Afbouwen Survey ARTR Loodsboot

Discussie in 'Bouwverslagen - Schepen' gestart door Indoorvlieger, 29 dec 2011.

  1. Indoorvlieger

    Indoorvlieger Forum veteraan

    Lid geworden:
    3 mei 2010
    Berichten:
    12.801
    Locatie:
    Flevoland
    In mijn zoektocht naar een vlot en vrij zeewaardig maar niet te grote boot, heb ik heb recent een "Survey" aangeschaft, als "Fertigmodell". Dit betekent niet dat de boot meteen het water in kan na opladen van de accu's, bij deze versie is het casco met opbouw gebouwd en geverfd, maar moet de RC apparatuur nog worden ingebouwd.

    Eerste indruk is dat er best veel detaillering is voor een kant en klaar afgewerkt model:

    [​IMG]

    [​IMG]

    De verlijmingen zien er degelijk uit, en een beetje wrikken levert geen "rondvliegende" onderdelen op. Blijkbaar is er geen "spuug" gebruikt om dingen te lijmen, zoals met de Corolikits politieboten. Maar de reeds verlijmde schroefas met "gemonteerde" (nou ja, hij hangt aan de as, en verder nergens aan) motor, maakten me minder blij:

    [​IMG]


    Aangezien je bij een dergelijk model toch ook voor de inbouw van dit soort dingen betaalt, en doordat de schroefas ook erg degelijk verlijmd zit (hij lijkt ingegoten in epoxy in de scheg waar hij naar buiten steekt) is het ook niet iets wat heel eenvoudig te corrigeren is. Ik heb dus besloten om te wachten met de inbouw van de RC spullen, en de verkoper om opheldering gevraagd. De montage van de motor, zonder motorschot, wijkt ook flink af van wat de plaatjes op de website van de verkoper lieten zien.

    Wordt vervolgd dus...
     
  2. MicropropSport

    MicropropSport PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 aug 2004
    Berichten:
    12.230
    Locatie:
    Odoorn, Drenthe
    Ja KMP! Doch eitje! Mag de pret niet drukken bij zo een fraai scheepje. Was handiger geweest als de zaak nog niet verlijmd was geweest. Buiten giet het toch dat het hoost. Modelbouwersweer weer. Heerlijk! Ik zie het al helemal zitten!

    Is de askoker van allu of messing? Je kan hem plaatselijk heet stoken met een stevige soldeerbout en een drupje soldeer op de tip voor de geleiding van de hitte. Boven de 100 graad is het voor veel lijmen over en uit. Wel oppassen dat je het kunststof bij de doorvoor ook goed koel houdt.
    Kunststof motorbevestiging koelen met natte watten of keukenpapier.
    Lijmverbinding wrikkend gangbaar maken.
    Maar... scheepje leent zich wel voor twinprops... of ziet ik ut verkeerd? Uiteraard in tante turbinia met de ratelende reductiekasten uitvoering gierend van de pret.

    Ik heb ze ook uit mij ABS rompje van m'n FL-8 moeten stoken. Dat ging destijds echt meer dan aangenaam voorbeeldig.

    Zeg! Hoe steekt het geheel onder uit de romp?
     
  3. Indoorvlieger

    Indoorvlieger Forum veteraan

    Lid geworden:
    3 mei 2010
    Berichten:
    12.801
    Locatie:
    Flevoland
    Aan de buitenkant zit een diepe holle scheg, die gevuld is met lijm.

    [​IMG]

    Deze vormt 1 stuk met de romp. Om de schroef zit een stuurbare straalbuis, die, heel handig, niet met een schoef van onder vast zit, maar met een dun pennetje, wat verzonken is in het uiteinde van de scheg. Even de straalbuis verwijderen, zoals bij een Dickie sleper, zit er niet in zonder breekwerk.

    Ter vergelijking, dit is wat er werd beloofd:

    [​IMG]

    Metalen motorkoppeling, en een motorschot (weliswaar dun, maar dat is eenvoudig te verstevigen) ipv een kunststof beugeltje waarmee de motor aan de schroefas zit geflanst. Dat ziet er toch wel iets beter uit.

    Het is wel te herstellen, en een dubbele aandrijving zou meer op schaal zijn, maar de bedoeling was juist een goed ogend en goed varend funbootje te kopen, en hooguit hier en daar wat na te lopen of aan te passen, en geen grondige verbouwing. Zo heb ik bijv. geen eens een grote soldeerbout, alleen eentje voor soldeerwerk op printplaten. Het gaat me meer om het varen dan om het bouwen, ook omdat ik geen hobbyruimte in huis kan creëren. Het is nu al zo dat ik alleen iets kan lijmen met bijv. epoxy als de vrouw het huis uit is ze heeft last van haar luchtwegen en wordt spaans benauwd als er verse lijmlucht in huis hangt. En bovendien vind ik dat je moet leveren wat je belooft. Was het nu een site uit Hong Kong geweest, waar hij vandaan kwam, en had ik een paar tientjes betaald, oké, maar deze boot is gekocht bij een Duitse site en was ietsje duurder, dus ik had een iets nettere afwerking van de draaiende delen verwacht. Zeker aangezien de overige afwerking wel prima is.

    Mocht het toch uitdraaien op zelf knutselen, dan vervang ik de schroefas wel gelijk door een degelijker en langer exemplaar, zodat de motor meer naar voren komt, en er in het midden meer ruimte is voor de RC spullen.
     
  4. MicropropSport

    MicropropSport PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 aug 2004
    Berichten:
    12.230
    Locatie:
    Odoorn, Drenthe
    Hmmm... dat zijn nog al wat verschillen... niet bepaald WYSIWYG.
    Plastic ipv allu motorflens? Geen motorschot.... Hmmm.

    De as zit in de epoxy. Daar kan je een groot deel van wegdremelen met een tandartsfreesje (aan je tandarts vragen... de oude... die bewaard ze nu voor mij).
    Dan kan je de straalbuis laten zitten? Maar staat die dan ook wel recht in lijn?

    Die straalbuis is natuurlijk goed sturen, semi-Schottelpropeller doet net iets beter z'n werk.

    Anders idd bellen met Duitsland en retourneren. Zeker aangeven aan de verkoper.
    Voor het geld hoort het zeker goed te zijn. Foto's sturen.

    Bootje komt toch op de fora te staan. Is het niet goed... stort z'n markt in. Of hij moet z'n prijs aanpassen. En z'n leverancier manen voor betere kwaliteit.

    Gereedschap. Ja... daar heb ik wel heel wat van verzameld. Om dan speciaal een grote bout te kopen.
    Er bestaan wel gassoldeerbouten. Worden goed heet. Compact als een pen, en meen ook redelijk betaalbaar.
    Je kan er elektronica mee solderen.

    Zit Roel van Essen niet bij je in de buurt?
     
    Laatst bewerkt: 30 dec 2011
  5. Indoorvlieger

    Indoorvlieger Forum veteraan

    Lid geworden:
    3 mei 2010
    Berichten:
    12.801
    Locatie:
    Flevoland
    Precies, ik verwacht bij "kleine afwijkingen" geen structurele verschillen. Een andere kleur reddingsvlot, of de reling wel of niet meegespoten, of zo, maar een motor en schroefas die zo zijn ingebouwd, dan hadden ze hem beter los mee kunnen leveren.

    De straalbuis schijnt zo goed te werken dat je de boot tot 80 graden slagzij kan laten kantelen bij volle snelheid, dus hij zal wel wendbaar zijn. De straalbuis staat wel recht, en de roerkoker is aan de binnenkant verstevigd met een een blokje op de plek van de doorvoer, en een extra steuntje vlak onder de stuurhevel. Dat is wel weer erg goed gedaan. Ik was dan ook wel van plan de straalbuis te laten zitten als het kan, ook bij lage snelheden stuurt dat erg goed, zoals ik bij mijn Dickie sleper heb gemerkt, die draait vrijwel op de plaats.

    Ik heb de verkoper gemaild, maar ik krijg de indruk dat ze tijdens de kerst gesloten zijn, want eerder werd er vlot op mail gereageerd, en nu na 2 dagen nog geen antwoord.

    Roel woont tegenwoordig in de buurt van Deventer, dacht ik, iets te ver om 's avonds even op en neer te gaan. Ik wacht nog even het antwoord van de verkoper af.
     
  6. BertusvB

    BertusvB

    Lid geworden:
    14 sep 2011
    Berichten:
    1.258
    Locatie:
    Hoeksewaard
    Volgens mij begint bij jou al aardig het "politieboten-gevoel" te ontstaan?!
    Deze boten lijken haast uit dezelfde fabriek te komen.
    Ik denk dat,als je zelf een motorspant weet te maken, je er heel snel een heel leuke vaarboot, die er prettig uitziet, aan overhoudt.
    Vond het zelf een uitdaging om zo dicht mogelijk, ook vanwege de kosten, bij het originele ontwerp te blijven.
    Ga dit volgen, ben benieuwd! Successsss!!!
    Groetjes..............Bertus.
     
  7. MicropropSport

    MicropropSport PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 aug 2004
    Berichten:
    12.230
    Locatie:
    Odoorn, Drenthe
    Ja...

    Ik zit ook niet bij je om de hoek (Groningen), anders had ik je ook wel even kunnen helpen. Toch maar eerst even feedback van uit Duitsland. Dan maar wat geduld.
     
  8. Indoorvlieger

    Indoorvlieger Forum veteraan

    Lid geworden:
    3 mei 2010
    Berichten:
    12.801
    Locatie:
    Flevoland

    Het zou kunnen, al zijn de verlijmingen volgens mij wel een stuk degelijker dan bij de P-59. Aan de ene kant mooi dat dit zo is, maar nu die schroefas zo scheef zit juist een nadeel...
     
  9. Adam

    Adam

    Lid geworden:
    12 sep 2003
    Berichten:
    3.542
    Locatie:
    Monster
    Heb je er al mee gevaren? Misschien vaart het gewoon goed. Opbouw er op en niemand die iets ziet van een iets scheef staande schroef as! Moest het nu een super schaal model worden, of een funbootje om door de golven te kunnen varen?
     
  10. NielsdB

    NielsdB

    Lid geworden:
    19 aug 2007
    Berichten:
    976
    Locatie:
    Kockengen
    Hef roer(straalbuis) is in ieder geval groot genoeg om die scheefstand te corrigeren. Alleen zal een bochtje rechts anders uitvallen als een bochtje links. Doe eens een foto van de spiegel, zit de schroef een beetje in het midden van de straalbuis?

    Maar het is wel beter om de motor vast aan een schot te hebben of anders die motorhouder vast te zetten op de schroefaskoker voordat die de bedrading opwind als een bal spaghetti.
     
  11. Indoorvlieger

    Indoorvlieger Forum veteraan

    Lid geworden:
    3 mei 2010
    Berichten:
    12.801
    Locatie:
    Flevoland
    Je hebt gelijk dat het vooral een funbootje moet worden, en je ziet het aan de buitenkant niet echt, er steekt maar een vrij klein stukje as uit onder de boot. Maar ik kan me niet voorstellen dat een dergelijke afwijking geen naar links wegdraaiende boeg gaat geven bij hogere snelheden. En ik wil wel een strak varend bootje, niet dat de trim varieert met de snelheid. Het probleem als ik er eerst van alles aan ga doen, en er mee ga varen, is dat het dan nog lastiger wordt om later aan de bel te trekken bij de verkoper.


    Een schot zal er zeker moeten komen, of een aan de bodem verankerde motorsteun. Toen ik merkte dat de motor gewoon nog kan draaien, kreeg ik ook al visioenen van electrische spaghetti... :rolleyes:
     
  12. Adam

    Adam

    Lid geworden:
    12 sep 2003
    Berichten:
    3.542
    Locatie:
    Monster
    Daar ga jij niets van merken, in ieder geval niet iets wat met een eenmalige goed afstelling van je roer op kan lossen. Een gestrekte koers varen wij als modelbouwers al bijna nooit, daarnaast is deze afhankelijk van factoren die een veel grotere invloed hebben op rechtuit varen als die paar graden scheef stand. Denk maar eens aan wind, golven, stroming, en medevaarders.
     
  13. Indoorvlieger

    Indoorvlieger Forum veteraan

    Lid geworden:
    3 mei 2010
    Berichten:
    12.801
    Locatie:
    Flevoland
    Het effect zal misschien minder dramatisch zijn dan je zou verwachten (al is het best een flinke hoek die de as maakt), en hoewel in niet in stroming vaar, en zelden met anderen, hebben golven en wind natuurlijk wel effect. Maar een roer heeft op lage snelheden weinig werking, maar het effect van de scheefstand blijft gelijk. Je zal altijd bij een bepaalde snelheid een rechte koers varen, en lager waarschijnlijk wat naar links afwijken, en bij hogere snelheid weer naar rechts. Een afwijking corrigeren met een andere afwijking is meestal niet de manier. En een standaard redelijk scheef staand roer zal bij het uitdrijven, bijvoorbeeld richting een haven, de boeg juist weer de andere kant op sturen. Ik heb al mijn boten zo afgesteld dat ze met bijna elke snelheid strak rechtuit varen. Volgens mij lukt dat niet als de schroefas met een >5 graden afwijking zou zijn ingebouwd, zoals bij deze.
     
  14. BertusvB

    BertusvB

    Lid geworden:
    14 sep 2011
    Berichten:
    1.258
    Locatie:
    Hoeksewaard
    Al contact gehad met de leverancier?
    Groetjes.........Bertus.
     
  15. Indoorvlieger

    Indoorvlieger Forum veteraan

    Lid geworden:
    3 mei 2010
    Berichten:
    12.801
    Locatie:
    Flevoland
    Ik denk dat die nog aan het uitbuiken is van de "kartoffelsalat", tot op heden geen antwoord gehad.
     
  16. Roel van Essen

    Roel van Essen Forum veteraan

    Lid geworden:
    13 jul 2002
    Berichten:
    13.633
    Locatie:
    Betuwe
    Zet anders je motor provisorisch vast met een klein plaatje ABS en ga eens varen.
    Wie weet staat die schroefas zo scheef om het wieleffect te compenseren...

    Na een proefvaart kan je dan altijd nog bepalen wat je gaat doen.

    (wel even wachten op een rustig dagje...;))
     
  17. Indoorvlieger

    Indoorvlieger Forum veteraan

    Lid geworden:
    3 mei 2010
    Berichten:
    12.801
    Locatie:
    Flevoland
    Zou de verkoper hem nog terug willen als ik er zelf aan heb geknutseld? Ik denk niet dat ik dat onzichtbaar kan doen. Bovendien moet ik dan eerst een plaat ABS kopen, ook dat heb ik niet zomaar in een hoekje liggen, bij gebrek aan een hobby kamer.

    Moet wel een extreem wieleffect zijn trouwens, zelfs bij speedboten wordt de as hooguit een paar mm uit het midden gezet om een beter sturende boot te krijgen, en we praten bij deze boot over 5 tot 10 graden afwijking, terwijl dit geen speedboat is.
     
  18. Indoorvlieger

    Indoorvlieger Forum veteraan

    Lid geworden:
    3 mei 2010
    Berichten:
    12.801
    Locatie:
    Flevoland
    Net antwoord gehad van onze oosterbuur, hij wil me een nieuwe schroefas opsturen. Maw, ik mag het zelf oplossen... Toch maar even teruggestuurd dat dit niet is wat ik verwacht van een "fertigmodell".

    Mooie is ook nog dat ze deze boot zelf moeten hebben verpakt, hij zat niet in een originele doos, maar met bubbelzakjes in een andere doos. Als hij in die verpakking uit China was gekomen, was het nu een bouwpakket geweest...

    Wordt vervolgd dus...


    Update: Ik mag hem terug sturen, en dan gaan ze er eentje bouwen zoals op de plaatjes op de website, dus met de motor wel degelijk op een motorspant, en de schroefas recht ingebouwd. Dus zoals ik hem in eerste instantie gewoon had moeten ontvangen en waar ik voor heb gekozen en betaald. Alleen mag ik zelf voor de kosten van het opsturen opdraaien. En daar ga ik niet mee akkoord. Ze hadden voor het inpakken duidelijk kunnen zien dat er iets niet in orde was. En dan desondanks iets zo uitleveren, en dan de klant voor de kosten laten opdraaien zeker? Dat verwacht je misschien van een louche eBay verkoper uit het oosten misschien, maar niet van een gerenommeerde Duitse internet shop. Dan verwacht je dat ze het woord "service" nog een beetje kennen, en alles doen om hun eigen fouten te herstellen.


    Update #2: Ik heb voorgesteld dat ze een nieuwe romp opsturen, waarbij alles zo ingebouwd wordt als op de foto's op de website, dus met motorspant, en metalen koppeling, en natuurlijk een recht ingebouwde schroefas. En dat gaat gebeuren. Alleen omdat het bouwen in opdracht gebeurt, zal het 3 tot 4 weken duren voordat ik hem heb.
     
    Laatst bewerkt: 4 jan 2012
  19. BertusvB

    BertusvB

    Lid geworden:
    14 sep 2011
    Berichten:
    1.258
    Locatie:
    Hoeksewaard
    Nog geen bericht uit het oosten?
    Groetjes......................Bertus.
    P.S.: Het vaarweer was de rest van de week niet veel soeps.
    Ik vond het meer snertweer.
     
  20. Indoorvlieger

    Indoorvlieger Forum veteraan

    Lid geworden:
    3 mei 2010
    Berichten:
    12.801
    Locatie:
    Flevoland

    Ik denk dat het eerder ruim 4 weken gaat worden. De post vanuit Duitsland gaat ook niet altijd even vlot, dus er kan zo maar een week bij komen.

    Het was inderdaad meer "bouwweer" de afgelopen dagen, dus het was mooi geweest als ik al had kunnen beginnen. Misschien dat ik toch die as uit de romp die ik nu heb, ga slopen, al ben ik momenteel ook met wat andere projectjes bezig.
     

Deel Deze Pagina