Computerzender, onzin of nuttig?

Discussie in 'Bouwtips varende modellen' gestart door Indoorvlieger, 16 sep 2014.

  1. Indoorvlieger

    Indoorvlieger Forum veteraan

    Lid geworden:
    3 mei 2010
    Berichten:
    12.799
    Locatie:
    Flevoland
    Naar aanleiding van een discussie in het Springer Tug topic van Thijs ( [198689] springer-tug-58 ) maar even een nieuw topic aangemaakt.

    Is een computerzender alleen maar modern interessant gedoe, zoals sommigen vinden, of voegt het juist wel degelijk wat toe? Onderbouwde antwoorden welkom.
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 19 nov 2015
  2. Baggeraar

    Baggeraar

    Lid geworden:
    31 jan 2010
    Berichten:
    15.448
    Locatie:
    H&NF
    Mooi onderwerp.
    Als je het liefst het nieuwste van het nieuwste wilt met veel toeters en bellen en display's, ben ik niet degene die zegt dat je dat niet moet doen.
    Speledingetjes met veel bling bling trekken nu eenmaal de belangstelling.
    Zorg je echter dat de roer servo in elk schip aan dezelfde kant staat heb je geen servo reverse nodig laat staan "modelgeheugen modules" .
    Een computerzender lijkt me bij schepen volkomen nutteloos.
    Een mixer functie zou makkelijk kunnen zijn in een model met meerdere schroeven, zodat die bij sturen onafhankelijk van elkaar toerengeregeld kunnen zijn. Een twinstick lost dat ook op (alleen moet je dan wel zelf kunnen varen).
    Heb je een moeilijk model met twee onafhankelijke stuurbare schroeven (tractor sleepboot), dan heb je aan een computer zender volgens mij ook niets en los je het op met een simpele PIC aan boord.

    Wat Henk in een andere opmerking plaatste was dat je (even aan de waterkant) de maximum snelheid zou kunnen instellen als je een nitwit met een voor anderen gevaarlijke boot zou willen laten varen.
     
  3. Indoorvlieger

    Indoorvlieger Forum veteraan

    Lid geworden:
    3 mei 2010
    Berichten:
    12.799
    Locatie:
    Flevoland
    Ik gebruik zowel "gewone" zenders, en dan dermate oud dat servo reverse betekent, zender open maken, en stekker omdraaien, en kan me daar op zich goed mee redden. Maar ik heb ook een computerzender, en dat heeft ook zijn voordelen wat mij betreft.

    Roer mechanisch afstellen, en niet per model in het geheugen de nulstand instellen, is prima mogelijk, ik doe het bij mijn auto's niet anders. 1 zender, geen geheugen, gekoppeld aan meerdere modellen, en allemaal rijden ze netjes rechtuit zonder dat ik wat hoef te verstellen.

    Met varen ben ik gewend met terugverende gasknuppel te werken. Dat betekent wel dat als je de boot op een vaste snelheid wil laten varen, en bijvoorbeeld ook tegelijk wil filmen, je een hele vaste hand moet hebben. Dan is het wel makkelijk als je middels de zender 2 standen voor volgas kan programmeren, eentje echt voluit, en een andere meer kruissnelheid bijvoorbeeld. Dan kun je de stick gewoon naar boven houden, maar vaart het schip niet te snel voor dat moment. Ik heb ook een bepaalde stand gas direct onder een schakelaar zitten, dan hoef ik zelfs alleen nog maar te sturen, en heb ik de andere hand volledig vrij om te filmen.

    Of wat Harm aanhaalt, om een beginnend vaarder niet het volledige vermogen tot zijn of haar beschikking te laten hebben, zodat deze persoon eerst een beetje kan wennen aan de besturing, en neem je zelf weer "het roer" dan kun je met 1 klikje van de schakelaar weer het volle vermogen tot je beschikking hebben.

    Dat zijn de functies die ik het meest gebruik, naast het afstellen van de uitslag van de servo voor de zeilen. Voordeel daarvan kan ook zijn, als je te weinig uitslag hebt, dat je dan niet de bevestiging van de schoten verder naar buiten hoeft te zetten op de hevel, met iets krachtverlies tot gevolg.

    Zelf heb ik het jaren zonder gedaan, en kwam ik er altijd wel uit, maar voor sommige schepen is het toch wel handig.
     
  4. markjuhh

    markjuhh Forum veteraan

    Lid geworden:
    4 jan 2009
    Berichten:
    7.294
    Locatie:
    Gilze
    Delta mixer zit standaard op iedere computerzender ;)
     
  5. setsunakaede

    setsunakaede

    Lid geworden:
    19 jun 2011
    Berichten:
    2.488
    Locatie:
    Zoetermeer
    Ik heb nog maar weinig recht van spreken aangezien ik nog nooit met een "echte" computerzender heb gewerkt, maar ik mis het ook niet echt.
    De zenders die ik heb kan ik thuis op de computer naar smaak aanpassen en ik zorg net als Harm dat de instellingen thuis al goed staan - scheelt gedoe aan de waterkant.

    Ik vaar dus wél met het gas op de ratel, dus tempo vasthouden is geen issue, en ik heb op één van de schakelaars Dual Rate geprogrammeerd - voor mocht één van mijn dochters het ooit in haar hoofd halen de zender uit mijn handen te plukken :D en ik heb zelf channel reverse schakelaars voor de sticks ingebouwd. En ik heb één van de zenders zelf voorzien van eigengemaakte TwinSticks ;) Dus dat is een beetje valsspelen natuurlijk...

    De belangrijkste reden voor mij om een 9x te willen, zouden de twee extra kanalen zijn.
     
  6. Broeckx Ronny

    Broeckx Ronny

    Lid geworden:
    28 sep 2008
    Berichten:
    874
    Locatie:
    Hulshout Belgie
    Om met mijn modelschepen te varen gebruik ik de F14 van Robbe of Futaba (hetzelfde) en deze voldoet tot op heden nog meer dan genoeg . Wat wel gemakkelijker is nu is dat er veel meer kanalen vrij komen omdat velen overschakelen naar een 2,4Ghz computerzender . Deze F14 is makkelijk uit te breiden met een multiswitch wat tot op vandaag nog steeds problemen geeft met een 2,4 zender . Ook het omschakelen tussen twee apart bestuurbare schroeven en een enkele schroef gebeurt op een F14 gewoon door een schakelaartje om te zetten en dual rate setjes om in te bouwen zijn nog altijd verkrijgbaar . Neen geef mij voorlopig voor de komende jaren toch maar die goeie oude betrouwbare F14 zender.
    Groetjes
    Ronny
     
  7. Roel van Essen

    Roel van Essen Forum veteraan

    Lid geworden:
    13 jul 2002
    Berichten:
    13.622
    Locatie:
    Betuwe
    Daś natuurlijk een kul-argument. Jij hoeft jouw Volvo toch ook niet meer met de slinger te starten, of wel soms? Je hebt toch ook een radio aan boord? Dat dingen waren een aantal jaren geleden "speledingetjes" en "blingbling", nu is het gemeengoed.
    Computerzenders hebben wel degelijk functies die het leven voor de (scheeps-) modelbouwer makkelijker maken. Ook al zit er in vrijwel geen enkele computerzender een "scheepsmodule".
    Kijk alleen al naar de modelgeheugens. In de FC16 kon je een campac steken waar modelgeheugens in geprogrammeerd werden; nu is 10 modelgeheugens al standaard "ingebakken".

    Ik had het tien jaar geleden nooit gedacht, maar: op mijn FF7 staan tegenwoordig 9 modellen geprogrammeerd. En op mijn MX16 al weer 3.
    Tja, een luxe-probleem ,ik weet het, maar ik weet ook nog dat ik vroeger met mijn Robbe Mars (waar ik ape-trots op was!) een uur stond te klungelen om alles te switchen van model 1 naar model 2.
    Nu is dat even "knoppen-bonken" en klaar ben je.

    Mixers? Uiterst makkelijk bij meermotorige modellen. En nee, een twinstick regelt niet automatisch dat bij het maken van een scherpe bocht de "binnenbocht-motor" het kalm an doet, en de "buitenbocht-motor" een klapje meer moet maken. Daar heb je écht een mixer voor nodig.

    En een "moeilijke boot met 2 onafhankelijk sturende schroeven"?
    Op mijn MX-16 heb ik een aantal "vrije mixers" die ik kan indelen zoals ik wil. Gebruik ik voor de VSP-sleper PARROT. In de haven of bij manoeuvreren zet ik ze bij, ga ik eenmaal buitengaats, zet ik de mixers uit.

    Het voordeel van dual-rates kun je ook op oudere zenders gebruiken. Op de Mars en de Promars kon je met een schakelaar en een potmeter (of een 100K weerstandje) een kanaal voorzien van dualrate. Nu zit ik die functie standaard ingebakken.

    Begrijp me goed: Ik heb 2 "modale" 2,4 gHz computerzenders en daar ben ik hartstikke blij mee en tevreden over. Ik hoef niet zo nodig elk jaar een nieuwe zender met veel "blingbling". (Daar moet je ook de gebruiksaanwijzing weer van doornemen, en dat gaat weer ten koste van bouw- en vaartijd...)
    Maar de zenders die ik nu heb, hebben heel wat meer in hun mars dan de ouwe Robbe Terratop, Mars of Promars ooit hadden.
    Het enige wat ik nog steeds bijzonder jammer vind (en dat is écht een nadeel) dat de multiswitches er niet meer op werken.
    Maar goed, met opoffering van 2 kanalen kun je tegenwoordig 16 functies bedienen, dankzij een elektronische gadget.
    Voor de rest zijn ze bijzonder makkelijk om zaken snel en trefzeker in te stellen. En ja: verkeerde instellingen kun je softwarematig op die zenders corrigeren, maar dat doe ik nog altijd hardwarematig. Oftewel: als er een roer scheef staat los ik dat in de boot op.

    Zou ik terugwillen naar m'n ouwe Mars? Soms wel. Ik kon daar zaken zelf aan repareren of modificeren. (Sorry, Corrien:D) Nu, met alle SMD-techniek ben ik kansloos.
    En ook qua prijsstelling wil ik absoluut nooit meer terug!
    Een Robbe Mars zou tegenwoordig omgerekend zo'n 1.300 of meer kosten. En dan staat mijn vrouw weer klaar om me een klap met haar handtasje te geven als ik daarmee thuiskom. Het tasje is het probleem niet, maar het strijkijzer, wat er in zit...:schrik:
     
  8. Baggeraar

    Baggeraar

    Lid geworden:
    31 jan 2010
    Berichten:
    15.448
    Locatie:
    H&NF
    Sorry Roel, ik werk nog met stoom. ;)

    Ik heb een best wel lastige machinekamer in de sleepboot en die werkt perfect op een rechttoe rechtaan zender.
    De veel complexere baggermolen gaat straks ook met een F14.
    Ik kan me nu nog niet indenken waarom je een computerzender nodig zou hebben, vandaar dat ik kort door de bocht zeg "is een hebbedingetje" , gelukkig komen er nu langzamerhand toepassingen op tafel.

    Voor die moeilijke boot heb ik het volgende plaatje opgezocht.
    [​IMG]

    Kan je die varen met 2 joysticks in een computer zender? Zoals men 1 op 1 ook doet?
    Ik hoorde dat men daar toch echt nog een PIC voor gebruikt of een arduino omdat een computerzender het toch niet kan.
     
  9. setsunakaede

    setsunakaede

    Lid geworden:
    19 jun 2011
    Berichten:
    2.488
    Locatie:
    Zoetermeer
    Welk gadget gebruik jij daarvoor, Roel?
     
  10. Indoorvlieger

    Indoorvlieger Forum veteraan

    Lid geworden:
    3 mei 2010
    Berichten:
    12.799
    Locatie:
    Flevoland

    Ik denk dat het wel mogelijk moet zijn. Bij een aantal zenders kun voorwaarden inbouwen. Zoals, als deze schakelaar op 1 staat, volgt een kanaal de input van een ander kanaal, dus sturen beide schottels dezelfde kant op met 1 stick. Ook kun je stuurkanalen mixen. Ik weet niet hoe het origineel reageert met 2 sticks, wat er moet bewegen bij welke stuurinput, dus 100% zeker weet ik het niet, maar er is wel heel veel mogelijk.
     
  11. Roel van Essen

    Roel van Essen Forum veteraan

    Lid geworden:
    13 jul 2002
    Berichten:
    13.622
    Locatie:
    Betuwe
    Ik ben op de hoogte van jouw machinekamer(s)... (En van je zender, model eettafel-voor-een-bovenmodaal-gezin) ;)
    Ik ben niet van de generatie of het type mens wat ONMIDDELLIJK EN WEL NÚ! het nieuwste van het nieuwste moet hebben. Onzin. Maar een aantal zaken op een computerzender maakt het leven van een modelschipper erg makkelijk.

    Nee, ik denk het niet. Tenzij dat je de voorste twee schottels mixt. Maar ik denk dat er op het echte schip een redelijke computer onder die twee stuursticks hangt. Met iets meer rekenvermogen dan een FF-7 heeft.

    Kijk maar eens bij Conrad...
     
  12. Robbie TPC

    Robbie TPC Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 apr 2007
    Berichten:
    3.612
    Locatie:
    Haarlem
    Niets voor mij dat programmeren van een computerzender, plug and play aub.
     
  13. RCjeffrey

    RCjeffrey

    Lid geworden:
    7 jun 2011
    Berichten:
    1.138
    Locatie:
    enschede
    Ik heb een spektrum dx7s, gebruik eigenlijk weinig functies, wilde hem eigenlijk hebben vanwege de telemetry, en 1,5 jaar later nog niet gebruikt....

    Toch is het erg makkelijk, even servo uitslag verkleinen of vergroten mocht het nodig zijn. Dual rate op quadcopters....
     
  14. Baggeraar

    Baggeraar

    Lid geworden:
    31 jan 2010
    Berichten:
    15.448
    Locatie:
    H&NF
    Die schepen heb ik nog niet eerder gezien. :rolleyes:
     
  15. RCjeffrey

    RCjeffrey

    Lid geworden:
    7 jun 2011
    Berichten:
    1.138
    Locatie:
    enschede
    Ik ook niet, maar zag pas later dat dit topic in het boot gedeelte staat,
     
  16. Phaedra

    Phaedra

    Lid geworden:
    20 aug 2011
    Berichten:
    502
    Locatie:
    omgeving Antwerpen
    Ik heb totààl geen verstand van boten, maar het zou me sterk verbazen als je dit niet kan met een frsky Taranis. Deze 16-kanaals zender van minder dan 200 Euro heeft zelfs een vorm van scripting, die Arduino's en aanverwanten redelijk overbodig maakt.... Dit is zeer onterecht een vrij onbekende zender in onze contreien....maar steekt met kop en schouders boven de concurrentie uit qua functionaliteit, kwalitatief prima, en voor een fractie van de prijs van de concurrentie.
     
  17. Indoorvlieger

    Indoorvlieger Forum veteraan

    Lid geworden:
    3 mei 2010
    Berichten:
    12.799
    Locatie:
    Flevoland
    Ook met de door fans ontwikkelde ER9X software voor de Turnigy 9x kun je wat programmeren, meer dan de standaard mixer functies. Ik heb me er verder niet in verdiept, omdat ik met dual rate op het gas, eindpunten aanpassen, modelgeheugen en "cruise control" al genoeg functionaliteit heb.
     
  18. raf

    raf Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2003
    Berichten:
    14.817
    Locatie:
    As,België
    ik heb zowat alle zenders doorlopen denk ik
    3 kanaals met een stuurwiel voor de speedboten (analoog)
    2 kanaals ook voor de speed (analoog)
    de 8 kanaals robbe economic's
    promars ;terra top;mars;rex en noem maar op
    dan de graupner analoog 7 kanaals waar ik graag mee vaar want deze zenderaccu krijg je op 2 dagen nog niet plat gevaren
    mc10 ;mc 12; mc 15 digitaal en ja de mogelijkheid om er meerdere modellen in te programmeren is een mooie optie
    duikboten heb je dus beperkingen en je kunt niet altijd de servo aan de andere kant zetten zoals je zou willen
    en zo zijn er nog wel problemen die je via de trim menu's kunt oplossen
    enig nadeel ze gaan maar een paaruren mee en dan is de accu plat

    dus pro digitaal voor de instellingen per geprogrammeerd model
    tegen voor de veel kortere actie radius qua vaar tijd

    gr raf
     
  19. markjuhh

    markjuhh Forum veteraan

    Lid geworden:
    4 jan 2009
    Berichten:
    7.294
    Locatie:
    Gilze
    Maar een lege accu is zo op te lossen door 1 of meerdere reserveaccus mee te nemen ;)
     
  20. raf

    raf Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2003
    Berichten:
    14.817
    Locatie:
    As,België
    dus jij doet elke keer je zender eventjes open om een accu te wisselen
    das raar hoor

    ik kan zelfs in de meeste van mijn boten de accu nog niet wisselen laat staan in een zender
     

Deel Deze Pagina