Oude zender als simulator joystick

Discussie in 'Modelbouwsoftware' gestart door Andreotti, 23 apr 2016.

  1. Andreotti

    Andreotti

    Lid geworden:
    20 jun 2012
    Berichten:
    372
    Locatie:
    Alphen aan den Rijn
    Hoi,

    Ik ga proberen uit te leggen dat het mogelijk is om een oude 4 kanaals (of meer) zender om te bouwen naar een joystick die door alle Windows versies herkend wordt, en ook nog bruikbaar is met een hoop Flight simulators. Hier is een Arduino Uno voor nodig. Als je geen ervaring hebt met het programmeren van een Arduino, dan wordt dit verhaal een lastige kluif om in praktijk te brengen.

    Op mijn oude Windows XP bakkie gebruikte ik een Modelcraft joystick in de vorm van een 4 kanaals RC zender voor mijn Phoenix Simulator 4.0. Nu ik een nieuwe PC heb met Windows 10 (64 bits) werd deze joystick niet meer herkend. Echt alles geprobeerd, zonder resultaat. Balen natuurlijk!
    Ik moet er wel bij vermelden dat ik een originele versie heb van Phoenix, dus ook met de kabel om mijn Spectrum zender te koppelen via de trainer poort. Ook dat werkt, maar dat gebruikte ik eigenlijk nooit omdat de Modelcraft joystick het ook prima deed en geen batterijen nodig heeft.

    Door het originele elektronica printje in de Modelcraft joystick te vervangen voor een Arduino Uno is de joystick wederom te gebruiken onder Windows 10. Dit kan dus ook met een oude zender.

    Dit is mijn aanpassing. De Dremel moest er wel aan te pas komen om de veel grotere print er in te krijgen:

    [​IMG]

    Uiteraard moet er wat speciale firmware en software geladen worden in de Arduino. Daarna accepteert Windows de joystick zonder problemen en zonder extra drivers. De Arduino zal zich gedragen als een HID (Human Input Device) joystick.

    Phoenix 4.0 werkt uitstekend met de SimEmu die via HK is te downloaden (versie 5.0 doet het overigens niet, maar dat was ook al zo op XP), ook FMS werkt zonder problemen.

    De Arduino heeft maximaal 6 analoge inputs, daar zijn er minimaal 4 van nodig om te vliegen, maar maximaal 6 assen zijn dus bruikbaar. Ik heb firmware getest waarbij ook nog 40 buttons mogelijk waren. Zoveel digitale inputs heeft de Arduino niet, maar toch.

    Het is dus mogelijk om een oude zender, liefst met mechanische schuifjes voor trim, om te bouwen tot een joystick die bruikbaar is op veel simulators. Uiteraard heb ik niet alle simulators getest, en was dat ook niet van plan. Dus hang me er niet aan op als er 1 bij zit waar het niet op werkt.

    Alle elektronica kan verwijderd worden uit de oude zender. De 4 (of meer) potmeters moeten gekoppeld worden aan de analoge ingangen van de Arduino.
    Daarbij hangt 1 kant van de potmeters aan de nul en de andere kant aan de 5 volt van de Arduino. Het middelste contact van de potmeters, oftewel de loper, gaat naar de analoge input. Als een soort spanningsmeter.

    Om een Arduino Uno zo ver te krijgen dat het dient als joystick moet eerst de joystick sketch worden geladen. Dat kan met de standaard Arduino ontwikkel omgeving (IDE).
    Daarna moet de Arduino in DFU programmer mode gezet worden en gaat de firmware voor een 4-assen joystick er overheen.

    DFU mode activeren door de 2 pinnen in de rode circel kort met elkaar te verbinden:
    [​IMG]

    Het laden van de firmware kan met de Flip software van Atmel (de maker van de micro controller voor de Arduino). De Arduino is daarna ook niet meer benaderbaar op een COM poort, tenzij de "usb-serial" firmware er weer in geladen wordt. Dan is het weer een "normale" Arduino.

    Als de Arduino voor de eerste keer in DFU mode gezet wordt, dan zal Windows opzoek gaan naar drivers.
    Verwijs in dit geval naar de map waar de Flip software is geïnstalleerd. Die bevat de juiste drivers voor alle Windows versies.

    Tip:
    * Gebruik niet de 8 assen software als je er maar 4 hebt. Kalibreren in Windows is een ramp als de overige 4 assen niet werken.
    * De joystick moet wel eerst gekalibreerd worden in Windows voor de simulator gestart wordt. Dat doe je door "joy.cpl" in te typen in het "uitvoeren" scherm.


    Alle benodigde software in een zippie:
    http://rc.andreotti.nl/joystick/Arduino_Joystick.zip

    Gebruikte bronnen:
    http://hunt.net.nz/users/darran/weblog/15f92/
    http://www.fourwalledcubicle.com

    Ik ben heel blij dat mijn joystick weer te gebruiken is. Het was even pielen, maar nu kan ik weer lekker heli's in de prak vliegen zonder kosten. Hoe mooi is dat!

    groetjes,
    André
     
  2. piet

    piet

    Lid geworden:
    29 jul 2004
    Berichten:
    1.534
    Locatie:
    zaandijk
    André, ik heb hier een zenderkast liggen met twee kruisknuppels.
    werd gebruikt als regelaar voor een flight simulator, aan de kabel zit een USB stekker.
    mocht je interesse hebben, voor de verzendkosten of ophalen mag je hem hebben.
    groetjes Piet
     
  3. Andreotti

    Andreotti

    Lid geworden:
    20 jun 2012
    Berichten:
    372
    Locatie:
    Alphen aan den Rijn
    Hoi Piet,
    Dank je voor het aanbod. Maar mijn joystick is weer prima zo.
    Groetjes,
    André
     

Deel Deze Pagina