Geld en modelbouwen.

Discussie in 'De Modelbouwkroeg' gestart door onno10, 5 mei 2018.

  1. onno10

    onno10 PH-SAM

    Lid geworden:
    28 sep 2013
    Berichten:
    1.969
    Locatie:
    Rosmalen
    Zo nu en dan lees ik op dit forum dat leden even toestemming moeten vragen aan hun vrouw of partner of ze wat mogen kopen. Dat is niet nodig als je je geldzaken goed inricht.
    Zelf heb ik dat al 35 jaar goed geregeld.
    Hoe ?
    Heel simpel.
    Mijn vrouw en ik werken beide. Zij 20 uur en ik 40 uur. Na wat rekenen hebben we een bedrag dat nodig is voor de maandelijkse kosten van het huishouden. Daarbij opgeteld nog wat sparen voor een wasmachine, auto of andere tegenvaller. Die kosten verdelen we naar verhouding van het inkomen en het bedrag gaat naar een gezamenlijke rekening waar zo veel mogelijk alles per maand afgeschreven wordt. Die rekening loopt nagenoeg altijd glad. Wel even elk jaar controleren.
    De rest van de inkomsten zijn voor mijn vrouw en mijzelf vrij uit te geven aan wat we willen.
    Ieder zijn eigen deel.
    Ik hoef dus nooit te vragen of ik een vliegtuig mag kopen. Werkt perfect.
    Ook als zij weer schoenen gaat kopen.:rolleyes:
    Met 1 inkomen kan je ook prima dit systeem hanteren.
    Even samen afspraken over maken.

    En, geef mij niet de schuld als de schoenen niet meer in de kast passen...
    Maar maak niet al je geld op aan je hobby. Een cadeau voor je vrouw/partner daar moet ook wel wat voor overblijven.:feli:
     
    Demaic vindt dit leuk.
  2. brutus

    brutus Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    27.780
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Ik denk dat als je in de fortuinlijke situatie van "voldoende geld" zit, dat dat dan best te doen is. Als het allemaal wat minder ruim is, kan ik me goed voorstellen, dat je even moet overleggen, al is het maar vanwege de rust in de relatie.

    Wat ik veel interessanter is, is de manier waarop je je hobby "zo goedkoop mogelijk" kunt doen. Voor mij is dat niet "het artikel met de laagste prijs" kopen, maar na te denken over alle kosten die er achterweg komen. Een hoop mensen gaan uit van de stelregel: "het is een hobby, dus het mag wat kosten", maar ik zie vaak dat dat alleen maar een excuus is om er niet verder over na te hoeven denken.

    Dom voorbeeldje is het Chartervleugeltje wat ik nu aan het bouwen ben ter vervanging van de huidige (die niet zo heel goed vliegt): "zelf doen" lijkt goedkoop, maar er zit in zo'n lullig vleugeltje toch al Minstens 60 euro materiaal, en da's niet zo erg, maar een ritje naar de dichtstbijzijnde modelbouwwinkel kost me minimaal 20 euro reiskosten, en ik kan het nergens mee combineren (de winkel ligt niet op een dagelijkse route of zo), dus even goed nadenken dat je echt alles hebt, want "effe op en neer rijden voor die vergeten roerscharniertjes" maakt zo'n vleugel opeens behoorlijk duur.
    Wat erger is: die reiskosten komen meestal uit je "huishoud potje" dus je merkt het eerst niet zo erg, maar het beïnvloed het budget voor volgende maand merkbaar, want je hebt je auto vaker getankt, en die 10.000 km beurt voor je auto komt ook sneller dichterbij....

    Volgens mij, heb je aan dat soort overwegingen méér, dan aan het regelen van je geldzaken. Zorgen dat je geld hebt is één ding, maar linksom of rechtsom, je kunt het daarna maar één keer uitgeven.
     
  3. Roel van Essen

    Roel van Essen Forum veteraan

    Lid geworden:
    13 jul 2002
    Berichten:
    13.622
    Locatie:
    Betuwe
    Onno, gedurende de eerste 20 jaar van mijn huwelijk leefden wij (mijn echtgenote, ikzelf en 4 kinderen van een salaris van een simpel onderofficier der Infanterie. Uit ervaring kan ik zeggen dat dat geen vetpot was. Gelukkig was ik gemiddeld 3 van de 4 weken op oefening. Zo kwam er wat extra geld binnen, terwijl ik niet thuis was om het op te eten. Maar er waren regelmatig salarissen die op waren als er nog een stuk maand over was.

    Sorry, maar jij praat vanuit een behoorlijk "luxe" positie. Houdt er rekening mee dat er voldoende mensen rondlopen die hun hobbybudget ECHT wel moeten bespreken met hun partner, omdat ze anders binnen no time de grootst mogelijke bonje hebben. Met hun echtgenote, en in sommige gevallen zelf met bewindvoerders.
    Been there, done that and got the T-shirt.

    Dan kun je wel tips geven hoe mensen hun hobbybudget moeten regelen, maar als je geen hobbybudget hebt omdat AL je geld opgaat aan elementaire levensbehoeften, huur, studie van je kinderen enz enz... Hoe dan?
     
    aurectar en ko v d heuvel vinden dit leuk.
  4. brutus

    brutus Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    27.780
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Foto of we geloven het niet.... :D
     
  5. onno10

    onno10 PH-SAM

    Lid geworden:
    28 sep 2013
    Berichten:
    1.969
    Locatie:
    Rosmalen
    Dat T-shirt heb ik ook. Ben ooit mijn huis uitgezet omdat ik de huur niet meer kon betalen. Het T-shirt is inmiddels al versleten als poetslap.
    Dat was mede de reden om het anders te doen. In het verleden heb ik een aantal mensen geholpen door het te doen zoals ik voorstel. Het maakt je bewuster van het geld dat binnenkomt en laat je ook zien wat er mogelijk is voor andere zaken dan de huishoudelijke kosten en zorgt juist niet voor bonje.
    Als er niet genoeg binnenkomt om een huishouden te runnen dan houdt het natuurlijk op. Een hobby wordt dan zeer moeilijk helaas.
    Dat ik nu in een luxere positie zit dat klopt. Gelukkig wel, dat komt mede door mijn aanpak. Bewust met geld omgaan.
    Vorig jaar is mijn dochter afgestudeerd en heeft nu een leuke baan. Dat zie ik gelijk terug in het saldo van de huishoudrekening, die kan nu volstaan met een lagers maandelijkse bijdrage.
    Overigens zijn er meerdere mogelijkheden om aan hobbygeld te komen. Vaak hebben mensen veel meer dan ze denken. De zolder is soms een mooie bron.
    Recent heb ik een 3d printer gekocht en die heeft mij geen euro gekost van mijn banksaldo...
    Wat geld van de kerst. Een heli en een vliegtuig verkocht die stof stonden te vangen nog wat meer van de zolder en het benodigde bedrag was er.
    Marktplaats is daar een mooi middel voor. Geduld ook overigens.

    Voor wat je relatie met je partner betreft moet je natuurlijk niet te zwart wit zijn als het om geld gaat.
     
  6. Roel van Essen

    Roel van Essen Forum veteraan

    Lid geworden:
    13 jul 2002
    Berichten:
    13.622
    Locatie:
    Betuwe
    0.jpg
    :bier:
     
    serge pot en Jonkje vinden dit leuk.
  7. brutus

    brutus Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    27.780
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Nee, da's een van internet gelukt plaatje....
     
  8. Roel van Essen

    Roel van Essen Forum veteraan

    Lid geworden:
    13 jul 2002
    Berichten:
    13.622
    Locatie:
    Betuwe
    Tja, dan blijft er voor jou weinig anders over dan te denken dat ik altijd steenrijk ben geweest...:yes:
     
  9. brutus

    brutus Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    27.780
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Oh, nee hoor... ik denk zelfs dat je gewoon té arm was voor zelfs maar het T-shirt....
     
    Roel van Essen vindt dit leuk.
  10. Berto

    Berto verslagschrijvers Forum veteraan

    Lid geworden:
    10 okt 2002
    Berichten:
    20.812
    Locatie:
    Zeewolde
    Tja, leuk voor je.
    Maar wat hebben wij daar aan? Blijkbaar houden jullie wat over aan het eind van de maand, nou mooi.

    Voor velen is dat niet zo, je hoort mij niet klagen. Maar zelf met een 40 urige werkweek, de vrouw, met sinds kort 32uur door een baans verandering met ook een beter salaris, maar daarvoor 24uur is/was dat nou niet echt een vetpot.
    Ook bij ons was de maand soms net iets langer dan de inkomsten.

    Waar komt dat door? Tja, de huizen waren in onze tijd net even duurder, de hypotheken net even wat hogere rente etc. etc. etc.
    Auto stuk en moeten vervangen, tja, naar de bank. De belastingdienst die weer wat nieuws verzonnen heeft? Tja, dat weer maandelijks af betalen.

    Was ik wat ouder geweest, hadden we eerder en 'goedkoper' een huis kunnen kopen, waren de kids er wat eerder geweest dan hadden we er waarschijnlijk 'beter' voor gestaan, of had er wel wat op de spaar gestaan.

    Maja, het is niet zo dus je doet wat je kan.
    Zo ook de hobby, je koopt wat, je bouwt wat, je verkoopt weer wat en je bouwt weer wat, etc. etc. etc.

    Maar zoals ik zeg, ik klaag niet. Ik doe mijn job te graag om weg te gaan voor een beter salaris, m`n secundaire arbeidsvoorwaarden zijn denk ik beter dan waar ook.
    En de hobby word linksom of rechtsom wel weer gefinancierd door mezelf, daar kwam en komt 0 gezamelijk geld bij kijken.

    Ook niet voordat ik met RJ begon.

    Maar wat wil je nu eigenlijk met je post? Fijn dat het bij jullie thuis zo goed geregeld is, maar wij weten helemaal niets over jullie huishouden.
    En zo weet jij ook niets over ons huishouden, best leuk dan dat soort tips maar zonder ook maar enig inzicht in de financiële en thuis situatie weet je helemaal niet of dat wel mogelijk is.

    Jij zegt wel simpel, maar voor velen zal dat minder simpel zijn. Misschien is jullie salaris wel boven gemiddeld, heb je geen kinderen, woon je in een caravan op de hei, heb je ooit eens een leuke erfenis gekregen, is jullie huis al afbetaald of wat dan ook.

    En verder interesseert het mij eigenlijk niet hoe jij of anderen dat doen, en of je nu een model hebt van 100 of 10.000 euro, en of je het hebt kunnen kopen in 1 keer of pas na lang sparen en of iemand wel of niet met z`n wederhelft moet overleggen.

    Een ieder geniet er op z`n eigen manier van en als iemand ervan geniet dan is dat het belangrijkste en doet al het andere er niet toe.

    Just my 2 cents.
     
  11. Kees de Mol

    Kees de Mol

    Lid geworden:
    20 aug 2007
    Berichten:
    748
    Locatie:
    Rijnsburg (ZH)
    Ik vermoed eerlijk gezegd dat veel mensen het als een grapje bedoelen als ze zeggen dat ze eerst met "moeders" moeten overleggen. Ik hoor dat wel vaker als mensen iets duurs willen aanschaffen. Alsof ze zeggen "daar moet ik eerst nog even over nadenken". Zelf hebben we het goed op orde en wat bouwmateriaal kopen is meestal geen probleem. Wil ik echter duurdere dingen kopen dan moet ik wel even nadenken omdat je elke euro maar één keer kan uitgeven. Je wilt toch ook wel een weekje op vakantie met de kinderen en wat al niet meer. Dan kun je als man niet aankomen met "sorry ik heb een zender gekocht"

    Wat ik doe is geregeld kringloopwinkels bezoeken en als ik daar iets interessants zie dan koop ik het en zet het op marktplaats. Laatst een bouwdoos voor 2,5 euro gekocht en voor 70 euro verkocht, of een bouwdoosje van 80 cent verkocht voor 25 euro. Dat tikt lekker aan en dat geld gaat dan ook rechtstreeks de hobby-pot in.

    Buiten dit betaal ik ook wel eens iets van de gezamelijke rekening. Dat doet mijn vrouw ook voor haar hobby. Laatst heeft ze nog een Miele gekocht voor 800 euro.
     
    toostbeek en onno10 vinden dit leuk.
  12. WillydeWoofer

    WillydeWoofer Forum veteraan

    Lid geworden:
    25 apr 2015
    Berichten:
    7.814
    Locatie:
    Omgeving 's -Hertogenbosch
    Mijn vrouw werkt 32 uur en doet 80% van het huishouden. Ze heeft nauwelijks tijd voor zich zelf. Ik werk 20 uur en verdien meer dan mijn vrouw. Ik begrijp dat ik gerust dure vliegtuigen kan kopen, terwijl mijn vrouw aan het zwoegen is!? Dan kan ik natuurlijk ook eisen, dat ze de stofzuiger uit zet, als ik een bouwtekening moet lezen! Tenminste als ik het hier goed heb begrepen.
     
    renetl50 en Kees de Mol vinden dit leuk.
  13. johan k

    johan k

    Lid geworden:
    20 nov 2005
    Berichten:
    497
    Locatie:
    tuk
    Toch handig dat Kees zijn vrouw zo’n mooie hobby heeft
     
    Kees de Mol en WillydeWoofer vinden dit leuk.
  14. WillydeWoofer

    WillydeWoofer Forum veteraan

    Lid geworden:
    25 apr 2015
    Berichten:
    7.814
    Locatie:
    Omgeving 's -Hertogenbosch
    Mijn vrouw krijgt pas een nieuwe wasmachine als ze jarig is. Tot die tijd doet ze het maar met de hand.
     
    Kees de Mol vindt dit leuk.
  15. brutus

    brutus Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    27.780
    Locatie:
    Oldeberkoop
    :p dat heb je heel goed begrepen... Echte mannen zijn de baas in huis! :p
    Nu alleen hopen dat je vrouw er óók zo over denkt, anders is ze rap weg....

    Helemaal correct... jij krijgt toch ook pas een nieuw vliegtuig op je verjaardag? Als je er eerder een wilt moet je hem ook zelf kopen, verdorie!

    (niet serieus opvatten a.u.b.)
     
    WillydeWoofer vindt dit leuk.
  16. WillydeWoofer

    WillydeWoofer Forum veteraan

    Lid geworden:
    25 apr 2015
    Berichten:
    7.814
    Locatie:
    Omgeving 's -Hertogenbosch
    Mijn vrouw mag niet zelf denken.p
     
    Laatst bewerkt: 9 mei 2018
  17. WillydeWoofer

    WillydeWoofer Forum veteraan

    Lid geworden:
    25 apr 2015
    Berichten:
    7.814
    Locatie:
    Omgeving 's -Hertogenbosch
    En nou maar hopen dat Willemien de Woofer hier niet leest :D. Meestal koop ik een vliegtuig naar aanleiding van een heuglijk feit. Dat kan zijn: de paashaas is weer in het land, de buurman kan zijn auto nergens kwijt, mijn vrouw moest dringend nieuwe schoenen kopen.
     
    Jonkje vindt dit leuk.
  18. P.L.

    P.L.

    Lid geworden:
    14 feb 2015
    Berichten:
    944
    Klopt.
    We hebben de pech dat onze hobby nu niet bepaald over kleine uitgaven gaat.
    Een tube lijm of wat ander klein spul zal niemand over klagen maar voor de meeste uitgaven kunnen ook zaken worden aangeschaft als nieuwe TV, vakantie, onderhoud aan het huis etc..
    Daarnaast, als mijn vrouw bijv. t.w.v. een F5J-zwever aan schoenen mag kopen dan kan ik beter een zeecontainer naast mijn huis laten plaatsen...

    Vrouwen:
    Waarom heb je weer een vliegtuig gekocht? Je hebt er toch al een paar? Je kunt er maar met 1 tegelijk vliegen?

    Mannen:
    Jij hebt toch ook maar 2 voeten?
     
    WillydeWoofer vindt dit leuk.
  19. brutus

    brutus Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    27.780
    Locatie:
    Oldeberkoop

    Gek is dat eigenlijk he? Inderdaad, wij kunnen maar met één vliegtuig tegelijk vliegen.... Hoe graag we het ook anders zouden willen....

    Vrouwen hebben vaak tientallen paren schoenen, want ze houden van variatie.... en dan HEBBEN ze twee voeten, KUNNEN ze dus met twee verschillende schoenen lopen, maar dat vertikken ze dan weer hardnekkig....

    Zucht... :rolleyes:
     
  20. P.L.

    P.L.

    Lid geworden:
    14 feb 2015
    Berichten:
    944
    De stilte die dan volgt in combinatie met die kille blik die je krijgt toegeworpen is dan vaak een indicatie dat je jezelf op de grens begeeft :eek:
     

Deel Deze Pagina