Een post over de aansturing van mijn huidige Extra. Het is goed mogelijk dat ik de volgende weer anders doe, ik hou er van om te experimenteren. Maar dit werkt erg goed.
Dit is een Plaat 0,5mm gfk, erg licht en stijf genoeg.
Ik heb hem getekend en willy heeft hem voor mij gefreesd. Die er nu op zit is bijna het zelfde, allen dan met 1 gat, daarmee heb ik niet genoeg uitslag op hoogte, en heel iets te veel op rudder.
Het dat is gemaakt voor een 6g JR/graupner servo. Voor HXT500 moet het iets opgeboord worden.
Je hebt hiermee de mogelijkheid de ailerons boven en onder aan te sturen.
En je kan ook push-pull overal doen. En 2 aileronservo's gebruiken. is bij de extra nodig als je hxt500 gebruikt.
De Aileron aansturing:
100% optimaal is het niet, eenmaal gemaakt is er niks te stellen, dus heel precies bouwen in een kamer die niet veel warmer/kouder is dan een indoor zaal.
De 1,5mm koolstof staaf heb ik aan de L bocht gelijmd en dan met iets garen omwikkeld, en dat dan weer met CA doordrenkt.
De hoek in de hevel is zo dat de koolstof staaf haaks staat op de servohevel. De hoek in het plaatje bovenaan deze post is heel iets groter, dan kan de servo iets naar achter, wat betekend dat je wat meer ruimte hebt. ik zat nu heel dicht langs het landingsgestel.
Hier is goed te zien hoe ik de aileron stijfer heb gemaakt, dit is echt nodig voor directe stuurbewegingen. Het koolstof direct naast/achter de roerhevel in het depron is 3X0,13.
Rudder en hoogte aansturing via Pull-Pull:
Dit is erg licht. En nu ik het eerder hebt gedaan en een beetje doorhebt hoe het moet vind ik het ook makkelijker dan push-pull. Omdat je niet op veel plaatsen de stuurstangen moet ondersteunen, wat nogal een precies gebeuren is.
Het nadeel is alleen dat het nogal gevoelig is voor temperatuurwisselingen, en je het dan echt moet verstellen om het de kabels weer op de juiste spanning te brengen. Bij push-pull hoef je alleen te trimmen, dit kan in de zender.
Als je er buiten mee loopt en het is >0 graden zijn de draden veel langer tov het depron en hangen heel erg slap.
Om dit te kunnen stellen gebruik ik wat koperdraad dat door te twisten langer en korter gemaakt kan worden. Hel liefst 0,4-0,6mm (maar nu omdat ik het even niet had 2X 0,2).
Daarnaast is de belasting op je scharnier 1 richting op, enkel getrokken. Dit betekend dat hij wel eens eerder slap wil worden.
Martin Muller heeft een setje bedacht (voor de Extra en Manta V3) waarbij bij de roerhevel een heel klein stukje scharnier in zit gebouwd. hierdoor word de rest van het scharnier ontlast.
Hier heb ik simpele en goedkope oplossing voor bedacht. Ik heb een klein vierkant stukje krimpkous (dat spul dat om accu's zit) uitgeknipt, aan 1 kant opgeschuurd en direct naast de hevel over het scharnier heen gelijmd met depron save CA. En daar nog een stuikje goed plakkend stevig glasvezel-plakband omheen gedaan. Dit lijkt goed te werken.
Om te voorkomen dat de glasvezel hevel door het draad heen slijt doe ik een kost stukje dun gekrompen krimpkous door de hevel, die heb ik met heel iets CA vastgelijmd.
(Het rudder is iemand met zijn prop doorheen gegaan, vandaar dat het er niet mooi meer uit ziet.)
Dan nog de hoogteroer verstevigingen.
Ik had dit nog bij niemand gezien toe ik het maakte, maar ik ben niet de enige die dit bedacht heeft.
Ik wou alleen niet een extra groot gat door de romp dus het is ietsje ingewikkelder bij mij. Op de 1e foto van deze post kun je zien dat op 1 pull-pull roerhevel kleine stukjes zitten die het vastmaken van de verstevigingen makkelijker maken.
(Ik moet 1 staaf nog inkorten)
Paar totaalfoto's.