Bouw depron ASK21

Fotor

Forum veteraan
Ik heb toch zo'n leuk nieuw project :p. Een depron ASK-21. Pas geleden zag ik foto's hiervan in de FMT van januari en ik was meteen verkocht. Ik heb veel instructie gegeven op de full-size 21, dus dan is het extra leuk zoiets te gaan bouwen. Het bleek dat je de tekening van dit project kon bestellen bij de uitgever van de FMT. Dat heb ik dus maar gedaan. Er ligt nog depron genoeg op mijn zolder.
Normaal zou ik voor een depron kist niet zo snel een bouwverslag starten, maar aangezien dit iets heel anders is dan het gemiddelde depron vliegtuig (een 'echte' zwever) met ook een nogal afwijkende romp bouwwijze dacht ik dat het ook voor anderen wel eens interessant zou kunnen zijn.

Dit moet het gaan worden:
713347da2de403af6.jpg


Zoals je ziet een mooie ovale romp. Alvast een kleine hint over de opbouw van die romp:
713347e3d2449472c.jpg

Zelf heb ik zoiets nog nooit gezien.

Nog wat verdere gegevens:
- spanwijdte 1.42m
- pendelhoogteroer
- rolroeren over de hele spanwijdte
- werkend richtingroer
- vleugel met balsa ligger, enkele ribben en depron boven- en onderhuid
- gewicht opgave 165g (oei! da's licht, ik weet niet of ik dat ga redden)
- scharnierende cockpitkap met daaronder de elektronica
- daarwerkelijk in- en uitklappende motor. De motorsteun wordt niet met een servo bewogen, maar gewoon door de motor zelf. Als je gasgeeft richt hij zichzelf op, als het gas eraf gaat zakt hij weer terug in de romp. De propeller blijft wel 'op het vliegtuig' liggen.
- hij wordt uitgerust met 2 schuimwielen. Volgens de tekening zouden grondstarts zelfs vanaf kort gras mogelijk moeten zijn. Gras betwijfel ik, maar starten vanaf asfalt is natuurlijk ook leuk.

De setup:
- servo's: HXT 500. 3 stuks nodig (hoogte - rol - richting)
- ontvanger: MZK penta of Corona 4k synth ontvanger
- motor: HXT 16g outrunner, 1700 Kv met 6x4 prop
- ESC: Turnigy 6A
- accu: Himodel 2s 300 mAh of 460 mAh. De 460 mAh accu is 5g zwaarder dan de 300 mAh, maar aangezien de motor die ik gebruik ook iets te zwaar is kan een paar gram extra voorin waarschijnlijk geen kwaad. En het geeft natuurlijk 1,5x zoveel motortijd.

De handleiding heeft het over een 8g motortje, en meer zou je eigenlijk niet moeten doen ivm te grote zwaartepuntverschuiving en teveel thrust. De thrust staat lekker boven je vliegtuig te trekken (geeft nose-down moment), en je vliegtuig is met motor omhoog toch al neuslastig (zwaartepunt schuift een eind naar voren als motor omhoog komt). Eigenlijk had ik dit 10g motortje op het oog, maar die is al een tijdje niet op voorraad, en bij HC weet je nooit wanneer het weer wel komt. Ik heb besloten hier niet op te gaan wachten en het met de 16g motor te proberen. Als het niet werkt kan ik later altijd nog een 10g inbouwen. Ik zet er een niet al te grote prop op zodat de thrust in ieder geval beperkt wordt.

Over de bestelling van de tekening bij VTH: de levering heeft ruim een week geduurd. Het kwam netjes in een kartonnen envelop. Bij de tekening (A0 formaat) zit een uitgebreide bouwbeschrijving met enkele foto's. Er hadden van mij wat meer foto's in gemogen, maar de tekst is heel uitgebreid en duidelijk (Duits uiteraard, maar voor mij aardig leesbaar). Daarnaast was er ook een woordenlijst meegeleverd met allerlei bouwtermen in Duits, Frans en Engels, alfabetisch gesorteerd in alledrie de talen. Netjes! Op de tekening staan niet alleen de onderdelen, maar ook diverse bouwstappen zoals opbouw van romp en vleugels uitgetekend. Alles maakt een prima indruk op me.

Ik zal hopelijk komende week beginnen met het uitsnijden van de eerste delen. De ASK21 zal de aandacht moeten delen met een Sagitta en werk.
Ik hoop dat ik met dit verslagje wat mensen kan inspireren.

Raymond
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Leuk project, Raymond. Ik ben zelf ook behoorlijk aan het kwijlen geweest over het artikel in de FMT.

Vliegen ook prima indoor, die depron zwevers:

 
Laatst bewerkt door een moderator:
Leuk :cool:

Eindelijk eens een fatsoenlijk vlieguig van depron. ;)
Had ook op het schaalforum niet misstaan.

succes!

(Heb trouwens zelf les gehad op een ASK-21)
 
Laatst bewerkt:
Prop-er, dit filmpje is van een andere depron ask21. Deze heeft een diepgetrokken romp. Erg mooi. Bovendien werkt deze versie met 'flachensteuerung', oftewel bewegende vleugels ipv rolroeren. Spanwijdte en gewicht komen ongeveer overeen. Mooi ding, maar kost wel ca 60 euro. Zelf maken is zeker net zo leuk.
 
nou...als hij echt rond de 165 gram uitkomt denk ik dat je er aan de helling weinig mee kunt doen. Lijkt me meer een zéér-kalm-weer zwever.
Zwaarder maken zal waarschijnlijk geen optie zijn, daar is de constructie dan waarschijnlijk niet op berekend.

Raymond, super mooi ding. Is er ergens nog wat informatie over te vinden of heb je enkele die éne foto van de FMT site?
Verder ben ik erg benieuwd naar die klapmotor, hoe zit dat in elkaar? (ongeveer)

Trouwens die rompconstructie is echt slim. Na mijn depronAuster zit ik te denken aan een Harvard maar de ronde romp hield me steeds erg tegen. Eens even kijken hoe je dat gaat doen, zal vast van pas komen!
 
Laatst bewerkt:
Tuurlijk vliegt het aan de helling. Alleen niet met windkracht 6!

Deze zwever ook klaar voor de WaKu? :)

Onwijs leuk ding dit! Ik begin er maar niet aan. Ik maak semischaalzwevertjes van circa 1.5mtr span nooit zelf af.........
 
Raymond, super mooi ding. Is er ergens nog wat informatie over te vinden of heb je enkele die éne foto van de FMT site?
Verder ben ik erg benieuwd naar die klapmotor, hoe zit dat in elkaar? (ongeveer)
Ik heb er nog niet meer info over kunnen vinden, maar ook nog niet echt gezocht.
Over de klapmotor: dit zit gewoon op een 'stokje' van balsa. Deze stok is onderaan vrij scharnierend in de romp opgehangen. Bovenaan zit de motor. In de romp zit een sleuf waar de stok met motor precies in kan zakken. De prop blijft op de romp liggen. Als je gas geeft trekt de motor het geheel omhoog tot het tegen de aanslag loopt (niet met volgas doen natuurlijk). Dan gas bij geven en het vliegtuig gaat omhoog (hopen we). Als je het gas dicht doet klapt het geheel door de weerstand vanzelf weer in de romp.
Ik zou zeggen: neem een abo en zie hem groeien! Ik zal veel foto's nemen. Maar eerst wil ik mijn Sagitta vleugels afmaken (is schat ik nog een paar dagen werk).

Tuurlijk vliegt het aan de helling. Alleen niet met windkracht 6!

Deze zwever ook klaar voor de WaKu? :)
Ik verwacht ook dat dit met windkracht 2-3 wel aan de helling te vliegen is.
Ik denk zeker wel dat hij klaar is voor de WaKu. Met depron kan je heel snel bouwen, en ik heb al de nodige ervaring met depron (anders moet je hier wellicht niet aan beginnen). Alleen de motor en ESC moeten nog uit HongKong komen, maar ik verwacht dat alles een dezer dagen opgestuurd zal worden. We kunnen voor die tijd wel beginnen met bouwen natuurlijk.
 
zeer intersant!
bij deze een abbootje ;)

zweven met depron lijkt ook een zeer mooie ervaring lekker licht..
je moet lijkt me zelfs uitkijken als in thermiek komt dat zwevertje schiet omhoog :)
 
uhmmm kV van 5100 is 3x zoveel als de voorgestelde motor. Zal niet heel erg best werken ben ik bang.
 
Daar zat ik dus ook nogal mee. Dat kleine motortje is meer voor kleine speedmodelletjes. De 10,5g hiervan versie is 'maar' 3000kV, ook nog flink. Ik probeer het eerst wel met de 16g motor, als die te zwaar blijkt te zijn kan ik er altijd nog een kleinere motor op zetten. De thrust zal ik beperken door er een 5" of 6" prop op te zetten ipv de aanbevolen 8" (meer dan 6" past overigens niet). De beperkende factor zal de zwaartepuntsverschuiving zijn.
 
1 cel trekt mijn bestelde regelaartje weer niet.
Overigens: met 1 cel 150 gram thrust uit een 6 grams motortje halen, ik weet niet of dat een goed idee is....
 
En dan nog op zoek naar een regelaar die geschikt is voor 1 cel.
Dan nog een step-up converter voor de 5V bec..... :(

Ik zou voor 2s Lipo gaan. ;)

Edit: te laat...
 
ik heb je bouw verslag tot zover gelezen.
ben zeer geinteresseerd hoe het eind resultaat eruit ziet en vooral vliegt.
succes met het bouwen.
 
Het begin is er...

Ik ben langzaam begonnen met de bouw van de ASK21.

De liggers in de vleugel zijn gemaakt van 5mm hard balsa. Hiervoor had ik nog een prachtig stukje liggen, lekker hard. De ligger verloopt van 9 mm aan de wortel tot ca 1 mm aan de tip. Hieraan worden op 4 plaatsen ribbetjes geplaatst. De beschrijving had het over 2x3 mm balsa per rib. Even dacht ik om 6 mm balsa te gebruiken, maar dat snijdt weer zo rot, dus toch maar 2x3 toegepast. Tegen de ligger komt een stukje alu buis, buiten 4 mm, binnen 3 mm. Dit wordt door de eerste 2 ribben geleid en tegen de ligger gelijmd.
713347ebb993b11a6.jpg


713347ebb960d392e.jpg


Uit de romp steken straks 2 staven 3 mm carbon waar de vleugels overheen geschoven kunnen worden.
De gaten in de wortelrib waren geboord volgens de tekening. Na het vastlijmen van ligger en ribben bleek de alu buis bij de wortel echter ruim van de ligger af te liggen:
713347ebb961073f8.jpg


Dat lijmt moeilijk vast zo. Bovendien klopt de pijlstelling zo niet meer en sluiten de ribben later mogelijk niet goed aan op de romp. De gaten in de ribben heb ik wat 'uitgelubberd' richting de ligger met een ronde vijl. Nu liggen de alu buisjes keurig tegen de liggers. Epoxy ertussen en nu ligt het uit te harden.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Wat als ligger ook goed werkt is Redseder latten. Dit hout is zeer licht en qua sterkte lijkt het op een vuren lat. Moet je kunnen krijgen bij een hout handel of loop gewoon bij een aannemer de werkplaats in. Zo heb ik ook mijn balken gekregen. Hieruit zaag ik mijn eigen latten.
 
Back
Top