Bouwverslag Sig Wonder, goed gegokt door: Peter-Jan

beoordeel dit draadje:


  • Total voters
    26
Het zit zo:

Ik ga hier een berg data typen met een beetje uitleg. Dan begin ik met knutselen van een heel bekent kitje en jullie kunnen gokken waar ik mee bezig ben (en een beoordelingcyfer geven). Mischien dat er dan meer volgen zodat er een flinke discussie op gang komt.
Doe er dan ook een beetje moeite voor om het niet te snel te laten raden.

Alle leden van Delta Oss zijn wel uitgesloten van dit casino ;).

Eerst naar de bios.

Doei!
Erik
 
Laatst bewerkt:
ja ja word moeilijk maar ben zijn bouwdraadje aan het volgen en denk dat je gewoon voor de kleine gaat.

Depron foamy twin engine RC Marston Pterodactyl

foam_ptero_painted_sm.jpg
.

en anders heel erg simpel
RC Depron foam 3D airplane
depron1.jpg




groet john
 
Nee, het wordt een electro uitvoering van de Curare van Hanno Pretner......................
 
klopt, want dit gaat best wel nergens over xD, ik loop wel te gokken maar de is nog niks verteld
 
Laatst bewerkt:
Nou, het draadje is net 4 uur open. De modellenkeuzen zijn in ieder geval precies raak en zitten alle bij mijn favorieten. Sommigen wachten nog even en zijn wat terughoudender, maar ondertussen heeft iedereen een abotje genomen . Mischien stiekem toch nieuwsgierig? ;) Geen verkeerde keuze want ook dit keer probeer ik meteen een paar treden tegelijk te nemen. Dit keer is het weer tijd voor een fikse update en voor degenen die het afgelopen jaar me hebben gevolgd (en hebben zien beuken op de meetings) kunnen dit wellicht nog volgen. Het projektje wat ik nu echter heb uitgekozen is echter voor iedereen haalbaar EN betaalbaar. Het mooie van alles is dat de setup in nagenoeg elk vliegtuig te pluggen is en vooral in de .40-.60 klasse. Bewust een modulaire setup zodat de kosten gedrukt kunnen worden voor de komende jaren (of gewoon voor weinig een extra motor erbij want ik beschouw met de LiFePo cellen de lader,cellen en regelaar als 1 onderdeel)

De Pterodactyl is even opgeschoven. Ik heb nu even vakantie en voel er even niet voor om 2 weken aan 2 rolroeren en indekken van de vleugel te besteden. Daarbij komt er nog een luxeprobleem waar toch een oplossing voor moet komen.

daar gaan we dan:
 
Laatst bewerkt:
probleem 1:

Mijn Jetmach60 turbinetrainer op 13s2p weegt 6 kilo en het veld ligt op kleigrond. De helft van het veld is nu moeras en het duurt waarschijnlijk tot eind april voordat de grond hard genoeg is om dit model weer te kunnen vliegen. De stevig geprijsde Lader (1200W/25.5A weet u nog?) is dus struktureel van oktober tot april niet bruikbaar en op deze manier een slechte investering. Daar ga ik wat aan veranderen.
Betekent dus dat een geplande Four Star 120 op 13s2pA123 niet de beste keus is op dit moment (maar zit nog wel in de pen!). Het cellenaantal gaat dus ook drastisch naar beneden om lichtere, startvriendelijke modellen te kunnen krijgen. De Lader heeft een bereik van 9-14S LiFe cellen. Een construktief sterk pakket heeft een vorm van een driehoek dus 3 staven van 3 of 3 staven van 4 in piramide ligt dan voor de hand. Ik ga voor een 9S pakket want die is ook nog redelijk kort EN de Jeti Spin55 past er perfekt bij. Bij een 12S pakket kom ik toe aan een spin77 met losse BEC en dat is weer zwaar en onhandig.

Bij een thermisch ideale belasting van 42A komt er 42Ax2.7Vx9=1020W uit als het pakket koud is. Bij een warm pakket kan dat tot 15% oplopen. Betekent dus dat het pakket even moet afkoelen na een vlucht of 3-4 naar gelang de koelgaten in de romp. Klinkt nog goed want dan heb ik wel zin in een Colaatje.

1020W als maximale grenswaarde is dus niet verkeerd. Tock probeer ik in de buurt van de 15C te blijven want 60minuten/15C=4 minuten volgas motorlooptijd dus in de praktijk is 6-7 minuten vliegen goed haalbaar. Thermisch zal het pakket dan rond de 45 graden blijven wat ideaal is voor de levensduur.

Het mooiste van alles is dat bij een lagere stroomverbruik (lesvliegtuigen ;) ) de vliegtijden goed naar de 10+ minuten opgerekt kunnen worden. zodat een club ZOU KUNNEN investeren in elektroleskisten maar ook in de lader zodat iedereen er plezier mee kan hebben! ;) ;)

De laadtijden van de 13s2p pakket liggen nu net onder de 10 minuten dus voor een 9s1p pakket gok ik op een laadtijd dat tegen de 6 minuten aan ligt zonder het pakket te overkoken. Je kan dus makkelijk even in de rij blijven staan tot je aan de beurt bent LOL!!

volgend dingetje:
 
Laatst bewerkt:
probleem 2:

De meesten kunnen de snelste Jepe Spitfire op NiCd nog herinneren. Deze is nog steeds 110% maar de motor heeft in verschillende modellen gezeten. Deze heeft door de jaren heen iedere keer een cellen en regelaarupdate gekregen. Nu op 6S A123 komt er 650W uit en kan er net wel/niet een standaard CalmatoSport40 mee hoveren.
Enigste nadeel is dat er een vertraging op zit en dat ik daardoor deze setup liever in een model laat zitten met een neuspoot want de uitgaande as is niet gehard. Een nieuwe vertraging is te prijzig in verhouding met een buitenloper dus daar moet wat aan gedaan worden.

Aangezien ik liever de vliegtijden iets inkort dan het vermogen terugschroef, en liever van beiden iets meer, ga ik dus van 6S naar 9S. De hogere spanning geeft me de ruimte om de stromen te verlagen en daardoor de C-rating dus ook direkt de volgas motorlooptijd te verlengen met een schappelijke toename van het pakketgewicht.

Het 9S pakket gaat dus perfekt in de Calmato, maar dan ook in de Curare en Hots2 ;)
Enig minpunt is dat de Calmato toch wat lichter had mogen zijn en daar is de Hots2 een toppertje in en de Curare heeft een hogere vliegsnelheid wat ook lekker is. Helaas de Calmato heeft al een setup en de Curare en Hots2 zijn niet meer in produktie. Probeer ook een beetje een butgetmodel in het achterhoofd te houden zodat iedereen het op zou moeten kunnen brengen en ook makkelijk kan bouwen maar vooral ook makkelijk bij de LHS kan pakken en afrekenen.

Moet ik verder gaan?

Nu even een schoonheidsslaapje ;)

full

full

full
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Referentie motor

In mijn Jepe Spitfire zat een mega22-20-3 met 1:2 vertraging en Master Airscrew glass elektro 8.5x7. Met spin55 en 6sA123 komt er 38A uit dus 38x2.7x6=615 Watt bij een koud pakket. Het vermogen is aanzienlijk voor dit 90cm span model want er kan niet volgas van de bunghee weggevlogen worden anders ligt hij op de kop door het koppel. Met halfgas gooit hij dan nog steeds de staart naar rechts bij de start en daar is goed mee te leven ;)
De topsnelheid is erg hard (nooit gemeten maar zoals eerder gezegt was dit de snelste Jepe warbird ooit maar schat dit ergens tussen de 170 en 210km/h) en gaat met deze snelhied ook vertikaal de wolken in. De ingebouwde motor wordt overigens erg heet maar blijft het na een jaar of 7 nog steeds erg goed doen dus heeft zich op duurzaamheid bewezen.
Deze setup is dus ideaal voor 4cc speedkistjes.

Dezelfde motor in de Calmato40 sport en Calmato40 kan ook. Maar door het hoge toerental zou je met de Spit prop een hele inefficiente combo krijgen. Voor meer trekktacht en minder snelheid moet dus de spoed naar beneden en de prop diameter omhoog. Met een Graupner cam prop 10x4 trekt hij bijna letterlijk de tegels uit de stoep bij nog steeds een fiks toerental want de tippen van de prop snerpen met mate.
De veldrechters ;) schatten het vermogen in van een goede 8cc motor. Stroomverbruik ligt overigens op 36A. De snelheid ligt ook op niveau sport , dus niet op trainer of race. Je kan er net wel/niet mee hoveren (weegt 2kg dus heb dan 2kg trekkracht). met een beetje wind is de startlengte met vol up tot een metertje of 3 te halen!Het leuke van een 10x4 prop is dat je met 1/4 gas dus ook heel goed kan afremmen op je prop. Opstijgen, klimmen,1/2 rol,1/2 looping en landen is een fluitje met de calmato. Doordat de motor niet is ingebouwd blijft deze ook gewoon koud na een lompe vlucht dus hier zit meer ruimte voor opvoeren (HINT!!)
Deze setup is dus een zeer potente setup voor een 6.5cc model. Super voor de Hots2 en Curare. Ook de wat kleine prop zou op deze retro modellen zeer goed staan. Gewoon dus een goede keuze voor elk .40 bouwdoos dus de modellenkeuze voor elektromodellen is nu nagenoeg onbeperkt mits je een licht snerpende prop niet storend vind.

Het is hier overigens ook leuk om te vermelden dat een 10x3.8 prop voor parkflyers is dus je kan je mischien wel voorstellen hoe hard de 10x4 prop bij mij mag werken voor een sport snelheid. Ook de minimale vliegsnelheid kan dus erg laag zijn. De Spin regelaar heeft een constant rpm mode dus zou deze theorie zeer goed toepasbaar kunnen zijn bij de kunstvluchtmodellen waar een konstante vliegsnnelheid bij de score hoort (gratis tip ;) )

Een 11x4 prop werkt even helemaal niet op een 6S A123 pakket want de spanning zakt hier merkbaar snel in. Het hogere stroomverbruik en warmteontwikkeling resulteert ook nog eens is hele korte vliegtijden (been there, done that)
 
Laatst bewerkt:
motorkeuze nieuwe aandrijving

De Mega 22-20-3 is een 165gr motor met 1950kV en 1:2 vertraging. Met de 10x4 prop dus een licht snerpend geluid dus zit ik nog duidelijk binnen het geluidslimiet van 80Db/7m.
Door het toerental nog wat beheerst te verhogen, dus met een procent of 10-15, kan ik er toch wat meer uithalen.
De kV voor een buitenloper is dan ook: 1950/2= 975kV. Dat is mooi voor een 6S pakket.

Ik wil echter ook mijn nieuwe lader gaan gebruiken dus ik heb een 9S pakket. Voor dit 9S pakket heb ik dus een motor nodig van 975kv/9sx6s=650kV.
De Mega zonder vertraging is 165gr dus met vertraging zal die ergens bij de 200 gr liggen. Het gewicht van de vertraging tel ik dus mee met de motorkeuze voor een buitenloper. Ik kijk dan even nog niet een beeje naar de interne weerstand van de motor. Dat zal denk ik ook geen probleem zijn want de hogere aantal cellen geeft dus ook een hogere spanning en lager stroomverbruik bij hetzelfde vermogen. Stroom is warmteontwikkeling en die is dus lager als bij de Mega binnenloper en een buitenloper is een open konstruktie. De lagere stromen geven ook een betere vliegtijd.

Met een 10x4 prop heb je dus een zeer behoudende setup. De aandrijving wordt dus echt niet op de limiet belast, niet bij de motor, niet bij de Spin55 regelaar want de stromen liggen onder de 38A en ook niet bij het pakket. De prestaties is een sportsetup meer dan waardig.

Voor het nodige opvoerwerk is er dan ook nog veel (ALLES!) te behalen. Trekkracht levert de 10x4 prop dan ook meer als voldoende bij een leuke sportsnelheid en vliegtijden. Snelheid is er ook nog goed op te schroeven want ik schat in dat er nog een Ampere of 14 bij te tellen valt voordat je tegen de thermische grens van de A123 cellen gaat zitten. 42A is goed voor 3 volgasvluchten en 8A snelladen. Daarna moet het pakket eveen afkoelen van de 55-60graden wat de grenswaarde is voor LiFePo cellen.

Betekent dus dat ik deze props op een buitenloper van 650kV kan zetten:10x4, 10x5, 10x6, 10x7, 10x8, 10x9 en 10x10. Kortom: een setupje voor het leven!

Maar eerst wil ik wat meer vermogen erbij met de 10x4 prop dus ga ik voor een motor die een wat hogere kV heeft als 650 anders is het geen vooruitgang maar 7 jaar stilstand toch? Moet dan wel even goed in het achterhoofd houden dat de Db onder de 80 blijft op 7m afstand anders kan ik niet vliegen dus ik wil de 10x4 nog iets meer laten snerpen. Het blijft een beetje gokken want door de lagere stromen bij een 9s pakket gaat de spanning per cel dus ook ligt omhoog wat het toerental ook opschroeft. Met beleid de kV omhoog dus de natte vinger zegt "doe maar 50 erbij"

Nu kan iedereen dus een googlen LOL!!

Tijd voor ontbijt!
 
Back
Top