Indoor extra

nando

Forum veteraan
Het indoor seizoen begint weer, tijd voor een nieuwe shocky.

Deze word wat snel gebouwd, en zal niet heel lang leven. Hij is bedoelt om te kijken hoe ik hem vind vliegen en als ik dat prettig vind (dat verwacht ik wel, Derk vliegt er mee en over het algemeen passen die kisten ook bij mijn vliegstijl) dan bouw ik er nog een, als AM wedstrijdkist.

Hij is gefreesd en gedeeltelijk 'uitgehold' (Propa, bedankt Willy!) om hem lichter te maken en hem extra weerstand te geven.
Zwaarder maken kan altijd nog, lichter is moeilijker.

imagedaw.jpg


imagevdy.jpg


Ook even in elkaar geschoven, past echt heel erg goed, erg prettig als je niet zelf hoeft te snijden.

imagevdw.jpg


imageazc.jpg


Ik wou beginnen met spuiten maar dan moet ik eerst even langs de action, enige spuitbus waar nog redelijk wat in zat was zwart, de cockpit heb ik al gespoten.
Kon ik gelijk zien hoe het met de verschillende hoogte materiaal gaat. Dat ging prima.

De setup staat nog niet vast, 3 of 4 hxt500, en waarschijnlijk de bekende 19grammer met 8X4,3 of 8X6 gws en 6Atgy reg. Ik heb wat 350mah zippy cellen besteld om 2s pakketjes van te maken, maar als die er niet op tijd zijn dan vlieg ik met 450mah.
Hoewel ik nog wel meer motoren heb liggen die er ook op kunnen.
 
Ziet er heel fraai uit nando! is dit een kopie van de extra 300 van Martin Muller? klopt het een beetje zoals je het getekent hebt?

Justus
 
Met de zeer slechte verkrijgbaarheid, en omdat ik hem toch graag gemilld heb, was er weinig keus.
 
Zo, het spuitwerk is gedaan. Had er eigenlijk best zin in om weer eens zoon ding te spuiten dus het is iets uitbundiger geworden dan geplant. (En ja, nog steeds met e '2€' spuitbussen van de action.)

Ontwerp,
indoor_extra_001.JPG



Zo maak ik de spuitmal, deze is van de staart. bij de vleugel heb ik maar een helft gemaakt en omgedraaid.
indoor_extra_002.JPG


Bovenkant,
indoor_extra_003.JPG


Onderkant,
indoor_extra_004.JPG


Ik ben erg tevreden met het resultaat. Mijn eerste shock waar geen wit in zit. (straks is het wit wel te zien bij de scharnieren omdat ik die niet eerst afgeschuind en geplakt heb, wat de normale volgorde is.)
Ik heb bij het spuiten weinig last van het de lage vlakken. Alleen de lijnen zijn een tikkie wazig, maar met de stift strak zie je er niks meer van.
Zal op enig moment ook foto's nemen met een camera ipv de telefoon, ziet er toch beter uit.

Ik heb de delen gewogen, straks even uitrekenen hoeveel het extra weegt. Niet veel, dat kan ik zo al zien. wat stukken wit laten scheelt natuurlijk, en dan zijn er ook zat mooie schema's te verzinnen.

Accu is ook binnen! :D
indoor_extra_005.JPG
 
Ziet er goed uit hoor. Wist niet dat je zulke tekenkunsten had :D . Dat frezen werkt wel erg prettig, ook maar eens iemand zoeken die dat kan doen (iemand op onze club heeft een cnc apparaat)
 
D.knoppers, zoon 130-140g zal het wel worden. Maar erg veel kan ik er nu niet meer aan doen, behalve andere spullen erin zetten.
Koolstof word al erg licht spul. (maar wel 3mm plat voor en achterlijsten, en wat over de neus en staart.
Deze is trouwens van 'depron' van de hobbyin, (ik geloof gediplak) volgende word depron-aero.

Fabian, snijden wil ik echt niet meer doen nu ik dit zo voor mekaar heb. Het past allemaal gewoon zo mooi. En dat uit uitfrezen had ik met de hand nooit gedaan (voor een niet-f3p kist).

Ik wil ook nog een eigen model ontwerpen dit seizoen, heb een aantal dingen bedacht die ik nog niet heb gezien, en daarnaast het beste van een hoop shocks in 1. Maar dan wil ik eerst m'n AM kist klaar hebben. (word een rag/3d ding aangezien ik niet verwacht dat hij even goed zal vliegen als de extra of aangepaste clik)

nn_extra_closeup_onder.jpg
 
Totaal gewicht van alle depron is nu (inc verf) 45,56g en de verf weegt 2,48g.
Dat is dus wel iets waar een gram of 2 valt te winnen als je veel wit houd. Maar ik vind het wel acceptabel.

Zometeen ga ik bouwen, eens zien hoe ver ik kom.
Ik denk dat ik 2 servo's ga gebruiken, hxt500. Maar ze wel in het midden zet, net alsof het er een is.
 
Ik wil zoveel dingen anders dan hoe HK het heeft bedacht dat het misschien wel minder werk is om met losse cellen te beginnen.
ik wil er geen krimpkous om, geen balanceer sekker/kabels maar een plek voor een krokodillen bekje. Ik wil dunne korte silicone kabels met 2,3mm goudcontacten.

Ik heb mijn 1e accu al af, zal wel een foto plaatsen. Als ik straks een update doe inc foto's.

En de extra is nu redelijk ver, het koolstof zit erop, hoogteroer aansturing erin en ailerons aansturing voorberijd, word pas afgemaakt als de bovenkant erop zit en ik de de servo getest heb. Het is een enkele hxt 900 geworden, 7,7g scheelt toch weer wat tov 2 hxt 500 (4,85/stuk). En nu kan het makkelijker worden omgewisseld met de jr 188 die nog een een am clik zit.
Rudder word pull-pull. Scheelt ongeveer 1,5g tov push pull. En ik kon geen mooie plek vinden voor push-pull, hoogteroer zit in de weg, is bij elke kist irritand. Dit zit nu bovenaan.
Ik heb vaak onderdelen gewogen om een beetje een idee te krijgen waar het gewicht in gaat zitten.
Totaal is nu (inc 1 hxt 500) 66g. Wat 130g mogenlijk moet maken.
 
Ik heb niet veel foto's van de accu genomen, enkel een voor en na op de weegschaal,
indoor_extra_006.JPG


indoor_extra_007.JPG

Hier 4 foto's van een tijdje terug als je meer info wilt over mijn laad/balanceer systeem.

Hij is af! Ik ga nog betere foto's maken. De accu van de camera werkt niet mee, en met weinig licht worden de foto's alleen maar slechter.
Ik zal betere foto's maken en hier plaatsen. Maar dat kan nog een paar dagen duren.
indoor_extra_008.JPG


Accubakje tijdelijk vast met spelden. Tijdje terug op een indoor wedstrijd gezien, zo kun je eerst even schuiven voor je hem vastlijmt. Om het cg te vinden.
indoor_extra_009.JPG


Alsnog 2 aileron servo's. De hxt 900's die ik had waren stuk... beide servo's zitten bovenaan, aansturing onderaan. En de rudderservo zit ook bovenaan.
indoor_extra_010.JPG


Onderkant,
indoor_extra_011.JPG


indoor_extra_012.JPG



indoor_extra_013.JPG


Het landingsgestel word nog vervangen, ik heb er perongeluk te korte pootjes in gedaan, kwamen uit een andere kist.


Motor die er nu op zit is een 24 pools motor 18g en 2100kv volgens opgaven. De as vervangen met koolstof (omdat hij langer moest zijn om de prop erop te kunnen centreren) en kabels ingekort (1 te kort perongeuk, zijn erg kwetsbaar als je de dubbele krimpkous er van af haalt) en nu is hij nog 16,45g
indoor_extra_014.JPG


Ik heb hem even gehooverd, doe ik met elke shock die net af is, heel iets boven half gas.
En zeer kort in de wind buiten gevlogen. Voelde niet als overdreven vermogen. maar ik kan er niks nuttigs over zeggen totdat ik er indoor mee heb gevlogen. Zelfde geld over vliegeigenschappen van de kist.

Hij weegt vliegklaar 134g wat volgens mij best goed is met 4 servo's. Het kan zijn dat er nog ~4g bij komt door een andere motor als ik meer vermogen wil.

Dingen die ik zeer waarschijnlijk verander bij een volgende, dikkere voorlijst (is nu 3X0,13 moet 3X0,5 worden) lichtere ontvanger (lichte assan 6kan gestript ipv een zware 7kan met pootjes er nog aan) 1 jr 188 ipv 2 hxt 500. iets dikker koolstof naar de staart.
 
Nando,

Maakt het nog wat uit dat freezen van depron ? Ik meende dat het 3mm spul zo'n 1.2 gram per dm2 was. Als ik moest gokken, heb je er net zoveel verf op gespoten als er aan depron uit gefreesd is. Of zit ik er ver naast ?

Wat voor prop gebruik je op die 2100kV moter ? een 8040DD ?

Harm.
 
Ziet er erg netjes uit! voorlijst van 0.13 is dat niet alleen voor F3P??
Mocht je een HXT900 nodig hebben moet je het maar ff zeggen, heb er dacht ik nog 1 liggen.
 
Op mijn f3p kist keb ik geen koolstof voorlijst. En 0,13 gaat ook wel als je de v ver genoeg op de vleugel kan plaatsen, wat hier niet kan. En je geen midair's hebt.
Ik heb alleen geen dikkere meer. Ik had zelfs geen 0,13 meer maar ik mocht er een van robin overnemen.

Hij is nu af met 2x 500, maar bedankt voor je aanbod.

Volhout, ik weet niet wat het frezen met det spuiten te maken heeft, als hij niet gefreest was was hij nogsteeds zo gespoten geweest...
Maar ik verwacht wel dat er meer dan 2,5g weggehaalt is. De onderkant van de romp is veel oppervlak, en al rie andere vlakken tellen ook aan. Daarnaast heb ik het geprobeert zo te doen dat hij er niet zwakker van word, dus al was het 1g, waarom niet.
Het is ook nog eens een mooie manier om wat extra weerstand te creeren.
Ik ga er niet een frezen zonder, dus exact weten we het nooit. Ik zal eens in de software kijken of ik makkelijk de oppervlakken kan berekenen.

Ik heb er een 8x4,3 rd op. Die past niet zonder mod, vandaar de koolstof as die uitsteekt. Die centreert hem.
 
Even citerend uit de specs voor Aero depron:

Foam density: 33 kg/m³ (+/- 10%)
Weight: 3 mm sheet = (1,25 x 0,8 = 1 m²) approx. 100 g (density 33 kg/m³)

Als je 1,5 mm weghaalt, win je 0,5 gram dm2.

Willy
 
Dit is geen depron aero, dit is het spul van hobbyin.

Maar heel veel zal het niet schelen.
 
Net even een steekproef gedaan en omgerekend naar 1 m2:
- R&G Aero depron 98 gram
- Hobby-In depron 116 gram

Hier vallen dus nog wat grammen te winnen.

Ik heb echter de indruk dat de Hobby-In depron stijver is dan de R&G depron. Dus mogelijk dat je wat meer koolstof toe moet passen om de gewenste stijfheid te krijgen.
 
Met de manier waarop het koolstof geplaats word maakt een beetje minder stijf depron niet zoveel uit. Hooguit het hoogteroer, maar daat is wel iets op te verzinnen.

Maar met materiaal dat 15,5% lichter is worden de depron delen van 45g 7g lichter. En dat is erg veel!

Ik heb nu al zin in de volgende. En deze heeft nog niet eens echt gevlogen. :D
 
Mijn huidige ervaring is dat je wel degelijk verschil merkt tussen wat stijver 'depron' (in mijn geval Gediplac') en DepronAero.

Exact hetzelfde model van gediplac vliegt momenteel strakker als de DepronAero versie

1 van de redenen is b.v. de aileron aansturing. Omdat het materiaal zachter is komt er sneller spelling tussen het ikarus hoorntje en het roer zelf. Ook buigt een aileron veel meer , zelfs zo erg dat als je horizontaal vliegt, beide ailerons gewoon 3 mm omhoog staan en als je rugvlucht vliegt staan de ailerons ook weer iets omhoog.

Dit maakt trimmen erg lastig.

Zoals nando al schreef dien je met het bouwen dus wel degelijk rekening te houden met de mindere stijfheid van het materiaal.

Het gewichts voordeel is echter behoorlijk groot, dus je hebt wat ruimte om extra verstevingingen toe te voegen.
 
Winfried, volgens mij heb je het hier vooral over de f3p precisie kistjes, waar duidelijk minder koolstof in zit.

Mijn aileronaansturing heeft de roerhoorn direct op een 3x0,13mm koolstof strip gelijmt, die naar de 1e koolstof staaf gaat die deel is van de opbouw die de hele aileron stijfer maakt.

Bij mijn vorige paar heb ik de roerhevels geplaatst op een stukje 2mm balsa (3hoek, 6x2cm) met wat plat koolstof dat doorloopt tot 1cm voor de achterlijst. Waar ook weer de opbouw constructie begon.

Ik denk dat ik straks weer iets balsa onder de roerhevels plaats.

Dit doe ik dus allemaal al, iets slapper depron merk ik denk ik niet.
Alleen bij hoogteroer en rudder ga ik nog niet zo ver. Straks bij aero zal ik er nog eens opnieuw naar kijken.

Een probleem bij het hoogteroer is alleen dat je niet zoon opbouw constructie kan maken zonder een enorm gat in je romp.

En bij het rudder moet de verticale romp er vlak voor stijf zijn, maar daar zit je hoogteroer weer in de weg. Hele lange koolstof strips werken, maar is redelijk zwaar. En dat wil je niet, juist in de staart.

De huidige tekening is weer aangepast, precies daar wat meer depron overgehouden. Wat ik bij deze trouwens ook al gedaan heb, maar iets minder.
En de 'struts' in het depron aan de onderkant bij het verlichte deel heb ik omgedraait.
 
Back
Top