Arno,
Allereerst: De digi op je intrekwiel in een AFrader. Binnen mijn omgeving zijn nu al enkele modellen óf neergestort, óf ternauwernood geland (dank zij de accuspanning audio warning) omdat er tijdens het intrekken iets misgaat, de zaak vast loopt en de digi stroom gaat vreten. Nét als er thermiek gevonden wordt en je lekker lang kunt vliegen natuurlijk. Veel vliegers trekken het wiel pas in, ná de sleep (om geen vergissing met het ontkoppelen te maken) en eenmaal op hoogte zie je de positie van het wiel niet meer, als dat blijft steken.
Je wil niet weten hoe snel, zelfs een dikke Lipo, dan leeg kan raken. Powerbox of niet, het gaat mis. Wij als BIGGS adviseren onze leden een zware analoge op het intrekwiel. Uiteraard een vario of andere telemetrie met (onder)spanningsmelding is een erg veilig item.
Welke capaciteit je nodig hebt is lastig, dat is niet in één zin te beantwoorden. Er spelen meer factoren.
Ten eerste geven de fabrikanten waardes gebaseerd op uiteenlopende uitgangspunten, er bestaat geen uniforme meetstandaard. 20A klinkt natuurlijk beter als 5A voor de verkoop.
Deutsch is meestal wat euforisch met waardes die meer tegen (kortlopende) piekspanningen aan schurkt, Emcotec is m.i. behoudend en geeft zeer goed geteste waardes. Ze werken veel voor de automotive industrie en dan is een overspec killing in dat wereldje.
Wat echter bij alle "Weiches" als basisregel geldt: het koeloppervlak en de koeling, dat is wat primair telt.
Is dat in orde dan kun je je echt er van uit gaan dat je de aangegeven waardes haalt, maar als je bvb een unit inbouwt in schuimrubber, dan zul je zelfs die waardes niet halen voordat het mis gaat.
Ik heb Emcotec es een keer gebeld omdat ik voor een grote sleper een RV Mini wilde, maar die mag "maar" 5A hebben. De uiterst vriendelijke en behulpzame man achter Emcotec (ben ff zijn naam kwijt) verzekerde me dat er grote Wilga's rondvliegen met hetzelfde systeem.
Uiteraard vragen de grote flaps (die je ook niet in een verticale duikvlucht moet openen....) wel het een en ander, maar dat is hooguit tijdens het uit doen, daarna loopt het terug.
Ik heb voor mijn ST flapaansturingen waarvan het scharnierpunt van de aansturing van de flap, het punt op de roerhevel en het draaipunt van de servo arm, alledrie op één lijn liggen bij "full flaps"en dan hoeft een servo nauwelijks of helemaal geen vasthou kracht te leveren.
Precies hetzelfde in de "UP" stand. Dat is een hoop gepiel tijdens het bouwen om de geometrie van de aansturing voor elkaar te krijgen maar houdt je stroomconsumptie binnen de perken Iets wat handig is als sleper, want je maakt vele vlieguren op een dag.
Jij vraagt om een zwever.
Afgezien van mogelijk klemlopen van een servo is het verbruik in een zwever niet erg hoog te noemen, je bent ook niet continue bij hoge snelheid volle uitslagen aan het geven.
Snelheid in combo met grote uitslagen vreet wél stroom, bvb de staartroeren en binnenste ailerons van een 3D kist staan volcontinue in windkracht 11 te werken, dat gaat ampjes kosten! Maar welke 3D vlieger vliegt er nou uren achtereen?
Het aantal "steekplaatsen" wat je nodig hebt is ook een factor.
Gebruik je veel servo's zoals in een zwevervleugel dan kom je met de kleinere Emcotec te kort en moet je er een aantal alsnog direct in de ontvanger pluggen.
Daar is niks mis mee, je laat de (potentiële) grootste verbruikers dus over de Weiche lopen.
Maar anders moet je uitwijken naar een grotere Weiche die wél veel steekplaatsen heeft, en dan heb je doorgaans meteen voldoende sterke apparaten die een hoge belasting aan kunnen. Tja, dat kost geld maar een grote zwever verliezen.... we schrikken tegenwoordig nergens meer van als je de prijzen hoort voor kisten die de 10 mille overschrijden. Een ZWEVER! Niet eens een jet!
Mijn voorkeur gaat uit voor voldoende steekplaatsen, anders wordt het toch weer prullen met (al dan niet) elektronische V-kabels en daar heb ik een bloedje hekel aan.
Het wordt qua programmeren ook steeds meer onoverzichtelijk als je dat niet goed vast legt. Na een maandje weet je niet meer hoe het zat.
Ik heb complexe kisten waarbij nauwgezet bijhou in een schema, hoe alles aan elkaar geknoopt zit, zodat je weet als je bvb een 0-punt moet verstellen, of je dat moet doen in de zendersoftware, de ontvanger software(bvb Weatronic), de Weiche, de programmeerbare V-kabel (bvb van SM Modellbau) of via het programmeerapparaat van de (bvb Hitec) servo.
Kortom, Arno, je hebt nog wat uit te puzzelen....