3D printer van net € 200

Discussie in '3D Printen' gestart door arnoldw, 29 aug 2015.

  1. gjcvro

    gjcvro

    Lid geworden:
    11 okt 2014
    Berichten:
    951
    De vraag kwam niet van mij hoor.. maar van RCJeffret:)
    Ben zelf nu druk bezig met DesignSpark Mechanical van Spaceclaim.
    Gratis, en na wat oefening kun je er best veel mee. Kwam wel ook nog Autodesk Fusion 360 tegen, ook gratis voor student en hobbyist voor 1 jaar, met mogelijkheid tot verlenging. Nog niets mee getekend.
     
  2. FransvH

    FransvH

    Lid geworden:
    4 dec 2011
    Berichten:
    547
    Locatie:
    Amsterdam
    I stand corrected:).
     
  3. marcowaal

    marcowaal

    Lid geworden:
    6 mrt 2015
    Berichten:
    3
    Misschien een leuke optie om te proberen .
    Tekenprogramma op je telefoon.
    123D CATCH als je een 3d print van een mens wil maken.
    Je maakt meerdere foto's in het programma de foto's worden verstuurd er wordt gerekend en na uurtje (dit ligt aan het aantal foto's meer is beter) en dan KLAAR.
    3d view van je foto onderwerp.
    In stl formaat zo naar de printer te sturen.
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 5 dec 2015
  4. Baggeraar

    Baggeraar Forum veteraan

    Lid geworden:
    31 jan 2010
    Berichten:
    22.875
    Locatie:
    zuid holland
    Wil jij in jouw opties die reclame uitzetten?
    Dat hoort hier niet op het forum!
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 5 dec 2015
  5. marcowaal

    marcowaal

    Lid geworden:
    6 mrt 2015
    Berichten:
    3
    Dan mag je mij dat uitleggen ik krijg het niet voor elkaar laat staan dat ik zo'n optie kan vinden.
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 5 dec 2015
  6. Baggeraar

    Baggeraar Forum veteraan

    Lid geworden:
    31 jan 2010
    Berichten:
    22.875
    Locatie:
    zuid holland
    Gewoon lekker even zelf verder zoeken en wat motivatie vinden om het wel uit te willen zetten.
    En anders die regel wissen net voordat je op verzenden drukt.
    Het lukte mij tenslotte ook bij het eerste en tevens laatste bericht dat ik via tapatalk stuurde om te testen OF het wel werkte op het forum nadat er velen zeurden dat het niet werkte.
    Of verwacht je van een ander dat die de handleiding van jouw toestel wel gaat lezen?
    Het heeft vast wat te maken met "handtekening".
    Meer zeg ik niet, want het verstoort het verslag.
     
  7. Arpione

    Arpione

    Lid geworden:
    11 sep 2013
    Berichten:
    315
    Locatie:
    Sittard-Geleen
    Ik heb hem inmiddels binnen en gister eens aangesloten en geconfigureerd.
    Ik zag meteen dat de z-axis niet meer aangedreven wordt door een tandriem maar door een draaiende stang.
    Hier waren wat problemen met de tandriem en dat hebben ze nu dus mooi opgelost!

    Op de prusa een rolhouder voor dit kleine wondertje geprint en er een rol oranje pla (aanrader als je de voetjes op een oranje plexiglas uitvoering (deze heb ik) wil gebruiken) aangebroken en erop gezet.

    Instellen van de z-axis callibratie is simpel en handig met een enkele stelschroef.
    Jammer alleen dat het bed zelf niet level is en dat ik nog moet uitzoeken hoe dat voor elkaar te krijgen is bij deze printer.
    Ik heb de z-axis nu geconfigureerd vanuit de home positie (rechts achter) en print dingen bij voorkeur in die hoek.

    Mijn ervaringen tot nu toe:
    Ik heb de stl bestanden voor de voetjes gedownload en gesliced in repetier met de door hobbyking aangeboden settings.

    Alles ging goed, maar ik kreeg repetier niet aan het printen.
    Hij wil de nozzle niet opwarmen en ik had het geduld niet om 210 forum posts door te lezen naar een antwoord.

    Oplossing:
    Gelukkig had ik pronterface nog geinstalleerd staan. na de afmeting van de print zone op 80x80x80 mm gezet te hebben print hij van daar uit prima.
    Ik hou repetier wel als slicer voor de mini fabrikator omdat cura de instelingen voor de kleine niet accepteerde (moet ik eens voor gaan zitten denk ik)

    Na een drie kwartier printen had ik mijn eerste voetje.
    Ik kan niet anders zeggen dan dat ik zeer tevereden ben over de kwaliteit van de print.
    Op een enkele haar na hoefde ik niks op te schonen en zag ik nergens afwijkende dingen in de print!

    Ik heb een prusa i3 en die geeft allerlei problemen met de huidige hot-end oplossing en print bij lange na niet zo precies!
    Ik ben nu bezig om een bowden extruder en x-axis mount voor de prusa te printen.
    Nu ik dit heb gezien wil ik ook een bowden setup voor de prusa en stap ik af van het 3mm filament.
    Als de build area van de tiny boy 2 cm groter was en abs kon printen met een heated bed, zou ik de prusa misschien zelfs wel wegdoen, maar omdat ik regelmatig groter dan 8 cm moet printen is dat nu geen optie.

    Ik heb nu even geen foto's bijgevpegd, maar als daar vraag naar is wil ik vanavon wel even mijn camera pakken ;)

    Ow en had ik al gezegd dat het gewoon super fun is om dit kleine printertje aan het werk te zien? Mijn zoontje van 3 kan zijn ogen er niet van af houden :D
     
    Laatst bewerkt: 6 sep 2015
  8. MikeMohawk

    MikeMohawk Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    26 nov 2014
    Berichten:
    529
    Locatie:
    Groningen
    Bij deze ;)

    Dit klinkt als een zeer interessant product. 8x8x8cm is vrij klein maar voor modelbouw op zich niet verkeerd en de prijs is dat zeker niet.
     
  9. gjcvro

    gjcvro

    Lid geworden:
    11 okt 2014
    Berichten:
    951
    Voor een iets grotere, kijk naar zijn grotere broertje.. 80 euro duurder.
     
  10. Arpione

    Arpione

    Lid geworden:
    11 sep 2013
    Berichten:
    315
    Locatie:
    Sittard-Geleen
    Vanavond en morgen heb ik even geen tijd. Ik zal vrijdag wat foto's maken :D
     
  11. FransvH

    FransvH

    Lid geworden:
    4 dec 2011
    Berichten:
    547
    Locatie:
    Amsterdam
    Gisteren is mijn printertje binnen gekomen.
    Heb maar even de settings van de handleiding overgenomen en binnen een kwartier was ik printklaar.
    Dacht ik... geen beweging in de z-richting. Bleek heel simpel op te lossen door de inbusjes aan te draaien.
    Z-hoogte eenvoudig met de stelschroef en een papiertje aangepast, printen maar!!
    Na wat testprintjes de stl van de spool holder geladen en drukklaar gemaakt en 's nachts laten printen. Jawel, halverwege de print, filament in de knoop en printer afgeslagen. De volgende print lukte wel gewoon de spool hangt nu aan de printer en loopt mooi de extruder in.

    Ik ben aangenaam verrast door de printkwaliteit zeker als het om wat simpelere objecten gaat. Het motorblok voor het stoomtrammetje wat erg gedetailleerd is ziet er redelijk uit. Detailniveau is daarbij shapeway ultra detail frosted. Onbruikbaar voor productie vooral door de hardheid van het PLA materiaal, het was ook niet echt de bedoeling om dit te kunnen printen. Mogelijk prima voor prototypes.
    Bij de gedetailleerde objecten heb ik wel wat filament sporen, niet dat de print op een kerstboom vol engelenhaar lijkt. En het is er makkelijk af te peuteren. Ben even met de extrusion setting bezig geweest, moet dat nog allemaal doorlezen, het lijkt erop dat met wat verder terug trekken van het filament het resultaat beter wordt.

    Al met al, blij met het printertje en de leuke leercurve.

    [​IMG]
     
  12. arnoldw

    arnoldw Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    14 feb 2014
    Berichten:
    206
    Locatie:
    Dordrecht
    Heb gisteren voor het eerst geprint. Had moeite om Repetier versie 1.5.6 aan de gang te krijgen omdat de bed temperatuur op 50 graden bleef staan. Als je wil slicen met Cura dan komt de handleiding niet overeen met Repetier. Volgens figuur 23 op pagina 17 moet je onder de Filament Tab een nieuwe printer aanmaken met de naam Fabrikator Mini. Echter Repetier gebruikt deze niet maar gaat naar de Default. Oplossing is om de Default aan te passen. Verder is de printer erg stil en geeft goede resultaten. Heb nu een .25 mm nozzle besteld bij E3D http://e3d-online.com/E3D-v6/Extra-Nozzles/v6-Extra-Nozzle-1.75mmx0.25mm besteld omdat ik het printen met een .4 nozzle wat te grof vindt.

    MVG Arnold
     
  13. onno10

    onno10

    Lid geworden:
    28 sep 2013
    Berichten:
    1.085
    Locatie:
    Rosmalen
    HK geeft aan dat je Cura 14.12.* moet gebruiken.
    De latere versies hebben een bug.
     
  14. Baggeraar

    Baggeraar Forum veteraan

    Lid geworden:
    31 jan 2010
    Berichten:
    22.875
    Locatie:
    zuid holland
    Ik had ook al ontdekt dat versie 15 niet werkte.
     
  15. arnoldw

    arnoldw Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    14 feb 2014
    Berichten:
    206
    Locatie:
    Dordrecht
    [​IMG]

    De .25 mm nozzles zijn binnen en heb er een als volgt gemonteerd:

    1. Verhit de extruder
    2. Trek het filament terug totdat het boven de nozzle zit
    3. Pak met een waterpomptang het heaterblok vast en draai de nozzle met een steeksleutel los
    4. Laat de extruder afkoelen
    5. Draai de nozzle verder los en plaats de nieuwe nozzle
    6. Verhit de extruder en zet de nozzle vast
    7. Extrudeer voldoende filament zodat er materiaal uit de nozzle komt
    8. Controleer de afstand van de nozzle tot het printvlak dit mag maximaal .1 mm zijn

    Heb intussen de eerste onderdelen geprint. Het lijkt erop dat er nog wat teveel materiaal wordt geëxtrudeerd. Wil de Fabrikator Mini gebruiken voor kleine onderdelen en mijn twee jaar oude Velleman K8200 voor grotere onderdelen.

    Op dit moment gebruik ik PLA van Colorfabb. Het printen gaat goed maar het is veel taaier dan het PLA van Velleman dat ik eerder gebruikte.
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 20 nov 2015
  16. arnoldw

    arnoldw Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    14 feb 2014
    Berichten:
    206
    Locatie:
    Dordrecht
    Heb in de tussentijd de printer gekalibreerd. De z hoogte was goed maar de X en Y afmetingen waren 9% te kort. Ook de extrusie was ongeveer 7% te groot.
     
  17. PapaHotel

    PapaHotel

    Lid geworden:
    25 jul 2008
    Berichten:
    667
    Locatie:
    Den Haag
    De mijne heeft ook een afwijking van +/-9% op de x- en y-as. Wanneer de exacte maten belangrijk zijn, schaal ik de boel handmatig in Repetier-Host. Het zou handig zijn om het eens goed te kalibreren.
    Hoe werkt dat eigenlijk?

    Edit: En, wat bedoelt u met "extrusie was ong. 7% te groot"?
     
  18. FransvH

    FransvH

    Lid geworden:
    4 dec 2011
    Berichten:
    547
    Locatie:
    Amsterdam
    @ arnold en papahotel, gebruiken jullie de repetier software? Ik kom namelijk met het script gepost in #4 op een afwijking van ± 0.2mm op de x en y as, de z as is spot on.
    Ik heb een simpel object gemodelleerd, (importeren in inch maatvoering) geprint op opgemeten, afwijking in% uitgerekend en toen de steps per mm aangepast. Deze aanpassing doe je in de aan de config in de eprom van de printer. Dit kun je vinden onder config > Firmware Eeprom configuration.

    De extruder moet ik nog kalibreren, hier een uitleg hoe dat te doen.

    Het enige wat mij echt niet bevalt is hoe curaengine de support berekend. De supports bij proefmodelletjes van mijn spoortrammetjes is veel te sterk. Moet nog even uitzoeken of ik het in de config kan aanpassen of het met andere software ga doen.
     
    Laatst bewerkt: 29 sep 2015
  19. PapaHotel

    PapaHotel

    Lid geworden:
    25 jul 2008
    Berichten:
    667
    Locatie:
    Den Haag
    Aha, het moet dus in de firmware. Ik was op zoek naar schaling parameters per as binnen de Repetier UI. Bedankt.

    Ik ben net gaan experimenteren met MatterControl omdat de slicer ervan goed schijnt te functioneren. Ik moet het nog een beetje tweaken maar de eerste test kubusjes zijn er al netjes uitgerold.

    Intussen heb ik deze uitleg gevonden over de extruder kalibratie:
    http://richrap.blogspot.nl/2012/01/slic3r-is-nicer-part-1-settings-and.html
     
  20. RenePoels

    RenePoels

    Lid geworden:
    17 okt 2015
    Berichten:
    8
    Locatie:
    Wanroij
    Heeft iemand toevallig problemen met de extruder? Het filment loopt vast bij mij. De printer heeft het altijd super goed gedaan. De temperatuur is goed koeling ook. Bij snel printen op 0,3 loopt hij niet vast maar op langzaam printen met 0,1 lagen wel... Iemand een idee waar het aan kan liggen?
     

Deel Deze Pagina