Taranis X9D problemen RSSI

Discussie in 'Model elektronica' gestart door loges, 25 mei 2018.

  1. loges

    loges

    Lid geworden:
    19 sep 2008
    Berichten:
    319
    Locatie:
    gorinchem
    Ik heb grote problemen met mijn Taranis X9D met low rssi, rssi critical en rssi lost. Ik heb het met 2 externe ontvangers en met een racequad, dus het kan geen toeval zijn dat het waarschijnlijk de zender is. Antennes gewisseld, nieuwe 5db erop geprobeerd, aansluiting antennekabel hergesoldeerd, gekeken naar xjt module (is een non eu xjt zendermodule). Ik durf niet meeer te vliegen omdat mijn spullen onbetrouwbaar geworden zijn. Kheb het hele internet afgespeurd, zie wel veel topics met dit probleem maar zie geen oplossingen.

    Wie kan me zinvol helpen? Ik wil zelfs Nederland doorrijden en iemand betalen die dit probleem helpt op te lossen. Ik ben zeer gefrustereerd.... Is er een specialist die me kan en wil helpen?

    mvg Abco
     
  2. toostbeek

    toostbeek

    Lid geworden:
    6 dec 2014
    Berichten:
    1.403
    Even ter controle. Als het alleen gebeurt als je de ontvanger en de zender dicht bij elkaar hebt. Dan is er niks aan de hand.

    Op welke niveaus zijn je RSSI waarschuwingen ingesteld?
     
  3. l shems

    l shems

    Lid geworden:
    27 jan 2015
    Berichten:
    1.045
    Hoi,

    Sinds opentx versie 2.2.1 uit is, zie ik diverse post hierover op rcgroups verschijnen.

    Reden is denk ik dat voordat deze versie uitkwam, deze meldingen niet werden gegeven, althans, niet op dezelfde wijze.

    Sensor lost melding was er niet, en telemetrie lost met wellicht meer vertraging.

    Daardoor zul je eerder merken dat de zendfunctie niet meer goed werkt, maar nog wel een beetje.

    Wat ik begrepen heb moet je kijken of je rssi nog wel tot ~ 100% komt met de ontvanger op de tafel. Daarnaast moet de SWR van 0 naar 1 gaan als je je hand over de antenne houdt. Als je naar 15 of 16 gaat is het NIET goed.

    Dus als beide tests niet goed zijn, is je zendmodule niet goed meer.

    Rfboard vervangen , of een externe module erin.

    Da's wat ik ervan denk begrepen te hebben.
     
  4. l shems

    l shems

    Lid geworden:
    27 jan 2015
    Berichten:
    1.045
    Te dichtbij is ook niet goed natuurlijk. Dan verdrinkt de ontvanger in het signaal, en raak je ook de telemetrie connectie kwijt. Op de tafel, een metertje of 1-2 van je vandaan.
     
  5. timmybeetle

    timmybeetle

    Lid geworden:
    3 sep 2010
    Berichten:
    481
    Locatie:
    Helden
    Beste,
    misschien wel zo handig als je aangeeft welke ontvanger je gebruikt?
    en ik lees dat je een ext. zend module gebruikt niet de ingebouwde!
    heeft deze dan hetzelfde zend/ontvang protocol als taranis ingebouwde zendmodule?
    mvg Hans
     
  6. brutus

    brutus Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    27.786
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Ik had een verkeerde ontvanger besteld, vorig jaar, en die had ook maar 5 tot 10 meter bereik met veel low RSSI meldingen.
    Bleek een software probleem te zijn, een maat van me heeft de ontvanger van nieuwe software voorzien, en hij gebruikt deze ontvanger nog steeds.

    Vraag me niet WAT er mis was met de software, daar heb ik verder geen verstand van.
     
  7. toostbeek

    toostbeek

    Lid geworden:
    6 dec 2014
    Berichten:
    1.403
    Ik wil je wel helpen met het herprogrammeren van de ontvangers maar ik woon niet echt in de buurt.
    (Kampen)
     
  8. loges

    loges

    Lid geworden:
    19 sep 2008
    Berichten:
    319
    Locatie:
    gorinchem
    Het probleem is opgelost. De firmware voor de xjt van 170317 had een te lange extensienaam zodat de X9D hem niet zag. Achterlijk natuurlijk dat frsky zelf deze lange naam bedenkt........ Ik kon hem daarom niet flashen. Ik dacht dat de zender dit uit veiligheid niet deed. Een Amerikaan wees me daar op. Ik heb de originele frsky firmwarenaam verkort (rename) en toen zag mijn zender hem wel. Geflashed en voila problemen lijken opgelost met een goede rssi. Iedereen bedankt voor zijn hulp!
     
  9. alm

    alm

    Lid geworden:
    20 jun 2015
    Berichten:
    927
    Locatie:
    Hellevoetsluis
    Van wanneer is die zender, welke datum staat er in aan de onderzijde? Wellicht is er een batch geweest met problemen en hebben anderen er ook wat aan dat flashen van de XJT module dit heeft opgelost?
     
  10. loges

    loges

    Lid geworden:
    19 sep 2008
    Berichten:
    319
    Locatie:
    gorinchem
    Mij is verteld dat die datums die ze noemen, van november tot eind december 2016 geloof ik, onzin is om 170317 te gebruiken. Gewoon deze gebruiken ongeacht de productiedatum was het advies. Bij mij heeft het wonderwel gewerkt Er staat geen datum op de mijne.
     
  11. alm

    alm

    Lid geworden:
    20 jun 2015
    Berichten:
    927
    Locatie:
    Hellevoetsluis
    Bij mij staat de datum aan de onderzijde, onder het klepje van het JR slot. Raar als het er niet op staat, wellicht in het accu-vakje dan?
     
  12. blaauwen

    blaauwen

    Lid geworden:
    15 aug 2004
    Berichten:
    1.504
    Locatie:
    Valkenburg ZH
    Het is allemaal wel eens niet duidelijk. Maar officieel is het gebruik van non LBT firmware niet meer legaal. Sinds een aantal jaren wordt hier een 'sterfhuis' constructie op aangehouden. Ook FRSKY zendapparatuur moet voldoen aan die norm. Daardoor zie je ook dat non LBT sets niet meer te koop zijn bij het EU warehouse. Natuurlijk kan je de zender omflashen naar non LBT maar dat is niet legaal. Je zult denken ja... nou en, een beetje boefjesgedrag zou je kunnen zeggen. Denk maar eens aan verzekeringskwesties en andere zaken. Verder zegt het ook iets over sociaal gedrag ten opzichte van mede vliegers. Een LBT set gaat beter om met de 2,4 Ghz band. Er wordt letterlijk gekeken of het kanaal vrij is voor dat er gehopt wordt. Nu lijkt het allemaal langzamer te worden maar niemand kan die snelheid van hoppen evenaren met vliegbewegingen, ik merk geen vertragingen. Verder las ik ook op een Duits forum dat de reikwijdte van een LBT set beter is dan die van een non LBT set. Ik zou dus gaan voor LBT firmware. Ik gebruik het ook nog nooit problemen gehad ermee. Ik maak gewoon gebruik van de nieuwste LBT firmware zowel in zender en ontvangers..
     
  13. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.335
    Locatie:
    Woerden
    In tegenstelling tot wat vele denken zal LBT dus niet snel voor merkbare vertraging zorgen, zeker niet als iedereen het gebruikt. Dat is in de "computerwereld" al lang bewezen. Sinds het LBT protocol in is gevoerd bij WiFi modems is de effectieve snelheid juist hoger en de data capaciteit van de verbindingen groter geworden.

    Wanneer er veel zenders in de lucht zijn die het LBT protocol niet gebruiken kan de vertraging juist groter zijn dan als iedereen het wel gebruikt. De reden is simpel, wanneer iedere zender zijn gegevens zo maar de lucht in slingert zullen er zeker weten conflicten optreden tussen de signalen van die zenders. De ontvangers krijgen dan "onzin" binnen en doen daar niets mee. Er valt dus voor de zenders die tegelijk zenden een pakket data uit maar omdat de zenders heel veel pakketten per seconde uitzenden zal je dat nauwelijks merken. Dat wordt anders als dit heel vaak gebeurt, de besturing wordt dan merkbaar trager.

    Met het LBT protocol luistert de zender eerst op het gekozen kanaal of dit vrij is en zendt dan pas het pakket uit. Dat luisteren doet de zender in de tijd dat hij geen pakketjes uitzendt dus daar treed geen vertraging op. Maar wanneer er een andere zender wordt opgemerkt zal er heel eventjes gewacht worden tot het kanaal weer vrij is, of overgeschakeld naar het volgende kanaal. Dan treed er dus wel een korte vertraging op maar die is in de orde van grootte van 0,0001 seconde of nog minder. Ook dat zal je niet merken, alleen als het heel erg druk is misschien wel maar dan moet je met 80 zenders of zo tegelijk bezig zijn.
     

Deel Deze Pagina