FrSky Taranis, gesproken telemetrie babbelt teveel....

Discussie in 'Modelbouwsoftware' gestart door brutus, 29 mei 2017.

  1. brutus

    brutus Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    19.003
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Hallo allemaal....

    Sinds kort vlieg ik met de FrSky Taranis en gesproken telemetrie.
    Best wel grappig...

    Nu heb ik eindelijk een werkende toerenteller, en natuurlijk moet Miep van mij iedere 10 sec het toerental in mijn oortjes fluisteren.
    Doet ze prima... Ware het niet, dat ik eigenlijk alleen geïnteresseerd ben in een ruwe aanduiding, op 100 toeren nauwkeurig is mij goed genoeg.
    Helaas blijft Miep het tot op de laatste omwenteling nauwkeurig uitlezen.

    Niet alleen is het overbodig, het is ook veel te veel gebabbel.

    Ik heb al even in de telemetrie pagina rond geneusd, maar ik kan daar niet een functie vinden die me toelaat zeg maar de "meetnauwkeurigheid" terug te stellen.

    Op zich vind ik de toerental informatie wel prettig, maar ik hoef niet te weten dat de motor zesduizendtweehonderdvijfenzeventig toeren draait. zesduizenddriehonderd is mij nauwkeurig genoeg.
     
  2. onno10

    onno10

    Lid geworden:
    28 sep 2013
    Berichten:
    1.281
    Locatie:
    Rosmalen
    Bert iets meer gas geven zodat je precies op zesduizenddriehonderd zit...:p
     
  3. brutus

    brutus Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    19.003
    Locatie:
    Oldeberkoop
    :D dat probeer ik de hele tijd, maar dan kan ik me niet meer focussen op het vliegen....
     
  4. Vale Ouwe

    Vale Ouwe Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    5 feb 2004
    Berichten:
    4.800
    Locatie:
    Hell
    Tjeetje. Geen ervaring mee maar het lijkt me wel mogelijk.

    Simpelste (denk ik) zou zijn om een aantal logische schakelaars aan te maken die elk een waarde bekijken.
    Elke logische schakelaar kun je dan een ingestelde waarde meegeven en als die bereikt wordt laat je Truus dat 1x afroepen.
    Als jij niet te veel in toerental wisselt of het verschil groot genoeg houd zal zij zich ook een beetje koest houden en je toch op de hoogte houden bij verschil.
     
  5. brutus

    brutus Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    19.003
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Oei.... dan moet ik een stuk of 80 logische schakelaars aanmaken.... Voor iedere 100 toeren meer ééntje....
     
  6. Vale Ouwe

    Vale Ouwe Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    5 feb 2004
    Berichten:
    4.800
    Locatie:
    Hell
    Je zou eens kunnen kijken welke waarden je echt wil weten (minder dan, resolutie, meer dan).

    Wat je ook kunt doen is de waarde laten afroepen enkel als je een schakelaar overhaalt.
    Rechts achter zit een schakelaar (ik gebruik hem als killswitch voor brandstofmotor, lossen van een sleepkoppeling of trainer-schakelaar), als je die overhaald kun je bv ook het toeretal laten afroepen. Enkel wanneer jij dat wilt.

    Dat kan met willekeurig welk; knopje, schuif, knuppel of schakelaar, maar dat is wellicht de meest praktische.
     
  7. Vale Ouwe

    Vale Ouwe Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    5 feb 2004
    Berichten:
    4.800
    Locatie:
    Hell
    Oh. En als je die schakelaar ook al gebruikt voor bv de "killswitch"; geen probleem.
    Dan zou je er voor kunnen kiezen om twee flightmodussen aan te maken (die keuze weer onder een bepaalde schakelaar).
    Flightmode1 = gewoon vliegen en motor uit bij overhalen van de schakelaar.
    Flightmode2 = testvliegen en toeren/minuut laten afroepen door Truus (zo veel je wilt) bij overhalen schakelaar.
     
  8. brutus

    brutus Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    19.003
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Eigenlijk wil ik gewoon continue het toerental weten, maar met minder resolutie...
    Ik had gehoopt dat in te kunnen stellen, maar als ik in de telemetrie pagina de RPM sensor selecteer, zie ik daar een functie "precision", waarbij ik kan kiezen tussen 0,--, 0,0 en 0,00. Die stond op 0,--
    Ik had gehoopt dat dit de setting was die ik zocht, maar als ik die op 0,00 zet, deelt het domme ding gewoon de waarde door 100...
    Bij 2313 toeren zegt muts dan "twenty three point one RPM"...
    Bij instelling 0,0 zou ze zeggen "twohundred thirty one point three"....
    Dat is dus NIET de functie die ik wil....

    Daaronder vind ik nog een functie "multiplier"... toen ik bij precision 0,00 selecteerde, en daarna de multiplier op 100 zette, zei muts weer doodleuk "Two thousand three hundred thirteen RPM"...

    Ofwel, niks opgeschoten....
     
  9. Vale Ouwe

    Vale Ouwe Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    5 feb 2004
    Berichten:
    4.800
    Locatie:
    Hell
    Ik heb geen enkel ervaring met de rpm-sensor, dus ik kan je daar niet helpen met evt. tekortkomingen.

    Dezelfde schakelaar gebruik ik ook om de accuspanning of actuele hoogte af te roepen.
    Ik vind het een praktische schakelaar voor een "moment" actie. Wel oppassen met hoe en wat je wanneer daar "schakelt".
    Ik denk dat ik er prima mee zou kunnen leven als ik op ieder moment het toerental kan opvragen.
    In ieder geval liever dan dat ik er continue mee wordt ............
     
  10. brutus

    brutus Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    19.003
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Het is niet het continue afroepen wat me stoort... dat vind ik zelfs wel prettig voor nu (het dient, tegelijk met het continue uitlezen van de temperatuur, en het beoordelen van het uitlaatgeluid, om uit te zoeken waar verbetering te halen is in de carburatie, en hoe adequaat de koeling is, bijvoorbeeld, of wat de invloed van mengsel op temperatuur is).

    Het is de "TMI" die me stoort....ik moet na de "zesduizend tweehonderd" nog een getal afwachten voor ik weet of het nu 6200 of 6300 toeren is. het spreken duurt te lang, en ik moet "interpreteren"....
    Dat wil ik niet, ik wil gewoon direct horen wat het is....

    Het gaat me (denk ik) ook niet om de sensor, ik had gewoon gehoopt dat er in de software mogelijkheden waren om de presentatie van de gegevens aan te passen...
    Maar ik heb net even gespeeld met de ontvangerspanning, en als ik daar "0,00" selecteer, verandert wel de display met een extra cijfer achter de komma, maar niet de gesproken waarde, die blijft slechts één decimaal geven....
     
    Laatst bewerkt: 29 mei 2017
  11. Vale Ouwe

    Vale Ouwe Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    5 feb 2004
    Berichten:
    4.800
    Locatie:
    Hell
    Werkelijk geen idee of wat jij wilt (afronden toch?) is in te stellen. Wellicht best mogelijk, maar ik weet het niet.

    Wat in ieder geval wel kan, is dat je logische schakelaars binnen grenswaarden laat werken.
    Hoeveel je er nodig hebt bepaal je zelf.
    Wat ze dan je laten weten ook. Al is het de 5e symphonie van Beethoven.
     
  12. N.P.S.

    N.P.S. Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 jun 2007
    Berichten:
    7.412
    De Taranis beschikt toch over LUA? Dan moet het mogelijk zijn het toerental aan te passen naar stappen van b.v 100 toeren en dan laten uitspreken.

    Daarvoor moet je behoorlijk wat kennis hebben van de programmeertaal LUA. Ben zelf best handig in het gebruik van verschillende programmeertalen, maar LUA is voor mij nog een diep zwart gat...

    Moet iets worden als dit:

    Lees het toerental, b.v. 6855 rpm
    Tel er 50 bij op toerental wordt 6905
    Deel dit door 100 toerental wordt 69,05
    Maak er een heel getal van, dus 69
    Vermenigvuldig dit met 100. Toerental wordt 6900
    Spreek dit getal uit
    Wacht tot er 10 seconden zijn verstreken en voer het programma opnieuw uit.

    Vanzelfsprekend is dit geen een LUA programma, maar een voorbeeld van een structuur die moet worden omgezet naar een structuur die past binnen LUA. Misschien is er iemand die dit kan.
     
    Laatst bewerkt: 29 mei 2017
  13. Vale Ouwe

    Vale Ouwe Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    5 feb 2004
    Berichten:
    4.800
    Locatie:
    Hell
    Ook voor de Taranis kun je LUA-scripts schrijven, maar verder weet ik er niets van. (of het daadwerkelijk nodig is betwijfel ik)
     
  14. brutus

    brutus Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    19.003
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Die logische schakelaars, ik begrijp ongeveer hoe ze werken (de zender roept nu bijvoorbeeld uitsluitend de temperatuur en toerental iedere 10 sec af als de motor daadwerkelijk loopt (toerental groter als nul, en ontstekingsschakelaar aan), hij roept om de 3 sec "motor uit" als het toerental nul is terwijl de ontsteking nog aan staat, maar houd gevoeglijk haar mond als de ontsteking uit staat.... Is wel fijn, het ding lult niet langer als het vliegtuig nog in de pitts staat, EN ik krijg bij afslaande motor een waarschuwing (ik hoor de motor lang niet altijd als er meer mensen vliegen...).
    Ik begrijp ook hoe ik ontelbaar veel verschillende functies kan maken met x<a<y bijvoorbeeld, maar hoe laat ik muts dan een korte duidelijke waarde uitspreken?

    LUA zegt mij helemaal niks, dus kan ik daar verder ook niks mee

    Korte verdere vraag: bij de logische functies zijn a=x, a~x, a>x en a<x tamelijk logisch....
    Maar wat betekent |a|=x of |a|<x eigenlijk?
     
  15. brutus

    brutus Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    19.003
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Even een geheel nutteloos berichtje tussendoor, wat niks met de gesproken telemetrie te maken heeft: ik begin nu serieus een beetje enthousiast te worden over de Taranis, sinds ik een brainwave had, en het mogelijk blijkt de Taranis het gas te laten manipuleren gebaseerd op het motortoerental....

    Als het goed is, heb ik nu een paar logische functies gemaakt die het gas langzaam open draaien als het toerental onder de 2200 RPM komt, en langzaam dicht als het er boven zit, en deze functie word afgeschakeld zodra de gasstick een haartje naar voren geschoven word....
    Een soort van actieve regeling van het stationaire toerental....

    Als het weer een wat christelijker tijd is, maar eens kijken of dat werkt
     
    Laatst bewerkt: 30 mei 2017
  16. N.P.S.

    N.P.S. Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 jun 2007
    Berichten:
    7.412
    Dan is het misschien verstandig daar wat aandacht aan te besteden. De mogelijkheden van LUA worden bijna alleen beperkt door de fantasie van de gebruiker.

    Op het Internet is heel veel informatie te vinden over het onderwerp LUA en Taranis.
     
  17. brutus

    brutus Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    19.003
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Ik heb daar even naar gekeken, maar voor nu is me dat nog een beetje te ingewikkeld... Eerst maar eens leren kruipen voor ik ga proberen te rennen....
     
  18. Tadango

    Tadango Forum veteraan

    Lid geworden:
    25 jun 2003
    Berichten:
    14.971
    Locatie:
    Groningen
    Tja, een andere optie dan Lua zie ik ook niet zo snel..... dus hierbij een Lua oplossing :)

    Dit is een mixer script (custom script) welke je plaatst in de SCRIPTS\MIXES map (zonder .txt in de naam). In model pagina 12 kiest je dan s100 als lua script en bij Input kies je de RPM sensor. Ga naar pagina 13 en activeer discover sensoren. Er komt nu een nieuwe sensor bij met de naam S100. Deze komt van het script en is de Input waarde maar dan in stapjes van 100 (S(tapjes)100 ;)). Dit is zo met OpenTX 2.2.... 2.1 kan anders zijn (ken ik niet) maar vergelijkbaar.

    Makkelijker kan niet.... leuker wel :)
     

    Bijgevoegde bestanden:

    Laatst bewerkt: 30 mei 2017
  19. brutus

    brutus Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    19.003
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Daar moet ik dan even hulp bij halen, want ik ben een ramp met downloaden en uploaden en software installeren in dit ding....

    Maar in elk geval bedankt!
     
  20. miko1979

    miko1979

    Lid geworden:
    14 mrt 2015
    Berichten:
    6

Deel Deze Pagina