Mopilot E12S protoype

Hallo helimannen,

Nou hier is die dan, vele konden bijna niet meer wachten op de foto's (met name Tjerk ;-) ) Dus bij deze alvast een aantal foto's. Veel valt er niet over te vertellen, behalve dan dat dit mijn eigen ontwerp is gebasseerd op een Synergy N9. De foto's zijn van het prototype dat sinds vandaag vliegt.

Er zullen nog wijzigingen volgen ten aan zien van de accu bevestiging, landingsgestel en later ook een carbon tailtube met een nieuw heckhuis en wellicht ook nog helical gears.

De foto's dan:

Als eerste het 3D ontwerp dat ik heb gemaakt

j5vza1.jpg


24zk70i.jpg


168y9na.jpg


2hx4n78.jpg


Zoals je ziet veel carbon en een compacte opbouw, tevens heb ik een nieuw CCPM aansturing bedacht: 135° de afstanden van de ballinks tot centrum van de mainshaft zijn zo voor alle drie de linkjes gelijk wat en minimum aan interactie zou moeten geven. (in principe is dit ongeveer hetzelfde als 140° wat in werkelijkheid vaak ook niet echt 140° is. Maar ik heb het helemaal zo gemaakt dat alle afstanden gelijk zijn)

Ik heb gekozen om de accu's "te hangen" om zo een korte kracht weg te verkrijgen. Het is zodoende voldoende om de stijfheid van het frame aan de bovenzijde te houden. De onderste helft is dan in principe alleen om het landingsgestel aan te bevestigen.


Het carbon heb ik laten maken, de aluminium delen heb ik allemaal zelf gefreesd/gedraaid. Enkele foto’s van de onderdelen:

Het carbon

iegepz.jpg


oan95d.jpg



De foto’s van de fabricage en de alu en kunststof onderdelen.

se51zd.jpg


ofzhpt.jpg


2d6v4fo.jpg


2z84uf5.jpg


3345dma.jpg


qpfpsh.jpg


Alle onderdelen zijn klaar en in in een zakkie gestopt :-)

20frvnn.jpg


Alle onderdelen zijn ontvet en liggen klaar om in elkaar geschroefd te worden

rups36.jpg


Nog een keer alle maakdelen van mijzelf, nu zonder zakkie :-)

9928h5.jpg


Alle onderdelen met het carbon erbij, en nu kunnen we echt beginnen!!!

20pprmu.jpg



De volgende foto’s tonen de opbouw van het frame. Gelukkig past alles prima!

Het begin van het frame

2qc2cli.jpg


Weer een stukje verder…

33x8101.jpg


De motor met 3de lager opbouw wat moet voorkomen dat de as breekt en zorgt zo voor een stabiel geheel.

34dixwh.jpg


De 135° swashplate aansturing

2nrek42.jpg


Het frame, weer een stukje verder…

250l5vs.jpg


Poppetje gezien…kastje dicht…

2rrpcpj.jpg


Met landingsgestel

28hldoi.jpg



Het begint al op een heli te lijken!

iqd75l.jpg


Ziet er strak uit (ps het is die linkse heli, niet die grijze ;-) )

2jdi61d.jpg


Voorkant

xaq35x.jpg


Zijkant nog een keer uit een andere hoek

35c0sib.jpg


De heli na zijn eerste vlucht! (In de kou en in het bijna donker)

2ym6gpc.jpg


Een detail van de andere kant (sorry hij is een beetje donker)

1exjl3.jpg


Nog een keer maar wat verder af

3023l89.jpg



Zo dat was het dan voorlopig!


Goed hij vliegt dus, verdere tests moeten uitwijzen of het ontwerp ook praktisch is maar voorlopig ziet het er goed uit. Wel moet ik een modificatie doorvoeren op het landingsgestel omdat het landingsgestel van carbon op dit moment te slap is. Dit ga ik verbeteren door het materiaal wat dikker te maken, op dit moment staat ie dus op het originele N9 landingsgestel (wat veel te zwaar is). Ook ga ik de accu ophanging verbeteren dat is nu niet echt praktisch en heb gisteren wat beters bedacht, dus weer even achter het 3D CAD pakket en dan komt er wel weer iets moois en beters uit hoop ik. Dit zijn eigenlijk de twee punten die nog niet naar tevredenheid zijn. Verder wil ik in de loop van het jaar nog een carbon tail gaan construeren om nog meer gewicht te besparen en eventueel helical gears gaan toepassen om het geluid nog verder te beperken.

De komende dagen ga ik dus weer achter het 3D programma zitten en daarna zal ik aan een nieuwe ligt gewicht canopy beginnen. Ook daar zal ik foto’s van posten in dit draadje.

Tot slot de all up weight: 3621 gram zonder accu's.
Hier gaan nog 100 gram af van het landingsgestel en later nog iets van 80 door de carbon tail. De regelaar die ik gebruik is een prototype Scorpion 130A Opto. Een zeer grote en zware (250!!! gram) regelaar, da is wel jammer, maar hopelijk doet ie het goed. Hier zou ik dus met gemak 125 gram kunnen winnen door gebruik te maken van bijvoorbeeld een Jeti Spin99 of zelfs 285 gram als ik een Kontronik Jive zonder aparte ontvanger LiPo zou gebruiken.

Als je de regelaar even buiten beschouwing laat is het airframe met elektronica zeer licht zelfs lichter dan een MA Ion of Henseleit MP-XL-E met soortgelijke setup, en dit nog zonder het geoptimaliseerde landingsgestel en carbon tail. Dus heb je interesse in een van de ligtste 12S heli's... just PB me ;-)

Greetz,

Michiel.


p.s. Ik heb de heli nu flink op zitten hemelen, nu mogen jullie het van commentaar voorzien :-) (positieve reacties zijn natuurlijk ook welkom ;-) )
 
IMPRESSIVE.....
OBI-WAN has taught you well (lage stem)

Mooi verslag.
Ik ben zeer onder de indruk van de design en bouw kunsten.
En ik moet zeggen dat het sneller klaar is dan verwacht.
Dit kost veel tijd. Vind Laura je nog wel lief?
 
Geen heli techneut, dus inhoudelijk geen commentaar. wel respect.

Die buis naar achteren, als dat alu is, is dat vrij eenvoudig te vervangen door carbon. (Prince Fiber Tech in Dronten maakt dat spul)
 
Wow :eek: knap gedaan ! Vraagje uit nieuwsschierigheid waarom de accu's achter elkaar inverband met de stevigheid ? en niet bijv een paar extra frame stiffners en dan zo

14m46u0.jpg


Verder recpect dat je zowat een hele heli verbouwd naar eigen inzicht :cool:

Grt,
Jan-Willem
 
Laatst bewerkt:
Mooi werk!!!
Ziet er prachtig uit Michiel.
De accu's liggen er zo in denk ik voor het zwaartepunt, dichter bij de rotor en verdeelt.
Op zich beter denk ik als in de laatste foto.

Vind het prachtig hoe je het gedaan hebt, kan dus eigenlijk weinig zeggen.
Maar dit is een discussie forum, dusss :)
Ik vind de carbon verbinding aan de voorzijde wat fragiel, het plaatje staat ook over de zwakke as geplaatst (knik richting), deze moet alle spanning opvangen die in de U vorm ontstaat tijdens een landing.
Nu kan dat enorm meevallen wat daar feitelijk voor krachten opkomen, het onderste gedeelte hangt er in vlucht maar bij in principe, gaat dus puur om de landing.
Verder zou je volgens mij nog veel extra gewicht kunnen besparen door de aluminium delen wat meer open te werken.

M.vr.gr.
Eric
 
Hoi,

Bedankt voor jullie positieve reacties!
Jan-Willem ik heb er niet eens aan gedacht om de accu's zo te bevestigen. Ik zal het eens proberen en meenemen in het ontwerp voor de manier van accu bevestiging, bedankt dus voor de tip. Het kan namelijk (mits het zwaartepunt goed te krijgen is, ik denk van wel) helpen de massatraagheid in de nick richting te verkleinen. Wat weer beter is voor het flybarless regelsysteem, de nick richting is namelijk door de grote lengte van de staart de moeilijkst regelbare richting. (door dus de grote massatraagheid)

Walter, ja Laura vind me nog steeds lief :-) Gelukkig! Je moet weten dat ik meer kwaliteiten heb dan alleen heli's vliegen/bouwen... ;-)

Skiff bedankt voor de tip, ik was het overigens niet van plan om de buis zelf te maken hoor, gewoon bestellen (tot nu toe heb ik alleen Duitse fabrikanten van carbon gevonden) en dan de benodigde gaten er in boren. Bedankt dus voor de tip, ik zal eens informeren.

Eric, ik weet niet hoe je denkt het aluminium nog verder uit te frezen? Het kan echt niet minder meer, die verbinding stukjes zijn maximaal 12x12x26mm en er moet genoeg vlees blijven om tapgaten aan te brengen. De motorplaat en 3de lager support kunnen ook niet holler, er moet namelijk wel 4-5kW worden over gedragen wat gepaart gaat met een behoorlijk hoog koppel op de motorplaat. Maar als je ideeën hebt hoor ik het graag. Wat betreft die front plaat, heb je deels gelijk, het is een vrij "slap" plaatje maar wordt ook alleen maar belast in de richting waarin hij sterk is, namelijk trek/druk en deels torsie, is het plaatje wel minder geschikt voor. Maar de constructie is zo bedacht dat de zijplaten samen met de carbon inserts een stijve constructie vormen die gesloten wordt door de frontplaat. De constructie voelt zeer stijf en zoals je al zegt de krachten zijn zeer beperkt en wordt alleen belast tijdens een landing.

Dus allen bedankt (ook voor het commentaar!!!)

Greetz,

Michiel.
 
Hoi Michiel ,

Ziet er zeer netjes uit .
Op rc-heli.de is ene Peter Tuerk ook al een tijdje bezig met de N9 ( ik geloof dat hij al bij versie 4 zit ).

Henk
 
Nou respect hoor Michiel!! vindt echt dat je een mooi stukje werk hebt verricht :thumbsup::thumbsup::thumbsup:

Maar is dat derde lager op de motor wel echt nodig, ik heb tot nu toe geen berichten gelezen dat een motor as was gebroken, dacht zelfs dat de Scorpion verkrijgbaar is met een 8mm as, het zou toch weer wat grammen schelen.
Mijn motor heeft een 6mm as en doorstaat zonder problemen 6Kw!!

Gewicht ziet er ook goed uit als je voor een lichte setup zou gaan, maar (gevoelig puntje ;)) of je aan het gewicht van een Henseleit gaat komen........ vermoed van niet, vergeet niet dat er best wel wat extra spullen in mijn heli hangen, als ik deze allemaal zou verwijderen zou de heli zonder lipo's op 3100 gram uitkomen.

Maar absoluut een mooie prestatie die je geleverd hebt!!

Je hebt het er niet over gehad, maar hoe vliegt de heli nu?

Gr,

Mario
 
B-e-a-utiful!

Enough said...







Nee gekheid, genoeg aan toe te voegen om een veer in je :showass: te steken...
Heel erg mooi om je eigen ontwerp, visie en werk op deze manier van papier te zien komen. Ik heb de onderdelen allemaal al los mogen bewonderen en het kon niet missen dat het een prachtig apparaat zou vormen. Goed om te horen dat alles goed in elkaar steekt en direct past. Ik heb het met mijn eigen project een aantal jaar geleden bij het zelf ontwerpen van een chassis voor een monster truck wel anders meegemaakt, valt dus wel tegen om iets te ontwikkelen wat functioneel is maar ook makkelijk en goed in elkaar zit.

Dat 3e motorlager is erg mooi geworden, wellicht niet functioneel en/of overkill, maar goed gevonden en ziet er robuust uit. Jammer dat je geen uitsparingen in het frame gemaakt hebt om het te kunnen zien. Je hebt uit het oogpunt van esthetica niet echt je best gedaan, maar dat was natuurlijk ook niet je instelling. Functioneel, simpel en lichtgewicht.

De struts zien er op de foto ook wel erg gammel en "doorbuigend" uit. Hopen dat het met een mm dikker carbon opgelost is. Ik blijf die synergy struts er zowiezo altijd al zwaartekracht tartend uit zien.

Desalniettemin heel erg mooi gedaan en ik ben zeer benieuwd wat deze heli jou het komende seizoen gaat brengen!

Groeten,
De wijze uit het oosten ;)
 
Hoi Michiel,
ziet er prachtig uit, proficiat .
ik weet wat het is je eigen heli te maken.
ik denk dat je zo trots ben als een pauw.
gr Cees
 
Michiel,
het was lang radiostilte rondom je zelfbouwproject en nu gelijk het bericht van een vliegende heli, geweldig ! Had trouwens niet gedacht dat je hem al af had, nog eerder dan mijn voorgekauwde ion-x2 .... 8O
Petje af hoe je dat zelf allemaal bedacht hebt .En de onderdelen zien er allemaal top uit ! Geweldig !
Was dat carbon en het laten frezen ervan heel erg duur ?? Het is allemaal custom made...

Mooi smal frame, net als een ion-x. Het extra lager van de motor is een slimme oplossing om de kracht over de as te verdelen.
Zie ik daar trouwens een Mikado hoofdtandwiel ?

Enig "minpunt" lijkt mij de voorzijde, dat er wat mij betreft fragiel uitziet, maar misschien vergis ik me.

Of hij lichter is dan een ion-x betwijfel ik, want die van jurrien weegt 4700gram vliegklaar, ook met een zware regelaar.

Wat voor accu's ga je gebruiken ? Ook SLS ?
succes verder
Bas

ps. ik wist niet dat je aan karten deed ....
 
Wat betreft gewicht:

Jurriens' Ion weegt 4700 - 220 (Powerjazz) - 2x565 (3700mAh FP) = 3350
Mijne weegt nu 3371 (wel nog zonder canopy, maar ook zonder carbon tail en landingsgestel, uiteindelijk zal het dus iets ligter als de Ion uitkomen) "Nadeel" van mij is dat ik doordat ik van het CSM flybarless systeem gebruik maak 50 gram extra elektronica aan boort heb, maar ja zo heeft iedereen wel iets natuurlijk. Het ging mij ook eigenlijk om het airframe zonder elektronica, ik denk dat het frame zich dan kan meten met de ligtste.

Mario dus jij hebt 400gram aan extra spullen aan boort? (in een andere post zeg je dat je heli nu zonder accu's 3500 gram weegt, dus 400 gram spul extra in je heli?) Dat kan ik me bijna niet voorstellen, ik weet dat je die LiPo checkers er in hebt en een Unilog, maar dat weegt bij lange na toch geen 400gram!? Maargoed genoeg haantjes gedrag over wie nu ligste heli heeft ;-) Ik denk dat het gewicht in ieder geval zeer netjes is en mee kan met "echte" elektro heli's.

Gisteren heb ik nog even een kort vluchtje gemaakt voor de deur (alleen gehoverd dus) ik had eergisteren namelijk een foutmelding van de Scorpion regelaar, maar die is nu gelukkig verdwenen. (het lijkt heel erg belangrijk dat je wacht met opstijgen totdat de regelaar aangeeft dat ie klaar is met de softstart) Ik heb toen even wat korte pitch hopjes gemaakt (de governor staat nu op 65% erg laag dus) en het is echt ongelofelijk wat een power dat al heeft! Voral het zeer goed opnemen van de motor is echt een verschil, het reageert direct! Nu even wachten op wat minder koud weer en dan kan ik hem echt gaan testen!

Uiteindelijk ga ik ook SLS gebruiken, ik ben alleen nog erg aan het twijfelen of ik met verschillende pakketten ga vliegen voor figuren en freestyle (5000mAh 770gram/6Spakket voor figuren en 4200mAh 621gram/6Spakket voor freestyle) of dat ik een middenweg kies en gewoon altijd met het zelfde pakket vlieg (4500mAh 678gram/6Spakket) Ik heb nu voorlopig even de goedkoopste zippy's (die met doorzichtige krimpkous 4000 en 5000mAh, ze balancen allemaal mooi) om mee te testen. Daarna beslis ik en dan bestel ik de SLS pakketten.

Wat betreft het 3de lager, het is meer een voorzorgsmaatregel. De motoras wordt zodoende veel minder op buiging belast. Juist die buiging, veroorzaakt door het vrije uiteinde, kan naar verloog val tijd een vermoeiingsbreuk veroorzaken. Het betekent dus niet dat als het nu lukt er 6kW door heen te draaien dat ie dan niet breekt. Het kan namelijk zo zijn dat ie na x draaiuren toch breekt. Hety 3de lager moet dus de buigspanning op de as verlagen en daardoor voorkomen dat de as uiteindelijk door vermoeiing breekt. Maar het kan best zijn dat ie bij een vrij eind nooit breekt, en dan zit het extra lager er voor niets op, de tijd zal het leren :-) Het enige nadeel van het 3de lager is dat er een statisch overbepaalde constructie ontstaat. Maar dat heb ik getracht te voorkomen doordat je het 3de lager er eerst op plaatst en dan pas fixeerd. Zodoende staat het geheel niet onder spanning en heeft het als bijkomend voordeel dat de motorlagers (vooral het voorste lager) minder belast worden. (in het geval dat het dus inderdaad waar is dat de as spanningsloos wordt opgesloten tussen het voorste en het derde lager, maar daar ziet het wel naar uit, maar ook dit zal de tijd leren)

Aan de voorzijde van de heli mogen jullie bij de eerste D3D wedstrijd allemaal komen sjorren! Het frame is echt enorm sterk en stijf, ook aan de voorzijde.

En Cees ik ben inderdaad erg trots ;-) en vind het erg leuk dat iedereen zo positief reageert!

Karten tja, dat was inderdaad de bedoeling om af en toe eens te doen. Helaas staat ie sinds de aanschaf al stil. Er moeten een paar kleine dingen aan gebeuren en daar kom ik maar niet aan toe... hoe komt dat toch? ;-) Gelukkig eet ie geen brood, maar wellicht ga ik hem toch verkopen nadat ie helemaal in orde is en ik er zelf zeker één keer op heb gereden, want een heli met 5kW is leuk maar een kart met 21kW op 160kg is ook erg leuk!

Greetz,

Michiel.
 
Uiteindelijk ga ik ook SLS gebruiken, ik ben alleen nog erg aan het twijfelen of ik met verschillende pakketten ga vliegen voor figuren en freestyle (5000mAh 770gram/6Spakket voor figuren en 4200mAh 621gram/6Spakket voor freestyle) of dat ik een middenweg kies en gewoon altijd met het zelfde pakket vlieg (4500mAh 678gram/6Spakket) Greetz,

Michiel.

Persoonlijk vind ik het niet handig om met verschillende accu's te vliegen. In de praktijk blijkt gewoon dat de Ri altijd anders is, daardoor is de headspeed anders en het vermogen ook en dus het gedrag van de heli.
Ik kan me voorstellen dat juist jij een zeer consistent vermogen wilt hebben, zodat je de figuren altijd consistent kan vliegen.

@walter,
ik kan me voorstellen dat michiel straks bijna helemaal overgaat op elektro, als hij ontdekt hoe fijn dat is; geen gedoe met vette olietoestanden, geen vieze luchtjes in de auto, nooit je heli schoonvegen na het vliegen, nooit je elektronika aangetast door chemische substanties, nooit meer je motor afstellen als het weer veranderlijk is ...

Maar wel : accu erin en vliegen maar , altijd hetzelfde vermogen tot je beschikking , veel minder lawaai en daardoor op meerdere plekken ongestoord kunnen vliegen , veel minder slijtage aan lagers en andere draaiende delen ...

..... goh, wat ben ik blij dat ik nooit ben begonnen aan brandstof heli's ;-)

sorry ik kon het even niet laten hoor .... :-)

Bas
 
@Walter mijn verwachting is dat ik idd helemaal op elektro over ga, ik wil op de 3D Masters in ieder geval 2 heli's bij me hebben, die identiek zijn. Ofwel het elektro moet wel erg tegenvallen wil het niet zo zijn dat ik voor de 3D Masters helemaal over ben naar Elektro. Alle punten die Bas opnoemt zijn precies de redenen dat ik over ga stappen. Ik heb nu ik sinds een jaar samenwoon toch een stuk minder tijd (een tweede oorzaak van het niet karten ;-) ) vanwege huishoudelijke activiteiten. Ik wil dus gewoon kunnen vliegen zonder zorgen. Plus het feit dat het naar mijn idee ook veel fijner vliegt. Ofwel het brandstof gaat er waarschijnlijk helemaal uit bij mij.


Wat betreft de te gebruiken accu capaciteit, je hebt idd gelijk dat je dan altijd een net wat andere heli hebt, maar zelf denk ik vooral dat het gewicht het vlieggedrag anders zal maken. Ik zal straks in governor mode vliegen dus het toerental zal niet veranderen met varierende Ri (althans zolang deze niet extreem hoog is). Dan nog twijfel ik of ik voor 5000 of 4500 packs ga, ik neig naar 4500 omdat die 5000 wel ineens een hele grote sprong maken wat betreft massa 2x90 gram. Dus ik denk dat het toch 4500 gaat worden...


Greetz,

Michiel.
 
Laatst bewerkt:
Dag Michiel,

Complimenten! Dat ziet er erg goed uit! :thumbsup:
Moet inderdaad extra mooi zijn als je hem dan ziet vliegen!
Die ccpm verandering van 135 graden, was dat een ontwerptechnische vervolmaking of heb je ook ervaren dat de oorspronkelijke opzet een bepaalde afwijking vertoonde?

Even uit nieuwsgierigheid, wat me opvalt, de servo's die de swash aansturen doen dat via een kantelarmpje met ongelijke beenlengte.
Dit zou dus betekenen dat de swash sneller wordt aangestuurd dan de servo draait. De stuurkracht wordt dan lager dan de servo levert.
Bewust gedaan omdat snelheid belangrijker is dan kracht misschien?

Keep up the good work en ik blijf je vorderingen volgen!
Gr, Roy
 
Dat ziet er strak uit Michiel! Ik had bij het zien van de foto's mn twijfels over het landingsgestel, zeker bij de autorotaties die het net niet zijn is dat toch erg belangrijk.
 
Hoi Michiel,
Als je motor as 6mm is en zoals ik zie een redelijke afstandheeft ,moet je een steunlager gebruiken.
bij mijn heli heb ik het hoofdtandwiel bijna tegen de motor zitten, dus lager moment en kan dus zonder tegenlager, vlieg zo al 2 jaar
gr cees
 
Back
Top