FrSky X12s Horus

Discussie in 'Model elektronica' gestart door Japie.G, 2 sep 2016.

 1. Japie.G

  Japie.G

  Lid geworden:
  11 mrt 2010
  Berichten:
  3.976
  Locatie:
  Raalte
  Algemeen discussietopic X12s Horus
  Aangezien ik blijkbaar toch een der eersten ben in NL die dit ding heeft zal ik deze openingspost inrichten als een soort van review

  Sinds eind augustus 2016 is de Frsky X12s (aka Horus) te koop via de officiële verkoopkanalen. De zender heeft een intensief betaprogramma ondergaan voordat deze versie als productiemodel op de markt is gebracht. In de betaperiode zijn vooral de software, maar ook de hardware aan verandering onderhevig geweest. Ik heb begrepen dat de productie versie die nu verkocht wordt de 3e hardware revisie is. Mijn model draagt revisienummer B01.

  Waarom een Horus?
  De X12s Horus is te koop in 3 designs. Zilver/SpaceGrey/Textured. Mijn versie is de Space Grey variant. Persoonlijk vond ik deze het mooist. Voor voorbeelden van de andere designs en algehele specificaties kun je op de site van FrSky kijken:

  Link naar X12s pagina bij FrSky
  De specificaties (zeer high end) en de mogelijkheid om er OpenTX als besturingssysteem op te kunnen draaien zijn de USP's van dit systeem. Dit is wat de taranis had moeten zijn. Goede hardware EN goede software!

  Hier onder twee foto's via Aloft Hobby (Amerikaanse officiële FrSky dealer) van de Space Grey versie. De versie die ik ook bezit.

  [​IMG]

  [​IMG]

  Hoe kom je aan een Horus?
  De Horus is via vele kanalen te koop. Binnen europa kun je het best kopen via de officiële kanalen.

  Bovenstaande zijn allen Premier Dealers. Dit betekent dat ze ook garantie en support kunnen leveren in geval van problemen. Op de Amerikaanse fora wordt veel geschreven over een nieuwe premier dealer (horusRC.com). Deze bevindt zich in china en biedt de Horus het goedkoopst aan. Het heeft er een beetje de schijn van dat dit bedrijf via een omweg rechtsreeks FrSky is. Dat is een beetje een doodsteek voor alle zelfstandige dealers. Maatgoed. Hier in europa is het bestellen op dat adres niet zo verstandig wegens de hoge invoerrechten en belastingen die je alsnog mag gaan betalen bij invoer vanuit China.

  Mijn Horus komt bij T9 hobbysport vandaan. Ik heb daar al jaren zeer goede ervaringen met Richard Bago, de eigenaar. En er is nog een klein +punt om daar te bestellen als Europeaan, maar die komt later aan bod...

  Wat krijg je thuis gestuurd?
  Zeer netjes verpakt krijg je een Zender in koffer, met nekstrap en lader.
  LET OP! Bij bestelling in de UK krijg je een UK laadadapter. Koop dus een UK-EU converter plugje om de lader te kunnen gebruiken. De Horus lader is NIET hetzelfde als de taranis lader!! (12v taranis/18v Horus)

  Hieronder wat foto's van de levering vanuit T9

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  Al met al behoorlijk indrukwekkend!

  Wat valt direct op als je de zender uit de koffer pakt?
  De zender voelt kwalitatief zeer solide aan. Een heel stuk zwaarder dan de taranis. Maar voelt toch enorm gebalanceerd. Het gewicht is mogelijk een nadeel voor sommigen. Persoonlijk heb ik hier geen last van.

  De gimball veer sterkte is enorm veel strakker dan de taranis. De veersterkte is wel makkelijk aan te passen middels gaatjes in de achterkant van de behuizing. Als je de dopjes er uit haalt kun je met een schroevendraaier de veerspanning naar wens instellen. Voor de mensen die de taranis veren te zwak vonden.. Die gaan blij zijn met deze gimballs.

  De gimballs zelf voelen enorm fijn en centreren erg strak. Geweldig! Verder ligt de zender enorm prettig in de hand. Het gewicht is goed verdeeld en er zit een lekkere rubber like padding om de handgrepen. Ook als je de zender neerlegt of neer zet zitten daar rubbers waardoor hij ook op een harde ondergrond prettig staat of ligt. De beugel aan de achterkant van de zender zorgt voor een fijne hoek om te zender te bedienen wanneer je hem plat op tafel neerlegt.

  Negatieve zaken aan het design
  Ja die zijn er zeker ook. Vooral aan de binnenkant. Konden we de taranis zo vaak open maken als we zouden willen en lekker heen en weer rammelen met gimballs schakelaars enzovoorts..... De horus zou ik na het bekijken van dit officiële filmpje:  NIET te vaak open maken. De techneuten onder ons zien wel waarom ik dit zeg. Neem van mij aan, maak m 1 a 2 keer open om een mode te wisselen, of om wat aan te passen en daarna niet meer.. Dat je antenne connectoren moet lossen om een zender open te maken vind ik nogal een designfout. En dat terwijl het beta team wel heeft aangegeven dat deze kabels langer moeten worden.. zucht.. Wie weet in toekomstige badges opgelost... Maar met onze Chinese vrienden aldaar weet je het nooit.. Gelukkig zijn de veersterkte schroefjes te benaderen zonder de case te openen. Dat dan weer wel....

  En dan zet je de zender aan..
  Blijkbaar hadden er mensen bij de taranis geklaagd dat de zender per ongelijk uit te zetten is bij het zoeken naar een trimknopje tijdens het vliegen ofzo, dus hebben ze hier bedacht om de aan/uit knop onder een afdekklepje te zetten. Prima.. ik zie er het nut niet echt van in, maatgoed.. het ziet er ook wel leuk uit.

  Dan zet je de zender aan en zie je het fantastische display! Echt heel fijn! Enorm helder! Wat mij wel direct tegenviel was dat het een glossy display is. Jammer, mat was voor deze toepassing beter geweest m.i.

  FrskyOS
  Ook zie je gelijk FrskyOS. Het eigen besturingssysteem van FrSky. FrSky heeft vanaf de horus een eigen, menugestuurd besturingssysteem. Ideaal voor nieuwe gebruikers. Gewoon een menusysteem zoals ook alle andere grote merken dat hebben, maar dan uiteraard op hun eigen manier. Ik denk wel dat iedereen die een taranis gewend is gelijk dit systeem er af gooit en OpenTX er op zet. In die groep behoor ik ook. Ik kan dus niets zinnigs zeggen over FrSky OS. Ik lees wel dat het vrij intuïtief moet werken en aardig krachtig is, maar ook dat het nog wat bugs bevat en nog niet 'klaar' is ondanks de beta periode.

  Anyway... bye bye FrOS en hallo...

  OpenTX
  Het ontwikkelteam van OpenTX is al maandenlang erg druk om OpenTX ook klaar te krijgen voor de Horus. Op moment van schrijven bevindt OpenTX 2.2 zich in RC stadium (Release Candidate). Dus nog niet af, maar wel goed genoeg om te gebruiken. Op dit moment houdt dat vooral in de de PC kant van het verhaal, Companion, nog onbruikbaar is. Enkel te gebruiken om de firmware te downloaden en naar de horus te flashes. Al het andere werkt nog niet of niet betrouwbaar en dus NIET te gebruiken.

  In het kort, hoe krijg je als early adaptor OpenTX op je gloedjenieuwe Horus?
  Ik heb het als volgt gedaan:

  SD kaart
  Firmware
  • Download via www.open-tx.org de laatst beschikbare versie van OpenTX 2.2 companion. Op dit moment enkel windows en linux versie beschikbaar.
  • Open companion en stel een radioprofiel in. Zender type uiteraard op Horus zetten. Opties LUA en MassStorage sowieso aanzetten. Rest naar wens.
  • In de instellingen aanvinken dat je ook Nightly Builds van OpenTX wilt kunnen ontvangen.
  • Als dat is ingesteld kun je via companion de firmware voor de horus binnen halen.
  • Vervolgens laat je je Horus uit staan en verbind je deze met je PC via een USB kabel.
  • In je Device Manager of Apparaatbeheer zul je nu ergens een STM32 bootlodder device zien staan.
  • Download nu Zadig van hier: http://zadig.akeo.ie
  • Open Zadig en kies voor 'list all devices'
  • Je zult die STM32bootloader device in de lijst zien staan binnen Zadig.
  • Selecteer dit device en klik op de grote knop 'Reinstall driver'
  • De windows driver voor de horus wordt nu vervangen door de juiste driver
  • Wanneer dat allemaal is gelukt ga je terug naar Companion en klik je op de knop:
  • Read firmware from radio. Dit zorgt ervoor dat je de bestaande FrSky firmware kunt opslaan als .bin file. Handig voor als je ooit toch weer terug wilt
  • Vervolgens klik je op 'Write firmware to radio'
  • Selecteer de horus OpenTX firmware en gaan met die banaan!
  Vervolgens heb ik de sounds map op de SD kaart nog vervangen door een door @Frater aangepaste versie van het bekende AMBER soundpack. Veel beter qua geluid, en een aanrader..

  Als je dan je Horus aanzet....
  voelt het als thuiskomen. Alles is nieuw maar toch vertrouwd. Wat een geweldige prestatie van het OpenTX team. Een donatie waard!! http://www.open-tx.org/donations

  Op het veld
  Ik kan met gemak zeggen dat iedereen direct onder de indruk was van de Horus. Belangrijk om te weten dat het scherm in volle zon gewoon leesbaar is! Zelfs met polarised zonnebrillen. Top! Toch jammer dat het scherm niet mat is, dat had het nog net wat beter gemaakt.

  LBT??
  Wat testjes met binden aan onze X serie ontvangers met EU-LBT firmware bevestigt dat de zender gekocht bij T9 is uitgerust met de EU-LBT zendmodule firmware. Officieel zou dit betekenen dat de D8 mode niet meer beschikbaar is. Zo bevestigt ook FrSky...

  Maarrrrrr De zender gekocht bij T9 in de UK heeft TOCH nog de beschikking over D8 mode. Een clubgenoot had een kist bij zich met een D8 ontvanger. En we hebben de proef op de som genomen..

  [​IMG]

  [​IMG]

  Dit was mij al verteld door T9, maar inderdaad.. het is dus echt zo. D16 is LBT, en de D8 en LongRange mode en dergelijke zijn ook nog gewoon NON lbo beschikbaar. Ik denk dat dit ENKEL geldt voor de modellen verkocht vanuit de UK. Er zijn ook al mensen die bevestigd hebben dat de D8 mode NIET meer werkt namelijk. Het blijft allemaal een beetje speculeren. Maar MIJN model van T9 uit de UK heeft D16 in EU-LBT en daarbij de oudere modi nog beschikbaar..... Doe met deze info wat je wilt...

  Mijn conclusie... Dikke vette aanrader!

  Gebruik dit topic om ervaringen uit te wisselen over de Horus!

  ik zal deze post later nog eens screenen op typefouten.. heb dit gewoon ff heel snel in elkaar geramd..
   
  Laatst bewerkt: 6 sep 2016
  jve vindt dit leuk.
 2. RJA

  RJA

  Lid geworden:
  24 dec 2006
  Berichten:
  328
  Locatie:
  Wassenaar
  Erg mooi, gefeliciteerd! Waar heb je hem vandaan? Bij onze Belgische vriend zag ik hem nog niet staan.

  Heb je een andere Companion nodig om opentx erop te zetten, of gaat dat met de laatste versie?

  En als je geluid via koptelefoon doet, heb je dan nog een ruis/kraak?

  Dank
   
 3. alm

  alm

  Lid geworden:
  20 jun 2015
  Berichten:
  451
  Locatie:
  Hellevoetsluis
  Wat zijn je eigen ervaringen, heb je er al mee gevlogen, hoe voelt het, ligt de zender lekker in de hand, enz?

  Doen alle ontvangertypen het nog (D8 en LR12, naast D16)?

  Ik had ook gezien dat er nu een Futaba trainerpoort op zit, is die volledig functioneel icm een Futaba leerling of leraarzender?
   
 4. Emanuel

  Emanuel

  Lid geworden:
  9 feb 2011
  Berichten:
  1.619
  Locatie:
  Waalwijk
  Ik neem aan dat je al een Taranis oid in bezit had. Hoe eenvoudig zijn de modellen over te zetten naar OTX2.2?
  Ik ben ook erg benieuwd hoe hij in de hand light en hoe de sticks voelen.
   
 5. Japie.G

  Japie.G

  Lid geworden:
  11 mrt 2010
  Berichten:
  3.976
  Locatie:
  Raalte
  Zal morgen een review schrijven in de openingspost met de eerste ervaringen van vandaag
   
 6. Superior

  Superior

  Lid geworden:
  6 sep 2003
  Berichten:
  1.500
  Locatie:
  Zierikzee
  Die van mij krijg ik half deze maand hoop ik. Heb hem bij Engel-modellbau besteld.
   
  jve vindt dit leuk.
 7. Japie.G

  Japie.G

  Lid geworden:
  11 mrt 2010
  Berichten:
  3.976
  Locatie:
  Raalte
  Openingspost is aangepast!
   
 8. Japie.G

  Japie.G

  Lid geworden:
  11 mrt 2010
  Berichten:
  3.976
  Locatie:
  Raalte
  Zie mijn aangepaste openingspost. Futaba trainerpoort is aanwezig. OpenTX accepteert allerhande PPM input als slave. Merk maakt dan niet uit
   
 9. Corrien

  Corrien Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

  Lid geworden:
  28 okt 2003
  Berichten:
  11.807
  Locatie:
  Maasland
  Uitwendig ziet de zender er geweldig uit, waarbij ik persoonlijk de zilverkleurige uitvoering beduidend minder mooi vind dan de andere varianten. Vanzelfsprekend is een kijkje binnenin ook wel interessant.

  [​IMG]

  Als men meer plaatjes wil kijken kan dat op deze site:

  http://en.fpv-concept.info/new-frsky-horus-inside-view
   
 10. Superior

  Superior

  Lid geworden:
  6 sep 2003
  Berichten:
  1.500
  Locatie:
  Zierikzee
  Wat vind je van de binnenkant Corrien??


   
 11. Corrien

  Corrien Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

  Lid geworden:
  28 okt 2003
  Berichten:
  11.807
  Locatie:
  Maasland
  Ik ben zeer positief.
   
 12. Tadango

  Tadango Forum veteraan

  Lid geworden:
  25 jun 2003
  Berichten:
  15.083
  Locatie:
  Groningen
  Die antenne aansluiting die je los moet koppelen is toch enkel voor de externe antenne aansluiting voor het interne moduul?

  Is bij de productie versie de schakelaar rechts boven / achter nog een moment schakelaar?
   
 13. alm

  alm

  Lid geworden:
  20 jun 2015
  Berichten:
  451
  Locatie:
  Hellevoetsluis
  Waar ik dan benieuwd naar ben is of die mensen waarbij D8 niet functioneerde ook gebruik maakten van OpenTX of van FrSkyOS (als de optie daarbij tenminste bestaat)? Als de optie in het geheel ontbreekt dan zal dit met de keuze voor OpenTX te maken hebben denk ik (zoals bij de Taranis zenders).
   
 14. Tadango

  Tadango Forum veteraan

  Lid geworden:
  25 jun 2003
  Berichten:
  15.083
  Locatie:
  Groningen
  Mode kan je zo aanpassen toch?
   
 15. Japie.G

  Japie.G

  Lid geworden:
  11 mrt 2010
  Berichten:
  3.976
  Locatie:
  Raalte
  Lijkt me wel! In de software (openTX) sowieso. En qua hardware hebben beide gimballs de ratel gemonteerd. Dus kwestie van wat schroefjes draaien
   
 16. Japie.G

  Japie.G

  Lid geworden:
  11 mrt 2010
  Berichten:
  3.976
  Locatie:
  Raalte
  Lijkt me wel! In de software (openTX) sowieso. En qua hardware hebben beide gimballs de ratel gemonteerd. Dus kwestie van wat schroefjes draaien
   
 17. Superior

  Superior

  Lid geworden:
  6 sep 2003
  Berichten:
  1.500
  Locatie:
  Zierikzee
  Vandaag mijn 16 gig Micro SD kaart binnengekregen krijg ik ineens een mail van engel modellbau dat mijn horus onderweg is.:)
  Ben zeer benieuwd.
   
 18. Japie.G

  Japie.G

  Lid geworden:
  11 mrt 2010
  Berichten:
  3.976
  Locatie:
  Raalte
  Dat wordt genieten dit weekend
   
 19. Japie.G

  Japie.G

  Lid geworden:
  11 mrt 2010
  Berichten:
  3.976
  Locatie:
  Raalte
  Ja
   
 20. Superior

  Superior

  Lid geworden:
  6 sep 2003
  Berichten:
  1.500
  Locatie:
  Zierikzee
  Nou. Mijn Horus is ook binnen. Er is zelfs een 4gig micro SD kaartje bijgeleverd.
   

  Bijgevoegde bestanden:

 21. Tadango

  Tadango Forum veteraan

  Lid geworden:
  25 jun 2003
  Berichten:
  15.083
  Locatie:
  Groningen
  Mooi :) Ik moet nog even wachten.....
   

Deel Deze Pagina