zelf maken van positieverlichting

Discussie in 'Algemeen scheepsbouw' gestart door mistermxz, 6 mrt 2016.

  1. mistermxz

    mistermxz

    Lid geworden:
    7 dec 2011
    Berichten:
    31
    Locatie:
    Sneek
    Hallo, even een kleine vraag.

    Ik heb een klein probleem. Ik ben op zoek naar grootte positieverlichting (bak boord- en stuurboordverlichting) schaal 1:15. Maten van de lantaarn moeten zijn 24mm hoog en 14mm breed. Deze kan ik niet vinden als bouwbeslag op diverse binnen en buitenlandse online winkels.
    Misschien iemand nog een idee waar ik ze zou kunnen kopen?
    Ik wil ze ook wel zelf maken, maar weet niet hoe ik de karakteristieke vormen van het glas van de lamp kan nabootsen of waar ik die vanaf zou kunnen halen.

    Wie kan en wil mij helpen. Bijgevoegde foto is als voorbeeld bedoeld. Zo zouden ze moeten worden in eerder genoemde maten.

    Alvast bedankt voor u reactie.
    Martijn.
     

    Bijgevoegde bestanden:

  2. k-k

    k-k Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    13.106
    Locatie:
    Oostvoorne
    Martijn. Vermoed dat kant en klare er in die schaal niet zijn. Je zou een te rade kunnen gaan bij Jan Walpot, ook een van de forumleden. Kijk maar eens bij de foto's van de sleepboot Maarten op het stoomgedeelte. Jan kan en wil je wel verder helpen denk ik. Succes ermee. Gr. Klaas.
     
  3. Kees de Mol

    Kees de Mol

    Lid geworden:
    20 aug 2007
    Berichten:
    748
    Locatie:
    Rijnsburg (ZH)
    Ik denk dat je in Engeland moet gaan kijken. Zij werken wel met schaal 1/15 en er zijn wat bedrijfjes die fittings leveren.
    cornwallmodelboats deansmarine mac mouldings, dat soort shops.
     
  4. Rienk

    Rienk

    Lid geworden:
    9 nov 2017
    Berichten:
    185
    Locatie:
    Friesland Franeker
    Wel eens gedacht aan 3d printen ?? vaak kunnen ze dat zo voor je maken als je een goed voorbeeld hebt
     
  5. Watergeus

    Watergeus Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    7 mrt 2011
    Berichten:
    912
    Locatie:
    Dordrecht
    3D printen gaat prima totdat ze functioneel moeten worden.
    De karakteristieke ribbel waar Martijn op doelt betreft het glas, in deze schaal is het wel een beeld bepalend iets.
    De behuizing zelf zou wel geprint kunnen worden maar dan het glas, ik weet niet of je met een gewoon stukje gekleurd folie of plastic tevreden bent.

    Misschien zou je een mal kunnen maken voor het glas en daarover een stuk gekleurd plexiglas of acrylaat of iets dergelijks leggen en vervolgens in een oven het plexiglas langzaam de vorm van de mal aan laten nemen. Als ik sommige programma's op Discovery (Tanked e.d.) moet geloven werkt het feilloos, in ieder geval voor enkelvoudige krommingen.
    Het lijkt me een poging waard.

    Groet,
    Mathieu
     
  6. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.354
    Locatie:
    Woerden
    In mijn kennissenkring is iemand die bouwt treinen geheel zelf. Op de zolder heeft hij een flinke baan met daarbij vele autootjes, huisjes en andere gebouwtjes. Alles maakt hij zelf, geen bouwdozen of zo. Voor die treinen, gebouwen en autootjes heeft hij soms ruiten nodig die een speciale vorm hebben. Meestal gebruikt hij perspex maar voor die vreemde vormen is dat niet altijd bruikbaar. Hij gebruikt daarvoor zeer transparant epoxy giethars. Hij maakt een mal waar hij die hars in giet. Na uitharden en polijsten heeft hij precies de ruit die hij nodig heeft.
    Wanneer er een raam is waar je niet door naar binnen kan/wil kijken maakt hij met heel fijn schuurpapier (korrel 600 of 800) de achterkant van de ruit helemaal mat. Dat kan best even duren om het zo egaal en mooi mogelijk te schuren. Vooral geen strepen want die ga je later goed zien. Daarna plakt hij zilverpapier tegen die kant of hij schildert het in een kleur die hij graag wil. Tegen één van de kanten, meestal een lange kant, plakt hij één of meerdere SMD ledjes. Hoeveel ledjes hangt van de grootte van het raam af, twee is meestal wel voldoende. Die ledjes schijnen in het perspex of de giethars, het licht wordt door het hele plaatje weerkaatst. Door de matte achterkant en het zilverpapier zal het hele oppervlak oplichten. Dit ziet er heel mooi uit, van een beetje afstand lijkt het zo alsof je het verlichtte raam van een huis ziet. Het is "even" werk maar dan heb je ook wat.
    Led's zijn er in vele kleuren en met de z.g. RGB led's heb je drie kleuren in één behuizing. Door de intensiteit van de drie kleuren te variëren kan je vrijwel elke gewenste kleur maken. Hij heeft een "constructie werkplaats" op zijn baan. De ramen worden met een gelig licht verlicht alsof er binnen verlichting brand. Bij een paar ramen van die werkplaats heeft hij ook een wit ledje geplakt. Af en toe flitsen die ledjes en branden even een soort van trillend. Het is dan net alsof er in de werkplaats gelast wordt.
    Met een beetje fantasie is heel veel mogelijk.
     

Deel Deze Pagina