Bouwverslag Smit Lloyd 115

Hoi Allemaal,

We gaan het toch nog maar eens proberen met een bouwverslag, wel wil ik gelijk even duidelijk maken dat ik dit verslag kan en mag “editten”. Laten we hopen dat het niet nodig is, we zijn immers allemaal volwassen modelbouwers ;), maar zaken die helemaal niets te maken hebben met het bouwverslag verhuizen (direct) richting de digitale prullenbak.

Het origineel
Eerst maar even wat over het echte schip, de Smit-Lloyd 115 maakt deel uit van de 100S-klasse welke tussen 1973 en 1977 gebouwd zijn. In totaal zijn er op verschillende werven in Nederland 13 schepen gebouwd en in Amerika ook nog eens 2 wat dus uitkomt op totaal 15 schepen. De schepen zijn uitgerust met twee Stork Werkspoor 6TM410 motoren van elk 3750pk welke twee schroeven in vaste straalbuizen aandrijven. Natuurlijk heeft elke schroef zijn eigen roer en om het manoeuvreren nog makkelijker te maken is ook nog een boegschroef van 310pk geplaatst.

Smit-Lloyd%20115.jpg
Foto; via Tugspotters

De schepen zijn gebouwd als bevoorradingsschepen van booreilanden, maar zijn ook geschikt voor ankerbehandeling en sleepwerk. Het zijn dus eigenlijk multifunctionele schepen :D.

De Smit Lloyd 115 is in 1975 bij de Arnhemse Stoomsleephelling Maatschappij te water gelaten en haar loopbaan begonnen. Tegenwoordig vaart ze als Eide Fighter voor Eide Marine Services.

EIDE%20FIGHTER%20%20wkik,.jpg
Foto; via Tugspotters

Het model
Modellen van de 100S-klasse schepen komen we op de diverse vaardagen/tentoonstellingen nog regelmatig tegen. Dat is niet helemaal zonder reden, want er is genoeg informatie over deze schepen. De Nederlandse Vereniging van Modelbouwers heeft een uitgebreid pakket met tekeningen, verder worden ook kant en klare polyesterrompen nog steeds aangeboden en Modelwork Holland heeft een bouwdoos gemaakt van de Smit Lloyd 100S klasse.

Modelwork_Holland_logo.jpg

Tekeningen en polyesterrompen zijn tegenwoordig nog makkelijk te krijgen, maar de bouwdoos helaas niet meer. De firma Modelwork Holland bestaat niet meer en de bouwdoos wordt dus ook al jaren niet meer gemaakt.

Bij toeval stuitte ik laatst op een nog ongebouwde en complete bouwdoos van Modelwork Holland op Marktplaats. Na wat heen en weer gemail met de verkoper mag ik me sinds kort de trotse eigenaar van deze bouwdoos noemen.

IMG_2977_small.jpg

Eigenlijk is het een bouwdoos van de Smit-Lloyd 109, maar aangezien alle 100S schepen in grote lijnen hetzelfde zijn is het geen probleem om van de Smit-Lloyd 109 de Smit-Lloyd 115 te maken.

Tot zover de inleiding, binnenkort gaat de bouw beginnen en kunnen jullie die hier volgen.

Groetjes, Danny.

 
Hallo Danny,

Wat een meevaller dat je op die doos bent gebotst.
Kan je eens een foto plaatsen van de inhoud? Die oudjes interesseren me wel.


Alvast veel succes met de bouw!

Droop
 
Ahhh, toch een bouwverslag!
Als jij nou een beetje vooruit bouwt, hobbel ik er met mijn pakket wel achter aan.
Een kleine voorsprong heb ik al want via via heb ik een polyester romp weten te verkrijgen ;), dus ik heb al één romp.
 
Heren,
Ik heb ook nog zo'n oude doos liggen, er is alleen in het voorste gedeelte (romp bestaat uit twee stukken) al een boegschroef in gebouwd.
Ik heb nieuwe schroefassen (oude niet goed) van raboesch gekocht.
Doos ziet er aan de buiten kant niet zo mooi uit maar inhoud oke, voor een schappelijke prijs te kopen.
Doe maar een bod via een PB, ik hoef er niet rijk van te worden.
Ik verkoop hem (ik had haar zelf ook 2e hands gekocht) omdat mijn volgend schip na de Holland IV een Wijsmuller oldie wordt (ja, ja ik ben geen Rotterdammer) en dus geen Smit Lloyd 109 (de 100-serie is wel een hele, hele mooie serie)
groetend,
Hawser
 
Welkom Danny,
Leuk weer een bouwer die een Smit Lloyd uit de 100S serie bouwt, denk dat we aardig naar de hele S serie gaan van modelschepen.
En je weet het voor je zelf bouwen wat je mooi vindt dus ook de kleur??
 
Hoi Danny,

Leuk om weer een project van je te volgen.
Ben zelf nu bezig met de smit Nederland en heb heel veel aan je
bouwverslag gehad.

Succes

Martin
 
Hoi Allemaal,

Bedankt voor de positieve reacties :D.

@Droopy'ke, de bouwdoos is goed gevuld en gek genoeg wordt er bijna geen hout gebruikt. Alleen in het "skelet" van de romp wordt hout gebruikt, verder is het voornamelijk kunstof en wat metalen onderdeeltjes. Ik zal binnenkort wat plaatjes van de inhoud van de doos plaatsen.

Groetjes, Danny.
 
Danny,

ik ga je ook via deze weg in de gaten houden, haha. Ik ga waarschijnlijk volgend jaar met die van mij beginnen, de SL 112, dus ik kan mooi van je bouwverslag leren.
 
Hoi Danny,

Ik ben een tijdje niet online geweest en het viel mij op dat je weer bent begonnen met modelbouw. nu SL115... is het geen optie om hem aan te passen tot de oude Power Express... oud type 40'er serie.... moet toch lukken of niet??

Verder veel succes met de bouw en ik blijf het volgen...

gr,
wouter
 
Hoi Allemaal,

@René, van mij mag je best afkijken..... ;)

@Wouter, de Power Express (ex. Smit Lloyd 47) was een slag kleiner dan de schepen uit 100S-klasse. In de breedte scheelt het maar een meter, maar in de lengte scheelt het bijna tien meter. Geen optie dus..... :(

Groetjes, Danny.
 
Inleiding samenvoegen rompdelen

Hoi Allemaal,

Ik ben jammer genoeg nog niet zover gekomen als ik graag had gewild, maar om jullie niet langer in spanning te houden alvast een inleiding van het eerste (en meteen moeilijkste) deel van het bouwverslag...... :-?

De Smit Lloyd 115 en haar zusjes zijn een kleine 64m lang, wanneer we dit om gaan rekenen naar schaal 1:50 komen we op 128cm. Als we dan nog eens goed naar de doos kijken dan klopt er iets niet helemaal.... de romp past nooit in de doos.... :shock:. Maken we vervolgens de doos open dan zien we ineens twee rompen.....

IMG_2982_small.jpg

De romp is in twee delen gemaakt, het grootste deel is het voorschip en het kleinere deel is het achterschip. Als we beide delen samenvoegen ontstaat inderdaad de 128cm lange romp, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.....

Om het één en ander in goede banen te leiden moet een soort "skelet" gebouwd worden. Laten we dan maar beginnen met iets wat voor ons scheepsbouwers wel bekend is.... spanten

IMG_2992_small.jpg

Voor de spanten vinden we in de bouwdoos een soort kunstof wat ik niet helemaal thuis kan brengen. Het heeft veel weg van PVC, maar in het midden van het materiaal vinden we samengeperste vezels. Maakt ook verder eigenlijk weinig uit want het is lekker stevig en de figuurzaag vindt het heerlijk ;). Verder zijn de vormen van de vier spanten al op het materiaal gedrukt om het ons makkelijk te maken.

Naast de spanten zien we ook nog twee rechthoekige blokjes en een "maantje". Die blokjes komen op de plek waar de roeren door de romp steken om zodoende voor iets meer "vlees" te zorgen, het maantje zorgt later voor de nodige stevigheid in de neus.

Tot slot hebben we voor het "skelet" nog wat houten onderdelen nodig.

IMG_3146_small.jpg

Dit is dan ook gelijk het enige hout (op de fineerstrookjes voor het hoofddek na) wat we in de bouwdoos zullen vinden. Dit hout wordt gebruikt om de bodemplaat, kiel en verstevigingen aan weerszijden van de romp te maken. Helaas zijn deze niet voorgedrukt op het hout en heb ik potlood en geodriehoek erbij gezocht om alles af te tekenen.

Zo, dit was dan de inleiding voor het samenvoegen van de rompdelen. Bij de volgende update gaan we de rompdelen samenvoegen..... :D

Groetjes, Danny.
 
Erg mooi bouwpakket!! Zou hem ook wel willen.. Maar zit met 3 probleempjes:( 1: iets dat vader heet.. 2: mijn amsterdam.. 3: ik wil heel graag een arie visser maken als ik mijn amsterdam af heb.. Maar Danny.. zijn deze bouwpakketten zeldzaam dan? Want hij past natuurlijk prachtig bij de amsterdam van wege de schaal.. Maar in ieder geval.. Zet hem op..!! :thumbsup:

Christian.
 
Dat had ik al wel door dat ze niet meer gemaakt en verkocht werden :wink: Maar ik bedoelde.. Dat als ik besluit er misschien ooit nog eentje te willen maken.. Is het dan ook erg moeilijk om aan zo'n pakket te komen.. Moet het dan echt op toeval aan komen?
 
De Smit Lloyd 115 en haar zusjes zijn een kleine 64m lang, wanneer we dit om gaan rekenen naar schaal 1:50 komen we op 128cm.
En ik vond de 110,5 cm van m'n Warrior al veel. 8-O

Zal de plaats waar de 2 romphelften samen komen, later geen 'zwakke schakel' worden, Danny?


Droop
 
Hoi Allemaal,

@Botter, ik denk dat je maanden, zoniet jaren op zoek zult moeten naar een ongebouwde bouwdoos als je ineens besluit een Smit Lloyd 109 te gaan bouwen. Met enige regelmaat komen op marktplaats e.d. nog wel (gedeeltelijk) gebouwde Smit Lloyd's voorbij, maar ongebouwde paketten is zoeken naar een speld in een hooiberg :(.

@Droopy'ke, nee hoor, op de doos staat immers "Terwille van sterkte en waterdichtheid, is haar romp gedeeld, wat het schip alleen maar sterker maakt" ...... :???:

Nee hoor, ik denk inderdaad dat de las een zwakke plek van de romp gaat worden, maar ik heb al wat tips gekregen om de las zo sterk mogelijk te maken. Hoe?! dat verklap ik pas in de volgende update..... ;).

Groetjes, Danny.
 
Ja met aan beide zijden een plaat triplex waar M 3 boutjes doorheen kunnen.
Je hoeft het hele schot niet te laten staan in dit geval.

Jammer dat zo.n firma naar de knoppen gaat, zo was er ook eens een Nederlandse Zender op de markt.
 
Laatst bewerkt:
Samenvoegen van de rompdelen

Hoi Allemaal,

Ik had beloofd dat in mijn volgende post de rompdelen tegen elkaar zouden zitten..... en dat is ook zo, maar laten we bij het begin beginnen :D.

IMG_3303_small.jpg

De vorige keer hebben we al gezien dat het "skelet" van de romp naast een aantal kunstof spanten ook uit houten onderdelen bestaat. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat er water in de romp komt, maar mocht het toch gebeuren dan heb ik liever niet dat er champignonnen in de romp gaan groeien ;). Daarom heb ik alle houten onderdelen voorzien van een paar lagen verf :D.​

Nu kon er het één en ander in de romp gelijmd worden, als eerste moet spant 2 erin. Modelwork Holland heeft verzonnen dat alleen in het voorste deel van de romp een spant gelijmd wordt, kortom het achterschip krijgt geen spant t.h.v. de las :-|. Omdat ik graag dingen wat sterker maak dan (misschien) nodig heb ik een extra houten spant gemaakt (zie ook bovenstaande foto). Beide rompdelen krijgen in mijn geval dus een spant ter hoogte van de las, zodoende wordt het toch weer wat sterker.​

IMG_3515_small.jpg

Dit betekend wel dat de kiellat iets aangepast moet worden, dus dat heb ik dan ook maar gedaan. De kiellat gaat door beide rompdelen en daarom moet het "hapje" (waar normaal één spant zou zitten) wat groter gemaakt worden. Om de kiellat te kunnen plaatsen moesten ook de bodemplaat en spant 5 in het voorste rompdeel gelijmd worden.​

Toen dat eenmaal gebeurd was kon ik langzaam gaan denken aan het samenvoegen van de romphelften. Om ervoor te zorgen dat de delen netjes tegen elkaar zouden komen heb ik eerst met een schaafje en een schuurblok alles netjes vlak gemaakt. Met wat lijmklemmen heb ik de rompdelen vervolgens tegen elkaar getrokken en de rompdelen netjes op elkaar uitgericht. Om de las nog wat extra stevigheid te geven heb ik ook nog vier gaatjes geboord waar boutjes doorheen kunnen. Met wat carrosserieringen en moertjes kan ik de rompdelen dan echt goed vastzetten :D.​

IMG_3557_small.jpg

Na alles gepast te hebben werd het nu tijd om de lijm op de proppen te halen en eindelijk van beide delen één romp te maken. Dus de rompdelen ingesmeerd met lijm, de rompdelen voorzichtig tegen elkaar geduwd en wederom de boel gericht. Daarna konden de moertjes aangedraaid worden en ontstond al een behoorlijk sterke las :D. Tot slot kon ook de kiellat er nog overheen en is het "skelet" al een eind klaar.​

IMG_3602_small.jpg

Nadat de lijm was uitgehard mocht ze gelijk eens water onder de kiel proeven ;). Dan kon ik gelijk twee dingen testen; is de las waterdicht? en hoeveel ballast heeft ze nodig om op de waterlijn te komen? Dus de romp volgegooid met accu's en motoren en een half uur in het bad rond laten dobberen. Na die tijd geen druppeltje water in de romp gevonden dus de las is waterdicht. Daarna alles weer uit de romp gehaald en op de weegschaal gezet en die wees net iets meer dan 16Kg aan.​

Natuurlijk is er nu nog genoeg werk aan de romp, maar de eerste mijlpaal is bereikt..... ik heb één romp met een waterdichte las die ruim 16Kg aan ballast moet hebben om tot de waterlijn te zakken :D.​

Volgende keer weer verder met het skelet...... :D.​

Groetjes, Danny.​
 
Back
Top