KJ66 Conversies

Punt is dat ik mijn grote F16 nu niet vanaf gras durf te vliegen, ik wil 1/1 vermogen hebben. Zo'n grote bak heeft nu eenmaal meer startlengte nodig en minder vermogen helpt dan niet. Met alle gadgets erbij zal hij straks ongeveer 19,5kg gaan wegen, 23kg met brandstof.

Groetjesssss,

Kan makkelijk met deze motor.
Een vliegvriend van me( Johan Ouwersloot) vliegt met een flyeagle 1 op 5,5 met een P160 vanaf een grasveld van 90 meter die ook nog eens omringt is met een sloot.
Zijn kist weegt zeker net zoveel als die van jou en is iets kleiner.
Jou vleugel belasting is dus lager en jou wielen zijn groter.
Ook hij heeft een schaal gear er onder zitten.

en mijn ervaring is : hoe groter de kist hoe minder startbaan ik nodig heb
 
Dan ga je toch een maatje groter .... 1/3.5 of zo haha.
Grts
Breng me nu niet op ideëen ha ha ha! (Zo vlot zal het niet lopen hoor, voorlopig genoeg hobby speeltjes onderweg. Daarnaast, nét een nieuwe auto gekocht, daar past zo'n bak dan weer niet in....;))


Fodkapje afgemaakt en in blanke lak gezet, ziet er weer netjes uit om ingebouwd te worden. Vandaag ook voorlopig laatste test uitgevoerd, geen verschil met het kapje er op. Motor staat nu op 18,5kg en dat is voorlopig genoeg. Misschien ergens in het seizoen een lange grasbaan uitzoeken om eens uit te proberen, misschien valt het allemaal wel mee, ik hou gewoon graag van extra marges met zo'n complexe bak.

Hier de motor klaar voor inbouw:
GroteFoto-IKTMJ6EB.jpg


GroteFoto-LRCUXMDC.jpg


GroteFoto-K7MGO88I.jpg



Laatste test op het bokkie:
GroteFoto-VYRZEIUM.jpg


GroteFoto-HUBQ4IX4.jpg


GroteFoto-YQUS8HTS.jpg


Volgend project op turbine gebied, de GR250 :cool:, maar dat laat nog effe op zicht wachten. Eerst onderdelen verzamelen, nog wat projecten tussendoor, zal waarschijnlijk pas najaar worden denk ik.

Groetjes,
Gerald
 
Ik verwacht eigenlijk dat je de GR250 overslaat en meteen een GR300 er van maakt. Die wat in toeren terug regelen en je hebt je GR250.....toch?

Kunnen er nog meer opties op de kist bij ;).

Grts
 
Ik verwacht eigenlijk dat je de GR250 overslaat en meteen een GR300 er van maakt. Die wat in toeren terug regelen en je hebt je GR250.....toch?

Kunnen er nog meer opties op de kist bij ;).

Grts
Die had ik ook al op de tekentafel staan :D! Deze is gebaseerd op het 85mm turbinewiel van jetmax maar dat wordt een stuk grotere, zwaardere motor, meer maatje AMT olympus. Ik denk zelfs dat deze (gezien andere 85mm turbine gebruikers) zelfs richting 35kg (!) kan gaan maar de motor wordt té zwaar voor mijn gebruik, het model gaat dan over de 20kg wegen wat niet mag voor JWM competitie. Ik wil hem graag nog een keer bouwen maar het heeft geen prioriteit....en aangezien ik nog zat anders te doen heb vrees ik dat het op de lange baan gaat..... (Tenzij jij iemand weet die hem kan bouwen??)

Ik zou het al ongelooflijk vinden als je uit zo'n lichte P80-achtig torretje 25kg kan halen.......

Groet,
Gerald
 
Kadootje!

Afgelopen week een héééél mooi pakje binnen gekregen. Die kerel waar ik het laatst overhad die zelf zijn compressors freesd heefd er eentje naar me opgstuurd om uit te proberen......prachtig werk!

Heb besloten om deze in m'n eerste/oude GR180 te zetten. Deze motor had vlak voordat ik naar JWM amerika ging een voorlager vastloper gehad (dankzij die JM lagers....grrr) waardoor de compressor tegen kuip was aangelopen en dus wat meer speling had gekregen. De motor liep niet heel erg slecht maar temperaturen zijn wat omhoog gegaan. Goede kandidaat voor een nieuwe compressor dus.

Hier de nieuwe aanwinst, tis werkelijk prachtig spul hoor!
GroteFoto-TUGQ3O7I.jpg


Vergelijk met de huidige compressor, valt meteen op dat hij de binnenkern kleiner heefd gemaakt om meer lucht opbrengst te geven:
GroteFoto-B78MXZYF.jpg


Hier valt me op dat de kleine tussenschoepen en grotere hoek hebben, minder scheppen zeg maar. Geen idee wat dat zal doen.
GroteFoto-JH6OJGJF.jpg


GroteFoto-SBCX4F7W.jpg


Close-up van het freeswerk, erg mooi hoe dat gemaakt is:
GroteFoto-DO7HCJL3.jpg


Helaas heeft hij de achterkant origineel gelaten dus die moet ik nog effe op maat draaien. Compressor in m'n klem-tool en eerst kwartiertje uit klokken om hem perfect slingerings vrij te hebben.
GroteFoto-HBVWAHHJ.jpg


GroteFoto-OA37F7ON.jpg


Ik vroeg me af of dit wiellekke wel sterk genoeg is, hij mailde me meteen terug dat hij al een betrekening had gemaakt, pas vanaf 145.000 toeren zou er kans zijn dat er wat af gaat breken, hieronder een plaatje van deze berekeningen: (Edit: en dat was bij een simulatie van 175 graden temperatuur waarbij aluminium al zwakker begint te worden, zo warm wordt hij nooit tijdens draaien, gaat zelfs niet over 50 graden dus het kritisch toerental zal nog wel wat hoger liggen wat me een mooie marge geeft)
GroteFoto-WJHZ6TRU.jpg


Morgen verder de compressor passend maken.

Groetjes,
Gerald
 
Laatst bewerkt:
compressor

Mooi erg mooi stukje vakwerk.
Ik zie dat je nog al een behoorlijke mal hebt gemaakt voor het bewerken van je compressor.
Zelf heb ik een stukje stevig materiaal voor mijn compressor af gedraaid met iets overmaat boring.
Verfstripper compressor verwarmen op as schuiven laten afkoelen en afdraaien slinger vrij. beter krijg je het niet.
Het is maar een tip.
gr Gerrit Jan
 
Laatst bewerkt:
Ik zie dat je nog al een behoorlijke mal hebt gemaakt voor het bewerken van je compressor.
Zelf heb ik een stukje stevig materiaal voor mijn compressor af gedraaid met iets overmaat boring.
Verfstripper compressor verwarmen op as schuiven laten afkoelen en afdraaien slinger vrij. beter krijg je het niet.
Het is maar een tip.
gr Gerrit Jan
Ja, ik ken die tip en dat is een hele goede inderdaad. Deze mal heb ik ooit een keer gemaakt om turbine wiel blanko gaten te boren en te draaien maar heb ik aangepast zodat er ook compressor wielen in kunnen. Het is wel effe wat afstellen geblazen maar dan hoef ik niet iedere keer zo'n as te draaien. Maar ik geef toe, nauwkeuriger als zo'n as krijg je het niet.


hoe weet je zeker dat de compressor voor niet slingert, kun je dat meten?
Ja dat kan ik meten en afstellen. De compressor kan sowieso in de opstelling heen en weer schuiven en daarnaast kan ik nog compenseren voor scheefheid door de bouten aan één kant meer aan te draaien. Dat doe ik met een meet klok. In het as gat gaat een passende pin die er een stuk uitsteekt waarop ik de meetklok zet. Ook check ik dan het lager borstvlak op slingering.

Hieronder een oude foto van mijn vorige draaibank met die meetklok. Hier heb ik de klok direct tegen het gat gezet omdat de achterplaat nu niet kan kantelen. Het is soms een heel gefriemel om hem precies op nul te krijgen, misschien nét zoveel werk als een tijdelijke as draaien zoals Gerrit Jan bedoeld....;)

Groetjes,

GroteFoto-VDXFHGRC.jpg
 
Vandaag compressor verder passend gemaakt, de inlaat moest ook iets aangepast worden om een goede tip speling te hebben van ongeveer 0,15mm. Spinnertje aangepast en nu rest het zaakje te balanceren. Binnenkort de eerste testrun, ben wel erg benieuwd. Hoewel de inlaat oppervlakte met ongeveer 4,5% is toegenomen hou ik een slag om de arm. Ik ben namelijk een klein beetje bang dat de normale compressor nét niet te groot is maar wel op de limiet. De capaciteit verhogen zal niet makkelijker worden voor het turbinewiel om het zaakje aan te drijven...we zullen zien.

Hier de aangepaste achterplaat met geintegreerde spacer:
GroteFoto-TNVFODJM.jpg


Spinner kleiner gedraait:
GroteFoto-EMKPS783.jpg


Zaakje ingebouwd, alleen nog maar balanceren:
GroteFoto-7BYQFSPH.jpg



Groetjesssss,
 
Hmmm, eerste testen niet echt veel belovend.....

De motor draait op zich goed maar gaat boven 90.000 toeren over in stall/surge. Altans dat denk ik, luid gebrom en pulserende klappen bij hoge frequentie....

Nu had ik ook zoiets gehad bij experimenteren naar grotere verbrandingskamer gaten waarbij ik hetzelfde resultaat kreeg toen ik de gaten té groot gemaakt had. De kamer van deze motor had ook relatief grote gaten. Dus dan maar een kamer geprobeerd met veel kleinere gaten en vanmiddag getest..., helaas weinig verschil. Wél zag ik dat de nieuwe kamer potentie heefd. Hij draait relatief warm op lagere toeren tot 60.000 maar blijft bij hogere toeren alleen maar zaken in temperatuur, mijn andere kamer had dat net omgekeerd, interessant.

Ik weet nog niet of ik de testen met de nieuwe compressor door wil zetten of niet, gaat weer heel veel werk en tijd in zitten. De maker adviseerde al om een andere diffuser met afwijkende hoeken te gebruiken maar daar zit ik niet echt op te wachten. Het standaard giet compressortje werkt prima met deze diffuser, strakt misschien heel veel werk waarna ik even ver kom als de standaard compressor. Moet er nog een nachtje over slapen.....:D

Hier de nieuwe kamer met minder gaten, beetje afgekeken van een Behotec JB180 filmpje:
GroteFoto-KIQ3MSDC.jpg


Ziet er helemaal niet slecht uit na een test run. Deze kamer heefd véél minder gaten en dus lucht aan de voorzijde maar devlam blijft verbazend goed aan de voorkant van de kamer hangen. Wil graag deze kamer met een normale compressor proberen, ben erg benieuwd wat hij doet bij hogere toeren.
GroteFoto-T7S44YOS.jpg


We gaan er eens over denken.....

Groetjesssss,
 
Het druk verschil is nu wellicht beter. De lucht gaat op een hogere snelheid de kamer binnen waardoor hij beter mengt? Dit kan de temp daling bij hogere toerentallen (druk) verklaren.
 
Gerald ik vind persoonlijk de compressor te lange bladen hebben
de inlaat bedoel ik
ik zeg niet dat het in diffusor zit hoor , het kan makkelijk dat de bladen gaan trillen
 
Het druk verschil is nu wellicht beter. De lucht gaat op een hogere snelheid de kamer binnen waardoor hij beter mengt? Dit kan de temp daling bij hogere toerentallen (druk) verklaren.
Ja, dat denk ik ook. Heb me een poos vooral geconcentreerd om bij de lagere toeren ook lage EGT's te hebben maar waarom eigenlijk. Het is bekend dat rendement/werkingsgraad bij laag toerental niet super is. Meer lucht in het systeem lost dat op maar werkt volgens mij averechts bij hoog vermogen, er komt dan volgens mij té veel lucht in de kamer waardoor het vlamfront dan steeds verder naar achteren komt te liggen. Dat je voor niet zoveel lucht nodig hebt bewijst deze laatste kamer. Ik denk namelijk dat de meeste lucht voor verbranding door de sticks komt en dat er helemaal niet zoveel extra nodig is.


Gerald ik vind persoonlijk de compressor te lange bladen hebben
de inlaat bedoel ik
ik zeg niet dat het in diffusor zit hoor , het kan makkelijk dat de bladen gaan trillen
Ja, dat zou ook goed kunnen hoor. Ik denk persoonlijk niet dat ze gaan trillen, de gefreesde compressor is van 7075 aluminium gemaakt en dat is zéér hard. Als ze gaan trillen denk ik dat ze zó gaan afbreken. Maar wat je zegt, de lange bladen zorgen voor een hoop aerodynamische en mechanische weerstand waar het turbinewiel ongetwijfeld moeite mee heefd. Van de andere kant, de GR180's met gegoten compressor draaien wél ok, tenminste tot 120.000 toeren want dan gaat ook daar de vlam in de pan. Wat ik al eerder opmerkte, ik denk dat deze compressor erg revolutionair is maar tegelijk misschien nét iets te veel voor wat het turbinewiel kan leveren. Een iets kleinere compressor zou meer op zijn plaats zijn denk ik wat de motor conservatiever maakt, maar dan dus ook geen 19kg stuwdruk, meer richting 16kg wat de UT160 levert want meer hebben ze daar ook nog niet uitgekregen. Aan de andere kant zou een iets grotere turbinewiel het ook oplossen en daar heb ik dan ook mijn pijlen op gericht als jetmax met het nieuwe 74mm wielletjes uitkomt.

Deze motor ga ik maar weer voorzien van het oude giet compressortje, dan weet ik tenminste dat hij weer "gewoon" 18-19kg drukt. :D Het gefreesde exemplaar heefd toch een paar kleine afwijkingen die het zaakje blijkbaar ernstig verstoord, komt ook allemaal erg nauw.

Groetjes,
 
Eindelijk dan toch !

Hallo turbine fanaten,

Ik volg al geruime tijd met heel veel belangstelling dit draadje (inmiddels een beste kabel geworden..) en heb eindelijk de knoop doorgehakt ook zelf te beginnen. Weer een slachtoffer van Geralds enthousiasme.....:D.

Gepland was eigenlijk een KJ66, maar naar aanleiding van een eerder berichtje van Gerald zie ik eigenlijk veel meer in een GR130 ! Een KJ66 ge-upgrade met een berg GR180 ervaring is eigenlijk een no-brainer: kan niet fout gaan. Als je aanbod voor de tekeningen nog staat, hoor ik graag van je hoe ik er aan kan komen.
Ik heb nog een Byron F-86D onafgemaakt liggen die schreeuwt om een 6+kg torretje :p.

In eerdere discussies over materialen voor verbrandingskamers kom ik steeds RVS (304 bij Gerald) en Inconel tegen. RVS slijt (relatief) snel en Inconel is extreem duur. Bladerend in de Salomon catalogus kwam ik echter ook RVS310 tegen: bestand tegen 1150 graden C, goed te lassen en goed koud te vervormen. Zou dat geen aantrekkelijk alternatief kunnen zijn ?

Is er toevallig iemand die a.s. zondag (goed weer voorspeld) plannen heeft om te vliegen zodat ik eens kan komen kijken (en je waarschijnlijk het hemd van het lijf vragen). Wellicht Gerald of Ger ? Aangezien ik in Dordrecht woon zou dat lekker dichtbij zijn.

Ik hoor graag wat reacties.
 
Hallo turbine fanaten,

Ik volg al geruime tijd met heel veel belangstelling dit draadje (inmiddels een beste kabel geworden..) en heb eindelijk de knoop doorgehakt ook zelf te beginnen. Weer een slachtoffer van Geralds enthousiasme.....:D.

Gepland was eigenlijk een KJ66, maar naar aanleiding van een eerder berichtje van Gerald zie ik eigenlijk veel meer in een GR130 ! Een KJ66 ge-upgrade met een berg GR180 ervaring is eigenlijk een no-brainer: kan niet fout gaan. Als je aanbod voor de tekeningen nog staat, hoor ik graag van je hoe ik er aan kan komen.
Ik heb nog een Byron F-86D onafgemaakt liggen die schreeuwt om een 6+kg torretje :p.

In eerdere discussies over materialen voor verbrandingskamers kom ik steeds RVS (304 bij Gerald) en Inconel tegen. RVS slijt (relatief) snel en Inconel is extreem duur. Bladerend in de Salomon catalogus kwam ik echter ook RVS310 tegen: bestand tegen 1150 graden C, goed te lassen en goed koud te vervormen. Zou dat geen aantrekkelijk alternatief kunnen zijn ?

Is er toevallig iemand die a.s. zondag (goed weer voorspeld) plannen heeft om te vliegen zodat ik eens kan komen kijken (en je waarschijnlijk het hemd van het lijf vragen). Wellicht Gerald of Ger ? Aangezien ik in Dordrecht woon zou dat lekker dichtbij zijn.

Ik hoor graag wat reacties.
Hallo, als je 310 gebruiken wil is de prijs wel hoger ,kamertje van 304 gaat lang genoeg mee ,zelf gebruiken we 316l niet stuk te krijgen, ik heb net weer een plaat van 2000mmx 3000mmx0.5 geknipt , als je wil beginnen kan ik je evt wat opsturen. als je hekel aan boren hebt kun je gaten kj 66 gelasert krijgen.

r0013500.jpg

By rmt at 2011-06-18
310 wordt gebruikt in brandertechniek voor zware industrie.
gr Rene.
 
Hallo Rene,


Dank je voor het aanbod. Ik zal daar graag gebruik van maken en wat plaatmateriaal van je overnemen om te starten. De gaten boor ik liever zelf. Was zowieso al van plan met de verbrandingskamer te beginnen. Deze week ga ik een puntlasapparaatje maken (heb namelijk nog een lastrafo staan die nergens voor gebruikt wordt). Ik stuur je via een PB'tje mijn adres. Ik hoor wel wat het gaat kosten.


gr. Raymond
 
Back
Top