[FAQ] CNC bouwen (elektrisch deel)

Discussie in 'CNC' gestart door rikdragonfly, 9 jan 2009.

  1. Lambiek

    Lambiek

    Lid geworden:
    2 dec 2008
    Berichten:
    73
    Locatie:
    Oudewater
    Hoi Rik.
    In princiepe wil ik dat wel, maar gaat wel even duren. dan wil ik er ook wel een paar schema's aan wagen.

    Dus even geduld heben. :pc:
     
  2. janhein

    janhein

    Lid geworden:
    10 aug 2003
    Berichten:
    1.532
    Locatie:
    Leiden
    Ik heb vandaag op mijn pc de cnc software van Bart Eding geinstalleerd, usbcnc . Het werkt perfect maar ik zit nog wel met een paar vragen.

    Kan ik mijn hobby cnc interface kaart er ook mee aansturen zodat ik een kaart kan gebruiken voor zowel de schuimsnijder als de frees. Een losse kaart kost ook geen vermogen maar die koop ik wel als ik klaar ben met testen en alles werkt.

    En waar staat in de manual hoe ik een tool moet laden. Ik kan onder tools wel de juiste frees diameter vinden, maar ik krijg het niet gedaan om de software te vertellen welke er geladen moet worden.
     
  3. Cheeta

    Cheeta Forum veteraan

    Lid geworden:
    8 jul 2003
    Berichten:
    9.506
    Locatie:
    Nieuwegein
    toevallig ben ik hier ook bezig met usbcnc werkend te krijgen.

    Je bent verplicht om de kaart van usbcnc zelf te gebruiken. De software die je download is wel volledig maar werkt alleen met die kaart.
    wat je kan doen is stekkers overzetten is allemaal goed te doen maar voor langere termijn lijkt me dit niet de beste oplossing ivm slijtage aan de stekkers / kabels. en storingsgevoeligheid.

    In de interfacekaart wordt geen software opgeslagen voor settings.
    Dit doe je puur op je desktop welke je gebruikt. Zo kun je dus 1 kaart op meerdere plaatsen gebruiken.

    Over tools laden dat werkt met die G codes. Volgens mij M6. Maar eigelijk moet je naast usbcnc nog een goed cadcam programma hebben.

    • Portaal is meer te vinden over dit soort programma's. Zelf heb ik nu mastercam om is mee te experimenteren hoe het allemaal werkt.
     
  4. janhein

    janhein

    Lid geworden:
    10 aug 2003
    Berichten:
    1.532
    Locatie:
    Leiden
    Bedankt voor de snelle reactie. Zo duur zijn die kaarten gelukkig niet. Ik heb acad draaien en daar kan ik zonder problemen mijn onderdelen mee tekenen. Vervolgens opslaan als DXF en ze kunnen geladen worden. Stekkers overzetten is ook maar een tijdelijke oplossing, maar dat heeft wel als voordeel dat je kunt testen voor je investeerd.
     
  5. Cheeta

    Cheeta Forum veteraan

    Lid geworden:
    8 jul 2003
    Berichten:
    9.506
    Locatie:
    Nieuwegein
    ieder zijn budget is anders dan een ander he ;).

    persoonlijk vind ik het een hoop geld de andere kant is is dat het zijn geld wel waard is.

    ik weet dat bert bezig is met een cpu5A. Dit is een 3 assig ontwerp welke goedkoper is dan de huidige cpu4 als ik het goed zeg.

    ik weet niet welke hardware versie jij (wilt) gebruikt(en)
     
  6. janhein

    janhein

    Lid geworden:
    10 aug 2003
    Berichten:
    1.532
    Locatie:
    Leiden
    Ik heb aan 3 assen voorlopig voldoende, aan de andere kant kost een hobby cnc kaart waar je zo de steppers aan knoopt 67$. Probleem is dat de frees machine die ik heb vier draads motoren heeft en die kunnen weer niet met deze kaart.

    Als je van scratch gaat bouwen zou ik deze kaart zeker aanraden, goede support en redelijk simpel te bouwen.
     
  7. Cheeta

    Cheeta Forum veteraan

    Lid geworden:
    8 jul 2003
    Berichten:
    9.506
    Locatie:
    Nieuwegein
    het ligt er geheel aan wat je gaat bouwen en wat je wilt bereiken:
    mijn machine gebruikt usbcnc4 omdat ik 5 assen nodig heb.
    ik gebruik losse drives. Leadshine 542 *50V 4.2A*
     
  8. janhein

    janhein

    Lid geworden:
    10 aug 2003
    Berichten:
    1.532
    Locatie:
    Leiden
    89mn0_ AZ NBÆiii/
    ᧧§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§
     
    Laatst bewerkt: 31 jan 2011
  9. Cheeta

    Cheeta Forum veteraan

    Lid geworden:
    8 jul 2003
    Berichten:
    9.506
    Locatie:
    Nieuwegein
    uhhhhh??? welke taal is dit?
     
  10. Lambiek

    Lambiek

    Lid geworden:
    2 dec 2008
    Berichten:
    73
    Locatie:
    Oudewater
    Hallo,
    Met de interface van Bert kan je direct je motordrivers aansturen door middel van puls, richting, en vrijgave. Als je een interfacekaart hebt die dezelfde functie nodig heeft zou dat moeten kunnen.

    Als je alles netjes inbouwd en je maakt stekker aansluitinggen in je kast, dan kan je de motoren zo ompluggen. Zo heb ik het ook gedaan, dat werkt prima.

    Als je de tool functie wil gebruiken, dan heb je ook een gereedschap wisselaar nodig.

    Ik gebruik het programma frontdesigner van ABACOM, daar maak ik de tekening in en hou daar al rekening met de frees diameter.
    Het programma kan een HPGL file genereren en deze wordt door de CNC software weer omgezet in G_code.

    Het enige jammere is dat het alleen twee D is, maar voor de rest werkt het goed.
     
  11. rikdragonfly

    rikdragonfly

    Lid geworden:
    31 mrt 2005
    Berichten:
    1.115
    Locatie:
    waalre/demen
    Ik heb het EMC en CNC deel van Harry (Lambiek) toegevoegd, dank voor het schrijven.

    Gr. Rik
     
  12. tschokkelokke

    tschokkelokke

    Lid geworden:
    1 mei 2011
    Berichten:
    2
    Portaalfrees cnc mach3

    Hoi ik heb een probleem met het aansturen van mijn stappenmotoren. Als het goed is heb ik alles goed aangesloten maar als ik het programma opstart dan worden de stappen nagelopen alleen mijn motoren worden niet aangestuurd. Ik merk wel dat van de 3 stappenmotoren 2 zwaar lopen en 1 dus niet. Zou het kunnen zijn dat ik nog iets moet instellen op mijn computer zelf. Het gaat hier om het type 4 axis TB6560 driver board. Kan iemand mij duidelijk uitleggen wat ik zou moeten doen.
    Alvast bedankt
     
  13. ThaYankee

    ThaYankee

    Lid geworden:
    9 jul 2007
    Berichten:
    63
    Is dat eentje waar de breakout en de drivers op 1 board zitten? Want dan heb ik een soortgelijke, alleen dan de 3-assige versie. Ik neem aan dat je Mach 3 gebruikt?
    Als het goed is heb je bij het kopen van dat board ook een handleiding gekregen waarin staat welke instellingen je moet doen in Mach 3. Dat board gebruikt een paralelle poort. Je moet dus de pinnetjes de juiste cijfers toewijzen om maar even simpel te zeggen.
    Deze instellingen in Mach 3 moet je doen onder het tabje 'config' en daarna de 2e regel 'Ports and pins'. In de handleiding die je gekregen zou moeten hebben staat welke pinnetjes welk cijfer krijgen.
    Hoop dat je hiermee weer wat verder op weg bent.
    Succes ermee!
     
  14. tschokkelokke

    tschokkelokke

    Lid geworden:
    1 mei 2011
    Berichten:
    2
    Ja de instellingen van mijn mach 3 programma die heb ingesteld en toch werkt het niet.
     
  15. michel pet

    michel pet

    Lid geworden:
    8 dec 2004
    Berichten:
    3.860
    Locatie:
    bovenkarspel
    heb je de nood stop uit gezet of juist aan ??.
     
  16. Harley

    Harley

    Lid geworden:
    15 feb 2009
    Berichten:
    24
    Relais aansluiten op board

    Hallo
    Ik wil de kress freesmotor door mach3 aan (M3) en uit M5) schakelen.
    Ik heb een Fotek ssr-25 relais en een hobby cnc besturing kaart.
    Op dit kaartje zit een relais uitgang met 3 aansluitingen B-COM-C en op het relais 2 vdc aansluitingen.
    Hoe moet ik dit aansluiten dat het relais schakeld.
    Volgens het ledje op de kaart schakelt mach3 wel maar het relais doet niets.
    Moet ik op de com aansuiting van de relais uitgang van het kaartje nog iets aansluiten ???.
    Ik ben volslagen leek op dit gebied.
    Alvast bedankt voor de evt. reacties
    Harley
     
  17. Anko

    Anko

    Lid geworden:
    25 feb 2008
    Berichten:
    4.997
    Locatie:
    Hoorn (NH)
    meet eerst of er stroom uit die stuurpoort komt, en ook welk voltage dat is. dan koop je een relais daarop gebasseerd(met genoeg schakelvermogen), de spoel moet dan aangesloten worden op die stuurpoort, de freesmotor moet je in serie zetten met t relais. dus: - Freesmotor + ......... O Relais O........ +
    De bovenstaande O's zijn de aansluitpunten op t relais. schema welke pootjes je op t relais moet gebruiken staat er vaak wel opgeprint/opgeperst.
     
  18. Harley

    Harley

    Lid geworden:
    15 feb 2009
    Berichten:
    24
    Hallo Anko
    Dank vooor de reactie.
    Dat is het juist ,ik meet geen spanning op de stuurpoort of ik doe iets verkeert ?
    Mijn relais kan al schakelen van af 3 volt.
    Ik snap het princiepe van die 3 aansluitingen niet :B-COM-C
     
  19. Anko

    Anko

    Lid geworden:
    25 feb 2008
    Berichten:
    4.997
    Locatie:
    Hoorn (NH)
    Com zou de - moeten zijn, de andere , 1 daarvan zou de schakelpoort moeten zijn..

    maar dit werkt eigenlijk alleen als er een vast voltage uit die poort komt.. met pulsen kan je met een relais niet echt veel.
     
  20. Jan Plugge

    Jan Plugge

    Lid geworden:
    21 feb 2006
    Berichten:
    44
    Locatie:
    Bergschenhoek
    Als Mach3 M3 activeert, wat meet je dan op B en Com en wat meet je op C en Com?
     

Deel Deze Pagina