Defecte servo of storing?

Discussie in 'Electro vliegtuigen' gestart door MarkyB, 16 apr 2018.

  1. MarkyB

    MarkyB

    Lid geworden:
    30 aug 2009
    Berichten:
    400
    Locatie:
    's-Hertogenbosch
    Afgelopen weekend wilde ik dit toestel maidenen en zag bij de laatste check (gelukkig) dat er 1 servo storing vertoont. Ik vraag me nu af of dit een defecte servo is of dat dit veroorzaakt wordt door storing 'in het systeem'?

    Ik kan de storing niet oproepen, hij doet het 9 van de 10 keer goed en heel af en toe komt dit gedrag naar voren en dan is de servo niet meer te bedienen. Ik heb deze servo in een ander kanaal aangesloten en dan blijft het gedrag van de servo hetzelfde.

    Video:

     
    jve vindt dit leuk.
  2. Erik van Nes

    Erik van Nes

    Lid geworden:
    5 jun 2004
    Berichten:
    867
    Locatie:
    REO
    Dat is niet lekker vliegen en tijdig ontdekt. Als de servo hetzelfde laat zien op een ander kanaal lijkt het idd om de servo te gaan Om welke servo gaat het, merk en type? Vervangen lijkt mij de beste oplossing. Als het een 'merk' servo is valt er mogelijk wat te onderzoeken en aansluitend repareren. Onder de € 15 begin ik daar niet eens aan. Dan heb ik een extra servosnoertje.

    groet,

    Erik
     
  3. raptor117

    raptor117

    Lid geworden:
    2 jan 2010
    Berichten:
    372
    Locatie:
    drunen
    Wat voor merk is het? soms werken bepaalde servos slecht met een type ontvanger. Ook zijn de betere merken servos veel stabieler dan de goedkope soorten. Als je vliegtuig en veiligheid je lief is zou ik hem meteen vervangen.
     
  4. MarkyB

    MarkyB

    Lid geworden:
    30 aug 2009
    Berichten:
    400
    Locatie:
    's-Hertogenbosch
    Bedankt voor de snelle reacties. Ik weet nog niet welk merk dat de servo is, deze heb ik al afgewerkt met een afdek kapje. Deze zal ik vanavond losmaken.

    Ik ga de winkel even een berichtje sturen, ik verwacht dat er wel garantie op zal zitten :)
     
  5. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    11.002
    Locatie:
    Woerden
    Dat komt vooral voor bij de oudere type servo's. Die zijn over het algemeen voor max. 6V gemaakt. Veel, zoniet de meeste, moderne (2,4GHz) ontvangers werken intern op 3,3V. De pulsen die uit deze ontvangers komen zijn dus maar 3,3V en dat kan te weinig zijn voor sommige servo's.
    Wat ik echter op het filmpje zie doet mij meer denken aan potmeter problemen. Als het een nieuwe servo is valt dat naar mijn idee onder de garantie. Bij een oude servo is het slijtage, in beide gevallen zou ik de servo niet (meer) gebruiken!
     
  6. ron van sommeren

    ron van sommeren Forum veteraan

    Lid geworden:
    31 aug 2002
    Berichten:
    28.534
    Locatie:
    Tussen Tiel, Nijmegen, Maas & Waal
    Voor alle zekerheid zou je nog een goede servo op de 'slechte' uitgang kunnen testen Mark.
     
  7. MarkyB

    MarkyB

    Lid geworden:
    30 aug 2009
    Berichten:
    400
    Locatie:
    's-Hertogenbosch
    Even opgezocht, het zijn digitale TDS servo's met lagers en metale tandwielen.
     
  8. MarkyB

    MarkyB

    Lid geworden:
    30 aug 2009
    Berichten:
    400
    Locatie:
    's-Hertogenbosch
    Hoi Ron,

    Goeie test, ik heb de flaps omgewisseld (kanaal 7 en 8) en het probleem blijft in de servo en verhuist niet mee.
     
  9. jve

    jve

    Lid geworden:
    4 mrt 2007
    Berichten:
    1.473
    Locatie:
    's-Hertogenbosch
    Ok, een gare servo dus. Ben benieuwd wat de leverancier doet?
     
  10. MarkyB

    MarkyB

    Lid geworden:
    30 aug 2009
    Berichten:
    400
    Locatie:
    's-Hertogenbosch
    Kleine update.

    Na heen en weer mailen met de leverancier hebben we besloten dat ik de hele vleugels op mag sturen en dat zij dan de vleugels vervangen. Echter wilde ik gisteren de storing beter op beeld zetten, hierbij heb ik de roeren meerdere malen heen en weer laten gaan en met en zonder motorloop. Echter Bij het opnieuw laten lopen van de motor vibreerde deze hevig en kwam er erg veel rook uit de motor.. ook dat nog....

    De leverancier wil nu de hele kit terug, hopelijk wordt de hele kit omgeruild.
     
    jve vindt dit leuk.
  11. onno10

    onno10

    Lid geworden:
    28 sep 2013
    Berichten:
    1.467
    Locatie:
    Rosmalen
    Mark,

    Ik kan hem volgende week meenemen naar Prowing.
    Wellicht ruilen ze hem gelijk om.
     
  12. MarkyB

    MarkyB

    Lid geworden:
    30 aug 2009
    Berichten:
    400
    Locatie:
    's-Hertogenbosch
    Dat heb ik voorgesteld maar dat wilden ze niet helaas
     

Deel Deze Pagina