FrSky X8R ontvanger

Discussie in 'Model elektronica' gestart door Micropuller, 10 jan 2017.

  1. Micropuller

    Micropuller Forum veteraan

    Lid geworden:
    1 jul 2004
    Berichten:
    6.371
    Ik heb onlangs een Taranis X9D plus gekocht, met daarbij een extra X8R ontvanger, omdat ik meer dan 8 kanalen wil gaan gebruiken. Nu is deze vandaag binnengekomen en viel mij op dat de losse ontvanger die ik geleverd kreeg (de onderste op de foto), er anders uitziet dan de ontvanger die bij de zender zat. Het logo is anders en ook de antennes zijn anders. Nu lees ik dat er verschillende versies zijn (EU en niet-EU). De zender is de EU versie, dat weet ik zeker. Zou het kunnen dat de losse ontvanger een niet-EU versie is? En werkt deze dan wel met de zender (nog niet aan toe gekomen om te proberen)

    20170110_160224.jpg
     
  2. pipolakki

    pipolakki

    Lid geworden:
    25 sep 2014
    Berichten:
    187
    Er staan jaartallen op de zijkant bovenste 2015 die eronder 2016, zou me niet zo'n zorgen maken en proefopstelling maken.
     
  3. timmybeetle

    timmybeetle

    Lid geworden:
    3 sep 2010
    Berichten:
    117
    Locatie:
    Helden
    Hoi

    Je hebt gelijk de ontvanger kan de verkeerde firmware hebben die moet je dan upgraden ander werkt ie niet.
    pipolakki antwoord is goed testen en dan weet je het.
    Heb zelf al enkele moeten flashen naar EU FW.

    groet Hans
     
  4. Micropuller

    Micropuller Forum veteraan

    Lid geworden:
    1 jul 2004
    Berichten:
    6.371
    Ok, dan had ik me dus niet vergist in het feit dat er verschillende versies zijn. Ik ga binnenkort maar eens testen en als het niet werkt kijken hoe ik de firmware kan flashen.
    De losse ontvanger is overigens wel gewoon nieuw binnen de EU gekocht (net als de zender overigens), dus je zou denken dat het met elkaar zou moeten werken.
    We gaan het zien. Bedankt voor de info alvast!
     
  5. Tadango

    Tadango Forum veteraan

    Lid geworden:
    25 jun 2003
    Berichten:
    14.563
    Locatie:
    Groningen
    Ze hebben de ontvangers antennes aangepast dus hij ziet er nu iets anders uit. Software kan hetzelfde zijn, weet je als je hem test. Normaal verkopen ze binnen de EU alleen met EU software. Er zit dan een sticker met EU aan de onderkant. Zit die er niet op zit er standaard FCC in.

    En zo niet dan gewoon even EU erin zetten, is zo gebeurd.
     
  6. brutus

    brutus Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    16.745
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Even een andere vraag die hier mee te maken heeft:

    Ik heb zeer recent een Taranis plus gekocht (EU versie) maar die ga ik dus in Azië gebruiken....

    Wat is het verschil tussen de versies? Zendvermogen of zo? Of zendprotocol?

    Moet ik dat ding aanpassen als ik hem mee neem naar het buitenland?
     
  7. Tadango

    Tadango Forum veteraan

    Lid geworden:
    25 jun 2003
    Berichten:
    14.563
    Locatie:
    Groningen
    Puur wetgeving regels. EU versie mag je overal gebruiken. EU versie houdt iets meer rekening met de omgeving.
     
  8. Tadango

    Tadango Forum veteraan

    Lid geworden:
    25 jun 2003
    Berichten:
    14.563
    Locatie:
    Groningen
    Btw, FCC werkt hier ook prima :)
     
  9. Micropuller

    Micropuller Forum veteraan

    Lid geworden:
    1 jul 2004
    Berichten:
    6.371
    Hmmm. Net even getest, maar geen van beide ontvangers wil binden met de zender?
    Op de zender zit een sticker met "EU LBT", maar op de ontvangers zit geen sticker. Zouden beide ontvangers dan over de verkeerde firmware beschikken?
    Vreemd...
     
  10. Tadango

    Tadango Forum veteraan

    Lid geworden:
    25 jun 2003
    Berichten:
    14.563
    Locatie:
    Groningen
    Lijkt me wel. Zit normaal een grote zwarte sticker met EU op.
     
  11. Buikje

    Buikje

    Lid geworden:
    9 nov 2007
    Berichten:
    133
    Locatie:
    Spijkenisse
    Even flashen.
    Stelt niet veel voor.
    En vervolgens werken ze weer als een zonnetje.
    Succes
     
  12. Micropuller

    Micropuller Forum veteraan

    Lid geworden:
    1 jul 2004
    Berichten:
    6.371
    Nou, schiet mij maar lek...
    Nieuwe firmware gedownload (hier: https://www.frsky-rc.com/download/view.php?sort=Firmware&down=328&file=Firmware-RX8R)
    Firmware opgeslagen op de sd kaart en de ontvanger geflashed volgens deze tutorial: http://www.dronetrest.com/t/how-to-upgrade-your-frsky-receiver-firmware-x8r-x4r-x4r-sb/1667
    Ziet er allemaal goed uit, voortgangsbalk verschijnt, leds op de ontvanger knipperen. Nadat de firmware is geupload de zender uit. Zender weer aan, in bind-mode gezet. Knopje op de ontvanger ingedrukt en spanning erop. Niets.
    Bij nadere beschouwing gaat de ontvanger zelfs niet in de bind modus (beide leds branden) Als ik spanning op de ontvanger zet, gaan heel even beide leds branden en daarna gaat de groene uit en blijft alleen de rode branden.
    Iemand een idee wat ik verkeerd doe? Ik durf het nu niet meer te proberen met de andere ontvanger.

    Edit: probleem opgelost, ik moest dus deze firmware hebben: http://www.frsky-rc.com/download/view.php?sort=&down=238&file=Firmware-X8R/X6R
    Één ontvanger werkt. Nu hopen dat nummer twee ook lukt.
     
    Laatst bewerkt: 10 jan 2017
  13. Micropuller

    Micropuller Forum veteraan

    Lid geworden:
    1 jul 2004
    Berichten:
    6.371
    Yup, nummer twee werkt ook!
     
    pipolakki vindt dit leuk.
  14. pipolakki

    pipolakki

    Lid geworden:
    25 sep 2014
    Berichten:
    187
    Mooi man! Veel plezier met je nieuwe set-up!!
     
  15. Micropuller

    Micropuller Forum veteraan

    Lid geworden:
    1 jul 2004
    Berichten:
    6.371
    Dank je! Heb het helemaal voor elkaar, zelf met twee ontvangers tegelijk.
    Prachtig ding voor hetgeen ik hem gekocht heb. Alles is instelbaar!

     
  16. Tadango

    Tadango Forum veteraan

    Lid geworden:
    25 jun 2003
    Berichten:
    14.563
    Locatie:
    Groningen
    Ah ja, dan kan je wel wat kanalen gebruiken. Met een XJT moduul kan je tot 32 kanalen gebruiken met 4 x X8R, of S.Bus expanders.

    Trouwens, S.Bus het hoofd in en daar met expanders werken kan ook, dan is 1 kabels met 3 draden voldoende.
     
  17. pipolakki

    pipolakki

    Lid geworden:
    25 sep 2014
    Berichten:
    187
    Freaky, maar bewonderenswaardig! Eigen ontwikkeling?
     
  18. Micropuller

    Micropuller Forum veteraan

    Lid geworden:
    1 jul 2004
    Berichten:
    6.371
    Yep. Een probeerseltje.
     

Deel Deze Pagina