align 3GX heeeeel vreemd!?

Discussie in 'Electro specifiek' gestart door vliegenderobby, 4 nov 2017.

  1. vliegenderobby

    vliegenderobby

    Lid geworden:
    12 jan 2013
    Berichten:
    38
    Locatie:
    wassenaar
    Hoi jongens,
    ik heb allerlei gyros, vbar, kbar, 3gx mrs, en nu een 3GX. Maar begrijp er niks van, alles lijkt te werken. Maar als ik gas geef gaat tegelijkertijd de swashplate naar links. Alsof er een soort mix is. Ik werk met een spektrum satelite overigens. Maar denk dat het probleem elders zit. Ik heb de aileron op de zender al reverse gezet. Maar dat is het ook niet.

    iemand ideetje?
     
  2. N.P.S.

    N.P.S. Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 jun 2007
    Berichten:
    7.255
    Je zender heeft vast een scherm waar servobewegingen als in lengte varierende kolommen worden weergegeven. Daar kan je zien of er mogelijk onbedoelde mixers e.d. actief zijn.
     
  3. vliegenderobby

    vliegenderobby

    Lid geworden:
    12 jan 2013
    Berichten:
    38
    Locatie:
    wassenaar
    hoi, bedankt voor de hulp. Ja dat heeft hij zeker, maar heb daar nog nooit problemen mee gehad. Ik heb een spektrum dx6i, en die werkt bv met de 3gx mrs prima. Als ik de monitor functie gebruik, gaat bij throttle, de aux in tegengestelde richting. Maar niet bijvoorbeeld een aileron die ineens mee-mixed! ben er al de hele dag mee bezig :)

    edit: hmm zou toch iets te maken kunnen hebben met het feit dat ik een dx6i gebruik. Iemand daar ooit last mee gehad in combi met die 3gx?

    edit 2 :) : ligt niet aan het feit dat ik een satelite eraan heb gehangen. Ik heb het nu met BUS gedaan, een externe ontvanger, en heb hetzelfde probleem!
     
    Laatst bewerkt: 4 nov 2017
  4. Rhelie

    Rhelie Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    16 sep 2004
    Berichten:
    9.486
    Locatie:
    Nootdorp
    Staat de zender wel in de juiste mode ? (zowel mechanisch als softwarematig)
     
  5. vliegenderobby

    vliegenderobby

    Lid geworden:
    12 jan 2013
    Berichten:
    38
    Locatie:
    wassenaar
    Jep staat goed, helaas!
     
  6. Student

    Student Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    5 jan 2008
    Berichten:
    12.422
    Locatie:
    Rotterdam
    Ff naar de basis.
    Niet uitgaan van “dat zal wel goed staan”

    In je dx6 zit een menu dat monitor heet.
    Kijk wat er gebeurt wanneer je gas geeft, er moeten 3 kanalen bewegen.
    Maar, bewegen ze ook evenveel?
    Dus bewegen ze allemaal 50 punten (maakt niet uit of dit omhoog of omlaag is).. of beweegt eentje een stuk meer?
    Misschien zit er expo of dual rate op 1 servo, terwijl het op alledrie moet zitten..

    De 3gx maakt gebruik van een hr3 swash in de zender dacht ik?
    Voornaamste uitdaging zit dan n de zender, dat monitor menu is het belangrijkste hulpmiddel..
     
  7. vliegenderobby

    vliegenderobby

    Lid geworden:
    12 jan 2013
    Berichten:
    38
    Locatie:
    wassenaar
    hoi bedankt, ja ik heb de monitor gebruikt, daar zie je ook dat de AUX in tegengestelde richting gaat, samen met de throttle. En voor zover ik weet gebruikt geen enkele gyro dat AUX kanaal, maar de 3GX wel. En de latere types dan de dx6i kunnen deze kanalen wijzigen. Na een hoop gegoogle blijkt het wel mogelijk te zijn om met de dx6i deze gyro te gebruiken, maar dan moet je hem via je pc aanpassen (via een ingewikkelde .INI file). En een andere optie is een aparte ontvanger eraan hangen (volgens sommigen). Maar je hebt gelijk, het moet op de een of andere manier lukken. Het is wel jammer, het is voor de rest een zeer fijne gyro, want heb er met andere zenders heerlijk mee gevlogen :)
     
  8. Student

    Student Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    5 jan 2008
    Berichten:
    12.422
    Locatie:
    Rotterdam
    Welk kanaal lijkt me niet zo interessant.. als het maar op het juiste kanaal in de ontvanger terecht komt..
    Dat de “aux” de andere kant op gaat verteld absoluut niets. Als hj maar even ver gaat als de rest.
    Dat is wat belangrijk is.
    Dat de throttle toevallig ook die kant op gaat, zegt ook niets. Gewoon een servo die net andersom gemonteerd is bv.
    Het zij zo, heeft niet 1 apparaat last van.

    Maar blijkbaar zit er bij jou bij de throttle instelling iets niet goed, in de zender.
    Normaal, bij hr3, heb je een losse instelling voor de aileron en elevator waarden (om je pitch voor ele en ail goed te zetten) en een losse instelling voor de pitch waarde. Meestal hangen daar ook servo reverse aan vast, omdat dit onderling nog wel eens wisselt.
    Blijkbaar zit er in je pitch instelling voor hr3 een servo verkeerd gereversed.

    Iig, op mijn futaba werkte het zo.. kon je voor ail en ele dingen reversen en voor pitch nog eens een keer.
    En dan heb je het echte reverse menu nog.

    Vandaar de vraag of je je zender op swash hr3 hebt staan.
     
  9. vliegenderobby

    vliegenderobby

    Lid geworden:
    12 jan 2013
    Berichten:
    38
    Locatie:
    wassenaar
    ja ik heb hem op hr3 staan, dat is 120 graden op de spektrums. Inderdaad zit er zo te zien een servo gereversed, maar op de dx6i is dit niet te los te veranderen, aangezien dit (kennelijk) wordt aangestuurd door het AUX kanaal. Op de dx8 kan je dit gewoon veranderen, en is er niks aan de hand. Maar hoe meer ik ermee bezig ben en over lees zie ik dat dit een probleem is dat bij iedereen speelt. Het beste is dus uberhaupt geen dx6i te gebruiken bij align. Overigens ook bij de 3gx MRS is het ook zo, want de dx6i (de zilveren dx6i,... niet de zwarte :hammer:) is alleen te gebruiken met een dsm2 ontvanger, en de bij alle andere spektrum zenders de dsmx.

    Na gezoek op dit forum kwam ik het niet tegen, maar nu wel, het is al eerder gevraagd, sorry! kijk:
    http://www.modelbouwforum.nl/threads/3gx-met-dx6i-hh-gyro-lukt-niet.141717/
    en ook hier werd het duidelijk dat je niet met satelites kan vliegen met de dx6i, alleen de dx7 en hoger. Een aparte ontvanger moet eraan, dan lukt het wel.

    hele dag mee in de weer geweest, maar weer veel geleerd. Ook een deel van onze hobby:beer:
     
  10. Student

    Student Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    5 jan 2008
    Berichten:
    12.422
    Locatie:
    Rotterdam
    zou nog steeds erg bijzonder zijn.
    dat zou inhouden dat je met een dx6 geen flybar heli in kunt stellen.
    bij die dingen MOET je het op deze manier goed krijgen.
    dan hadden ze gewoon geen hr3 ondersteuning in de dx6 moeten stoppen.

    trouwens, ik heb een fbl heli zonder stabilisatie.. die zou ik dan ook niet op een dx6 kunnen zetten.

    ergens ben ik er van overtuigd, dat wanneer de aux als leidend wordt genomen qua rotatierichting..
    en je VEEL gaat rommelen met reversen voor aileron, elevator en pitch dat het best moet kunnen..
    Of er moet ergens nog een menu'tje zijn wat een beetje verstopt zit..

    of kun je met een losse ontvanger alles wel instellen?
    zou ook bijzonder zijn.. maar wordt het wel logischer..
     
  11. hk500greg

    hk500greg

    Lid geworden:
    19 jan 2011
    Berichten:
    84
    Locatie:
    helmond
    hallo,

    ik had precies hetzelfde probleem... en maar lezen,video's kijken en het werkte maar niet..
    totdat ik verder ging kijken naar andere Set-up video's en iemand vertelde dat je een 7 kanaals zender nodig hebt..
    toen heb ik een nieuwe zender (DX7S) gekocht en Ja hoor probleem opgelost:beer:
    had voorheen ook de DX6i en kom hem niet goed ingesteld krijgen.

    groet Gregory
     
  12. hermor

    hermor

    Lid geworden:
    7 aug 2008
    Berichten:
    272
    Locatie:
    Hengelo
    Ligt niet aan de zender, align geeft ook aan dat je bij een dx6i je geen sateliet kan gebruiken ivm het benodigde 6e kanaal voor de gyro. Dan moet je een complete ontvanger gebruiken. Ik heb een trex 250 ook met dx6i en 3gx werkt prima. Bij een zender waar je de gyro aan een ander kanaal kan toewijzen zoals de dxi7 kan dat wel.

    Maw, 3gx icm dx6i kan enkel met een min 6 kanaals complete ontvanger.
     
  13. vliegenderobby

    vliegenderobby

    Lid geworden:
    12 jan 2013
    Berichten:
    38
    Locatie:
    wassenaar
    haa gelukkig, ben niet de enige! gelukkig de aap is uit de mouw. Wel weer veel geleerd. De dx7 had ik eerst, en inderdaad die pakte die gyro prima. Nu zat ik te hannessen met mn dx6i, en bleek het inderdaad niet te kunnen zonder externe 6kan ontvanger. Blijft raar soms, wanneer iets wel of niet werkt. Het raarst vind ik nog dat bij de 3gx mrs je met de zilveren dx6i alleen kan binden met een dsm2,.. en met de zwarte een dsmx :) En zo blijven we lekker bezig om dit allemaal uit te vogelen:hammer::yes:
     
  14. hermor

    hermor

    Lid geworden:
    7 aug 2008
    Berichten:
    272
    Locatie:
    Hengelo
    Zie ook dit filmpje:



    Een dxi6-3gx combi met een gewone 6 kanaals ontvanger werkt dus gewoon, voor gebruik met sateliet heb je een 7kanaals of meer nodig.
    Ach ja dat beetje zoekwerk maakt het ook wel weer leuk soms(-;
     

Deel Deze Pagina