Mach 1 (Midwest / aviomodelli)

Discussie in 'Bouwverslagen - Vliegen' gestart door Arnoud Snel, 9 dec 2012.

  1. Arnoud Snel

    Arnoud Snel

    Lid geworden:
    24 apr 2008
    Berichten:
    1.674
    Locatie:
    Onbekend
    De kist op de foto ziet er prachtig uit. Heel netjes gebouwd zo te zien. Echt een prachtige vondst !

    Er "hoort" inderdaad eigenlijk een Super Tigre op een Mach 1.
    Je hebt nog aardig wat keuze als ik zo lees wat je verzameld hebt. Een 10 cc 2-takt komt goed tot zijn recht in de Mach 1, daar is de kist ook voor ontworpen.
    De reden dat ik voor de YS heb gekozen is omdat ik toen nog op Valkenburg vloog. Op Valkenburg kon je alleen vliegen met 4-takt of elektro.
    Een sterke 4-takt als de YS past op zich goed bij de Mach 1. Nadeel hiervan is dat de romp behoorlijk moet worden aangepast, van voren iets breder en het motorschot een stuk naar achteren. De prop is inderdaad groter in diameter waardoor de kist iets hoger op zijn landingsgestel staat.

    Gebruik goed centrerende servo's. De Mach 1 vliegt behoorlijk snel en heel precies. Als je minder goed centrerende servo's gebruikt zie je dit terug in het vliegbeeld, de kist stuurt dan ook minder precies.

    Gr,

    Arnoud.
     
  2. nico v kooten

    nico v kooten

    Lid geworden:
    2 nov 2003
    Berichten:
    2.741
    Locatie:
    Middelburg (zeeland)
    @ arnoud;

    Welke retracts heb je uiteindelijk nog gekozen?
    en hoe bevallenze qua prijs/kwaliteit?

    gr, Nico
     
  3. MicropropSport

    MicropropSport PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 aug 2004
    Berichten:
    12.233
    Locatie:
    Odoorn, Drenthe
    Ik moet zelf ook nog gaan kiezen. (altijd een hoop gezoek...)

    Heb sowieso enige mechanische van Hobbyco... zijn roterend notabene... voor P-40... en zelfs nog 1x Hitec retractservo liggen... en ook nog een stevig setje van Giezendanner, waren voor m'n Sultan bedoeld, maar die krijgt een fixed. De wiel kuipen waren al voorbereid voor taildragger, maar leek me te neuslastig, de kuipen toch wel erg naar de voorlijst. Dus de kuipen heb ik dichtgeschuimd, bekleed, en geglast en alles is gelakt in de 2K. In de mounts komen nu blokjes hardhoutmultiplex en 5 mm wire te zitten... met een veer krul...
    Giezendanners passen in de vleugels hoop ik, die zijn vrij dun, dus moet ik nog even goed nameten.

    Andere optie is HK, maar daar hebben ze nu weer geen nose-gear op voorraad.
    Dus dan moet je een fixed ombouwen tot stuurbaar... dat kan wel met een borgstift of met circlips, stelmoeren etc... draaibank hier voorhanden... maar is weer extra werk...

    En die HK setjes kosten vrijwel niets... Wil je het van E-Flite... dan wordt het beroerd... van HobbyFly is het rond de 20 euro en voor de mains 44,- (eBay.de)... gaan tot 3,5 kilo. Is nog wel mee te leven.

    Maar ik ga denk ik voor 3x mains van HK... maak ik dan maar even een bestelbundeltje...

    Jaja... ik heb wel wat staan aan brommers. De YS komt denk ik prachtig tt z'n recht op deze kist.
    Heb eens een keer een 110 aan het werk gezien op een VQ P-40, en die ging als de brandweer met een uitermate fraaie kippenvel-sound. (youtube)

    Servo's Profi Digi's of Royal Digi's van Multipex. Hoewel die erg gewichtig zijn. De Royals hebben nylon-gear, en blijven nauwkeuriger dan de MG's, slijten minder snel in. Goed materiaal. Maar wel stroomslurpers...
    Gr Bas
     
    Laatst bewerkt: 20 okt 2016
  4. Arnoud Snel

    Arnoud Snel

    Lid geworden:
    24 apr 2008
    Berichten:
    1.674
    Locatie:
    Onbekend
    Ha Nico / Bas,

    Ik gebruik retracts van Graupner onder de Mach 1. Die raad ik echter niemand aan. De kwaliteit is slecht.
    Tijdens gebruik gaan deze heel snel speling geven. Dat is er eventueel wel uit te halen, maar duidt op verkeerde keuze (veel te zacht) van materiaal.
    Onder de Aurora komen "Chinese" retracts van Gemini Model. Kosten minder dan de helft van de Graupner's en zijn kwalitatief vele malen beter. Deze hebben zich al bewezen omder de Curare.

    De HK retracts kun je volgens mij gewoon proberen. Gezien de prijs kun je daar geen buil aan vallen. Giezendanner's zijn natuurlijk ook heel mooi.

    Als servo's gebruik ik ook Multiplex en daarnaast Hitec. De MPX'en zijn Royal BB fet. Prima servo's, sterk genoeg (5 Kg), centreren voldoende en trekken niet veel stroom omdat het nog de analoge variant is. Van de Hitec's weet ik het typenummer zo even niet, zou ik moeten nakijken.

    Grt,

    Arnoud.
     
  5. MicropropSport

    MicropropSport PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 aug 2004
    Berichten:
    12.233
    Locatie:
    Odoorn, Drenthe
    De Profi Digi's en Royal Digi's zijn welliswaar Amp-zuipschuiten, daarin tegen houden goed, 3x op een Calmato, nu 11 jaar. Daarom met lipo gestookt zonder problemen. MG's krijgen iets meer speling. Helaas 1 ervan opgerookt tijdens een test... een nieuwe... de BEC in smoke, zo ook m'n Jeti ontvanger. Dat was een zeer dure klapsigaar...

    Maar de MPXjes zijn nog steeds gezochte servo's. Helaas niet meer in productie!In Nederlandse shops voor debiele prijzen, zoals gewoonlijk.

    Andere digitaal interessante zijn de Hitec HS-5245. Wat compacter dan de profi's, maar nog niet getest in de praktijk. In de Rascal heb ik DES carbonite servo's zitten. Ook spelingsvrij, echter die staan niet bloot aan brandstofresonanties,wordt elektro voortgestuwd.


    Giezendanner is EL-7... maar heb daar geen neuswiel van. Een werkt goed, de ander heeft iets speling bij dicht geklapt. 5 mm draad. En een hulpelastiek bij zwaardere wielen. Bij RC1 niet nodig. Ze zijn erg compex opgebouwd. Vooral de elektische voelertjes lijken kwetsbaar (zwitserse uurwerkjes). Kastjes van plastic. Wat dat betreft zijn de HK's veel doordachter en simpeler, en gebaseerd op bestande microswitches. Toen de Giezendanners werden ontwikkeld, bestond dat eenvoudig weg niet. Op RC-Groups of Univers had iemand uit aluminium (freesbankje) nieuwe kastjes opgebouwd. (om heel te blijven onder een zwaar model.)

    Arnoud, wat is de pianowire dikte van de Graupners? Haha, je mag best detailfoto's plaatsen.
    Zal de Giezendannertjes ook nog even plaatsen...

    Algemeen: Kan zo maar zijn dat ouderwetse Hobbico's wel sterk genoeg zijn. Soms tref je die ook nog wel voor een zacht prijsje omdat ze achterhaald zijn.
    De Hobbico's zijn sterk heb ik begrepen. 10 jaar gelee was ik ernstig op zoek naar roterende voor de P40... Thans heb je een fantastisch aanbod van die krengen... tja...

    Gr Bas
     
    Laatst bewerkt: 21 okt 2016
  6. Arnoud Snel

    Arnoud Snel

    Lid geworden:
    24 apr 2008
    Berichten:
    1.674
    Locatie:
    Onbekend
    Bas,

    Pianowire dikte van de Graupners is 5 mm. De units zijn geschikt voor een model tot en met 5 Kg. 4 mm pianowire-draad zou m.i. meer dan voldoende zijn, zeker als de pootjes korter zijn. (Bij een 2 takt kleinere prop, dus kortere pootjes)
    4 mm pianowire draad zit ook onder de Gemini model retracts en die zijn geschikt voor een model tot en met 4 Kg.

    Zal binnenkort wel even een plaatje schieten van de Graupner's.

    Grt,

    Arnoud.
     
    MicropropSport vindt dit leuk.
  7. Sound-barrier

    Sound-barrier

    Lid geworden:
    12 jan 2009
    Berichten:
    3
     
  8. Sound-barrier

    Sound-barrier

    Lid geworden:
    12 jan 2009
    Berichten:
    3
    Hallo Arnoud,

    Als liefhebber van het classic pattern gebeuren, kwam ik hier terecht om jouw mooie Mach-1 te bewonderen.
    Petje af! Hij is echt mooi geworden, en je hebt het zelfs voor elkaar gekregen om een wel erg grote 4-takt in te bouwen zonder dat het eigenlijk opvalt.
    En dan kom ik zowaar ook nog mijzelf tegen met de Aviomodelli Mach-1 die ik alweer heel wat jaren geleden opgeknapt heb.
    Uit nostalgie heb ik deze Mach-1 opgeknapt (mijn vader vloog ermee in de 70er jaren).

    Wegens teveel RC-1 kisten heb ik hem toen verkocht (heeft in totaal 4 vluchten gemaakt)

    Ter info voor Bas, het intrekbaar landingsgestel wat ik ingebouwd heb was een nog nieuw setje (uit de 70er jaren) van Goldberg.
    Als ze nu wat stroef lopen zullen ze even gesmeerd moeten worden, maar het zijn voor mij de meest betrouwbare landingsgestellen gebleken in alle jaren (hoewel ze altijd wel wat speling vertonen.
    De motor (60FP) was ook een splinternieuwe motor, en heeft tot nu toe nog geen liter brandstof gezien.
    Alleen heeft de 60FP eigenlijk net te weinig vermogen om fatsoenlijk figuren te draaien.
    Landingsgestel smeren en een sterkere motor inbouwen, en je hebt een heerlijk vliegende Mach-1!
    Wees wel voorzichtig met het GFK motorkapje (een one-off, speciaal gemaakt voor deze Mach-1 :))

    Op dit ogenblik ben ik tussendoor weer bezig met het restaureren van een Mach-1 met een polyester romp.
    Deze moet ook voorzien worden van een intrekbaar landingsgestel, en ik zoek nog een goede kwaliteit elektrisch intrekbaar landingsgestel.
    Heb jij nog een type wat aan te raden is voor 60 size RC-1 kisten?

    Groetjes,
    Gert
     
  9. MicropropSport

    MicropropSport PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 aug 2004
    Berichten:
    12.233
    Locatie:
    Odoorn, Drenthe
    Hallo Gert,
    Leuk je reactie te lezen. Alles ziet er nog patent uit. Alleen is het wit nogal erg vergeeld. Dat kan de vernis-coat zijn (epoxy?) Heeft ie wat hangar rash aan de staart, daar moet bijgepunt worden.
    De Great-Planes heb ik hier nog nieuw in doos liggen zelfs. Ja, heb ze gesmeerd, eerste wat ik heb gedaan voor het in werking stellen, maar de servo werd nogal erg warm, liep de zaak stroef. Is die eenmaal heet geweest... wordt ie erg moe en gaat veel stroom trekken (motortje is dan overleden). Dus voordat het totaal doorfikte... Heb de servo in reserve liggen, een nieuwe...
    Heb besloten er een HK onderstel onder te bouwen. Die met het montageplaatje van zo rond de 44 mm grootte in het vierkant.
    Dat betekend toch wel een forse ingreep. Nieuwe wielkuipjes maken (epoxy-laminaat uit 25grs weefsel, deksel van een potje met badzout kan als mal gaan dienen, perfecte maat) en een nieuw fundament voor de retracts. Dus de boel is nu met beleid uitgebouwd. De leemtes vullen met pur, en indekken waar nodig. En eerst een retouche met folie... later als het zich bewezen heeft nieuw inlappen?
    HK-retracts... Ik heb voor de iets zwaardere gekozen. Ze zien er gezond uit, ook even open getrokken, slimmer dan een Giezendanneruurwerkje, door de eenvoud, zo complex als die gebouwd zijn. Zwitsers... dus horloge! Haha. En even extra gesmeerd met teflonvet.

    Tja... wellicht te zwaar en erg prijzig... Electron uit Spanje... of die van Lindinger. Replica's van de Electrons, maar geheel niet slecht in elkaar gestoken. Eigenlijk een beetje te zwaar voor de 160 cm span... maar wel betaalbaar... en lopen als een zonnetje... Lindinger SLR... op een RC1 is nabij onverwoestbaar! En ze passen in de vleugel en in de snuit. Maar dat inklapbare... gaat wel ten koste van tankinhoud... behoorlijk.

    Dus 'hier' gaat het wieltje in de snuit er 1/3 uitsteken... geen ponem... maar... meer brandstof... en in snelheid amper waarneembaar... (ik hoop dat dat dan ook mooi gaat tonen natuurlijk)... alles met HK spul.

    OSje zag er idd patent uit. Heb er nog een reserve bij gekregen, die was aardig door de bus heen, hoewel dat altijd met wonderolie keurig door gaat. Nja... mooi voor de verzameling: "te restaureren naar nieuwstaat".

    Aan alcoholbrommers geen gebrek. Nog zelfs een gepompte 10cc ring, met vlinderklep-carb. Maar die is nieuw beter af, in doosje. Op RC-Network een nieuw 10cc Magnumpje op de kop weten te tikken... Ook nog een Super Tigre 60X Pretner-achtig, maar rear-exhaust... gaat niet lekker passen, alleen met een gekke bocht en reso.
    Maarrrrrr eerst eens even met de FP gaan testen van de zomer. Best een sfeervol blokje zo om te zien. En met een beetje instant-nitro-extra-plof... 15 tot 20% iets meer vermogen? Even aanzien. Ik kan niet wachten tot de re-maiden!

    Zal voorzichtig met het snuitje wezen! Absoluut! Hij is in goede handen.
    Groet Bas
     
  10. Sound-barrier

    Sound-barrier

    Lid geworden:
    12 jan 2009
    Berichten:
    3
    Hallo Bas,

    Goed dat de Mach-1 een goed tehuis heeft gekregen!
    Dat hij wat geel verkleurd is kan komen omdat de romp met Extron 2-K lak gelakt is.
    Op de pot staat wel met grote letters "Vergeeld niet" (dat klopt dus hoogstwaarschijnlijk niet:))
    Over het gewicht hoeft je je geen zorgen te maken, ook met de 60FP is opstijgen geen kwestie van een lange baan.
    Ook langzaam vliegen doet hij net zo goed als iedere andere RC-1 kist
    Fijn toestel om te vliegen!
    Mocht het landingsgestel van Goldberg ongebruikt in de hoek komt te liggen dan geef maar een seintje, want dan wil ik ze wel weer van je overnemen.

    Groetjes,
    Gert
     
  11. Arnoud Snel

    Arnoud Snel

    Lid geworden:
    24 apr 2008
    Berichten:
    1.674
    Locatie:
    Onbekend
    Hallo Gert,

    Leuk dat je ook een classic pattern fan bent. Heel bijzonder zijn de Mach 1's die je bezit, collector items !
    Hoe kom je aan de Mach 1 met polyester romp ? Een eigen creatie of komt deze misschien uit Frankrijk ?
    Ben benieuwd naar het resultaat van de restauratie.

    Groet,

    Arnoud.
     
  12. MicropropSport

    MicropropSport PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 aug 2004
    Berichten:
    12.233
    Locatie:
    Odoorn, Drenthe
    Hoi Gert,
    Ik hou de Goldbergs nog eeeeeven in beraad... Want er staat hier nog een bouwdoos van een GB Tiger... ;) Hmmm... En daar passen ze ook mooi onder.
    In de USA eBay kom ik ze nog regelmatig tegen... voor zachte prijsjes... de elektrische voor schappelijke hebben de markt een beetje overgenomen... denk ik...? Ik zal het echter onthouden!

    Hoop in februari er weer mee verder te kunnen, opdat ie van de zomer wel weer luchtwaardig is. :)
    Gr Bas
     
  13. nico v kooten

    nico v kooten

    Lid geworden:
    2 nov 2003
    Berichten:
    2.741
    Locatie:
    Middelburg (zeeland)
    @arnoud;
    Heb je misschien een linkje naar Gemini Model?
    Als ik daar op googel, krijg ik alleen modellen buro's ( fotomodellen):D (ook wel leuk)....:rolleyes:
    of kleine statische schaalmodelletjes:weetnie:
     
  14. Arnoud Snel

    Arnoud Snel

    Lid geworden:
    24 apr 2008
    Berichten:
    1.674
    Locatie:
    Onbekend
    Hallo Nico,

    Het linkje naar de Gemini Model retracs : http://www.geminimodel.com/book.asp?id=20080918319
    Je kunt de Gemini Model retracts ook verkrijgen bij ZY Hobby : http://www.zyhobby.com
    Tevens biedt ZY hobby soms sets / onderdelen aan via Ebay tegen zeer lage prijzen. Enige tijd terug heb ik via Ebay bij hun een enkele (nose) retract (lucht) besteld voor € 18,= inclusief verzendkosten naar NL.

    De retracts zijn spelingsvrij en zitten sinds 2012 onder mijn Curare waar ik inmiddels vele honderden vluchten mee heb gevlogen. Nog steeds voldoen de retracts goed. De retracts die ik gebruik zijn te gebruiken tot een model van 4 Kg.

    Succes en Grt,

    Arnoud.
     
  15. Arnoud Snel

    Arnoud Snel

    Lid geworden:
    24 apr 2008
    Berichten:
    1.674
    Locatie:
    Onbekend
    Dubbel post.
     
  16. Arnoud Snel

    Arnoud Snel

    Lid geworden:
    24 apr 2008
    Berichten:
    1.674
    Locatie:
    Onbekend
    De foto's in deze draad zijn niet meer zichtbaar. Uploaden via de MBF foto server lukt niet meer (geblokkeerd ?)
    Weet iemand een oplossing ? (Foto's via snipping tool kan natuurlijk maar dit werkt niet in een bestaande draad)

    Alvast bedankt,

    Grt,

    Arnoud.
     
  17. jef

    jef PH-SAM

    Lid geworden:
    14 jan 2011
    Berichten:
    1.867
    Locatie:
    Hulshout België
    Ik upload foto's rechtstreeks vanuit het fotoalbum van mijn PC , nog geen probleem mee gehad .

    Groeten Jef
     
  18. MicropropSport

    MicropropSport PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 aug 2004
    Berichten:
    12.233
    Locatie:
    Odoorn, Drenthe
    Ja, kan zelfs via drag & draw vanaf je bureaublad... plaatje, maar ook PDF... echter wel in het werkveld 'meer opties'. Daar waar je de cursor plaatst komt het plaatje. Verder moet je hetplaatje ook goed in het tikveld kieperen... anders komt het plaatje in de browseromgeving, en gebruik je deze als foto-viewer...
    Gebruik zelden nog het fotoarchief van MBF
    Gr Bas
     
  19. Arnoud Snel

    Arnoud Snel

    Lid geworden:
    24 apr 2008
    Berichten:
    1.674
    Locatie:
    Onbekend
    Bedankt voor het antwoord mannen !

    Een plaatje van de Graupner retracts :

    upload_2016-12-14_8-19-32.png

    De Gemini Model variant :

    upload_2016-12-14_8-20-10.png

    upload_2016-12-14_8-20-34.png

    Grt,

    Arnoud.
     

    Bijgevoegde bestanden:

    MicropropSport vindt dit leuk.
  20. MicropropSport

    MicropropSport PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 aug 2004
    Berichten:
    12.233
    Locatie:
    Odoorn, Drenthe
    Die Gemini's zien er ordentelijk uit! Heb je bij de Graupners nu nog een krulveer er in gezet... of zijn het stramme pootjes?
     

Deel Deze Pagina