Wat zijn nou echt goede lijmen?

Discussie in 'Bouwtips vliegende modellen' gestart door jimmy_zeropm, 17 nov 2013.

  1. HugoW

    HugoW

    Lid geworden:
    30 aug 2007
    Berichten:
    3.511
    Locatie:
    SInt-Oedenrode
    Eh, eerst is het vloeibaar in het potje, en daarna droog/hard in de verbinding. De lijm droogt dus wel, ondanks dat ze vocht opnemen voor de chemische reactie.

    Hugo
     
  2. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.353
    Locatie:
    Woerden
    Het klinkt vreemd maar CA (seconden) lijm droogt niet! Wat er gebeurt is dat er in de vloeibare lijm een chemische reactie plaats vindt waarbij vele kleine moleculen met elkaar reageren en meerdere grote en veel langere moleculen vormen. Al die kleine moleculen zijn erg los van elkaar en vormen een vloeistof. Wanneer die grote, lange moleculen ontstaan lopen ze dwars door elkaar in alle richtingen en worden steeds onbeweeglijker. Zo vormen ze een sterke vaste stof.
    Het vocht uit de lucht brengt dat samenvoegen van de moleculen op gang en is ook onderdeel van de reactie. Zonder dat vocht geen chemische reactie en geen hard worden van de lijm, althans geen snelle reactie.

    Wanneer de lijm nog vloeibaar is dringen de kleine lijm moleculen tussen de moleculen van de materialen die je aan elkaar wilt lijmen. Wanneer die dan samen lange moleculen vormen worden de moleculen van de te lijmen materialen tussen de lange moleculen "gevangen" en zo worden die materialen aan elkaar gelijmd. Daarom werkt CA lijm slecht op hele gladde en dichte oppervlakken. Ook bij erg poreuze oppervlakken werkt het slecht omdat de groei van die lange moleculen de grote afstanden die door dat poreuze oppervlak ontstaan niet kan overbruggen.

    Als iets "droogt" zal het oplosmiddel (een vloeistof) uit dat materiaal verdwijnen. Dat kan door verdampen of gewoon door eruit weglopen. Er zijn heel wat lijm soorten met water als oplosmiddel. Dat water verdampt eruit dus die lijm droogt. Net als verf met terpentine als oplosmiddel. Dat verdampt er ook uit. Maar twee componenten verf droogt niet maar verhard net als CA lijm. ;)
     
  3. vlijtigliesje

    vlijtigliesje

    Lid geworden:
    10 feb 2014
    Berichten:
    3
    ik koop altijd cosmofix, daar kan je heel veel verschillende materialen mee lijmen. ook foam. het hard snel uit.
     
  4. Alexander

    Alexander

    Lid geworden:
    23 jan 2006
    Berichten:
    1.191
    Locatie:
    Delft
    Contactlijm: Creation lijm (Action) is in elk opzicht identiek aan UHU Por, behalve de prijs. :) Verder Bison TIX, wat minder/niet geschikt op foam, maar hecht een stuk permanenter.
    Secondelijm (niet voor foam)
    Hotglue
    2 componenten (epoxy) Voor als het echt heel heel erg vast moet.
    Bruisende (hout)lijm, ben zelf meer van de contactlijm, maar het heeft elk z'n toepassingen. :)
     
  5. greenfact

    greenfact

    Lid geworden:
    23 apr 2008
    Berichten:
    51
    gebruik voor moeilijke grotere oppervlakken en of versterkingen eens Bison Bond , lijmt voortreffelijk .
     

Deel Deze Pagina