BEC calculator, met tips

Discussie in 'Model elektronica' gestart door ron van sommeren, 31 dec 2011.

  1. ron van sommeren

    ron van sommeren Forum veteraan

    Lid geworden:
    31 aug 2002
    Berichten:
    28.215
    Locatie:
    Tussen Tiel & Nijmegen, tussen Maas & Waal (NL)
    Als elektrotechneut zou ik zeggen: KISS, keep-it-simple-stupid, gebruik een NiMH accu. Wat er niet (extra) in zit, kan ook niet kapot gaan. En een accu kan meer stroom leveren. Mits je de ruimte voor accu hebt natuurlijk.

    Ik heb geen idee van het verbruik van servo's. Welk merk/type, en analoge of digitale?
    Van welk merk/type regelaar ga je de ingebouwde BEC niet gebruiken?


    Forumtipjes:

    • Het kan handig zijn om je woonplaats of regio in je profiel - MBF op te geven, dan kan iedereen dat altijd links onder je gebruikersnaam zien. Daarmee kunnen leden je verwijzen naar evenementen, winkels, clubs, personen, handel, locaties en drinkgelagen in jouw omgeving. En wie weet, misschien woont er wel een behulpzame ervaren MBF'er bij jou om de hoek, of iemand die jij kunt helpen.
    • Indien je ook leeftijdsweergave activeert in jouw profiel - MBF, zal die altijd zichtbaar zijn, links naast je berichten. Met die kennis kunnen forumleden beter maatwerk leveren in hun antwoorden. Leeftijd geeft indicatie van budget, aantal jaren scholing (= talen, natuur- en wiskunde, rij- en zwemles etc) en het al dan niet aanwezig zijn van een hogere instantie, eventueel in combinatie met handenbindertjes. Of dat je wellicht zelf nog in de categorie handenbindertje valt. En leeftijd kan een (zeer) ruwe indicatie geven van de 'kwaliteit' van jouw antwoorden.
    • Met andere woorden, het vergemakkelijkt en verbetert de communicatie, en de persoonlijke contacten.
     
    Laatst bewerkt: 20 sep 2013
  2. Josv

    Josv

    Lid geworden:
    1 sep 2003
    Berichten:
    441
    Locatie:
    Antwerpen

    Ik heb dergelijke UBec en wil die in een zwever gebruiken met 6 servo's (Epsilon). Op specificaties staat dat de uitgang op 5.1 volt is ingesteld. Ik dacht dat 4.8 V normaal is voor een ontvanger en de servo's. Ik heb als ontvanger een ASSAN. Kan dat kwaad??
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 17 nov 2015
  3. Renévliegtweer

    Renévliegtweer

    Lid geworden:
    19 jul 2013
    Berichten:
    54
    Locatie:
    Haaksbergen
    Het is goed om de specificaties van alle onderdelen te bekijken. De meeste servo's kunnen 6 volt wel verdragen. Sterker nog, ze zijn dan sterker en sneller. Ook de meeste ontvangers kunnen 6 volt aan.
     
  4. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    10.958
    Locatie:
    Woerden
    Een net geladen 4 cellen NiMH accu kan ook 6V zijn wanneer hij net van de lader komt. Inderdaad is 4,8V de nominale waarde maar als je de spanningsregelaar (Bec of UBec vind ik hier een verkeerde benaming) op 5V zet is dat prima en 5,1V is ook goed.
    Constant op 6V raad ik af! En dat doen ook anderen met mij. De extra snelheid is maar mariginaal, de kans is zeer groot dat je dat niet eens zal merken. Ook de kracht toename valt heel erg mee. Dat de servo's tot 6V gebruikt kunnen worden is vooral omdat een net geladen accu makkelijk 6V kan zijn. Dat geldt natuurlijk ook voor de ontvanger!
    Ik bedoel hier natuurlijk gewone standaard servo's. Er zijn echter, hoofdzakelijk digitale, servo's die echt niet meer dan 5,5V mogen hebben, let daar goed op! Die blaas je echt op als je ze constant op 6V gaat gebruiken.
    Met de opkomst van de LiPo's zijn er nu ook fabrikanten die met servo's en ontvangers komen die tot 9V of zelfs tot wel 15V gebruikt mogen worden, maar dat valt buiten dit draadje!
     
  5. Renévliegtweer

    Renévliegtweer

    Lid geworden:
    19 jul 2013
    Berichten:
    54
    Locatie:
    Haaksbergen
    Dank je Ernst. Goede informatie!
     
  6. korneel

    korneel

    Lid geworden:
    15 jan 2009
    Berichten:
    50
  7. ked

    ked

    Lid geworden:
    25 dec 2009
    Berichten:
    822
    Locatie:
    Drachten
    1A lijkt mij veels te weinig voor 5 krachtige servo's!
    Moet meer kijken naar BEC die 5 keer zoveel stroom kunnen leveren, en dat kan ook nog wel eens aan de krappe kant zijn als het 5 digitale servo's zijn.
     
  8. ron van sommeren

    ron van sommeren Forum veteraan

    Lid geworden:
    31 aug 2002
    Berichten:
    28.215
    Locatie:
    Tussen Tiel & Nijmegen, tussen Maas & Waal (NL)
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 13 nov 2015
  9. Burp

    Burp Administrator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    30 jan 2005
    Berichten:
    14.057
    Locatie:
    Zaandam
    Op verzoek de startpost aangepast met een nieuwe versie. Bedankt Ron.
     
  10. vangrafhorst

    vangrafhorst

    Lid geworden:
    30 jul 2006
    Berichten:
    293
    Locatie:
    Haaksbergen
    Ik heb een Staufenbiel Smart 60 regelaar in mijn Epsilon XL V2 zitten. Vlieg met 4S en de standaardmotor en prop erin(16x8). Bij gasgeven krijg ik te horen dat ik geregeld hoog in de 50 amp laat gaan naar de motor en soms zelfs net over de 60 amp. (heel soms)
    Staufenbiel zegt dat de Smart60 60A continu aankan, zegt niets over piekbelasting.
    Met de standaard digitale servo's van Dymond is mijn vraag: doorgaan of uit voorzorg de 60amp BEC voor een zwaardere regelaar vervangen?
    Ik neig zelf naar het laatste.
    Staufenbiel adviseerde bij aankoop deze regelaar(en nog steeds op hun website).
    Dank voor jullie advies.

    Groet

    Joris
     
  11. dries_neyrinck

    dries_neyrinck

    Lid geworden:
    14 aug 2013
    Berichten:
    2.399
    Locatie:
    Oordegem
    Je haalt twee zaken door elkaar

    BEC zorgt voor je voeding van je radio gedeelte (ontvanger, servo). Typische waardes zijn zo'n 3A-5A max belasting
    ESC zorgt voor het aansturen van je motor en kan in jouw geval 60A steken.

    Mogelijks heb je een gecombineerde ESC met ingebouwde BEC.
    Ikzelf heb al tweemaal een ESC gehad die ermee ophield in de lucht (dus geen motorvermogen meer) waar telkens ook de interne BEC van gebruikt werd voor de voeding van m'n radiogedeelte.
    In beide gevallen werkte de BEC nog en kon ik de kist veilig op de grond brengen.
    Als je niet zeker bent van de ingebouwde BEC, gebruik dan een aparte BEC. Samen op de lipo, met aparte lipo, life, ...
    Er is zoveel mogelijk.

    Eerlijk: ik zou het laten zoals het is in jouw geval. Jouw kist is heel goed binnen te brengen als je geen motor meer hebt. Of kies een aparte BEC
     
  12. alfred.los

    alfred.los

    Lid geworden:
    13 feb 2011
    Berichten:
    381
    met een Y kabeltje de servo`s zowel op ontvanger en accu aansluiten lost veel op.
     

Deel Deze Pagina