Bouw van een DJI F450 door een newbie ;-)

Discussie in 'Multicopters bouwverslagen' gestart door guzzio, 16 mei 2017.

 1. guzzio

  guzzio

  Lid geworden:
  22 jul 2015
  Berichten:
  23
  Locatie:
  België
  Hey guys. Ik zit al een tiental jaartjes in het rc wereldje en alles begon met 2-takt bigscale wagens. Een FG Marder en een FG Beetle. Omdat ik nergens meer welkom was met mijn 2-takt motoren, dan met tegenzin omgeschakeld naar Lipo batterijen. Twee Vaterra Twin Hammers gekocht en die bevallen mij en mijn zoon SUPER!

  En dan kreeg ik toch best zin om zelf een drone te bouwen. So here goes ...

  Op een 2dehands site kocht ik een DJI F450 met ArduPilot flight controller. Vraag me niet waarom, maar ben zo geen fan van het commerciële DJI Naza.

  Soit.

  De plastiek armen geven best veel flex en die heb ik maar verwisseld door een setje alu armen. Het frame is bij deze veel stijver en dat voel je onmiddellijk door een betere respons.

  Om alle trillingen in het frame weg te werken, heb ik de flight controller op een 'bedje' van moongel gekleefd. Moongel absorbeert trillingen als de beste en het resultaat is een heel strakke 'loiter' of 'GPS lock'. Zelfs bij hevige wind zou het toestel heel strak in de lucht blijven hangen.

  Typisch aan een open frame met in het center de flightcontroller, is dat dergelijke toestellen gevoelig blijken in AltHold modus. Dit heb ik opgelost door de APM flightcontroller open te halen en de baro functie te bedekken met een stukje ademende foam. Hierdoor wordt de barometer quasi niet verstoord door wervelwinden van de props en houdt de F450 nu heel strak de aangegeven hoogte aan, zelfs bij volgas naar voor, achter, links en rechts.

  Als motoren heb ik gekozen voor SunnySky 2216 - 900 KV waarde. Heel rustige motoren, die in combinatie met E-Graupner props behoorlijk veel lift kunnen genereren en dit toch bij een matig toerental. Als esc's heb ik gekozen voor Simonk 30 esc regelaars.

  Dan heb ik een extended landingstel gekocht om plaats te kunnen maken voor een gimbal. Een goedkoop setje op ebay, maar werkt perfect.

  Om alles wat in de lucht gebeurd makkelijk te kunnen volgen, heb ik Mission Planner op een smartphone gezet en telkens ik nu switch van de ene vliegmodus naar de andere (Loiter, AltHold, Sabilize, Autotune), zegt het toestel luidop wat je aan 't doen bent. Dit alles via telemetrie. Het meeste heb ik besteld op banggood. De scherpste prijzen! Top! Alle vliegsessies worden netjes gelogd en ook hier zijn de instelling 'on the field' oneindig. Instellen van waypoint, viegroute programmeren, enz. Alleen ... return to launch heb ik nog niet getest. Beetje schrik.

  Heel complexe koek is Mission Planner waarbij je zowat ALLES, maar dan ook ALLES zelf kan instellen en configureren. Daar heb ik uuuuren op gezwoegd. Maar de facebook pagina van ArduPilot - Mission Planner is heel actief en binnen de kortste keren krijg je de nodige info. Top!

  Aanvankelijk wat gesukkeld om de juiste PID waarden te vinden, maar via de optie autotune is dit ook gelukt.


  Eerste vlucht en fotootje vanuit de lucht. Was best spannend!

  [​IMG]

  Cheapass ebay gimbal. Makkelijk te tunen via de BGC2 software. Tip: motoren op 1/3 kracht zetten. Dan lopen ze niet warm, zoemen ze niet en reageren perfect!

  [​IMG]

  Lay-out Mission Planner. Goed voor uren plezier ... of ergernis ... ;-)

  [​IMG]

  [​IMG]

  Up and running.


  To be continued.
   
  Laatst bewerkt: 16 mei 2017
 2. Ernst Grundmann

  Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

  Lid geworden:
  27 aug 2002
  Berichten:
  10.603
  Locatie:
  Woerden
  Vraag de moderators om deze topic te verplaatsen naar het juiste forum. Het staat nu in het Ornithocopter forum en dat zijn heel andere vliegmachines! ;)
   
 3. ron van sommeren

  ron van sommeren Forum veteraan

  Lid geworden:
  31 aug 2002
  Berichten:
  27.094
  Locatie:
  Druten / NL
  En dat verzoekje doe je middels klik op Meld onder je openingsbericht.

  Een ornithopter is een klapwieker, bootst vleugslag van vogels of insecten na.
   
 4. guzzio

  guzzio

  Lid geworden:
  22 jul 2015
  Berichten:
  23
  Locatie:
  België
  Melding gemaakt. Thanks. ;-)
   

Deel Deze Pagina