Welke DT timer voor Coupe d'Hiver?

Discussie in 'Vrije vlucht' gestart door stunthenk, 2 aug 2016.

  1. stunthenk

    stunthenk PH-SAM

    Lid geworden:
    7 feb 2006
    Berichten:
    1.225
    Locatie:
    Amersfoort
    Inmiddels ben ik begonnen aan de Garter Knight. De op de tekening vermelde DT door middel van een lontje lijkt me bij vliegen op de hei niet zo'n goed idee; een KSB opwindtimer is te zwaar. Welke timer kan ik het beste gebruiken voor de GN, en waar is dat te verkrijgen?
     
  2. DHZ

    DHZ In Memoriam

    Lid geworden:
    26 aug 2012
    Berichten:
    270
    Locatie:
    Modelvliegclub Stadskanaal & Omstreken
    Hoi Henk,

    Twee oplossing moet ik aan denken: de "silly putty" timer (dank aan Classicracer) en de Tomy Timer. De laatste dankt zijn naam aan goedkoop maar kwalitatief verbluffend miniatuur opwindspeelgoed uit de jaren '80. Ik heb er nog een paar uurwerkjes gered toen mijn kinderen het speelgoed wegdeden. Mocht je dus een tomy uurwerkje willen hebben, dan kan ik je er aan helpen.
    Zie ook deze site:
    http://www.gryffinaero.com/models/ffpages/tips/timer/timer.html

    Groet,
    JW
     
  3. stunthenk

    stunthenk PH-SAM

    Lid geworden:
    7 feb 2006
    Berichten:
    1.225
    Locatie:
    Amersfoort
    Hoi Jan Willem,
    Ik heb me na jouw reactie wat verdiept in je suggesties. Van de Silly Putty timer snap ik niet hoe hij werkt. Silly of me, no? Wellicht duwt de Silly Putty de dunne buis terug uit de dikke buis, of gaat het anders? In ieder geval lees ik steeds dat zo'n timer temperatuurgevoelig is (is waarschijnlijk in de huidige Nederlandse zomer, met temperatuursschommelingen tussen redelijk en akelig niet zo belangrijk, maar een mens blijft toch op betere tijden hopen) maar ik denk dat ik meer affiniteit heb met de Tomy timers. Opwinden is meer mijn ding. Blijft de vraag welke opdraaispeeltjes zo'n timer hebben. Ik blijf tussen nu en de Staka van 13 augustus elk opdraaispeeltje kritisch bekijken, in de hoop er eentje (voor weinig) op de kop te kunnen tikken. In ieder geval ga ik graag in op je aanbod om een mechaniekje van je over te nemen.
    De Garter Knight schiet inmiddels mooi op. Het is erg leuk om mee te maken dat je in een goed half uur, met het nalaten van de nodige houtkrullen en en boel stof, van een stuk 12 mm balsa een mooie en hopelijk doeltreffende prop kunt maken. De vleugel en het stabilo zijn ook in houtbouw klaar, evenals het kielvlak laminaat. Nu nog de romp afbouwen en een DT timer installeren, en we zijn klaar voor het bekleden.
     
  4. DHZ

    DHZ In Memoriam

    Lid geworden:
    26 aug 2012
    Berichten:
    270
    Locatie:
    Modelvliegclub Stadskanaal & Omstreken
    Hoi Henk,
    Goh, dit is toch weer heel iets anders dan wat wij van jou gewend zijn!
    Mijn Aeromodeller Index Excel zegt mij dat je meer over Tomy Timer Dethermalizers kunt lezen in deze jaargangen:
    1997 Feb
    1993 Jul
    1991 Oct (Hipperson)
    1986 Dec (Hipperson)
    1986 Nov (Hipperson)
    Het principe is dat van de regeling van een pendule, waarbij een gewicht de snelheid van het uurwerk beheerst. Bij de Tomy worden kopspelden bijgeplaatst om het afdraaien te vertragen - als ik mij het verhaal tenminste goed herinner. De artikelen in Aeromodeller waren zeer gedetailleerd, o.a. met foto's. Dave Hipperson kun je je wellicht nog wel herinneren, als Aeromodeller-lezer. Zijn vrouw stond vaak model op de voorpagina - en niet zomaar want modelvliegers zijn geen saaie kerels ((-:
    Stuur mij een PM of email met je adres en ik stuur een Tomy uurwerkje op - of ik neem hem mee naar de Staka (want wij verwachten je deze keer wél).
    Groet,
    JW
     
  5. stunthenk

    stunthenk PH-SAM

    Lid geworden:
    7 feb 2006
    Berichten:
    1.225
    Locatie:
    Amersfoort
    Hoi Jan Willem,Tja, het is maar wat je gewend bent. Ik vlieg al vanaf 1967 VV (alleen niet zo vaak). Ik heb me inderdaad in Tomy timers verdiept op het internet; maar bedankt voor je opsomming van de A/M artikelen, dat was mijn volgende bron, en dat scheelt een hoop gezoek. En neem svp een Tomy mee naar de Staka!
    Groeten,
    Henk
     
  6. stunthenk

    stunthenk PH-SAM

    Lid geworden:
    7 feb 2006
    Berichten:
    1.225
    Locatie:
    Amersfoort
    Zaterdag bij de speelgoedwinkel voor 80 cent een opwindspeeltje gevonden:
    [​IMG]
    Als ik er mijn laagste instincten op loslaat ziet het er dan zo uit:
    [​IMG]
    Het witte kastje lijkt erg veel op een Tomy opwindding, maar in plaats van een onrust (wiebeltje) in de rechter bovenhoek, zit er rechts onderaan een excentrisch wieltje met een uitsteekseltje wat in de vork van het armpje aan de pootjes links hoort te zitten. Het veertje heeft in het speeltje de taak om aan het armpje te trekken:
    [​IMG]
    Heeft iemand een idee hoe ik van dit mechaniekje een bruikbare timer kan maken, of moet ik terug naar de speelgoedwinkel? De Garter Knight maakt overigens al mooie vorderingen.
    [​IMG]
    En dat maakt het dringender om een knappe timer te organiseren!
     
  7. DHZ

    DHZ In Memoriam

    Lid geworden:
    26 aug 2012
    Berichten:
    270
    Locatie:
    Modelvliegclub Stadskanaal & Omstreken
    Nou Henk, jouw smaak t.a.v. speelgoed is niet van hetzelfd niveau als je modelbouw.
    De Tomy's in mijn bezit kwamen uit schilpadjes en walvisjes die eerst dienst deden in kinderbadjes. Wat ik mij van de vroegere rapportages kan herinneren is dat het altijd wel een gokje was en dat er meerdere varianten van de verder keurige mechaniekjes bestonden waardoor je gedwongen werd om veel speelgoed aan te schaffen (of afhandig te maken)..
    Als je je vrouw vraagt om het winkelpersoneel af te leiden kun je misschien een snelle ontmanteling verrichten in een andere hoek van de zaak maar let op de camera's - die waren er niet in de jaren '80.

    Groet,
    JW
     
  8. classicracer

    classicracer

    Lid geworden:
    2 sep 2005
    Berichten:
    1.512
    Locatie:
    Genk - België - EBZW
    http://www.gregorie.org/freeflight/silly_dt/index.html

    http://www.gryffinaero.com/models/ffpages/tips/timer/timer.html

    Ik heb nog 2 toestellen waar ik ooit een silly putty timer voor heb gemaakt. Ik heb ze een tijdje geleden nog in mijn handen gehad en het verwonderde me dat ze het beiden, na minstens 5 jaar stilliggen, nog deden. Ze zijn natuurlijk niet zo nauwkeurig als de KSB-timers maar ze doen hun werk. Enkel het gewicht viel me wat tegen. Ik denk dat je met zo'n Tommy timer toch net iets lichter kan uitkomen mits je het juiste mechaniekje kan vinden. Ik zal eens in mijn ladekast duiken want ik denk dat ik nog enkele types heb liggen. Ik weet wel dat ik ooit zo'n hoppend penisje en een kikker heb gesloopt en dat daar een zeer geschikt timertje van te maken was.

    Ik zal proberen wat spullen te verzamelen en ze mee te brengen naar de Dutch Nats in september.

    Mvg,

    Jo
     
  9. stunthenk

    stunthenk PH-SAM

    Lid geworden:
    7 feb 2006
    Berichten:
    1.225
    Locatie:
    Amersfoort
    Vorige week op de StaKa heb ik van PP een echte gemodificeerde Tomy timer gekregen, met de naam: Bob's Tomy en het ding is compleet met een wijzerplaat en een wit nylon schijfje op de opwindas.
    [​IMG]
    En hier de achterkant met de gemodificeerde onrust:
    [​IMG]
    Het is dus duidelijk dat het geschikte Tomy mechaniekje een echt klokje moet zijn met een onrust, niet een andersoortig mechaniekje met een directe aandrijving op het speelgoedje. Tenzij iemand een andere manier weet om een (ik noem het maar) 'direct drive' mechaniekje tot timer om te bouwen. Deze 'Bob's Tomy' wijkt alleen af van de tekeningen voor het ombouwen van een Tomy klokje in dat hij een dun plastic schijfje op de aandrijfas heeft, waarin een insnijding zit in plaats van een pennetje wat haaks staat op het opwindknopje. Ik denk dat het de bedoeling is dat je een nylon draadje met een knoop er in, wat via een elastiekje naar de termiekrem gaat, in de insnijding van het ronde plastic plaatje steekt, en daarna het opwindknopje het gewenste aantal slagen opwindt. Als het klokje dan is afgelopen, glipt het draadje uit de insnijding, en komt de termiekrem in werking. Of weet iemand hoe het anders moet?
     

Deel Deze Pagina