A2 modellen van Johan en Daniel Schulten

Discussie in 'Vrije vlucht' gestart door Énke Blériot, 11 jun 2018.

 1. Énke Blériot

  Énke Blériot verslagschrijvers

  Lid geworden:
  29 jul 2014
  Berichten:
  1.205
  Locatie:
  Zwolle
  Elders in deze rubriek staat een door PeterDen geplaatst In Memoriam over Johan Schulten.

  Vandaag op bezoek geweest bij Ria en daar allerhartelijkst ontvangen en we hebben sweet memories opgehaald uit de "goede oude tijd".

  Om een lang verhaal...ik heb hier 3 A2 modellen van Johan en 4 A2 modellen van zoon Daniel. Die van Johan zijn echte vintage kisten en stammen uit rond 1960 tot 1965. De 4 van Daniel zijn uiteraard van veel recenter datum maar ondertussen toch ook al rond de 25 tot 30 jaar oud. Alle kisten zijn in verbluffend goede staat en met een klein beetje aandacht kunnen ze weer de bel in...en dat is dan ook de wens van Ria...want weggooien kon ze niet over haar hart verkrijgen...gelukkig maar dat het bewaard is gebleven.

  Zie je het wel zitten om één of meerdere van deze prachtige kisten van Daniel weer aan de lijn te hangen? Stuur dan een Pb of indien je geen MBF account hebt een mailtje naar : hvhberkum apenstaartje ziggo.nl

  De modellen van Daniel:

  De 57-1 en de 57-2 zijn fantastische beginners/jonge junioren modellen...met een vaste starthaak dus rechtuit naar boven en dan van de lijn af.....
  100_6367.JPG


  De 57-3 en 57-4 zijn wat geavanceerder en hebben een starthaak waarmee je het model aan de lijn kunt laten cirkelen.....
  100_6368.JPG


  Dan de modellen van Johan:

  Ze zijn voorzien van een vaste starthaak dus eenvoudig te handelen...

  De DE-94 is nog steeds in uitstekende staat. De vleugel is bekleed met zijde en de romp is net achter de vleugel deelbaar wat niet alleen gemakkelijk is tbv transport maar bij een wat hardere landing zal de met elastieken aan elkaar verbonden delen de energie opvangen....
  100_6369.JPG


  En dan deze beauty...een wat slankere kist met mooie ronde tippen. De vleugel is volledig hout ingedekt en heeft zelfs een 3- D turbulator. Ook hier is de romp weer gedeeld net achter de vleugel.....
  100_6370.JPG

  De derde zal ik straks even doen.  Mooi hé...

  Ps. dit bericht gaat ook naar EMFF.
   
  Laatst bewerkt: 13 jun 2018
  hastf1b vindt dit leuk.
 2. Daniel Schulten

  Daniel Schulten

  Lid geworden:
  12 jun 2018
  Berichten:
  1
  Locatie:
  Ottawa, Canada
  Beste Henk,

  Het doet mij veel plezier om deze fotos te zien. Erg leuk dat de modellen weer gebruikt gaan worden. Sinds eind jaren tachtig heb ik niet meet met ze gevlogen (dus toch al 30 jaar oud vrees ik).

  Ik heb nog wat aanvullende informatie over de modellen. Mijn modellen zijn niet zo speciaal. De eerste twee modellen zijn gebaseerd op het EOS-2 ontwerp dat destijds door de KNVvL beschikbaar was gemaakt voor beginners. Het model met de gele vleugels heb ik gebruikt tijdens de wereldkampioenschappen voor junioren in Poznan in Polen (1988). Ik geloof dat ik dertigste ben geworden uit een veld van zestig deelnemers. Maarten van Dijk deed het veel beter en werd wereldkampioen in de F1A.

  De twee andere modellen met zwaaihaak heb ik zelf ontworpen, natuurlijk met wat hulp van mijn vader. De zwaaihaken heb ik geloof ik zelf gemaakt uit messing, maar dat weet niet echt zeker. Ik heb niet veel met deze modellen gevlogen, het was een stuk lastiger om de tijd te vinden tijdens de studie in Enschede.

  Van mijn vader's modellen weet ik volgende. De DE-94 gebruikte hij als het weer wat ruiger was. Het is een robust en stabiel model. De DE-180 was het laatste model dat mijn vader gebouwd heeft, waarschijnlijk omstreeks 1968. Hij noemde dit model de "Zaagtand", een verwijzing naar de turbulator die in de vleugel gemaakt was (in plaats van een gespannen draad voor de vleugel).

  De Zaagtand was zijn favoriete model. Toen ik met een jaar of 16 begon met wedstrijdvliegen vond mijn vader het ook leuk om mee te doen in de wedstrijden. Ik kan nog goed herinneren dat op de eerste vlucht (na 20 jaar in de kist) de timer van de Zaagstand blokkeerde en het model steeds verder en hoger wegvloog. Het landde ergens bij Tiel en gelukkig belde de boer die de Zaagtand vond een paar dagen later met goed nieuws. De vleugel was wel beschadigd en de reparatie is goed zichtbaar. Het is waarschijnlijk wel een goed idee om de timers goed te smeren voor gebruik!

  Voor mijn vader waren de modellen de eerste stap in de wetenschappelijke aërodynamica, voor mij waren ze de inspiratie om ingenieur te worden. Ik hoop de modellen nu iemand anders gaan inspireren om de techniek of wetenschap in te gaan!

  Vriendelijke groeten,
  Daniel Schulten
  Ottawa, Canada
   
 3. Énke Blériot

  Énke Blériot verslagschrijvers

  Lid geworden:
  29 jul 2014
  Berichten:
  1.205
  Locatie:
  Zwolle
  Hoi Daniel,

  Ik had je moeder een link gezonden naar dit topic maar een reactie van jouw had ik niet op gerekend...wat leuk!!!

  Er zijn al diverse reacties binnen (vanmorgen is via EMFF de link naar dit topic geplaatst) voor jouw kisten en naar het zich laat aanzien zullen ze snel van eigenaar wisselen.Later vandaag zal eea duidelijk worden....

  Van de 3 ontvangen kisten van Johan gaan er tzt misschien 2 naar andere eigenaren...de derde koester ik zelf. Dat is de nr 169 ( de grootste van de 3). Zal hem vanmiddag opbouwen een een foto plaatsen.

  Tja de Zaagtand...eigenlijk ook te mooi om niet te houden...maar ja....denk er nog even over na hoe we de zaak weer optimaal aan het vliegen kunnen krijgen.
   
  Laatst bewerkt: 13 jun 2018
 4. Énke Blériot

  Énke Blériot verslagschrijvers

  Lid geworden:
  29 jul 2014
  Berichten:
  1.205
  Locatie:
  Zwolle
  Eerst maar eens een plaatje van de 169...
  100_6371.JPG
  Toen maakte ik een foutje.... en heb de 180 bij de 169 gelegd....
  100_6372.JPG  ...en toen...toen ging het helemaal mis....en kwam de 94 er ook bij te liggen...
  100_6373.JPG


  Je begrijpt het al...ik ga dit drieluik niet verbreken...( ze blijven zelfs in de originele modellenkoffer)...zal ze vliegklaar maken (ook trackers er in) en meenemen naar Poitou en Zulpich en na dit internationaal gebeuren ook naar de Nederlandse wedstrijden. Ik trek de methodiek die we met mijn Blériot's en andere vintage RC modellen ook doen binnen The First Aviators door naar deze vintage kisten. We gaan er met meerdere vliegers mee vliegen daar waar we elkaar treffen.
   
  Laatst bewerkt: 13 jun 2018
  Gea en Ton van Munsteren vinden dit leuk.
 5. Énke Blériot

  Énke Blériot verslagschrijvers

  Lid geworden:
  29 jul 2014
  Berichten:
  1.205
  Locatie:
  Zwolle
  We gaan even terug in de tijd...

  1961 wereldkampioenschappen Leutkirch: het Nederlandse team werd eerste.

  Rechts op de foto Johan met de nr 94 kist

  upload_2018-1-1_12-8-6 (1).png
   
  Ton van Munsteren, Btje, Rick NL en 2 anderen vinden dit leuk.
 6. Énke Blériot

  Énke Blériot verslagschrijvers

  Lid geworden:
  29 jul 2014
  Berichten:
  1.205
  Locatie:
  Zwolle
  Van de serie 57-1 t/m 57-4 is de nr 57-2 nog beschikbaar. Wie meld zich? ( en voor alle duidelijkheid...de modellen zijn gratis).
   
  Laatst bewerkt: 13 jun 2018

Deel Deze Pagina