GoCNC met Arduino en Estlcam (help)

Discussie in 'CNC' gestart door Theo, 25 okt 2015.

  1. max z

    max z Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    4 dec 2009
    Berichten:
    1.184
    Locatie:
    Boskoop
    Maar dan moeten ze in de software wel als zodanig benoemd worden!

    Van de Arduino website:
    "The Atmega microcontroller on the Arduino has internal pull-up resistors (resistors that connect to power internally) that you can access. If you prefer to use these instead of external pull-up resistors, you can use the INPUT_PULLUPargument in pinMode().

    See the Input Pullup Serial tutorial for an example of this in use."

    Verder wordt daar ook beschreven dat de ingangen "zwevend" zijn als ze alleen maar als INPUT benoemd worden.

    Max.
     
  2. marten77

    marten77

    Lid geworden:
    22 jul 2007
    Berichten:
    1.976
    Locatie:
    Den Haag
    Hoi Max,

    In de source code die EstlCam naar de Arduino upload, zal deze actie ook zo zijn uitgevoerd.
    (jammer genoeg is deze code niet te achterhalen, althans... ik kon het zo snel niet vinden)
    Daar er bij zijn uitleg van de Limit Switches dit staat vermeld: (zie ene laatste regel)
    Pull-Up.jpg
     
  3. max z

    max z Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    4 dec 2009
    Berichten:
    1.184
    Locatie:
    Boskoop
    Hoi Marten,

    Als je de (duitstalige) uitleg van Steffen in mijn post #7 leest, moet je in de Estlcam UI apart aangeven dat er géén limit switches aangesloten zijn:
    "Wer trotzdem weiter Fehlermeldungen bekommt kann die Schalter alle deaktivieren Obere Auswahlbox auf "kein Endschalter angeschlossen" oder hält sich an die in ESTLCAM beschriebenen Empfehlungen mit den Bauteilen R1 und C1."
    Dat wijst er volgens mij op dat er standaard géén interne pullups gebruikt worden.

    Max.
     
  4. marten77

    marten77

    Lid geworden:
    22 jul 2007
    Berichten:
    1.976
    Locatie:
    Den Haag
    Hoi Max,

    Ik had klaarblijkelijk versie 7 i.p.v. 8 geïnstalleerd, vandaar dat ik nergens een Pull-Up aan/uit selectie zag.

    In versie 8 geeft hij inderdaad de optie, om de pull-ups aan of uit te zetten.
    Zodat men ook +5v schakelende limit switches kan toepassen, of bij teveel "electrically noisy environments, oftewel storing vanuit andere elektrische delen" die R1 + C1 kan gebruiken.
     
  5. Theo

    Theo

    Lid geworden:
    3 sep 2002
    Berichten:
    3.047
    Locatie:
    Annen
    Kleine update:
    Voor Kerst van de kinderen een TB6560AHQ gekregen en van een oude computer een 24 volts voeding ingezet.. Aangesloten volgens schema achter de arduino. De fan op het TB board werkt af en toe. Paar keer tikken met de vinger op het board en hij doe het weer. CNC doet niets. Hoor de motoren af en toe tikken en vervolgens een plof op het board. Einde verhaal.
    Nog even goed gekeken waar ik de fout gemaakt zou hebben. Niet kunnen vinden, alles aangesloten zoals gebruiker van een gelijke configuratie opgegeven had.
    Terug naar het boardje van GoCNC in combinatie met arduino. Een week stoeien met de instellingen en het gefluit is ook weg. Op het oog is de CNC redelijk snel. Echter is het frezen van een stabilo kern van een DLG (28cm spanwijdte en 9cm koorde) een engelen geduld. Kost 75 minuten. Dat is geen doen, zeker niet daar de bedoeling is om uiteindelijk zelf de vleugelkernen te frezen. Dat is dan dagen werk.Stel ik de cnc in op hogere snelheid gaat hij stappen verliezen. Dit is zijn max helaas.
    Ik heb alles op de standaard Estlcam instellingen staan, kan echter ook GRBL kiezen. Zie zelfs dat op de laatste versie van Estlcam alleen nog deze mogelijkheid aangegeven wordt als aansluiting layout op de arduino. Voordelen?? Ik zag op youtube een filmpje dat iemand zijn CNC aanstuurden met een arduino en deze zo snel ging dat hij hem vast moet klemmen op tafel omdat anders deze alle kanten opvloog als de motoren in beweging dan wel tot stilstand kwamen.
     
  6. onno10

    onno10

    Lid geworden:
    28 sep 2013
    Berichten:
    1.085
    Locatie:
    Rosmalen
    Kijk eens naar een 250 mega met een 1.4 ramp shield.
    Hiermee kan je vanaf een sd-kaart werken.
    De snelheid kan je aanpassen via Repetier host.
     
  7. kha

    kha

    Lid geworden:
    18 okt 2012
    Berichten:
    76
    Locatie:
    Amersfoort
    Het overslaan van stappen is niet per definitie een probleem van de controller. Ik gebruik ook arduino's voor de aansturing. Het probleem is vaak de combinatie van arduino, drivers en motors. Vaak lukt het me m te versnellen door het aantal microsteps te verlagen. De stappen worden groter maar de nauwkeurigheid en kracht van de motoren ook. Ik gebruik nu niet meer de 1/32 maar ben terug naar 1/8 stappen. Geeft nog steeds 1600 stappen per omwenteling wat in mijn geval 2 mm is. Nauwkeurigheid is nu dus 0.08mm per stap. Dit is voor mij voldoend en er worden geen stappen meer overgeslagen. Ik heb twee configuraties. Arduino Uno CNC Shield GRBL Nema 17 en Arduino Due TB6600 met TinyG2. Ik ben erg tevreden met beide opstellingen voor het werk dat ik ermee doe. De laatste opstelling is in alle opzichten sneller maar ik heb het niet geprobeerd omdat ik alleen kleine dingen frees.
     
  8. Theo

    Theo

    Lid geworden:
    3 sep 2002
    Berichten:
    3.047
    Locatie:
    Annen
  9. F2B

    F2B

    Lid geworden:
    19 jul 2006
    Berichten:
    357
    Deze is voor Arduino UNO, Grbl en Pololu DRV8825 in combinatie met NEMA17 Het laatste shield van Protoneer v3.51 heeft voor de pinout van Grbl v0.9 en de ontstorings condensatoren voor de eind switches.

    Bestaat er ook een dergelijk boardje voor EstlCAM en deze drivers?
     
  10. Boris100

    Boris100

    Lid geworden:
    17 mei 2012
    Berichten:
    2.367
    Locatie:
    Nederland
    Zelfbouw JA.

    P1040014.JPG
     
  11. F2B

    F2B

    Lid geworden:
    19 jul 2006
    Berichten:
    357
    Gefreesd of ge-etst?
     
  12. Boris100

    Boris100

    Lid geworden:
    17 mei 2012
    Berichten:
    2.367
    Locatie:
    Nederland
    Ge-erts want pas met deze print kan ik gaan frezen.......al hoewel ik deze print heb gemaakt om te laseren.
    Let even op, ik gebruik een nano die opnieuw geschoten is met de uno-software voor Eslcam.
     
  13. F2B

    F2B

    Lid geworden:
    19 jul 2006
    Berichten:
    357
    Frezen van printjes staat nog ergens op mijn todo lijst en dan een UNO shield voor deze steppers. Ik gebruik EstlCAM nu alleen voor toolpaths. Prima product en als je een vraag stelt krijg je ook nog een antwoord.

    Ik heb net een nieuwe protoneer board v3.51 besteld voor Grbl v09, dan kun je elke as afzonderlijk instellen voor snelheid en accelleratie.
     
  14. F2B

    F2B

    Lid geworden:
    19 jul 2006
    Berichten:
    357
    Bij een spindle aandrijving heb je een grote nauwkeurigheid maar een lage maximum snelheid. Met een riem aandrijving heb je een hoge snelheid maar een lagere nauwkeurigheid. Ik heb zelf een ShapeOko2 met Arduino UNO, Protoneer board en 4 Pololu 8825 drivers (2,2A) en NEMA17 (2,5A) dan kun je veel sneller. Bij deze een link waar er een competitie gehouden wordt om de ShapeOko2 zo snel mogelijk te maken, er zitten ook verwijzingen in naar instellingen, wellicht heb je daar wat aan.
    http://www.shapeoko.com/forum/viewtopic.php?f=7&t=386
     
  15. wepe

    wepe

    Lid geworden:
    27 apr 2015
    Berichten:
    7
    Ik heb de portaalfrees met de arduino werkend. Echter alles is nog tijdelijk aangesloten. Het enigste wat ik nog niet voor elkaar gekregen heb is dat ik de freesmotor niet via de arduino kan opstarten. Ik zie nl. verschillende aansluitpunten.
    Kan iemand mij vertellen waar ik een relais op aan kan sluiten waarmee ik de freesmotor kan starten?
    Nu start ik de freesmotor nog handmatig op, maar dit moet toch via de arduino kunnen?
     
  16. mccormick

    mccormick

    Lid geworden:
    10 nov 2009
    Berichten:
    20
    Locatie:
    noord-oost nederland

    Heb je het al voor mekaar? heb een aansluitschema van arduino
    deze schema heb ik zelf ook gebruikt alles klopt, werkt perfect.

    upload_2016-12-7_13-12-2.png
     
  17. wepe

    wepe

    Lid geworden:
    27 apr 2015
    Berichten:
    7
    Dank voor het schema. De frees wordt nu aangestuurd bij het starten van de freesopdracht. Dit werkt super.

    Nog wat anders, ik moet het shield met een bepaalde volgorde inschakelen. Eerst de voeding inschakelen voor de motoren, dan de USB kabel van de arduino aansluiten op de PC en daarna Estlcam opstarten.

    Als ik eerst de USB kabel aansluit, Estlcam opstart en daarna de voeding van de motoren aansluit gaat er gedurende een korte tijd een behoorlijke stroom lopen. De stroom kan dusdanig hoog worden dat de drivers de geest geven.
    Wat kun je hier aan doen? Inmiddels heb ik al 6 drivers defect.
    Kan het zijn dat het met een bepaalde instelling te meken heeft?
     
  18. mccormick

    mccormick

    Lid geworden:
    10 nov 2009
    Berichten:
    20
    Locatie:
    noord-oost nederland
    Heb zo het idee dat je aansluitingen op een of andere manier niet correct is.
    Of de voeding werkt niet goed,dat de spanning te hoog is bij aan zetten.
    In estlcam kan je geen spanningen en stromen veranderen
    Welke drivers gebruik je dan?
    Ik start gewoon de pc op met de usb kabel reeds verbonden met arduino en start later de drivers op geen problemen mee.
     
  19. wepe

    wepe

    Lid geworden:
    27 apr 2015
    Berichten:
    7
    Ik gebruik nu nog als voeding een gestabiliseerde voeding van 30V 5A. De voeding staat strak ingesteld op 12V en de stroombegrenzing staat ingesteld op 1A. Als ik de drivershield met meetsnoeren aansluit zie ik de stroom omhoog schieten tot dat de stroombegrenzing van de voeding aanspreekt (rode LED van de stroombegrenzing licht op). Daarna loopt de stroom meteen terug naar zo'n 0,3A. waarschijnlijk is dit de stroom die nodig is om de motoren in een vaste stand te houden. daarna kan ik met Estlcam de portaalfrees gewoon besturen.
    Als de portaalfrees in werking is loopt er maximaal 0,4A naar de stappenmotoren.

    Zoals ik al eerder aangaf had ik de voeding ergens anders voor gebruikt en vergeten de stroombegrenzing terug te draaien. met gevolg weer defecte drivers.

    Het zou kunnen dat de aansluiting niet correct is maar wat kun je verkeerd doen? Ja, de polariteit op het shield verkeerd om aansluiten. Maar dit is hier niet aan de orde.
    Voorlopig zit ik met een probleem waar ik nog geen oplossing voor weet.
     
  20. mccormick

    mccormick

    Lid geworden:
    10 nov 2009
    Berichten:
    20
    Locatie:
    noord-oost nederland
    Heb je al eens een andere voeding geprobeerd?
    Zo nee ,zou je een computer atx voeding kunnen proberen .
    zie veel hobbyisten deze gebruiken.

    Heb je een cnc shield met de kleine driversstepstick DRV8825 op je arduino?
    Weet dat deze niet altijd goed zijn er zijn van die clonen te koop voor een paar euro deze veroorzaken ook problemen.
    De originele DRV8825 kan 35 volt aan .de clonen gaan bij 15 volt in rook op.
     

Deel Deze Pagina