Dinsdag = LB-dag in Groningen

Discussie in 'Lijnbesturing' gestart door DHZ, 19 jul 2016.

  1. DHZ

    DHZ In Memoriam

    Lid geworden:
    26 aug 2012
    Berichten:
    270
    Locatie:
    Modelvliegclub Stadskanaal & Omstreken
    Dankjewel Bruno! Heb lang getuurd naar de uitslagen van de flaps maar zag daar geen bijzondere afwijking... ik zal nog eens naar het stabilo kijken.

    Erg herkenbaar maar de bevestiging is mij veel waard - zo ook de aanwijzingen van vliegmaat Klaas... zonder kom ik niet verder.
    Hoe komt het toch dat lijnbesturing zo uit de gratie is geraakt bij het volk? Dit is toch geweldig allemaal..
     
  2. classicracer

    classicracer

    Lid geworden:
    2 sep 2005
    Berichten:
    1.512
    Locatie:
    Genk - België - EBZW
    Dat is iets wat ik mij al lang niet meer afvraag... Ik vlieg 90% lijnbesturing, 9% rc en 1% vrijvlucht en er is bij mij een wezenlijk verschil in beleving tussen LB en RC. Lijnbesturing vlieg ik voor mezelf, om mezelf te overtreffen en ook voor het pure plezier. RC vlieg ik louter ter ontspanning, als ik echt aan niets hoef te denken, als de reacties wat later mogen komen. Je hebt altijd die "veiligheid" die de hoogte je biedt. Bij (mijn type van) rc-vliegen komt het niet op een paar tienden van een seconde aan, je hebt wel tijd om te corrigeren. Dat lukt je bij lijnbesturing meestal niet. Daar zijn snelheid en hoogte de factor die je alert houden.

    Mvg,

    Jo
     
  3. Bruno van Hoek

    Bruno van Hoek Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 aug 2002
    Berichten:
    10.694
    Locatie:
    Almere, MVA (ex-Daedalus Amsterdam)/ PH-SAM/F23D
    Daar wil ik wel wat van mijn opvattingen over kwijt.
    Hier een aantal factoren -zeker niet de enige- die dit volgens mij hebben veroorzaakt:

    1. Luchtvaart an sich is niet 'cool' meer.
    In de jaren '50, '60 en zelfs nog '70 zat er in luchtvaart nog ontwikkeling in de zin van 'groter, sneller, verder'. Nu is het meer van hetzelfde, efficienter, maar dat is het dan ook wel. Ga maar na, pas met het verschijnen van de A380 is er naast de 747 een tweede echte jumbojet bijgekomen. Vliegen is voor de burger een routine geworden, niks bijzonders meer. De fascinatie met iets dat op eigen kracht door het zwerk gaat is vrijwel weg. Verschoven van echte naar denkbeeldige dingen (bijv. videogames). In zo'n wereld horen wij niet er niet bij. Wij zijn namelijk niet nep, maar echt.
    Hetzelfde verschil als dat tegenwoordig veel mensen gewend zijn aan yoghurt met synthetische kleur- en smaakstoffen, daarentegen yoghurt met een handvol echte bosbessen of aardbeien voornamelijk 'zuur en raar' vinden smaken.

    2.
    Het verloren gaan van vliegplekken dicht bij huis.
    Lijnbesturing kwam met name op in de stedelijke gebieden, omdat men daar geen grote, open vlakten had die voor Vrije Vlucht noodzakelijk zijn. LB heeft zich vanuit Engeland (die het weer van de Amerikanen hadden) over Europa verspreid. Met name de 'greens' en 'schoolyards' waren de ideale plek om de sport te ontwikkelen en omdat het in 1. aangeroerde nog niet had toegeslagen, trok men ook de aandacht van niet-modelvliegers.
    Ook in Nederland waren stadsparken en sportvelden prima, beschikbare LB accomodaties voor de stedelingen die niet binnen redelijke tijd een VV terrein konden bereiken.
    Daar kon men steevast rekenen op belangstelling en waardering van willekeurige passanten.
    Als men tegenwoordig geluk heeft wordt men van die plekken hooguit weggestuurd... De assertieve burger bedient zich liever van hardere middelen om zijn gebrek aan inlevingsvermogen -en daarmee waardering- te laten blijken.
    Het gevolg is dus dat het grote publiek (afgezien van die 3 man en een paardekop die toevallig langs een modelvliegveld komen) er niets meer van te zien krijgt. En wat men niet ziet, bestaat niet.

    3.
    De waardering voor mensen die echt iets kunnen maken is hard achteruit gehold.
    Iets zelf maken was in genoemd tijdvak nog heel gewoon. Je hebt altijd mensen met twee linkerhanden gehad, maar na 1980 lijkt het mij een epidemie te worden. Kijk maar naar de gemiddelde bouwkwaliteit van het eerste model van een leerling RC vlieger. Die is vaak diep triest, en dan niet zo'n beetje ook.
    Ik heb beginnende RC vliegers meegemaakt die nog geen 3 seconden in een rechte lijn konden vliegen met hun schots en scheef in elkaar geplakte ARF schuimpje massaproduct, maar ondertussen hun neus ophaalden voor een keurig, zelfgemaakt houten LB modelletje 'dat alleen maar rondjes kon vliegen, waar dus niets aan was'.
    De vraag 'Hoe heeft u dat gemaakt?' is allang geleden vervangen door 'Wat kost zo'n vliegtuig en waar koop je dat?' Ik heb jongeren vol ongeloof horen uitroepen: 'Zelfgemaakt? Dat kan niet!'

    4. De absolute afwezigheid van kennis over LB bij de meeste clubs.
    Eigenlijk is dat de nekslag voor een bestendige ontwikkeling.
    Vraag op een gemiddelde club wat nodig is om te beginnen met modelvliegen en in de opsomming komt altijd wel ergens het woord zender voor. Er zijn inmiddels al weer generaties modelvliegers opgegroeid die werkelijk niet beter weten.
    En het ergste, deze onvolledige kennis voor waarheid doorgeven.
    Hier op aangesproken wordt men vaak helemaal niet graag en rechtvaardigt zichzelf dan door LB als uiterst minderwaardig af te schilderen.
    Ook eindeloos gezeur over het geluid door nota bene clubleden duidt ook op zo'n schrijnend gebrek aan kennis en inlevingsvermogen.
    Voor het clubhuis gezeten wil men vooral het geluid van modelvliegtuigen niet horen. Volgens mij kun je voor dat laatste dan beter niet naar een modelvliegclub gaan....
    Iedereen die een beetje nadenkt, ziet in dat LB geluid veel minder ver draagt vanwege de geringe vlieghoogte.
    Dat een RC model op een kilometer afstand nog te horen is bij dezelfde geluidsdruk blijkt ineens geen enkel probleem.
    Het kan nog stukken beter met de collegialiteit. Maar het kan niet altijd van ons komen....

    Gelukkig kom ik nog steeds uitzonderingen tegen, echte modelvliegers die meteen onderkennen dat LB (net zoals VV en RC) een waardevolle tak van de sport is. Voor hen haal ik alles uit de kast om hun inzicht te bevestigen.
     
  4. Niek

    Niek PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    21 aug 2002
    Berichten:
    8.779
    Locatie:
    Almere
    2: En die paardekop rent gelijk terug naar stal zodra ze na een tiental meter struiken worden geconfronteerd met zon raar lawaaiding.. met plotselinge achterlating van eigenaresse..
     
  5. Bruno van Hoek

    Bruno van Hoek Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 aug 2002
    Berichten:
    10.694
    Locatie:
    Almere, MVA (ex-Daedalus Amsterdam)/ PH-SAM/F23D
    Maar wat is daar specifiek LB aan, dan?

    "3 man en een paardekop" = bijna niemand. Algemeen gebruikte, nederlandse uitdrukking, komt geen paard aan te pas. Ook wel "6 man en een paardekop"
     
  6. Niek

    Niek PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    21 aug 2002
    Berichten:
    8.779
    Locatie:
    Almere
    Omdat dat altijd met LB bij ons gebeurt.. ;)
     
  7. F2B

    F2B

    Lid geworden:
    19 jul 2006
    Berichten:
    794
    Tja, maar dan wel een wit paard, die bruine hebben alleen verstand van vrije vlucht.
     
  8. Bruno van Hoek

    Bruno van Hoek Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 aug 2002
    Berichten:
    10.694
    Locatie:
    Almere, MVA (ex-Daedalus Amsterdam)/ PH-SAM/F23D
    Je hebt helemaal gelijk!:thumbsup: Ik was het alweer bijna vergeten....:rolleyes::weetnie:
    Met bijbehorende prinses (die op dat witte paard dus) nog een heel goed gesprek gehad.
    Dit ter vergroting van het wederzijds begrip, wat ook nog eens lukte.
    Zij weet nu dat we met een LB model, een uitzondering daargelaten, niet op commando kunnen landen.
    En als dat wel zou kunnen, we dat ook heus wel zouden doen.
    Dat het daarom loont, als gezagvoerder van zo'n viervoeter, de situatie ver van te voren in te schatten en even wat veilige afstand te bewaren zolang daar het geluid van een LB motor te horen is...
     
    Laatst bewerkt: 8 sep 2017
  9. DHZ

    DHZ In Memoriam

    Lid geworden:
    26 aug 2012
    Berichten:
    270
    Locatie:
    Modelvliegclub Stadskanaal & Omstreken
    16 oktober 2017

    Laat in het seizoen werd dit nog de mooiste vliegdag van het jaar, wat mij betreft. Het veld van de Modelvliegclub Stadskanaal & Omstreken lag er zoals altijd mooi bij en enkele reeds aanwezige clubleden vermaakten zich met onderhoud aan het veiligheidsnet (toeschouwers worden serieus genomen) terwijl Klaas en ik de LB-spullen uitrolden.

    Al rap werd het motto in ons LB-vaandel ("Geen Sullige Rondjes!") waargemaakt en sloegen de eerste APC- en Graupnerprops stuk in het gras. De klussers zetten koffie en na het genot hiervan vlogen wij weer vrolijk verder. Tenslotte viel de schade van de dag enorm mee - naast 3 kapotte props had Klaas een losgeraakt verbindingsstuk aan een flap.



    De kapotte prop van de grote Suls trainer kwam door onervarenheid van de piloot. Het model is helemaal OK: sinds de stuurlijngeleider pakweg 10 mm naar achteren is verplaatst komt het model netjes uit de rugvlucht terug.


    Kijk goed naar de plaatjes: in werkelijkheid is het bij Modelvliegclub MSO nóg mooier!
     
  10. CL carrier

    CL carrier In Memoriam

    Lid geworden:
    5 jun 2014
    Berichten:
    254
    hoe kan ik weten dat er in Stadskanaal wordt gevlogen?
     
  11. DHZ

    DHZ In Memoriam

    Lid geworden:
    26 aug 2012
    Berichten:
    270
    Locatie:
    Modelvliegclub Stadskanaal & Omstreken
    Hoewel wij ons naar de maandagen richten (voorheen de dinsdagen) bepalen regen en windkracht uiteindelijk de agenda van de week. Doorgaans stemmen wij dit zondag per mail af.
    Bijna altijd vliegen wij tussen 13:30 een 17:00 uur.
    In tegenstelling tot de RC-vliegers gaan wij 's-Winters niet door, met name vanwege het contact met nat gras.

    Wie dat wil kan op zondagavond via PB of mail een seintje krijgen.

    Groet,
    JW
     

Deel Deze Pagina