Referentie motor
In mijn Jepe Spitfire zat een mega22-20-3 met 1:2 vertraging en Master Airscrew glass elektro 8.5x7. Met spin55 en 6sA123 komt er 38A uit dus 38x2.7x6=615 Watt bij een koud pakket. Het vermogen is aanzienlijk voor dit 90cm span model want er kan niet volgas van de bunghee weggevlogen worden anders ligt hij op de kop door het koppel. Met halfgas gooit hij dan nog steeds de staart naar rechts bij de start en daar is goed mee te leven

De topsnelheid is erg hard (nooit gemeten maar zoals eerder gezegt was dit de snelste Jepe warbird ooit maar schat dit ergens tussen de 170 en 210km/h) en gaat met deze snelhied ook vertikaal de wolken in. De ingebouwde motor wordt overigens erg heet maar blijft het na een jaar of 7 nog steeds erg goed doen dus heeft zich op duurzaamheid bewezen.
Deze setup is dus ideaal voor 4cc speedkistjes.
Dezelfde motor in de Calmato40 sport en Calmato40 kan ook. Maar door het hoge toerental zou je met de Spit prop een hele inefficiente combo krijgen. Voor meer trekktacht en minder snelheid moet dus de spoed naar beneden en de prop diameter omhoog. Met een Graupner cam prop 10x4 trekt hij bijna letterlijk de tegels uit de stoep bij nog steeds een fiks toerental want de tippen van de prop snerpen met mate.
De veldrechters

schatten het vermogen in van een goede 8cc motor. Stroomverbruik ligt overigens op 36A. De snelheid ligt ook op niveau sport , dus niet op trainer of race. Je kan er net wel/niet mee hoveren (weegt 2kg dus heb dan 2kg trekkracht). met een beetje wind is de startlengte met vol up tot een metertje of 3 te halen!Het leuke van een 10x4 prop is dat je met 1/4 gas dus ook heel goed kan afremmen op je prop. Opstijgen, klimmen,1/2 rol,1/2 looping en landen is een fluitje met de calmato. Doordat de motor niet is ingebouwd blijft deze ook gewoon koud na een lompe vlucht dus hier zit meer ruimte voor opvoeren (HINT!!)
Deze setup is dus een zeer potente setup voor een 6.5cc model. Super voor de Hots2 en Curare. Ook de wat kleine prop zou op deze retro modellen zeer goed staan. Gewoon dus een goede keuze voor elk .40 bouwdoos dus de modellenkeuze voor elektromodellen is nu nagenoeg onbeperkt mits je een licht snerpende prop niet storend vind.
Het is hier overigens ook leuk om te vermelden dat een 10x3.8 prop voor parkflyers is dus je kan je mischien wel voorstellen hoe hard de 10x4 prop bij mij mag werken voor een sport snelheid. Ook de minimale vliegsnelheid kan dus erg laag zijn. De Spin regelaar heeft een constant rpm mode dus zou deze theorie zeer goed toepasbaar kunnen zijn bij de kunstvluchtmodellen waar een konstante vliegsnnelheid bij de score hoort (gratis tip

)
Een 11x4 prop werkt even helemaal niet op een 6S A123 pakket want de spanning zakt hier merkbaar snel in. Het hogere stroomverbruik en warmteontwikkeling resulteert ook nog eens is hele korte vliegtijden (been there, done that)