Vervaet 1:32

Discussie in 'Bouwverslagen Trucks en Bouwmachines' gestart door Nick1995, 17 mrt 2017.

  1. Nick1995

    Nick1995

    Lid geworden:
    13 mrt 2017
    Berichten:
    3
    Locatie:
    Waalre
    Beste modelbouwers,

    Ik ben helemaal nieuw op dit form maar ik vind het wel leuk om jullie kunsten te zien en ik sta er iedere keer van versteld wat voor mooie technische dingen worden gemaakt.

    Zelf heb ik als hobby ook modelbouw maar omdat er zoveel tijd in gaat zitten duurt het lang voordat je eenmaal een beetje resultaat ziet.
    Ondanks dat dit model nog lang niet af is wilde ik jullie toch graag laten zien wat ik tot nu toe heb.

    Omdat ik op gegroeid ben op een boerderij ben ik altijd al geïnteresseert in de landbouw techniek. Als klein mannetje reed ik altijd mee met de Vervaet Hydro trike ik had ook altijd grote bewondering voor deze machine.
    Nu een aantal jaar later ben ik toch maar eens begonnen om er een miniatuur van te maken.
    Dit miniatuur had wel als eis dat het op afstandsbediening rijd. Dit model is 1:32 het zelfde als Siku dit heb ik gedaan omdat ik ons huis ook heb gebouwd op deze schaal en dan kan hij straks mooi in de schuur staan.

    Omdat ik niet wist of alles in het model paste heb ik eerst alles in 3d opgetekend. Dit heeft als voordeel dat je meteen een idee hebt hoe het eruit gaat zien en je kunt onderdelen alvast erin zetten om te kijken of het allemaal past.
    Nadat ik alles had opgetekend had ik het geluk dat ik van een bekende een 3d printer kon lenen dit maakt het maken van z'n klein schaal model een stuk makkelijker.

    Snapchat-4118672849944687967.jpg
    (alles wat oranje is is gedaan met de 3D printer).

    Na het maken van kleine onderdelen om te kijken of het allemaal een beetje haalbaar is wat ik allemaal wil ben ik verder gaan bouwen.

    DSC_0654.JPG
    hierboven het frame waar dadelijk alles op moet komen. De printer laat nogal veel slierten achter deze zijn makkelijk te verwijderden met een vijl of een klein mesje.

    DSC_0667.JPG
    Nadat alle slierten zijn verwijderd alles beetje in elkaar gezet om te kijken of het iets kan worden.

    DSC_0729.JPG
    Voor alles aan te sturen met de afstandsbediening had ik aan alleen de ontvanger niet genoeg. Om alles toch te gaan laten werken zoals ik wil heb ik een micro computer toe gevoegd een Arduino nano. Dit is een computer die vrij is in te programmeren zo kan ik straks alles precies naar wens laten werken. Omdat de aantal uitgangen op deze computer niet genoeg waren om alle verlichting aan te sturen heb ik er zelf een klein printje bij gezet. Zo kan ik met 3 kanalen van de Arduino 16 lampen afzonderlijk aansturen.
    DSC_0734.JPG
    Hier een foto van de Arduino. Deze komt net achter de cabine te zitten.
    DSC_0136.JPG
    nadat het model al best vorm begint te krijgen ben ik begonnen aan de verlichting. hiervoor gebruik ik smd leds omdat alle andere leds te groot zijn.
    Op de achtergrond staat het frame dit rijd al. Voor het rijden heb ik gebruik gemaakt van 3 dc motoren zo is ieder wiel afzonderlijk aangedreven en kan ik ook ieder wiel afzonderlijk aansturen met de Arduino. Dit heeft als voordeel dat ik geen differentieel hoef te gebruiken. Om nou soepel door de bochten te komen gebruik ik zelf geschreven software. Hiermee laat ik het wiel in de binnen bocht langzamer draaien dan de rest waardoor hij soepel stuurt en niet slipt. ook wordt hij hier erg sterk van en sta ik er soms van versteld waar je allemaal door kunt rijden.

    DSC_0086.JPG

    DSC_0057.JPG
    Nou ook de lampjes op de zij planken gemonteerd het ledje helemaal links is het knipperlicht.
    De andere ledjes zijn er 2 voor daglicht en 3 voor werklicht.

    DSC_0150.JPG
    Aan de voorkant zit nou bijna alle verlichting er op het geeft al redelijk veel licht.
    Voor alles te bedienen gebruik ik de afstandsbediening op de achtergrond.
    Het model begint al vorm te krijgen maar is natuurlijk nog lang niet af.
     
    arm1948, MikeMohawk, Cor en 6 anderen vinden dit leuk.
  2. Helicor

    Helicor

    Lid geworden:
    28 aug 2009
    Berichten:
    2.649
    Locatie:
    Drenthe
    Welkon Nick: Dat is hogere modelbouw electronica, zie ik: Arduino's met uitbreiding, en een geheel geprint frame, dat doen weinigen hier jou maar na, ik in elk geval niet.
    Ik heb het even gemeld bij de moderator om het te verplaatsen naar de Bouwverslagen sectie. Ik ben benieuwd naar de verdere afwikkeling.
    Cor
     
    Tug.NL vindt dit leuk.
  3. JamesDavis

    JamesDavis

    Lid geworden:
    1 dec 2007
    Berichten:
    49
    Locatie:
    Doetinchem
    Hallo Nick! Echt super mooi werk. Ik wou dat ik de 3D tekenen kon. Heb zelf een 3D printer maar kan alleen zelf heel simpel dingen tekenen. Jouw eind resultaat ziet er heel mooi uit.
     
  4. Nick1995

    Nick1995

    Lid geworden:
    13 mrt 2017
    Berichten:
    3
    Locatie:
    Waalre
    Hier een kleine update na lang geen tijd gehad te hebben ben ik weer begonnen. Nu heb ik de achterlichten erop gezet nu beschikt hij over remlicht, stadslicht, terug uit rij licht en werklampen. Verder heb ik een gedeelte van de ton al geprint hier moeten alleen nog de deksels op. Ook is de connector gemonteerd waar later de bemester op aan wordt gesloten voor het aansturen van licht en in/uitklappen van de bemester. Dit gebeurt via i2c (dit is een communicatie protocol denk bijvoorbeeld aan usb (zelfde principe alleen ander protocol)). DSC_0134.JPG DSC_0132.JPG DSC_0028.JPG DSC_0030.JPG
     

    Bijgevoegde bestanden:

    Cor, VOLVO FH 16 750, Rakthi en 3 anderen vinden dit leuk.
  5. Tug.NL

    Tug.NL

    Lid geworden:
    17 nov 2016
    Berichten:
    996
    Locatie:
    Wormerveer
    Mooi project..en dat op zo'n kleine schaal
     
  6. Nick1995

    Nick1995

    Lid geworden:
    13 mrt 2017
    Berichten:
    3
    Locatie:
    Waalre
    Na super lang niks gedaan te hebben heb ik hem nou een heel eind af. De ton is gemonteerd en de hef is gemonteerd. (helaas lukt het niet om een filmpje te plaatsen)De bemester wordt aangestuurd door middel van seriële communicatie. Hierdoor zijn er maar 4 draden nodig voor alle functie's van de bemester aan te sturen. De bemester kan worden uitgeklapt door middel van 2 servo's verder is er verlichting met knipperlichten remlicht dimlicht en werklampen/achteruit rij licht.
    DSC_0007.JPG MOV_0002_000049.jpg MOV_0002_000114.jpg MOV_0002_000118.jpg
     
    Tug.NL, Rakthi, Cor en 8 anderen vinden dit leuk.
  7. Volvo_freak

    Volvo_freak

    Lid geworden:
    11 nov 2008
    Berichten:
    893
    Locatie:
    België SchriekCity
    Knap hoe je zoiets klaar krijgt, vind de 1:14 al klein genoeg soms
     

Deel Deze Pagina