Demo F16 1/6,8 en 1/5 oranje

Discussie in 'Vliegende schaalmodellen' gestart door Gerald Rutten, 2 okt 2005.

  1. Gerald Rutten

    Gerald Rutten

    Lid geworden:
    6 mei 2005
    Berichten:
    3.517
    Locatie:
    Zuidelijk
    Begonnen met grote 1/5 F16

    Hoi, goed gemotiveert na de demo van de full-size kist gezien te hebben afgelopen week eindelijk begonnen met werk aan m'n nieuwe 1/5 F16, het schaal intrekbare onderstel.

    Effe ter introductie voor de onwetenden onder ons, ik ga een grotere F16 bouwen dan die ik nu al heb. Echter gaat deze helemaal precies schaal worden voor de wedstrijden, de "kleine" 1/6,8 was dat nooit, ziet er leuk uit maar mist een helehoop details en er klopt eea aan de hoofdvorm niet zoals uit de kit. De nieuwe kist is echt een hele slag groter bij een lengte van bijna 3 meter tegenover de 2 meter van de huidige F16. De body zal gemaakt worden met hulp van Marijn Penninx z'n mallen, een hele hoop zal aangepast moeten worden wil ik hem in de schaal klasse kunnen proppen. De kist weegt normaal ergens rond de 18/19 kilo en F4C heefd een limiet van 15 kilo! Dat is dan ook gelijk de grootste bottelneck om overal waar mogelijk gewicht te besparen. Ik heb er goede hoop op na wat berekeningen maar het zal een hele kluif gaan worden.

    Deel 1 was het maken van een geschikte motor waar ik de hele winter mee zoet ben geweest. Heb er een verslagje van staan op het volgende draadje in het turbine forum:
    [18237] kj66-conversies-6

    Heel kort samengevat, deze motor is een voortvloeisel van de KJ66, echter met een geheel nieuw interieur. De motor levert nu 18kg (tegenover de standaard 8kg!!!) maar kan dat nog opschroeven naar 20kg als de motor zich na een poos goed gedraagt. Goede nieuws is dat ik deze motor zeer licht heb weten te houden met maar liefs 1,2kg. De meeste concurerende motoren zijn minstens het dubbele waar ik de eerste gewichts besparingen al heb gewonnen. :D

    [​IMG]


    Ik had reeds onderstel tekeningen gemaakt voor de kleine F16 die heel goed ogen maar ik wist inmiddels dat er toch het eea aan schorte. Geprobeerd deze aan te passen maar uiteindelijk bleek het net zo gemakkelijk te zijn om maar helemaal opnieuw te beginnen. Ik miste ook nog een aantal maten dus dan maar weer een tripje naar mlt soesterberg waar een F16 in het museum staat. Met goedkeuring van de opzichters heb ik een hele ochtend onder de kist gelegen om alles op te meten en te fotograferen, thuis alles getekend in autocad. Vorige week naar staalmarkt Den Bosch geweest om een hele zooi materiaal te halen....., dit hieronder moet dus het hele onderstel worden...:
    [​IMG]

    Voorbereiding:
    [​IMG]

    Hoopjes werk dus maar ik vind het leuk om met metaal te werken, zo'n beetje tweede hobby van me naast het model gefreumel. Afgelopen week al lekker bezig geweest, hieronder wat foto's van de eerste onderdelen. Het witte om de veerstruts is kunstof (POM-C) om ook hier gewicht te besparen......

    Groetjes,
    Gerald

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 18 nov 2015
  2. Bramman

    Bramman

    Lid geworden:
    7 jul 2007
    Berichten:
    1.103
    Locatie:
    Rotterdam
    nice nice nice.
    Dit zijn de draadjes waar ik me op verheug als ik updates zie ;)

    Succes,

    b
     
  3. hannesie

    hannesie

    Lid geworden:
    18 okt 2005
    Berichten:
    2.207
    Locatie:
    rotterdam
    Jeetje Gerald,dat ziet er goed uit.
    Ik heb bewondering voor je draai en freeswerk.:thumbsup::worship:
    Ik zit precies in hetzelfde schuitje met de hurricane die ik aan het maken ben voor de F4c
    Moet ook bijna alles verbeteren en aanpassen en alles zelf maken(o.a ook het landingsgestel).
    Blijf dit megaproject zeker op de voet volgen om mezelf maar weer steeds op te peppen om tot een goed resultaat te komen(ik zie je als inspirator als je het niet erg vindt).

    Mvgr hans
     
  4. Gerald Rutten

    Gerald Rutten

    Lid geworden:
    6 mei 2005
    Berichten:
    3.517
    Locatie:
    Zuidelijk
  5. Gerald Rutten

    Gerald Rutten

    Lid geworden:
    6 mei 2005
    Berichten:
    3.517
    Locatie:
    Zuidelijk
    Altijd erg belangrijk bij een goede schaalbak is de documentatie, zeker bij de wedstrijden waarbij foto's van de originele aanwezig moet zijn. Niet gedeeld door iedereen ben ik altijd van mening dat voor een goede wedstrijd kist je "tastbare" documentatie moet hebben zodat je altijd effe na kan meten en kijken om alles precies na te maken. Er staan een helehoop oudere kisten in musea's over de wereld maar bijvoorbeeld een Fokker G1 zal als wedstrijdkist helaas gedoemt zijn te mislukken... geen origineel meer en dus té weinig om te documenteren. Met deze F16 zal dat echter geen enkel probleem zijn....:D

    Ben inmiddels al voor een fotoshoot bij de echte J-015 geweest, mocht aanwezig zijn bij één van hun training sessies, errug indrukwekkend hoor!! Daarnaast de kans genomen om elke milimeter van de kist op de foto te zetten en zoveel mogelijk op te meten. (je mist altijd wel wat) Erg vriendelijke lui die militairen, het demoteam liet me zo'n beetje alles doen en waren ook erg behulpzaam, absoluut geen kapsones wat je onder die fighter piloten nog wel eens ziet. Heb nu de harde schijf van m'n pc behoorlijk vervuilt met héél veel foto's dus zal ook daar een oplossing voor moeten vinden, tis al een oud beestje.

    Nu dus geen excuus meer om details op de kist te missen, nu hoef ik ze alleen nog maar te maken ha ha ha....

    Groetjes,
    Gerald


    Hier een (héle ;)) kleine foto impressie van die dag;

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  6. j.weel

    j.weel

    Lid geworden:
    2 feb 2009
    Berichten:
    3.839
    de g1 is ook niet echt een probleem er is nog genoeg documentatie om een goede schaalkist te maken
    ook foto,s zijn er nog
     
  7. Gerald Rutten

    Gerald Rutten

    Lid geworden:
    6 mei 2005
    Berichten:
    3.517
    Locatie:
    Zuidelijk
    Weet ik Jeroen, ik hoop dat dat er dan ook genoeg gebouwd zullen worden al is het alleen al voor de nagedachten van deze prachtige kist (vandaar ook het voorbeeld) echter...... Ik bedoelde ermee te zeggen dat het zinloos is om er een top-class wedstrijdkist van te bouwen. Er is gewoon té weinig documentatie besschikbaar voor alle details, er is geen één driezijdenaanzicht zuiver omdat die toen simpelweg nooit gemaakt werden (alleen hangaar schetsen/profiles zoals die vaak in de magazines en boekjes staan) en de oude kleuren zullen best ergens genummerd zijn maar is met geen enkele foto te staven. Met andere woorden, de jury keur "slagers" zullen geen spaan heel laten van die documentatie, erg jammer maar het is zo. Eigen ervaring leert dat alleen de modellen waar actuele informatie voor handen is hoog zullen scoren. (en dan bedoel ik niet dat houten 1/1 model in soesterberg wat zelf eigenlijk ook een slecht schaalmodel is)

    Misschien weet je het nog, in 1994 deed Willem Noordegraaf mee aan de WK-schaal in nederland met een G1, had toen ook grote problemen met de documentatie en scoorde statisch dan ook vrij slecht.

    Maar dit hierboven is dus alleen wedstrijdmatig waar gemuggenzift wordt bij het leven.....;).

    (Bovengenoemde items zijn leuke info puntjes voor de schaaldag in Lelystad, kan er zelf helaas niet bij zijn.)

    Groetjes,
    Gerald
     
    Laatst bewerkt: 24 apr 2009
  8. mac

    mac

    Lid geworden:
    7 apr 2008
    Berichten:
    692
    Locatie:
    Enkhuizen
    Hoi Gerald,

    Mooie foto's!!!!

    Ik denk dat het verstandig is om er een externe harde schijf bij te nemen en daar je waardevolle materiaal op zetten, je hebt tegenwoordig al voor € 100,-
    1 TB, daar kun je dus heel veel op kwijt.

    Groet Jan.
     
  9. Gerald Rutten

    Gerald Rutten

    Lid geworden:
    6 mei 2005
    Berichten:
    3.517
    Locatie:
    Zuidelijk
    Hoi Jan, zat inderdaad ook al aan zoiets te denken. Is dat een beetje snel via USB?

    Grt,
    Gerald
     
  10. marco bosch

    marco bosch

    Lid geworden:
    13 jan 2004
    Berichten:
    3.704
    Locatie:
    Staphorst
    usb schijven

    als je nu een goede schijf neemt dan is die aardig snel als je hem alleen gebruikt voor fotos 10/20 MBps is redeljk te noemen zo lang je maar usb 2.0 hebt
     
  11. hannesie

    hannesie

    Lid geworden:
    18 okt 2005
    Berichten:
    2.207
    Locatie:
    rotterdam
    Gerald,
    wat je hierboven schrijft over bepaalde punten wat schaalgetrouwheid van een schaalkist dat het van een recente of originele kist zou moet zijn en niet alleen van tekening of foto's moet je even aan je vader doorgeven zodat die dat even aanhaalt op 2mei wat getreft het schaal item!
    Ik probeer hetzelf ook te onthouden om dit aan te halen!!

    Mvgr hans
     
  12. mac

    mac

    Lid geworden:
    7 apr 2008
    Berichten:
    692
    Locatie:
    Enkhuizen
    Hoi Gerald,

    USB 2 is wel snel maar het kan veel sneller... via Fire Wire.

    Heb zelf een Apple computer, de externe schijf werkt dan samen met het programma Time Machine die zelf zijn reservekopieen maakt, en ondertussen
    kun je gewoon lekker door werken op je Mac, maar je kunt het ook zelf hand matig doen.
    Het mooie van Time Machine is dat als je per ongeluk wat hebt weg gegooid weer heel makkelijk weer dat terug kan halen.

    Groet Jan.
     
  13. marco bosch

    marco bosch

    Lid geworden:
    13 jan 2004
    Berichten:
    3.704
    Locatie:
    Staphorst
    mac/jan helaas tref je fire wire externe hds wijnig aan. dat al helemaal wijnig voor windows en goedkoop. inderdaad de apple time machine app is heel mooi maar het punt is wel je moet er mac osx voor hebben nu kun je dat tegenwoordig ook op een intel pc instaleren maar het beste werkt het toch met een echte mac pc.
     
  14. mac

    mac

    Lid geworden:
    7 apr 2008
    Berichten:
    692
    Locatie:
    Enkhuizen
    Nou om nog even terug te komen over het onderwerp computer, mensen horen zeggen die over gegaan zijn op Mac, wat een feest om mee te werken, als je er mee hebt gewerkt wil je nooit meer anders.
    En begrijp mij goed, ik zit niet in deze handel!!!

    Zo en nu dan weer over vliegtuigen..:D

    Groet Jan.
     
  15. marco bosch

    marco bosch

    Lid geworden:
    13 jan 2004
    Berichten:
    3.704
    Locatie:
    Staphorst
    ik zit wel in de computer biz teminste ik word er tot opgeleid me leerkrachten en medestudenten en ik denken er net zo over mac maar het probleem is mac zijn duuur
     
  16. mac

    mac

    Lid geworden:
    7 apr 2008
    Berichten:
    692
    Locatie:
    Enkhuizen
    Hoi Marco je hebt een pb.

    Wil Gerald zijn draadje niet vervuilen met gesprekken over PC's

    Groet Jan.
     
  17. Gerald Rutten

    Gerald Rutten

    Lid geworden:
    6 mei 2005
    Berichten:
    3.517
    Locatie:
    Zuidelijk

    ..och...., de ene hobby en de andere hobby's en nog véél meer hobby's, maakt mij niet zo veel uit hoor. ;) Ik ben er in ieder geval weer iets wijzer mee geworden. In mijn vriendengroep zit ook een mac gebruiker die met een knipoog de pc altijd zwart maakt tijdens de bbq's ha ha. Van de week eens effe kijken wat er voor aanbiedinkjes er zijn op gebied van externe schijven.

    Groetjes,
    Gerald
     
  18. Gerald Rutten

    Gerald Rutten

    Lid geworden:
    6 mei 2005
    Berichten:
    3.517
    Locatie:
    Zuidelijk
    Schaalmeeting Lelystad

    Hoi Hans, dat weet hij wel hoor. Hij Deelt dezelfde mening, ik heb het immers ook weer van hem! ;) Gewoon inderdaad effe vermelden en dan opend hij ook weer een boek ha ha.

    Groetjes,
    Gerald
     
  19. ron van sommeren

    ron van sommeren Forum veteraan

    Lid geworden:
    31 aug 2002
    Berichten:
    29.332
    Locatie:
    halverwege Tiel & Nijmegen, tussen Maas & Waal
    Ze hebben het gebruik van die demo-kleur wel erg ver doorgevoerd zeg.

    [​IMG]
     
  20. Gerald Rutten

    Gerald Rutten

    Lid geworden:
    6 mei 2005
    Berichten:
    3.517
    Locatie:
    Zuidelijk
    ...euh Ron, je doelt op die rooie die er achter staat?? :rolleyes:
     

Deel Deze Pagina