Geeetech Prusa i3 M201

Discussie in '3D Printen' gestart door Turbilence=NL=, 9 sep 2017.

  1. Tronald Dump

    Tronald Dump Verbannen

    Lid geworden:
    5 sep 2017
    Berichten:
    177
    Locatie:
    Reutum
    De M201 gebruikt het GTM32 control system, gebaseerd op een ARM cortex M3, en gewoon Marlin firmware.

    Print de printer nog wel? Je hebt geen scherm nodig om te printen, als het goed is kun je via USB en bv. pronterface de printer bedienen. Als dat nog wel werkt, zal het iets kleins zijn met het scherm of de bekabeling ervan. Werkt dat ook niet, dan wordt het tijd voor nieuwe electronica.

    En dat mag ook gewoon een RAMPS bordje zijn.
     
  2. willy1960

    willy1960

    Lid geworden:
    8 feb 2011
    Berichten:
    12
    Hallo,Heb de zelfde printer en tot hiertoe nog geen problemen mee gehad,was ook een bouwpaket.
    van afstand is het zeker wel een uurtje rijden om eens te komen kijken.
     
    Turbilence=NL= vindt dit leuk.
  3. Turbilence=NL=

    Turbilence=NL=

    Lid geworden:
    19 aug 2007
    Berichten:
    292
    Locatie:
    Alphen aan den Rijn
    Ik kan er in komen via de pc maar weet niet hoe ik hem dan moet calibreren.
    Bij het bewegen van het bed naar achteren blijft hij doorlopen terwijl de eindshakelaar ingedrukt is. Hij stop dus niet.
    Ik dacht dat je dit ergens in de firmware kon controleren, maar kan dus niet in hel menu komen via m'n scherm.
     
  4. Tronald Dump

    Tronald Dump Verbannen

    Lid geworden:
    5 sep 2017
    Berichten:
    177
    Locatie:
    Reutum
  5. Turbilence=NL=

    Turbilence=NL=

    Lid geworden:
    19 aug 2007
    Berichten:
    292
    Locatie:
    Alphen aan den Rijn
  6. Turbilence=NL=

    Turbilence=NL=

    Lid geworden:
    19 aug 2007
    Berichten:
    292
    Locatie:
    Alphen aan den Rijn
    Via pronterface kan ik de printer bedienen, maar werkt niet helemaal foutloos.
    Hij reageert niet op zijn eindschakelaars :-(
     
  7. Vale Ouwe

    Vale Ouwe Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    5 feb 2004
    Berichten:
    4.751
    Locatie:
    Hell
    Overtuig jezelf dat je werkelijk alles zo hebt aangesloten als het zou moeten zijn.
    Zoek filmpjes over het opbouwen en vergelijk met de handleiding.

    Als je er van overtuigd bent dat alles goed is aangesloten, dan heeft het weinig zin om het softwarematig proberen op te lossen.
    Bestel dan maar een nieuw boardje.
     
  8. Tronald Dump

    Tronald Dump Verbannen

    Lid geworden:
    5 sep 2017
    Berichten:
    177
    Locatie:
    Reutum
    Het kan best zijn dat het bordje kapot is. Dit soort dingen kan ook door verkeerd aansluiten, of verkeerde firmware-instellingen komen. Als hij werkte en toen ineens dit deed, zou ik het niet in firmware zoeken. Heeft het nog nooit gewerkt, of is het na een firmware-update gestopt met werken, dan in de firmware.

    Gezien dat de printer wel te benaderen is via pronterface, je kunt G-code gebruiken om dingen te testen. Geef eens een M119; dit geeft de status van de endstops weer. Trigger dan een endstop en doe weer M119, pakt hij dat goed op?

    Reageert hij 'normaal' op move commando's? Geeft hij een temperatuur, reageert hij op opwarmen/afkoelen?

    Op je foto zie ik trouwens geen nokjes aan de connectors voor het LCD, wat zou betekenen dat die er wél op 2 manieren inkunnen? Of zelfs verkeerdom zitten?
     

    Bijgevoegde bestanden:

    • kabels.png
      kabels.png
      Bestandsgrootte:
      84,7 KB
      Weergaven:
      44
  9. Turbilence=NL=

    Turbilence=NL=

    Lid geworden:
    19 aug 2007
    Berichten:
    292
    Locatie:
    Alphen aan den Rijn
    De kabels zitten goed in de connector met het nokje omhoog, dat is alleen niet te zien op de foto.
    Hij reageert op het geven van de commando's, extruder wordt warm als ik deze instel.
    heb M119 gestuurd:
    >>> m119
    SENDING:M119
    X MIN Endstop:OFF
    X MAX Endstop:ON
    Y MIN Endstop:OFF
    Y MAX Endstop:ON
    Z MIN Endstop:OFF
    Z MAX Endstop:ON
     
  10. Turbilence=NL=

    Turbilence=NL=

    Lid geworden:
    19 aug 2007
    Berichten:
    292
    Locatie:
    Alphen aan den Rijn
  11. Tronald Dump

    Tronald Dump Verbannen

    Lid geworden:
    5 sep 2017
    Berichten:
    177
    Locatie:
    Reutum
    Je controller werkt nog gewoon. Je kunt prima printen zonder beeldscherm, of een los LCD bestellen. Heeft dit scherm ooit wel gewerkt?

    Als je het gaat vervangen, ~50 euro voor zoiets is best veel. Als het echt een merk of beter type bord was, oke, maar dat is het niet echt.

    Ik zou als eerste een nieuw LCD bestellen. Mogelijk dat daar het probleem al mee opgelost is. Zo niet, dan zou ik een arduino + ramps aanschaffen. Dan ben je in totaal de helft kwijt, heb je heel erg standaard componenten die ook goed verkrijgbaar en vervangbaar zijn bij defecten.

    Zie bv. hier:

    https://www.123-3d.nl/3D-printer-onderdelen/Elektronica/RAMPS-p330.html

    Ramps + Arduino zit je onder de 50 euro. En heb je het morgen in huis, van een nl winkel die garantie geeft.
     
  12. Turbilence=NL=

    Turbilence=NL=

    Lid geworden:
    19 aug 2007
    Berichten:
    292
    Locatie:
    Alphen aan den Rijn
    Oké, dat is duidelijk.
    Nog even vraagje dan...
    Kan je met een Arduino met ramps dan ook 2 stappenmotoren voor 1 extruder aansturen zoals voor de M201 nodig is?

    Gr Peter
     
  13. onno10

    onno10

    Lid geworden:
    28 sep 2013
    Berichten:
    1.085
    Locatie:
    Rosmalen
  14. Turbilence=NL=

    Turbilence=NL=

    Lid geworden:
    19 aug 2007
    Berichten:
    292
    Locatie:
    Alphen aan den Rijn
    Dank je Onno, ik heb deze opties geprobeerd, maar werken bij mij helaas niet...
     
  15. onno10

    onno10

    Lid geworden:
    28 sep 2013
    Berichten:
    1.085
    Locatie:
    Rosmalen
    Jammer.
    Misschien toch voor de optie ombouw gaan. Ik heb een printer en een CNC machine beide op Arduino een Megaboard en een Ramps.
    Werkt zonder problemen. Beide uit China...
     
  16. Tronald Dump

    Tronald Dump Verbannen

    Lid geworden:
    5 sep 2017
    Berichten:
    177
    Locatie:
    Reutum
    Als je mij per PB je adres stuurt, heb ik nog een ongebruikte LCD unit liggen die je mag hebben om te proberen. Die werkt wel. Die LCD dingen zijn redelijk universeel.
     
  17. Tronald Dump

    Tronald Dump Verbannen

    Lid geworden:
    5 sep 2017
    Berichten:
    177
    Locatie:
    Reutum
    De LCD gaat vanavond op de post.
     
  18. Turbilence=NL=

    Turbilence=NL=

    Lid geworden:
    19 aug 2007
    Berichten:
    292
    Locatie:
    Alphen aan den Rijn
    Geweldig!
    Bedankt!
     
  19. Bitchin

    Bitchin

    Lid geworden:
    29 nov 2012
    Berichten:
    110
    Mss een hele domme opmerking van een complete noob, maar is het niet domweg een kwestie van de taal instellen, ziet mij er nl aziatisch uit.
     
    Turbilence=NL= vindt dit leuk.
  20. onno10

    onno10

    Lid geworden:
    28 sep 2013
    Berichten:
    1.085
    Locatie:
    Rosmalen
    Nee dat is helaas niet de oplossing.
     

Deel Deze Pagina