug 2008
    Berichten:
    972
    Locatie:
    Hengelo
    Gaat het om de laatste optie, kijk ook eens naar de xk k120. Dit is een vergelijkbaar product als de v977 van wl toys. Maar als bnf versie verkrijgbaar en vliegt met fhss protocol. Te binden met elke futaba zender die dat protocol ondersteund. (Overigens ook daar is een module voor verkrijgbaar.)

    De heli is volledig cp, onderdelen zijn goedkoop en je kan je ei er volledig in kwijt want de leercurve loopt van eenvoudig vliegen zoals een fixed pitch heli doet tot volledig 3d.

    Fhss zenders zijn goed verkrijgbaar ik meen zelfs dat er een futaba zender is die beide fasst en fhss ondersteund, wellicht op dit forum iemand die dat weet? (Inmiddels achter: t14sg... )

    Persoonlijk zou ik dan neigen naar de goedkopere technisch vrijwel identieke 977 welke compleet met zender geleverd word maar das gebaseerd op dat verhaal hierboven..(-;
     
    Laatst bewerkt: 14 feb 2018
    Bruno van Hoek vindt dit leuk.
  14. Bruno van Hoek

    Bruno van Hoek Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 aug 2002
    Berichten:
    10.694
    Locatie:
    Almere, MVA (ex-Daedalus Amsterdam)/ PH-SAM/F23D
    Ten eerste, ik beschouw mijzelf nog steeds als een helibeginner. Dus alles wat ik zeg moet altijd gerelativeerd worden.
    Ik zou die CPS nooit onder controle hebben kunnen krijgen als ik niet al met de MSR had kunnen sturen.
    De gestabiliseerde mode van de CPS heb ik nooit goed aan de gang gekregen. Ding ging meteen op z'n kant.
    Er is een manier om de 'neutraalstelling' te resetten, maar wat ik ook probeerde, ik heb dat nooit voor elkaar gekregen.
    Heb een keer een aparte mode in mijn zender aangemaakt met de tuimelschijf trims zover verschoven dat deze op het oog vlak stond en toen lukte de SAFE mode wel. Al vliegt het dan nog tammer dan een MSR, heb ik dus meteen maar weer weggehaald.
    Maar de 'agility mode' reageert goed. Alleen helpt alles loslaten, zoals bij een MSR dan niet.
    Je vliegt dan een echte CP heli en die moet je constant corrigeren. Daar oefen ik dus NIET mee in de huiskamer.;)

    Ik zou hoe dan ook kiezen voor een zender, waar je zowel DSM2 als DSMX mee kunt aansturen.
    En voor buiten FrSky....;)
    We hebben hier al iemand die de nieuwste FrSky kent, maak gebruik van die kennis......
     
  15. hermor

    hermor

    Lid geworden:
    7 aug 2008
    Berichten:
    972
    Locatie:
    Hengelo
    Wbt het verhaal over de safe mode. De safe mode gebruikt een meerassige gyro welke ervoor zorgt dat je ongeacht de stand van de knuppel met de heli een maximale hoek tov horizontaal kan maken. De gyros worden vaak in de war gebracht als je zoals bij een fbl heli gaat corrigeren terwijl je op de grond staat, je moet bij een fbl heli dus zorgen dat je zsm in de lucht hangt zodat de correcties die de controller maakt ook effect hebben op je heli, want bij geen effect ( de heli staat immers nog stabiel op de grond) gaat de heli/controller nog meer uitsturen tot deze inderdaad in 1 keer omvalt.

    Fbl is flybarless, deze worden niet mechanisch gestabiliseerd met een flybar maar elektronisch door een fbl controller met 3 of meerassige gyros. Deze zit bij de kleine helis ingebouwd. Bij grotere helis is dit een losse unit die je zelf kiest zoals een beastx of iets dergelijks.

    Dit is overigens een effect wat ook alle grotere fbl helis ( ook de 450, 550 etc) hebben.

    Maw je bestuurd niet direct de heli maar geeft signalen door aan de controller die dat vervolgens omzet in een (gecorrigeerd ) signaal naar de servos. De swash vlak zetten moet dus enkel mechanisch maar nooit met de trim want dat zien de controllers gewoon als input. Dat heeft dus inderdaad effect op het vliegen.
     
  16. Bruno van Hoek

    Bruno van Hoek Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 aug 2002
    Berichten:
    10.694
    Locatie:
    Almere, MVA (ex-Daedalus Amsterdam)/ PH-SAM/F23D
    Mijn ervaring tot dusver...
    Klopt helemaal dat je op de grond niet moet sturen.
    In de niet-SAFE mode staat de swash mooi vlak, in de SAFE mode flink scheef. Keurig reagerend met tegensturen op het bewegen van de heli.
    Alleen neutraal klopte voor geen meter.
    Er is een procedure om die instelling te resetten, werkte alleen niet bij mij.
    Met subtrim lukte het om de swash (in SAFE) vlak te trimmen en was het ding meteen vliegbaar. Alleen zo sloom en corrigerend dat het niet leuk meer was.
    Vandaar dat ik de CPS alleen als flb vlieg. En dat is lastig, maar leuk. En je wordt er zelf beter door.
     
  17. Peter Brand

    Peter Brand

    Lid geworden:
    10 feb 2018
    Berichten:
    74
    Locatie:
    Capelle aan den IJssel
    Maar wat ik me dan afvraag is als de helikopter dan 'suf' vliegt met SAFE aan, of dat dan voldoende suf is voor een beginner? Ik lees regelmatig dat men zegt dat het prima kan, maar zoveel mensen zoveel meningen ;)
     
  18. Student

    Student Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    5 jan 2008
    Berichten:
    15.936
    Locatie:
    Rotterdam
    Dat is jouw keuze...

    Ik persoonlijk vind de originele “ beginnersheli’s”, (vooral met safe) gewoon ruk vliegen.
    Nu komt dat ook enigszins omdat er op ons veld meestal wel wind staat..
    en ik wel reactie van een heli verwacht als ik wat van hem vraag..

    Maar dat ben ik.
    Ik vlieg al een stevige tijd.
    Jij weet het beste hoe je leert.
    En daarbij: safe kun je uitzetten. Dus wat is de vraag eigenlijk?
     
  19. Peter Brand

    Peter Brand

    Lid geworden:
    10 feb 2018
    Berichten:
    74
    Locatie:
    Capelle aan den IJssel
    Wat de vraag eigenlijk is, @Student, is of een cp als de nano cps dan wel de mcp s door de hulpjes als SAFE wel geschikt is voor beginners doordat hij door SAFE makkelijk(er) te controleren is. Je leest dat bijvoorbeeld veel bij de WLToys helicopters dat die in de 'easy' mode eigenlijk net zo makkelijk te besturen zijn als een fp helicopter. Als dat met de nano cps of mcp s ook zo is dan is de aanschaf dáárvan wellicht handiger dan een mSR S omdat ik met een cp nog een veel langere tijd een uitdaging zal hebben. De mSR is echter crash-vergevingsgezind en relatief makkelijk te vliegen. Ik lees bij de WLToys dat velen ze makkelijk vinden in de easy mode maar die informatie kan ik voor de blade niet zo goed vinden.
     
  20. Rhelie

    Rhelie Forum veteraan

    Lid geworden:
    16 sep 2004
    Berichten:
    11.829
    Locatie:
    Nootdorp
    Als je wilt dat het makkelijk is, kun je beter een droontje nemen voor binnen. Veel goedkoper en ook nog eens leuk om te vliegen.
     

Deel Deze Pagina