Kertsdorp Kabelbaan defect

Discussie in 'Diorama's' gestart door -DUS-, 8 dec 2018.

  1. -DUS-

    -DUS-

    Lid geworden:
    15 jan 2018
    Berichten:
    1
    Locatie:
    Zaltbommel
    Hallo,

    Wellicht dat iemand mij hier kan helpen. Vrienden van ons kerstdorp aan het opbouwen, alleen hebben ze een diorama staan met daarop een kabelbaan die door een motortje aangedreven wordt en op en neer gaat, en die deed het niet meer, dus heb ik hem even nagekeken. Het bleek dat er een tandwiel loszat welke gelijmd moest worden. Echter tijdens het loshalen van de kabelbaan is de draad die de kabel moet voorstellen losgekomen en ik weet niet meer hoe deze er terug op moeten worden gerdaaid.

    De motor draait continu een kant op maar toch gaan de karretjes heen en weer. De draad moet dus op een speciale manier er op gewikkeld worden zodat ie door de wielen heen schuift zodra het karretje niet meer verder kan, en weer terug zodra het andere karretje niet verder kan.. Een beter voorbeeld hier te zien op dit filmje dat ik gevonden heb, die doet hetzelfde..



    Hieronder een foto van hoe het mechanisme er uit ziet, links lijkt door het onderste wiel te lopen, en de rechts door het bovenste wiel. de kabel loopt ook nog een door een klein gaatje van het onderste wiel naar het bovenste wiel, dus de kabel is een gesloten circuit. Op de een of andere manier moet de kabel er dus zo doorlopen dat ie eerst een kant opgaat en dan de andere kant terwijl de motor een kant op blijft draaien, maar ik heb geen idee hoe.. Ik hoop dat iemand anders hier zo slim is..

    [​IMG]

    Hier het hele overzicht:

    [​IMG]
     
  2. Otto's Eric

    Otto's Eric

    Lid geworden:
    27 apr 2005
    Berichten:
    56
    Locatie:
    Soest
    Ik zou het blauwe gondeltje naar de onderste toren halen. Er strak tegen aan.
    Daarna bij de andere toren het draadje om de bovenste rol heen wikkelen. Totdat het rode gondeltje tegen die toren aan zit.
    Dan de boel aanzetten en kijken of het werkt.
    Werkt het niet, of blijft het motortje de de andere kant op draaien. Dan snel uitzetten. Met de hand de gondels naar de andere kant draaien, en nog eens proberen.
     
  3. Otto's Eric

    Otto's Eric

    Lid geworden:
    27 apr 2005
    Berichten:
    56
    Locatie:
    Soest
    Of het draadje andersom om de rol wikkelen.....
     

Deel Deze Pagina