Ash-31

enne ... Als je nou de volgende keer meteen wit pigment aan je epoxy toevoegt, hoef je naderhand niet de schilderen. Bovendien kan ingekleurde epoxy niet afbladderen ...:rolleyes:

chips en nog eens dikke vette chips ...... :schrik:
Had je dat niet wat eerder kunnen zeggen; je mag 3 keer raden wat ik op een achteraf schapje nog heb liggen :hammer::hammer::hammer::hammer:
 
de romp

De vleugels zijn intussen ver af (moet nog de afdekstrips over de flaps en ailerons maken en aanbrengen) maar in principe zijn ze af en zo helemaal wit lijkt het nog meer ..........

img182e.jpg


Wanneer ik nu terug kijk naar #232 van 6 maart j.l moet ik toch redelijk tevreden vaststellen dat mijn gewichtscalculaties betreffend de vleugel er niet zo gek ver naast zaten :):)
De middenpanelen waren gecalculeerd op 2531 gram per helft en dat is uiteindelijk geworden 2550 en 2530 gram. De buitenpanelen die gecalculeerd waren op 677 gram zijn uitgekomen op 615 en 605 gram.

Even verder rekenend en het gewicht van de vleugelverbinders (420 gram) en het vermoedelijke eindgewicht van de romp (7500 gram) hierbij optellend is een eindgewicht van om en nabij de 14.5 kg reeël. Dat zou dan uitmonden in een vleugelbelasting van rond de 90 gram/dm2 wat voor toestellen van dit formaat een redelijke nette waarde is ;);)
Ik heb al te horen gekregen dat ik het beste een voorziening voor ballast kan gaan maken omdat ik wel eens te licht zou kunnen zijn :rolleyes::rolleyes: Eigenlijk precies wat ik wil want ont-ballasten is mij nog nooit gelukt ....
Tips ???


In elk geval is het nu tijd om met de romp verder te gaan. Daar zit in principe alles wat nodig is al in en nu gaat het meer om de finishing touch. :rolleyes::rolleyes:

Ben maar als eerste begonnen met het inpassen van een zitje (lijkt er eigenlijk best wel op ;) ) en heb ook voor in de neus, gedeeltelijk steunend op het ontkoppelmechanisme een schot en doos geplaatst voor de accu's. Hier komen 2 stuks 2s 4000mah Lipo's in te liggen. Opnieuw ligt er nu wat te drogen maar tot nu toe ziet het er zo uit:

img185y.jpg


Ook Frenske die al al bijna 1 1/2 jaar stof ligt te slikken is er weer bij gehaald en heeft al proef mogen zitten. Met een creatieve dochter in de buurt moet dat ook best goed gaan komen :):)

img186r.jpg
 
kl... klitteband

Gisteravond wilde ik snel ff de ontvangers plaatsen. Lekker makkelijk met klitteband was het idee :confused:; mooi niet dus .......... :bad-words:

Vanochtend nog 2 andere soorten klitteband uitgeprobeerd en ik schijn dan toch het verkeerde spul gebruikt te hebben. De klitteband was top , dat was het probleem niet, maar de kleeflaag aan de achterzijde verloor het telkens van de klitten.
Omdat ik geen zin had extra lijm te gebruiken om de band vast te zetten, maar een andere oplossing verzonnen.
Een paar leuke, nette, triplexbakjes gemaakt:D waar de ontvanger en vooral ook de stekkers netjes opgeborgen zitten

img189zg.jpg


En deze bakjes komen dan zo in de romp te zitten

img190g.jpg


Vastzetten in de romp wil ik ze met siliconen; zit goed vast, vult lekker en dempt ook nog een beetje bij te harde landingen :rolleyes::rolleyes:
 
Laatst bewerkt:
servoprobleempje

Alweer een tijdje geleden heb ik een paar stevige, analoge HS servo's overgenomen. Een van deze servo's (een nieuw 755MG) heb ik ingebouwd op links/rechts. Nu heb ik al twee keer vast moeten stellen dat de middenpositie, nadat het zaakje een uurtje of wat stil had gelegen, vrij fors verlopen was :confused:
Iets van 20% ............. Schakel ik in en uit binnen een paar minuten of zo is alles ok :confused::confused:

Iemand hier die iets meer weet van deze servo's of de onhebbelijkheden van dit type ?? Voor het overige is deze servo perfect, minimaal speel en reageert perfect op de zender input ....
 
Arno, wat dacht je van een gat in de bodem van het ontvanger-bakje.
Nu zit hij wel erg opgesloten, Nederland is wel geen Spanje maar wat koeling kan geen kwaad.

Bij mijn Futaba 14 kanaals ontvanger (2.4) wordt er speciaal op gewezen.
En als notoire gewicht fetisjist (hierin sta je overigens niet alleen), je spaart weer een paar gram;););)

Groetjes uit een bloedheet :p Spanje,

Harry
 
...... Nu heb ik al twee keer vast moeten stellen dat de middenpositie, nadat het zaakje een uurtje of wat stil had gelegen, vrij fors verlopen was :confused: ............

Probleem opgelost; het lag niet aan de servo maar aan de romp. Aan de binnenzijde hingen
op een moeilijk te bereiken plaats wat "draden" los van het laminaat ....; wat slordig gelamineerd op die plek :bad-words:
Een van die draadjes kwam net wel, net niet aan een stuurlijn :confused::confused:
Nu is de romp dus ook aan de binenzijde clean en zou dit niet meer mogen kunnen ........:rolleyes:
 
volgende ..

Een van de laatste grotere karweitjes; het openklappen van de cockpitkap :confused:

Met een high-tec malletje eerst eens de hoeken van de rompneus en het cockpitframe vastleggen .........

img1922bs.jpg


Vervolgens met behulp van CF mat (de laatste restjes) en 2 laagjes triplex van 3 mm een stevig stukje materiaal gefabriceerd. Vervolgens wat getekend, geknipt en geprobeerd en hiervan deze "beugels" gemaakt.

img1932i.jpg


Ook is op deze foto een bewerkte demper van het onderstel van een Wilga sleepkist (met te veel harde landingen :rolleyes: ) te zien.
Uit deze demper heb ik eerst alle olie verwijderd en hem vervolgens zo bewerkt dat hij in uitgetrokken stand min of meer blijft staan.

In

img1972ep.jpg


& uit

img1952m.jpg


Dit lijkt allemaal te kloppen :rolleyes::rolleyes: Een van de komende dagen dit eens in gaan passen in de romp en kijken wat er in het echt gebeurd. Maar vlgs. mij ben ik een aardig end op de goede weg zo ;);)

Verder bracht de post vandaag een paar zekeringhouders :):)

Ik had namenlijk een waarschuwing ontvangen dat een zware digitale servo op het intrekbare wiel een potentiel gevaar is !! Vang je tijdens de start een takje of wat gras dan kan deze servo blokkeren met alle nare gevolgen van dien. De meest simpele oplossing om dit gevaar bij voorbaat uit te sluiten is of gebruik maken van een super-duper de luxe powerbox o.i.d. of de uiterst simpele oplossing om in de plus naar de servo een zekeringetje te plaatsen (is overleg over geweest met o.a. Jan v. Mouwerik die het eigenlijk een prima idee vond :) )
Dus i.p.v. een powerbox van 200 euris plus een zekeringetje van €1.95 :):)

img1962s.jpg


:rolleyes:echt nodig ??? :rolleyes:
In mijn ASW 22 waar ik nu toch al weer een dikke 3-4 jaar mee vlieg nog nooit eenmaal een probleem gehad met een wiel dat niet naar binnen wilde maar voorkomen is beter als ........... puin ruimen
 
Laatst bewerkt:
Ik vind het prachtig....
Als je het asje waaom je kap gaat roteren in een sleuf laat vallen kun je hem in geopende toestand nog naar achter verwijderen. altijd handig, als dat kan.

Ik had het bij mijn ASW20 zo zitten, denk dat je het idee wel snapt.

080828ASW1.jpg
 
Ik vind het prachtig....
Als je het asje waaom je kap gaat roteren in een sleuf laat vallen kun je hem in geopende toestand nog naar achter verwijderen. altijd handig, als dat kan.

Dat was ook in eerste instantie zo gepland ;)

Maar toen die Wilga door d'r poten zakte en er een dempertje beschikbaar kwam ........... :rolleyes::rolleyes:

Vindt namenlijk die demper op die plek om de kap open te houden ook wel wat hebben :)
en dat dingetje moet je sowieso apart inhangen. Maar ik probeer nog wel iets te bedenken
dat ik de gehele kap toch met een of twee handelingen af kan pakken :cool:
 
Laatst bewerkt:
TEK - aansluiting

In gedachte ben ik al aan het vliegen, maar er is nog wat werk ........ :rolleyes:

Vanzelfsprekend komt er een vario in deze kist te liggen en na mijn positieve ervaringen met een TEK systeem op mijn ASW 22 krijgt deze ook een TEK-syst.

Nou vind ikzelf wel dat het standaard TEK buisje met een uitwendige diam van 2.5-3 mm op dit toestel een beetje (heel erg) iel uitziet :confused::confused:

Omdat ik de TEK buisjes toch zelf maak (de eerste werkende exemplaren hebben me een dik jaar gekost, maar nu is de truc bekend :( :( ) wil ik een maat dikker gaan met de eigenlijke TEK buis en 4 mm lijkt me dan ook een beter uitziende maat ;)

Nou zit ik met een technisch probleempje. Hoe monteer ik die TEK (goed afsluitend) op een montagepunt aan de voorzijde van het kielvlak. Met die dunnere maat gaat dat makkelijk. Het TEK buisje van 2.5. mm wordt in een messing buisje geschoven van 2.5 inw/3 uitw en daar gaat een stukje siliconenslang overheen. Een luchtdichte simpele aansluiting.
Ditzelfde bij 4 mm kan ook maar de siliconenslang die ik tot nu toe in handen heb gehad is minimaal 6- 7 mm uitwendig en dat is een flinke homp die ik niet mooi vind daar op die plek :confused:

Dus ik zoek naar een andere mogelijkheid voor een mooie, nette, gestroomlijnde en luchtdichte aansluiting ;);) ;
Wie ??????
 
Nou zit ik met een technisch probleempje. Hoe monteer ik die TEK, diam. 4 mm (goed afsluitend) op een montagepunt aan de voorzijde van het kielvlak................
Dus ik zoek naar een andere mogelijkheid voor een mooie, nette, gestroomlijnde en luchtdichte aansluiting ;);) ;

Niemand ??????
 
Arno,

Ik denk dat 4 mm voor de TEK-buis te dik is.
Ik gebruik 2 mm TEK's voor mijn schaal 1:3,5 en 1:3 zwevers, 3 mm voor mijn schaal 1:2,5 en 1:2 zwevers. Dat ziet er goed uit en zal zo ongeveer juist zijn.

Wat je kunt doen is in het einde van je TEK-buis weer een stuk buis met dunnere diameter schuiven en verlijmen, enkele cm laten uitsteken. Dit dunnere stuk kun je dan in je aansluitbuis in de romp steken en met siliconenslang zekeren en afdichten. De aansluitbuis in de romp heeft dan in ieder geval geen grotere diameter dan de buitendiameter van je TEK.
 
:rolleyes:echt nodig ??? :rolleyes:
In mijn ASW 22 waar ik nu toch al weer een dikke 3-4 jaar mee vlieg nog nooit eenmaal een probleem gehad met een wiel dat niet naar binnen wilde maar voorkomen is beter als ........... puin ruimen

Arno,
Ik heb al tweemaal een digitale retract servo mogen vervangen. De eerste keer hoorde ik op de picolario de stroom zo hard naar beneden gaan, dat ik de sleep afbrak om zo snel mogelijk te landen. Op final kreeg ik nog de melding 4,4Volt !! Toen zei iemand: probeer nog eens je retract in en uit te doen. Dit werd onmiddellijk gevolgd door een 6.0Volt melding van de picolario :p
De tweede keer ging het mis tijdens de opbouw van mijn zwever. Doordat de romp niet genoeg grondspeling had toen ik het retract eruit klapte. Na een tijdje begint de servo gloeiend heet te worden.

Ik zet nu ofwel een digitale servo op het retract waar ik ook een stroombegrenzing kan inbouwen, ofwel zet ik een OCP van emcotec erop.
 
Naar mijn gevoel heeft zo een tek buisje van een 1/1 zwever een diameter van ca 1cm, maar ik heb het nog nooit gemeten. Dat is dan op derde schaal 3,3mm.
Kijk maar eens hier bij de Duo Discus (ok, op de foto ontbreken de buisjes, maar het aansluitstukje geeft toch wel een idee van de afmetingen):
P1020497.JPG


Volgens mij speelt de diameter van het buisje weinig rol, aan het uiteinde is dat gesloten, en aan de achterzijde moet je er een gaatje in boren van 1/10mm. Boortjes van een dergelijke maat kan je bv vinden bij hobbyklok.
 
Back
Top