Persoonlijk advies gezocht voor beginner!

Een hele goede morgen, middag of avond beste mede forumleden,

Sinds kort heb ik een nieuwe hobby toegevoegd aan mijn eindeloze reeks aan hobby's, namelijk het besturen van RC voertuigen! Zelf gaat mijn voorkeur uit naar RC Tanks, daarna RC Vliegtuigen en tot slot RC Boten! Dus boten (of in mijn geval beter gezegd schepen) vind ik ook héél er leuk om te besturen.

Op dit forum heb ik enorm veel topics mogen lezen over allerlei soorten boten/schepen en ik waande me zowat in de geweldige foto's en video's! Graag wil ik hier ook deel van uitmaken, en eigenaar zijn van een leuke RC boot/schip!

Nou heb ik dus een aantal vragen die ik graag beantwoord wil hebben aangezien ik nog maar een beginner ben zowat en weinig tot géén ervaring heb met het besturen van RC boten/schepen. Het enige wat ik bestuur op dit moment zijn zeer kleine RC tanks en quadcopters/drones. Ik zal mijn vragen en interesses even hieronder zetten opdat jullie mij op een juiste manier kunnen helpen, alvast bedankt!

|| Vraag 1:
Waar moet ik beginnen? Ik neem aan dat jullie je dan afvragen: Wat wil je precies bereiken? Zelf vind ik pre-dreadnought schepen en schepen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog geweldig! Denk aan bijvoorbeeld de Duitse Bismarck, de Amerikaanse USS Campbelltown en de Japanse Mutsu. Ik wil graag zulke schepen besturen. Het liefst ook natuurlijk zo groot mogelijk, maar ik besef me dat dat niet zo makkelijk gaat. Niet alleen omdat je zulke schepen niet overal kunt kopen, maar ook omdat je als beginner beter eerst klein moet beginnen om uiteindelijk groot te eindigen. Dus dan is mijn vraag aan jullie, waar moet ik dan beginnen? Alle tips zijn welkom!

|| Vraag 2:
Variatie, word er ook een beetje gevarieerd met verschillende soorten schepen en boten? Denk aan bijvoorbeeld patrouille boten, torpedo boten, bepantserde boten of bijvoorbeeld slagschepen, kruisers, destroyers of zelfs vliegdekschepen? Ik neem aan dat de fantasie bij vele bestuurders ver gaat en zulke dingen dus mogelijk zijn. Ik vraag me dat zeker af!!!

|| Vraag 3:
Kennis. Ik wil graag ook een RC Schip kennen van binnen en van buiten. Dus bijv. de modules/componenten, wat komt er eigenlijk bij kijken als je een RC Schip gaat besturen, kopen of zelfs zelf bouwen/maken? Ik heb bijvoorbeeld héle mooie slagschepen gezien die op een accu werken en een controller. Daarbij hebben de schepen een pompje om zoveel mogelijk water uit het 'onderstel' te halen tijdens het varen en zijn ze soms zelfs uitgerust met BB kanonnen om BB kogels te vuren. Natuurlijk komt er ook een lader bij kijken voor de accu. Maar ik vraag me dus af, wat zijn nou de componenten van zo'n schip of boot naast dit allemaal? Ik wil graag namelijk zo'n schip kennen en begrijpen opdat ik het ook beter kan besturen en onderhouden. Ik neem namelijk aan dat onderhoud verschrikkelijk belangrijk is bij zo'n grote RC Schip/Boot.

|| Vraag 4:
En dit is ook tevens mijn laatste vraag, ik ben bang dat er niet heel erg veel RC slagschepen, kruisers, vernietigers en vliegdekschepen op de markt zijn. De meeste die ik ken of heb gezien op het forum bouwen dit allemaal zelf. Nou ben ik heel slecht met bouwen, als ik een eigen huis heb en ik moet deze gaan inrichten en verder bouwen, dan zie je mij al met tegenzin hopeloos ernaar kijken. Laat staan dus zo'n grote schip/boot in elkaar zetten...Dus als jullie tips, tricks, instructies of wat dan ook kennen, dan wil ik dat graag weten! Topic, video's of iets wat hierop lijkt is ook allemaal welkom!

Ik hoop dat ik niet te veel vragen stel of dat jullie dit gevoel krijgen. Dit is absoluut niet mijn bedoeling! Ik wil graag deze hobby serieus nemen en zo goed mogelijk en veilig mogelijk uitvoeren met aandacht voor detail, onderhoud en kwaliteit. Dit delen met mensen die dezelfde hobby en interesse hebben en met openheid en respect omgaan hiermee vind ik het mooiste wat er is aan hobby's, dus ik hoop dat jullie dit ook willen!

Alvast bedankt nogmaals voor jullie tijd en moeite. Ik sta te popelen op jullie antwoord!

Groetjes,
EllendigeTullip - Iesaa
 
Als ik jouw vragen lees, dan heb ik maar één advies: Begin er NIET aan! Op het forum staan prachtige bouwverslagen met alle ins en outs. Ook voor wat er komt kijken voor het varen met deze schepen. Als je geen zin hebt om je deze kennis eigen te maken ben je zo uitgevaren, omdat je niet begrijpt wat er gebeurt. Gr. Klaas.
 
Net als Ron wil ik je behoeden voor teleurstellingen. Daarbij ga ik wel eens kort door de bocht, maar dat is de aard van het beestje. Zoals je kunt zien ben ik best bereid om forumleden van advies te voorzien. Wat ze ermee doen moeten ze zelf weten. Neem de goede raad van Ron ter harte, lees je goed in bij diverse onderwerpen, Ga eens op open of vaardagen van clubs kijken. Verdiep je er eens in wat het allemaal kost (ook het in stand houden van een gecompliceerd schip) en vraag jezelf dan nog eens af of je het dat allemaal kunt en wilt. Meer kan en wil ik er voor het moment niet over schrijven. Met vr. gr. Klaas.
 
Eerst een correctie:
HMS Campbeltown was a Town-class destroyer of the Royal Navy during the Second World War. She was originally US destroyer USS Buchanan, and, like many other obsolescent U.S. Navy destroyers, she was transferred to the Royal Navy in 1940 as part of the Destroyers for Bases Agreement. Campbeltown became one of the most famous of these ships when she was used in the St. Nazaire Raid in 1942.
Ze heeft dus nooit als USS Campbeltown gevaren.
Maar dat terzijde.

Waarmee beginnen?
Als je "heel slecht bent met bouwen" ben je aangewezen op kopen. Lekker makkelijk, maar de keuze is dan beperkt. Graupner heeft haar Premium Line. Lekker groot, dat wel, maar dat is meteen "lekker zwaar". En "lekker duur". Onder de 1.000 euro zit er niets bij. Als je dat kunt betalen: prima, be my guest. Maar de lol zal er dan snel af zijn. "Alleen maar varen" vind ik geen bal aan. Ik wil ook kunnen sleutelen, modificeren, verbeteren. Het is namelijk modelbouw. Maar da's mijn mening.
Als je dat geld er niet voor over hebt blijft er niks anders over dan zelfbouw.
Belangrijkste ingrediënten? Iets minder geld, kennis van gereedschap, materiaal, elektronica en mechanica, vaardigheid met gereedschap, geduld en lieve vrouw/vriendin/ouders/relatie die jou je hobby gunt.

Modelbouw leer je niet in een weekje. Ik bouw nu ongeveer 35 jaar schepen en leer nog steeds bij.
 
Ik kan de reaktie van Klaas en Ron alleen maar beamen . En als je dan toch wil varen , koop een klein kant en klaar scheepje en vaar daar een tijdje mee .
Gewoon om te zien of het je verwachtingen voldoet . Alle modelbouwers die schepen bouwen willen vroeg of laat wel eens iets groot bouwen maar de meesten lopen dan aan tegen de technische zaken die hierbij te pas komen . Het is niet alleen wat hout en plastic bij mekaar brengen , er komt heeeel veeeel meer bij kijken . Dus daarom , luister naar Klaas en Ron en ik kan het weten want ik doe ook al meer dan 40 jaar aan RC scheepsmodelbouw.
Groeten
Ronny
 
Allereerst welkom. De adviezen zou ik zeker in overweging nemen. Beetje afhankelijk van hoeveel tijd je hebt ook natuurlijk. Ik ben al dik drie jaar bezig met mijn zwarte zee. OK niet fulltime en met redelijke tussenpozen in het bouwen, maar er gaat vrij veel tijd inzitten (en geld).

Mijn probleem is ook dat ik alles leuk vind om te doen. Ik heb auto's, boten, multicopters en pas geleden ook een tank gekocht. (Die duurt nog wel even voor ik begin maar dan heb ik hem maar vast :D )

Ik ben vooral van het bouwen. Een speedboot gemaakt voor mijn dochter nog twee onderweg voor mijn broers.(af en toe eens varen) auto's gebouwd (misschien een keer per jaar rijden wegens geen tijd) de zwarte zee na drie en een half jaar nog lang niet klaar. (Tijdgebrek en steeds iets extra willen proberen, dus ook een airbrush op de kop getikt en daar mee gaan spelen. Wordt mooier als met de kwast, maar kost ook veel tijd om het een beetje onder de knie te krijgen. En zo voorts) Multicopters vind ik ook mooi en leuk om te bouwen, maar ook daarvoor geen tijd om te vliegen. Dus af en toe eens van de plank om ze aan de gang te houden maar meer komt er niet van.

Dus niet om je te ontmoedigen maar denk er goed over na. Je kan niet alles tegelijkertijd doen en overal goed in worden. Er zit tenslotte 'slechts' 24 uur in een dag.
 
Hmm, ik zal dit maar zien als een waarschuwing en wijze advies? :p Waarom weet ik nog niet, maar vraag me toch wel af waarom.

Dat is heel simpel: Als je, zoals je zelf zegt, heel slecht bent in "bouwen", kun je beter een andere hobby zoeken. Heel veel beginners en gasten op vaardag vergapen zich aan grote, prachtig gemaakte modellen en denken: "Dat wil ook!" Logisch. Maar ze vergeten dat zo'n model vrijwel altijd niet het eerste model van de bouwer is. Ik heb een aantal mooie schepen in mijn collectie, en ze varen allemaal. En goed.
Maar mijn eerste scheepje? Ach gut, ik zou me kapot schamen als ik daar nu mee aan de waterkant zou komen. Een tot "Schnellboot" omgebouwde Schutze mijnenveger van Robbe. Sloeg nergens op. Maar als jongeman was ik er maar wat trots op. Als ik nu zo'n model in handen zou krijgen, zou ik de elektronica er uit halen en de rest verdween rechtstreeks in de kliko.

Modelbouw, in welke vorm dan ook, vliegtuigen, schepen, (pantser)voertuigen, het is een prachtige hobby.
Maar het komt je niet aanwaaien. Je moet heel veel leren.

De "ouderen" onder ons hebben het "the hard way" geleerd.
Eerst zelf proberen iets in elkaar te prutsen, uiteindelijk maar naar een club gegaan, daar hopelijk veel goede adviezen gekregen en langzaam maar zeker komt de kennis en ervaring. Maar ondertussen ben je door stommiteiten al aardig wat geld kwijt: doorgebrande regelaars, schepen die zinken, vliegtuigen die crashen, tanks die ergens tegenaan rammen, you name it...

Sinds een aantal jaren is er Internet. En o.a. dit forum. Vrijwel alle problemen (en hun oplossingen) zijn al een keer beschreven. Dus vandaar dat ik ook naar de FAQ verwijs. Elke vraag die jij hierboven stelt, is al zeker "tig" keer gesteld. En het antwoord vrijwel evenveel keren gegeven. Lees je in!
 
Kort door de bocht gezegd zoek je geen modelbouw, maar modelkoop.
Model kopen, liefst alles al klaar en ingesteld en varen maar.

Alle advies vooen beginner: koop een klein (sport) jachtje, zet deze in elkaar volgens de bouwbeschrijving.
Koop de besturing, bouw deze in volgens bouwbeschrijving, Geef het geheel een likje verf en ga er mee varen.
De meeste van ons zijn zo begonnen, zo leer je je scheepjhe van binnen en van buiten kennen.

Meteen een WO2 oorlogsbodem daar schiet je niets mee op, daar wordt alleen de verkopende winkel beter van, wat de bouwer er uiteindelijk van maakt zal hem niet heel veel interesseren.

Klein beginnen, en langzaam naar groter/uitgebreider gaan werken.
Dit geld ook voor auto's en vliegtuigen.
Bij vliegtuigen kun je trouwens niet overal maar gaan vliegen..... dat mag bijna alleen maar op vliegvelden van clubs.
Zweefvliegen kan nog in de duinen (helling zweven) maar verder zijn vlieg plekken niet heel dik gezaaid.
 
Ik dank jullie allereerst voor jullie openheid en meningen. Ik waardeer dit zeker! Jullie hebben me tevens ook de ogen geopend voor wat ik kan verwachten als ik het toch op deze manier zou gaan doen.

Te zien aan de reacties gaat het inderdaad gewoon enorm veel tijd, moeite en motivatie kosten wil je drie verschillende 'bouwhobby's' samenvoegen. Het beste is dan inderdaad om ééntje te doen of maximaal twee. Dan blijft het tevens ook wat overzichtelijker en houdbaar. Ik zal dit zeker opnemen!
 
Je kunt het ook (zoals ik zelf doe) in seizoenen doen: lente/zomer is voor de vliegerij en in de donkere koude tijd lekker binnen knutselen aan een schip. Wat je ook wilt, het kost tijd om iets te bereiken.
 
Ik kan me alleen maar aansluiten bij alle anderen: Als je niet kunt/wilt bouwen zit je bij scheepsmodelbouw redelijk slecht. Er is weinig kant-en-klaar op de markt, en dat wat er is is .... sjah.

Als je bereid bent te leren bouwen (alles valt te leren, ook modelbouw!) begin dan met een simpele kit of maak een Springer Tug. Die laatste is, oneerbiedig gezegd, weinig meer dan een varende badkuip, maar daarmee wel vrij simpel te bouwen en lekker lomp dus geschikt voor een beginner aan de knuppels. En je kan qua opbouw alle kanten op; er zijn raderTUGjes gemaakt, woonboten, varende Thomas de Treinen, en zelfs een paar onderzeeërs (niet duikend....) en ander oorlogstuig. Google is je vriend, kijk bijvoorbeeld ook eens op Model Boat Mayhem voor inspiratie. Een springer kan je ook vrij snel opbouwen, ik denk dat als ik mijn best doe dat ik van niets naar varend (maar nog niet gedetailleerd) in een weekje kan... en dat is dan alleen maar 's avonds bouwen, als de kinderen slapen.

Is dat eenmaal goed gelukt, dan zou je een stapje omhoog kunnen en bij voorbeeld een EeZeBilt kunnen maken. Dat begint zowaar al op een echte boot te lijken maar is nog niet heel donders ingewikkeld; met wat balsa, een stanleymes, wat lijm en wat spelden kom je al een heel aardig eind. Oh, en natuurlijk iets om de romp te "sealen"; ik heb o.a. servetpapier met acryllak, G4 of polyester gebruikt, of een fijne panty (ja, zo'n ding die je vriendin/vrouw/moeder aantrekt) met bovenstaande harsen/lakken. Overigens zitten er bij de EeZeBilts ook een paar oorlogsschepen; een paar torpedoboten en een RAF Crash Tender.
EeZeBilts bouwen trouwens ook nog relatief snel, mijn eerste EeZeBilts waren met twee maanden 's avonds af en toe bouwen redelijk af.

Heb je daarmee eenmaal wat fingerspitzengefuhl opgedaan, dan zou je jezelf kunnen gaan wagen aan een fregat of destroyer.
 
Back
Top