1 meter DLG, Mini Pro.

Toch maar een klein draadje, als stok achter de deur om het project tot een goed einde te brengen. Bovendien levert het wellicht nog goede tips op!

Als “doorontwikkeling”van de Mimi zijn Dennis en ik van plan een mini-DLG te maken.
Uitgangspunt daarbij is de Mimi. Wij willen echter een mini met flaperons. Dit bied, hopen wij, de mogelijkheid dynamischer te kunnen vliegen door gebruik te maken van de speedstand, cruise en thermiekstand. Daarnaast is het mogelijk om met de flaperons te kunnen remmen. Dat is verdraaid makkelijk met landen.

De balsa Mimi is natuurlijk een daverend succes als het gaat om een eenvoudige en goedkope constructie welke zeer goed vliegt. Dus, waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Het enige antwoord dat ik daarop kan geven is, we vinden het gewoon leuk om te doen!

Het is de bedoeling dat de Mini Pro versie volcomposiet zal worden daar waar wij het zinvol vinden. De vleugel en romp worden zowieso van composiet worden gemaakt. De romp zal zo geconstrueerd worden dat de houten Mimi vleugel er ook op past. We twijfelen nog of we de staartboom ook zelf wikkelen. Het voordeel daarvan zou zijn dat we deze groter in diameter kunnen maken (stijver) en mogelijk hoogmodulair carbon toepassen. Dat is nog stijver dan gewoon carbon. Wel weer brosser/breekbaarder dan gewoon carbon, maar om e.o.a. reden vindt ik dat bij een 1mtr dlg minder “gevaarlijk” als bij een full-size.
Wat betreft stabilo/kielvlak zijn we er nog niet uit. Het maken van een geprofileerd composiet staartje is best bewerkelijk en ik vraag me af of dat licht genoeg te maken is. Een balsastaartje, met hier en daar een klein beetje glas, is voorlopig de keuze.

Ik stel het vlieggewicht zonder ballast op 180 gram. Lijkt me redelijk voor een geflapte 1 mtr dlg.

Over de profiel keuze wil ik me niet teveel kopzorgen maken, ik kan de consequenties van de keuze toch niet geheel overzien. Ik heb wat gerommeld in XFLR5 met de AG serie en het HM51 profiel. Het HM-51 profiel heeft een duidelijk hogere weerstand. Bij de full-size zijn de koorden net weer ff wat groter en daarmee de Reynolds getallen. HM-51 houdt niet van lage Reynoldsgetallen en derhalve vindt ik (op dit moment) het HM51 profiel niet zo geschikt voor een Mini. Voor geen van de profielserie’s krijg ik mooie grafieken van de daalsnelheid versus de vliegsnelheid. Ik heb XFLR5 gebruikt om tot een elliptische liftverdeling te komen en de lokale liftcoefficient te verdelen, zodanig dat het midden van de vleugel het eerst overtrekt. Hier wat plaatjes, ik hoop dat ik het goed gedaan hebt.

De liftverdeling (flaps 2 graden neer, Ca 0.7):

6854adb333c8c26b.jpg


De locale lift (flaps 2 graden neer, Ca 0.7):

6854adb333d22379.jpg


Vleugelboven aanzicht:

6854adb333daa72c.jpg



Mogelijk (waarschijnlijk, ik ben er eigenlijk te lui voor…….) maken we twee testvleugels. Een met het HM51 profiel (wel met modificaties naar de tip toe) en een vleugel met de AG serie. Zo kunnen we eens in de praktijk ervaren hoe de verschillende profielen vliegen.

Mijn eerste keuze is een vleugel met AG45ct aan de wortel, halverwege het AG45ct en naar de tip toe AG47ct.



Ik heb wat vraagjes:

· Is er een goede reden om niet de verdikte profielserie AG45-46-47 t, te bruiken maar de onverdikte serie (Supergee I)?
· De Mimi heeft een rechte achterlijst. Ik vindt dat zo niet mooi. Het liefst heb ik de ¼ koorde van de profielen op een rechte lijn. Dat levert ook de laagste torsiebelasting van de vleugel op. Is er echter een goede rede om de achterlijst recht te houden? Heeft dat invloed op het werpen? En zo ja, op welke wijze?
· “Standaard” zie je voor de meeste DLG’s een V-stelling van 6° aan elke zijde. Hoe zit dat met flaperon mini’s? Ik denk zelf om deze mini een V-stelling van 8° mee te geven. Dat is dan toch al 4° minder dan de Mimi. Ik denk zelf dat je met een kleine zwever meer stabilisatie dmv V-stelling moet hebben dan dat een full-size heeft. Iemand een suggestie of idee hierover?
· Toepassen van 0.5° twist over het buitenste paneeltje. Zinvol of niet? Doel hiervan is een nog overtrekstabilere zwever te krijgen.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Berrie.

De Drela profielen hebben een knik in de bovenkant van het profiel op 70% van de voorlijst. Bij de AG 45tot 47 serie is dit 3graden. Bij de AG455ct serie is dit 2 graden. De ailerons moeten dus 30% van het profiel zijn wil je dit profiel optimaal gebruiken. Verstandigst is dus een rechte lijn op 30% van de achterlijst.
Bij de HM 51 zit zo'n zelfde knik op 27% van de achterlijst. Deze is 0.9graden als ik me niet vergis. lijkt me overigens niet de beste keuze voor een mini.
Voor een mini is het verstandig profielen te nemen die kleine Reynolds aan kunnen. Je zou de Zone serie kunnen overwegen. Het word dan misschien lastig om servo's in de vleugel te bouwen maar qua prestatie zou het voor een mini denk ik niet slecht zijn.
Ook deze serie heeft een 2 graden knik op 30 % van de achterlijst.
 
Laatst bewerkt:
Hoi Berrie, Dennis,

Net wat je al schrijft.
De lay-out van de MiMi is zo gekozen dat het toestelletje gemakkelijk te bouwen is.
Dat hierbij het ding ook nog goed vloog was mooi meegenomen.
Erg leuk dat de MiMi jullie geïnspireerd heeft.

Frans
 
Je zou de Zone serie kunnen overwegen. Het word dan misschien lastig om servo's in de vleugel te bouwen maar qua prestatie zou het voor een mini denk ik niet slecht zijn.
Ook deze serie heeft een 2 graden knik op 30 % van de achterlijst.

Goed idee! Ik ga deze optie bekijken. Gerald heeft al een voorzetje gegeven zo blijkt na wat neuzen op RCgroups:

A 1M Zone Wing - RC Groups
 
Laatst bewerkt:
Nouw zeg, zo juist op de bouwvergadering besloten dat het de Zone vleugeltje gaat worden. (als je door je wimpers er naar kijkt lijkt het ook op een Mimi ;) )

Die 100 grams grens is wel een uitdaging.............
 
Welke profielen worden gebruikt voor die vleugel? Ziet er best mooi uit. Maar, 100 gram? Voor alleen de vleugel (zwaar) of complete kist (licht)?

Kevin
 
Welke materiaal gaan jullie gebruiken als kern voor de vleugel?
En hebben jullie al een romp ontwerp klaar? Hoeveel cm laten jullie de romp voor de vleugel uitsteken?

100 gram eind gewicht... Je kunt de lat inderdaad hoog leggen :-D

Greetz,
Jurgen
 
Ik vind van de Zone vooral de spring-V erg mooi. had het al vaker gezien, zelfs een versie met kogellagertjes, maar deze is nog wel netjes. Wel wat groter en meer weerstand dan een mooi pylonnetje misschien?
Spring-V full-flying stab mount - RC Groups

Heeft iemand de profielen van de Zone gevonden? Ik heb alleen plaatjes gevonden eerlijk gezegd... Die zagen er aardig dun uit :).
Mijn Gebogen vleugeltje mini had ik uitgevoerd met een idioot dun profiel. gewoon flink doorgeschuurd om de foutjes uit mijn kern te halen, hahaha. Die zat net onder de 100 gram en vloog toch erg goed.
 
Hier staan de .txt files:

Zone wing airfoils - RC Groups

Ik ga als eerste stap eens kijken of ik de mini zone ook in FXRL5 gepropt krijg. Ik hoop er dan een goede curve uit te krijgen. Mogelijk vergroot ik de rooth koorde een beetje om toch maar een 7.5mm dikke servo kwijt te kunnen.

De slankheid van de mimi is 7, de slankheid van de mini Zone is 9, de slankheid van de Apogee in de 40inch versie is 8.5. Volgens mij kan ik zonder veel problemen de slankheid van de mini Zone een haartje verkleinen.

Sietse, wat voor servo's gebruikte jij in jouw mini voor de flaperons? Ik denk zelf dat we genoeg hebben aan een servo met een sterkte van 9Ncm. (D47 heeft 11Ncm)
 
Laatst bewerkt:
Volgens mij kan ik zonder veel problemen de slankheid van de mini Zone een haartje verkleinen.

Denk ik ook wel. Gerald heeft al voorgerekend dat een veel minderslanke Zone zeker zo goed zou moeten zijn als hij bij wind de kist maar kon werpen met voldoende gewicht.

Als je de slankheid van de Mimi aanhoud zit je denk ik wel goed.
 
In mijn gebogen vleugeltje van 100 gram had ik geen ailerons (zou beetje lastig zijn...)
In mijn glas-Mimi-achtige met ailerons heb ik toch maar stiekem D47's erin gehangen...
Meer dan sterk zat idd, maar in ieder geval lekker nauwkeurig.

Dat gebogen vleugeltje had idd trouwens ook een hogere slankheid.
 
hey berrie,

Ik heb zelf de afgelopen tijd een full carbon mini dlg gebouwd.
Ik heb de prachtige aileron-carbon vleugel van jurgen overgenomen.
Een carbon rompje geperst in een mal.
En ik heb staartdelen met 20grams carbon en spanlak en het is best licht.
stabilo 3 gram en kielvlak 4 gram.
het hele vliegtuig 175 gram.

Hoe staat het met jou dlg .

ik hoor het wel groetjes jasper

p.s. als je nog vragen hebt over carbon of zo kan je bij jurgen terecht.
 
Ik vind van de Zone vooral de spring-V erg mooi. had het al vaker gezien, zelfs een versie met kogellagertjes, maar deze is nog wel netjes. Wel wat groter en meer weerstand dan een mooi pylonnetje misschien?
Zou dit echt meer weerstand geven? Ik vond het wel een leuke oplossing voor op m'n mini.
 
Als je de slankheid van de Mimi aanhoud zit je denk ik wel goed.

De computer staat nu al rokend de 2D grafieken te genereren waarmee ik in XFRL5 ga proberen een bruikbaar model te maken. Ik hoop dat het me nu eens lukt en niet vastloop op die "out of flight" meldingen waardoor er geen volledige curve getekend wordt.

Ik heb me dit al eigen gemaakt:
http://xflr5.sourceforge.net/docs/Point_Out_Of_Flight_Envelope.pdf

Het zou dus een keer moeten lukken.........
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Rooth profiel Zone 40 is bij een koorde van 162mm precies dik genoeg voor een D47. Een koorde van 170mm komt iets minder kritisch uit. Ik heb bij de D47 nog het beste gevoel voor een flaperonservo.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
@ Jasper (leuke naam, zo heet mijn jongste zoontje.)

Bedankt voor de tip om Jurgen te vragen voor info over carbon. Graag zou ik eens weten welk gewicht (gr/m^2) Jurgen zijn minivleugel heeft gebackt.
 
Laatst bewerkt:
Jurgen heeft 65 gram/meter gebruikt op de vleugel die Jasper nu heeft. Zijn laatste kist heeft een huid van 52 gram/meter, en volgens mij is dit nog steeds overkill.
 
Rooth profiel Zone 40 is bij een koorde van 162mm precies dik genoeg voor een D47. Een koorde van 170mm komt iets minder kritisch uit. Ik heb bij de D47 nog het beste gevoel voor een flaperonservo.

Het origineel was toch 146mm?
Als je dit vergroot is het streefgewicht van 100 gram zeker niet meer haalbaar?
 
Het origineel was toch 146mm?

Ja, dat klopt.

Als je dit vergroot is het streefgewicht van 100 gram zeker niet meer haalbaar?

Ook dat klopt. In het draadje van de Zone las ik wat opmerkingen van Gerald over de Mini ZOne:

RC Groups - View Single Post - Zone 2P - a simplified Zone design

en

RC Groups - View Single Post - Zone 2P - a simplified Zone design

Met name deze zin:

"But from what I've seen in playing around, a smaller than 1.5M plane could be very competitive PROVIDED one does not have wind to deal with and the thermals are close enough, OR if one is going purely for duration under conditions of no wind and no air activity. The real key is to keep the cubic loading comparable with good 1.5M planes, hence my 100g limit."

Geeft mij een beetje te denken over de toepasbaarheid van een 100 grams uitvoering met een slankheid van 9. Ik wil nu kijken wat ik uit XFRL5 getrokken krijg als ik ga spelen met een bredere vleugel (kleinere slankheid) en iets meer massa. Als het me niet lukt neem ik contact op met Gerald. Nee heb ik, ja kan ik krijgen. Maar eerst zelf proberen.

Ik heb gisteren avond de verkeerde profielen laten berekenen. Ik had de "cruise" stand in de profielen moeten laten zetten (flap uitslag van 2 graden down) Vanavond geen tijd, vrijdag maar weer verder.

Hoofdreden om dit goed uit te zoeken is voor mij dat we ook met een zuchtje wind nog kunnen vliegen. En daarnaast heb ik mijn twijfels over de nauwkeurigheid (hysterese) van de microservo´s die we kunnen vinden. Die D47´s vertrouw ik, de rest eigenlijk niet. Maar dat wantrouwen is waarschijnlijk niet nodig. Het mooiste is als we een nauwkeurige microservo kunnen vinden van max. 4 gram en max 7mm dik en circa 9Ncm (D47 heeft er 11)

Is er een servofabrikant die gespecialiseerd is in micro spul?
 
Laatst bewerkt:
Back
Top