Hoe werkt deze stoommachine

Discussie in 'Stoom techniek' gestart door Hendrik-Jan, 9 okt 2018.

  1. Hendrik-Jan

    Hendrik-Jan

    Lid geworden:
    4 okt 2018
    Berichten:
    118
    Locatie:
    Urk
    Hoi ik ben Hendrik-Jan de Vries en ik zit in de derde klas van de havo. Pasgeleden ontdekte onze natuurkunde toa een oude stoommachine bovenop een kast in het natuurkundekabinet. Nu mag ik de machine schoonmaken en repareren. Na lang zoekwerk ben ik erachter gekomen dat het een Fleischmann 122/3 versie 1957 is. Helaas is Fleischmann al een behoorlijk aantal jaren failliet dus via die weg zal ik niet aan extra informatie komen. Weet iemand van jullie meer informatie, of heeft iemand nog een oude handleiding liggen?
    Met vriendelijke groet,
    Hendrik-Jan de vries

    (ik heb een aantal foto's van een Fleischmann 122/3 versie 1957 erbij gezet)

    [​IMG][​IMG]
     
  2. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.334
    Locatie:
    Woerden
    Een handleiding zal moeilijk worden ben ik bang maar op het internet zijn wel filmpjes te vinden waar het één en ander wordt uitgelegd / voorgedaan.
    Zie onderstaand filmpje, er wordt wel Duits gesproken.
     
    Hendrik-Jan vindt dit leuk.
  3. Dunsz

    Dunsz

    Lid geworden:
    26 nov 2014
    Berichten:
    1.189
    Locatie:
    leiderdorp
    Google is je vriend in dit geval. Er is nog een hoop info te vinden inclu. filmpjes op Youtube. De "verwarming" gaat via Esbit blokjes die gewoon te koop zijn en als water gedemineraliseerd (accu) water nemen. Ketel ongeveer half vullen en da kijken of alles nog lekvrij is tijdens het opwarmen. Bij lekkage de brander onder de ketel weg halen en eerst de lekkages op lossen. Vermoedelijk passen de pakkinkjes van Mamod ook wel op deze machine. En niet onbelangrijk de boel smeren met olie. Ik denk dat Mamod ook wel geschikte olie heeft.

    Succ6 ;)
     
    Hendrik-Jan vindt dit leuk.
  4. Hendrik-Jan

    Hendrik-Jan

    Lid geworden:
    4 okt 2018
    Berichten:
    118
    Locatie:
    Urk
    Dank je, ik heb heb al een keer schoon gemaakt aan de buitenkant en ik heb geprobeerd om hem te laten draaien maar de leiding van de ketel naar de machine lekt een beetje, hebben jullie een idee hoe dit het best te verhelpen valt?
    Ook heb ik het idee dat er al een aantal keer aan de machine geprutst is, de stoomleiding is er een keer af geweest en vervolgens heel knullig weer vast gesoldeerd. Het lek zit echter wat verder, ongeveer als hij de knik naar beneden maakt. Is dit überhaupt te repareren of kan ik beter een nieuwe leiding aanschaffen? Mogelijk moet er ook een nieuw noodventiel aangeschaft worden wan deze is ook heel slecht vastgesoldeerd.
    Met vriendelijke groet,
    Hendrik-Jan de Vries
     
  5. Dunsz

    Dunsz

    Lid geworden:
    26 nov 2014
    Berichten:
    1.189
    Locatie:
    leiderdorp
    Ik zou zeggen.................neem de defecte onderdelen mee naar een zaak waar ze Mamod verkopen en kijk of ze je daar kunnen helpen aan andere. Of neem de hele installatie mee en laat hem controleren of het de moeite waard is om te repareren. Met hete stoom moet je geen risico willen lopen :stout:
     
  6. Stoompomp

    Stoompomp

    Lid geworden:
    22 jul 2017
    Berichten:
    4.539
    Locatie:
    HELLEVOETSLUIS
    Mee eens!.
    Hendrik Jan komt uit Urk. Op relatief korte afstand zit in Apeldoorn een van de weinige specialisten op modelstoom gebied.
    Voor info, volg de link: https://modelbouwatelier.nl
     
  7. Hendrik-Jan

    Hendrik-Jan

    Lid geworden:
    4 okt 2018
    Berichten:
    118
    Locatie:
    Urk
    Ja dat is op zich wel een goed idee, Ik heb de ketel al wel een keer op druk gebracht, maar toen kon hij niet goed druk opbouwen omdat die ontsnapte via het lek.De ketel Hield zich goed, maar die is natuurlijk ook al oud en ik weet niet hoe die zich zal houden als hij voledig op druk zal komen.
     
  8. Stoompomp

    Stoompomp

    Lid geworden:
    22 jul 2017
    Berichten:
    4.539
    Locatie:
    HELLEVOETSLUIS
    Aanvullend op het advies van Dunz, waar ik mij vooral zorgen over maak:

    Soldeer met lood/tin met een lage smelttemperatuur gebruikt op een stoominstallatie is absoluut niet veilig! Door de hoge stoomtemperatuur en druk verliest lood/tin soldeer zijn sterkte.
    Overigens, "noodventiel" heet veiligheid. Bij te hoge keteldruk gaat dit ventiel open en laat op veilige manier de stoom afblazen.
     
  9. Hendrik-Jan

    Hendrik-Jan

    Lid geworden:
    4 okt 2018
    Berichten:
    118
    Locatie:
    Urk
    ja dat snap ik, je moet de kracht van stoom nooit onderschatten!
     
  10. Dunsz

    Dunsz

    Lid geworden:
    26 nov 2014
    Berichten:
    1.189
    Locatie:
    leiderdorp
    Voor zo ver ik het weet, doet hij niets met Mamod-achtige stoommachientjes :weetnie: Even een belletje plegen kan natuurlijk geen kwaad. Hij is alleen open na een gemaakte afspraak.
     
  11. Hendrik-Jan

    Hendrik-Jan

    Lid geworden:
    4 okt 2018
    Berichten:
    118
    Locatie:
    Urk
    oké dan weet ik dat, heeft iemand een idee welke tinlegering ik het best kan gebruiken bij solderen?
     
  12. Stoompomp

    Stoompomp

    Lid geworden:
    22 jul 2017
    Berichten:
    4.539
    Locatie:
    HELLEVOETSLUIS
    Tin/lood legeringen zijn alleen geschikt voor lage temperatuur verbindingen!
    Boven de 90gr. C verliezen deze legeringen hun sterkte.
    Stoomleidingen en stoomaansluitingen worden hardgesoldeerd met zilver.
    MAAR!

    Indien het soldeerwerk is gedaan met tin/lood, dan kan je niet meer de verbinding herstellen door zilver hardsolderen. Het zilversoldeer pakt niet op het met tin/lood verontreinigde oppervlak. Zelfs na opschuren is het onzeker of de verbinding betrouwbaar is.

    In jouw geval (gaat eigenlijk tegen mijn principe in), stel ik voor:
    - Het soldeer van de oude verbinding zo goed mogelijk verwijderen en de soldeerplaats goed ontvetten.
    - Als zachtsoldeer het tin/zilver soldeer te gebruiken Resist 2. Deze is temperatuur bestendig tot 175 gr. C. Solderen bij voorkeur met de vlam. Als brander is de Creme Brulée bander van Blokker/Action zeer geschikt.
    Jouw machientje werkt misschien onder de 2 bar, stoomtemperatuur ca. 132 gr. C, bij 3 bar stoomtemperatuur ca. 143 gr. C.
    Voor de specificatie van Resist 2, zie bijgevoegd data sheet.
     

    Bijgevoegde bestanden:

    Hendrik-Jan en kaapstander vinden dit leuk.
  13. willum

    willum

    Lid geworden:
    6 jun 2017
    Berichten:
    4.587
    Locatie:
    noord-limburg

    175-143=32 graden Celsius waar je het mee moet doen.
    Ik heb zo'n stoomketeltje hier staan,
    zal hem eens los solderen en kijken welke legering dat dit dan wel is.
    Er komt een vervolg.....

    Groet,
    Willum
     
  14. Stoompomp

    Stoompomp

    Lid geworden:
    22 jul 2017
    Berichten:
    4.539
    Locatie:
    HELLEVOETSLUIS
    Deze machientjes werken nagenoeg niet met een stoom oververhitter. Men kan dus uitgaan van verzadigde stoom.
    Verzadigde stoom van 175 gr. C heeft een stoomdruk van ca.12,2 bar.
    In de praktijk draaien deze machientjes met ongeveer 1,5 bar, stoomtemperatuur ca. 128 gr. C.
    Vandaar advies Resist 2.
     
  15. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.334
    Locatie:
    Woerden
    Kijk eens naar DEZE film gemaakt door een heel grote fabrikant van (speelgoed) stoommachines. In het begin van de film de nodige bla bla, kan wel interessant zijn maar niet relevant in dit geval. Maar bij ongeveer 3min 40sec begint het, daar kan je zien dat al die keteltjes toch echt met een vlam en zachtsoldeer (lood/tin) in elkaar worden gesoldeerd. Ook de "pluggen" via welke de stoom wordt afgenomen en waar de fluit en, zeker niet onbelangrijk, het veiligheidsventiel in worden geschroefd worden in de ketel gesoldeerd. Ook hier weer met een vlam en zachtsoldeer!
    Bij ongeveer 18min en 35sec worden de stoomleidingen aan elkaar gesoldeerd hierbij wordt weer zachtsoldeer gebruikt. Twee uiteinden van stoomleidingen die aan elkaar moeten komen worden in een passende mof gestoken welke dan wordt gesoldeerd. Er wordt hierbij een vrij aparte "soldeerbout" gebruikt. Net als bij lassen wordt een aardklem op de leiding gezet maar dan wordt er een stevige koperen punt tegen de leiding gedrukt en loopt er een fikse stroom door die leiding, af en toe kan je de vonken zien. De leiding en de mof worden hierdoor heel snel zeer heet zodat het soldeer er snel en netjes tussen kan vloeien.

    DIT is een filmpje van een andere fabrikant. De ketel wordt op een iets andere manier gemaakt maar ook hier wordt de ketel met zachtsoldeer gesoldeerd. Dit gebeurt op een iets andere manier. Er wordt soldeerpasta in het kopschot en op de ketelrand gesmeerd waarna dat kopschot op de ketel wordt geperst. Dan gaat het geheel een oven in en aan elkaar gesoldeerd. Verderop in de film zie je dat de stoomleiding rechtstreeks in de ketel wordt gesoldeerd met een vlam en zachtsoldeer.

    Al met al worden deze stoommachines al meer dan 60 jaar verkocht en zijn er zeer vele van op de wereld, ik heb er zelf ook één. Bij dit soort stoommachines is de druk en de temperatuur relatief laag en is zachtsoldeer (lood/tin) blijkbaar toch niet zo gevaarlijk als ons hier wordt voorgehouden.
    Hou me ten goede, ik heb het hier echt over "speelgoed" en geen machines zoals een aantal mensen hier op het forum maken. Wanneer je met veel hogere stoomdrukken, dus ook temperaturen, gaat werken is dat een geheel ander verhaal.
    Voor de TS geldt dat dit ook speelgoed is, en dat bedoel ik niet negatief! Deze machine is ook met zachtsoldeer in elkaar gezet, daar ben ik behoorlijk zeker van. Zelf gaan repareren raad ik echter zeer sterk af als je niet precies weet wat je doet en moet doen.
    Solderen lijkt misschien heel erg makkelijk maar er komt echt wel iets meer bij kijken om een goede en betrouwbare soldering te maken. Bij elektronica is een slechte soldering vaak alleen lastig, de schakeling die je in elkaar hebt gezet werkt niet of slecht. Bij een stoommachine kan het wel degelijk gevaarlijk worden als er een slechte soldering is gemaakt. Ook al zit er vaak maar een paar honderd cc water in zo'n keteltje het is wel >100°C en dat kan behoorlijk ernstige verwondingen veroorzaken als zo'n ketel open barst. Ook een stoomleiding die los gaat bij een soldering kan knap gevaarlijk zijn!
    De waarschuwingen blijven dus wel degelijk staan!
     
    Laatst bewerkt: 3 feb 2019
  16. Stoompomp

    Stoompomp

    Lid geworden:
    22 jul 2017
    Berichten:
    4.539
    Locatie:
    HELLEVOETSLUIS
    Bedankt voor de link.
    Alleen tin/zilversoldeer geeft zo'n heldere/witte verbinding! Te zien na 3 min. 56 sec.
    Tin/lood verbindingen zijn meer grijs van kleur tijdens smelten.
    Overigens, Resist 2 is een zachtsoldeer, zie eerder data sheet.
    Wel mooi, dat je heb bijgedragen aan het probleem van messing- en koperen ketels.
    Messing ketels, alleen voor "speelgoed" stoommachientjes.
    Koperen ketels voor eigenbouw, PED correcte veilige stoomketels.

    Kan jij dit nog vele malen herhalen?
     
  17. willum

    willum

    Lid geworden:
    6 jun 2017
    Berichten:
    4.587
    Locatie:
    noord-limburg

    En toch ben ik echt heel erg benieuwd
    welke soldeerlegering er gebruikt is voor die keteltjes indertijd.
    Gaan we onderzoeken.

    Groet,
    Willum
     
  18. Hendrik-Jan

    Hendrik-Jan

    Lid geworden:
    4 okt 2018
    Berichten:
    118
    Locatie:
    Urk
    dank jullie allemaal. ik ben blij dat jullie me zo goed willen en kunnen helpen
     
  19. Stoompomp

    Stoompomp

    Lid geworden:
    22 jul 2017
    Berichten:
    4.539
    Locatie:
    HELLEVOETSLUIS
    Succes met "los solderen". Verbinding tin/lood is tussen 180 en 200 gr. C los te nemen. Het soldeer blijft mooi op de oppervlakken.
    Tin/zilver, verwarmen tot ver boven de 250 gr. C, verbinding met moeite los te trekken, soldeer oppervlak heeft een ruwe structuur.
    Indien onjuist, dan gaarne bericht.
     
  20. Stoompomp

    Stoompomp

    Lid geworden:
    22 jul 2017
    Berichten:
    4.539
    Locatie:
    HELLEVOETSLUIS
    Ik vind het alleen al leuk, dat je mijn hulp waardeer.:banana:
     

Deel Deze Pagina