De Easy & Accurate bouwplank

Discussie in 'Bouwtips vliegende modellen' gestart door MaartenCornelissen, 30 aug 2017.

  1. MaartenCornelissen

    MaartenCornelissen

    Lid geworden:
    8 sep 2010
    Berichten:
    560
    Locatie:
    Amersfoort
    Binnenkort ga ik E&A bouwmethode verder beproeven bij de bouw van een grote Horten (4 stukken van 1,2 m), daar komt een aparte draad voor,. Zaken die met E&A te maken hebben zal ik hier posten. Hieronder al vast wat antwoorden op diverse vragen:

    E&A, euh?
    Easy & Accurate. Makkelijk & Nauwkeurig. De frees doet het moeilijke werk, de modelbouwer stapelt en lijmt de onderdelen daarna in elkaar. Door de contramal (= aluminium koker en de speciale vorm van de contra ribben) is het eindresultaat zeer nauwkeurig.

    Wat kan je er mee bouwen?
    Ribben vleugels.
    De ribben kunnen van balsa of triplex zijn.
    De indekking van balsa, triplex, fineer. Of een 'schalen vleugel', de indekking wordt dan aan beide zijde verstrekt met glas en/of koolstof. Ook gedeeltelijke indekking of alleen ribben met oracover is mogelijk.
    De ligger kan van hout, glas of koolstof zijn, ook die populaire holle koolstof buis.

    Wat zijn de beperkingen van de E&A bouwmethode?

    - De hoofdligger moet recht lopen en de ribben moeten haaks op de hoofdligger staan.
    - Kromming in de z-richting (een gebogen V-stelling) is wel mogelijk.

    Zo’n aluminium koker van 150x50 met een wanddikte van 5 mm is vast erg duur.
    Valt wel mee (i.r.t. wat we verder aan onze hobby spenderen ;-) 1,5 meter kost ca 50 euro + 10 euro verzendkosten. Je koopt hem voor het leven. Je kan je vleugels daarna op elke kromme (keuken-, tuin-) tafel bouwen. En als die weer (even) leeg moet dan pak je de koker, inclusief de vleugel in aanbouw die er vast op ligt, op en legt hem op de kast.

    Ondersteuning koker
    Tip: plak ca 1 cm dik hard polyether schuim onder de koker. Dan kan hij zonder te verbuigen de kromming van de tafel volgen als je hem vol stapelt met gewichten bij het indekken van de vleugel.

    Moet je een 3D autocad specialist zijn om de ribben en contra ribben te kunnen tekenen?
    Nee, dat hoeft echt niet. Rudimentaire kennis van een 2D tekenprogramma is genoeg. Ik ontwerp de constructie zelf met DevWing (kun je gratis uitproberen). Iedereen met een beetje gevoel voor ontwerpen, heeft het in 2 avonden onder de knie. De onderdelen (ribben, etc) tekent het programma daarna voor je uit ( nadat je die 70 euro voor een legale versie hebt betaald).

    Contra-ribben maakt DevWing helaas nog niet. Daar heb je een 2D tekenprogramma voor nodig. Ik doe dat als volgt (mocht iemand een snellere methode weten, dan hou ik me aanbevolen):

    1. Verwijder in DevWing alle sheeting en liggers uit het ontwerp op de bovenste ligger na (die dient straks als referentie punt). Zet ‘bouw pootjes’ boven op de vleugel. De rib ziet er dan zo uit.
    rib.JPG

    2. Exporteer deze ribben naar autocad. Trek een hulplijn verticaal door het midden van de bovenste ligger. Teken de omtrek van de contra-mal, met op 40 mm een verticale hulplijn voor de rib positionering.
    nr2.jpg

    3 Met ‘align’ wordt de rib in de contra-mal onder de juiste hoek geplaatst.
    nr3b.JPG

    4 Met ‘move’ verschuif je de rib horizontaal naar de juiste positie.
    nr4b.JPG

    5 Dan met behulp van raaklijnen, ‘extend’ en ‘offset’ de uitsparingen voor de 2x20 mm bouwlatten tekenen.
    nr5b.JPG

    6 Overtollige lijnen verwijderen en klaar.
    6b.JPG
    Met die 50 contra-ribben was ik toch wel even bezig, dus nogmaals als iemand weet hoe dit sneller kan, graag. Heb je overigens geen geometrische verdraaiing in je vleugel ,dan zijn de pootjes niet nodig en kan je ook stap 1 overslaan.
     
    Laatst bewerkt: 19 nov 2017
  2. MaartenCornelissen

    MaartenCornelissen

    Lid geworden:
    8 sep 2010
    Berichten:
    560
    Locatie:
    Amersfoort
    De hulpstukken om de ligger met de ribben nauwkeurig boven de contraribben te plaatsen konden nog wel wat eenvoudiger. Nog slechts 2 onderdelen per kant, waarvan de blauwe universeel is. Ze worden niet vastgelijmd, alleen in elkaar gestoken.
    A&E postitioneringsstukken.JPG
    Met het rode onderdelen positioneer je de ligger (en daarmee de ribben) exact op 40 mm in de lengte richting van de koker. Een aan de wortel en 1 aan de tip. De diepte en de hoek van de uitsparing is elke keer uniek. Voor de tweede vleugelhelft wissel je ze om (net als de contra-ribben). Met een elastiekje kan je de ligger er vast aan bevestigen, zodat de hele vleugel vast op de bouwplank ligt.
    Het blauwe deel is universeel en zorgt er voor dat de ribben precies boven de contra-ribben komen. Na de positionering wordt het verwijderd zodat het de bovenste sheeting niet in de weg zit.

    Oke, ik maak wel een foto als ik ze toepas bij de McHorten 5.0
     

Deel Deze Pagina