Levensduur regelaars , ESC's enz.

Beste mensen,
Misschien overbodig maar toch. Gebruik je een regelaar voor het aansturen van je e-motor, meestal wel dus, dan kan je het de regelaar makkelijker maken, lees de levensduur verlengen, door het aanbrengen van koelelementen op de thermisch zwaarst belaste componenten. Dit is eenvoudig: vlieg, rijd of vaar met jouw model en bepaal m.b.v. thermometer(of vinger) het warmste onderdeel van de regelaar. Meestal is/zijn dit de "power-fet(s)" , haal de eventuele plasticfolie weg en plak er een alu koellichaam op. Wel rondom vastzetten met CA lijm , in het midden voorzien van warmtegeleidende pasta(verkrijgbaar bij de electronica-zaak).
M.vr.grt., Max
 
Laatst bewerkt:
Tja en een beetje nadenken ,70% van max ampere gebruiken .
goed kijken /meten dat je de boel niet overbelast .
Gewoon je kop gebruiken .
 
Hallo Ron en Wiebe,
Bedankt voor jullie reacties. Over "nadenken en wegschrapen" heb ik nog niet gedacht. Ik begrijp jullie adviezen, maar hebben jullie ooit met SCHULZE Booster- en bijv. KONTRONIK regelaars voor brushed en brushless gevlogen terwijl het 35 graad Celsius of meer was? Mijn ervaring is, als je niets aan de airflow over de regelaars en motoren hebt gedaan om deze te optimaliseren, de regelaars "zeer warm" werden. Ik heb dat opgelost met mijn geposte aanbeveling, heeft mij geholpen met vliegen in zeer warme omstandigheden.
Ben nog even bezig om zo´n modificatie met een plaatje te verduidlijken.
M.vr.grt., Max
 
Max .
Ron en ik snappen prima wat je bedoelt .
Ik heb het zelf ook nog wel eens gedaan met koelblokken van een processor.
Maar er is meer alle fets onder de koelplaat van een regelaar hoeven ook niet op de zelfde hoogte te liggen .
En er zijn mensen die de regelaar met fets vlakken .

Er leiden vele wegen naar rome .
Gelukkig kosten de regelaars tot 40 ampere nu ook niet meer de kop.

Groeten Wiebe.
 
ps ik lees net je beginpost goed.
Die klopt niet helemaal met je topic titel.
Vandaar mijn oplossingen ,je had zelf een oplossing voor het probleem .hihi.

Groeten Wiebe.
 
coolxu.png


Hierbij het plaatje,
Hallo Ron / Wiebe,
Bedankt voor de reacties.
M.vr.grt., Max
 
Hoi Ron,
Klopt, maar ook: je kan daarmee zo ver gaan als je zelf wilt. De grotere (en vaak betere) regelaars zijn meestal met SMD-plaatsingmachines samengesteld en gesoldeerd, deze zijn meestal goed uitgelijnd. Schuurpapier en een parallelgeleider voldoen dan om het geheel te vlakken.
Als de componenten "schots en scheef" staan kan je sowieso vraagtekens bij de fabrikant zetten, tenzij bekend is dat deze de "chaos-theorie" aanhangen natuurlijk.
Ik zelf heb het geheel , bij de e-heli('s), gecompleteerd met een luchthapper ofwel "scoop", boven op de canopy die de luchtstroom van de bladen keurig langs regelaar en motor geleid. Warmte, geen probleem meer...
Wil je verder en fraaier gaan maak dan NACA-openingen met tunnels naar de electronica.
"By the way", is er ooit een studie naar de luchtstromen binnenin het kapje (canopy) van heli's gemaakt, afgezien wat fabrikanten doen en
mogelijk geheim houden?
M.vr.grt.,
Max
ductsf.jpg
 
Back
Top