Hegi - wedico Saudade

Discussie in 'Zeilschepen' gestart door Hans V, 27 jun 2018.

 1. Hans V

  Hans V

  Lid geworden:
  29 mei 2017
  Berichten:
  150
  Locatie:
  Amsterdam
  Sinds zondag beschik ik weer over een Saudade die ik jaren geleden zelf ook al eens gebouwd heb. Er moet nog het één en ander aan gebeuren maar met de tijd komt dat wel. Ik wil hem eerst goed zeilend krijgen voordat ik hem verder ga restaureren.

  Saudade.JPG


  En zoals het meestal gaat als je iets 2de hands aanschaft mis ik o.a. de bouwbeschrijving. Waar mij het omgaat is hoe de aandrijving van de zeilen middels de zeilwinch verloopt want bij deze versie loopt het niet zo lekker als dat het zou moeten lopen.

  Het gaat vanaf de winch via 4 katrollen als een soort kringloop rond en de zeilen zijn aan deze draad gezamenlijk verbonden maar zo gauw het touw iets ontspant dan loopt het touw van de katrollen af en wordt het een puinhoop op de winch.

  Heeft iemand misschien een (digitale) bouwbeschrijving voor mij?
   
 2. Hans V

  Hans V

  Lid geworden:
  29 mei 2017
  Berichten:
  150
  Locatie:
  Amsterdam
  Omdat het aansturen van de zeilen door de zeilwinch niet echt lekker liep heb ik daarom voor deze oplossing gekozen.

  Staaldraadklem.jpg

  Ik hoopte dat de staaldraadklem genoeg houvast had en de touwen goed te klemmen waren maar dat viel een beetje tegen. De oplossing is denk ik om dan de klem tussen 2 knopen te plaatsen zodat het touw niet meer kan slippen.

  Ik zal het touw van de winch wel moeten gaan vervangen maar dan kan geen kwaad want als ik de zeilen nu laat vieren is de draad op het eind te kort en gaat de winch de zeilen weer aantrekken dus meer draad erop zodat met voor de wind zeilen de zeilen ook echt helemaal uitstaan.
   
 3. Hans V

  Hans V

  Lid geworden:
  29 mei 2017
  Berichten:
  150
  Locatie:
  Amsterdam
  Saudade_1.jpg Saudade_2.jpg


  Mijn eerste en zelf gebouwde Saudade.
   
  humptydumpty vindt dit leuk.
 4. Zeiler

  Zeiler

  Lid geworden:
  28 dec 2012
  Berichten:
  466
  Locatie:
  Hilversum
  Wellicht kan je een kroonsteentje proberen als kabelklem?
   
 5. Hans V

  Hans V

  Lid geworden:
  29 mei 2017
  Berichten:
  150
  Locatie:
  Amsterdam
  Hoi Zeiler en bedankt voor jouw advies.

  Inderdaad zou dat een oplossing kunnen zijn maar het kroonsteentje moet zich door een spant heen bewegen en het eerste wat ik dacht is dat die daar achter zou kunnen blijven haken. De uitsparing in het spant wil ik ook weer niet te groot maken.

  Op zich gaat die draadklem er nu prima doorheen en ik ga nu een lusje maken aan de draad wat weer om de bout heen gaat en zo kan hij niet meer slippen. Maar het is flink friemelen om de lus op de goede plek te krijgen want hij mag weer niet over de katrol lopen en dan is een kroonsteentje weer iets makkelijker afstellen.
   
 6. Roel van Essen

  Roel van Essen Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

  Lid geworden:
  13 jul 2002
  Berichten:
  12.699
  Locatie:
  Betuwe
  Hans, zo'n liersysteem moet steeds onder spanning gehouden worden, anders heb je inderdaad binnen no-time spaghetti in je model.
  Een manier om de rondlopende lus onder spanning te houden is:
  Zorg dat op een geschikt punt in de lus een extra katrol of oog opgenomen wordt. Deze katrol/dit oog moet je verend aan je romp vastmaken zodat het steeds onder (lichte) voorspanning staat. Ik gebruik hiervoor een skipashouder met zo'n oprolmechanisme erin. Google op "Skipashouder" en je ziet ze vanaf 1,50 euro tot belachelijk duur. Het rolmechanisme aan je spant vastmaken en de ring vervangen door iets kleiners.
  skipashouder.jpg
  Bij bloemkwekers kun je voor vrijwel nop een apparaatje kopen waarmee rozen tijdens de groei recht gehouden worden. Werkt ook prima, op hetzelfde principe. De naam van het ding ben ik kwijt, de huppeldepup-rol. (Wellicht weten andere zeilers de naam)
  In alle zeilschepen die ik gebouwd heb zit iets dergelijks ingebouwd. Werkt prima om rondlopende schootkabel op spanning te houden én het ding vangt de klappen op het lopend want op als je eens een klapgijp maakt.
   
 7. Hans V

  Hans V

  Lid geworden:
  29 mei 2017
  Berichten:
  150
  Locatie:
  Amsterdam
  Hallo Roel,

  Bedankt voor de uitleg en elke keer spaghetti is nu heel herkenbaar. :)
  Daarom vroeg ik naar de bouwtekening met name voor de aansturing van de zeilen. Met mijn vorige Saudade heb ik nooit problemen gehad maar dat is al weer zo'n 25 jaar geleden dat ik die gebouwd heb en hoe dat zat ben ik vergeten. Ik zat ook al te denken om een sterke veer op de rondlopende lus te monteren die de lijn onder spanning zou kunnen houden maar ook dan moet ik een uitsparing van een spant verruimen en daar is het nu moeilijk bijkomen.

  Maar ik ben ook niet zo happy met de wijze waarop de winch nu is gemonteerd.

  Winch.jpg

  Ik zou hem liever 90 graden draaien zodat rollen van de winch meer in lijn staan op de katrollen maar dat vraagt meer aanpassingen zoals de servo verplaatsen van het roer terwijl het eigenlijk de bedoeling was om snel te gaan varen met dit mooie weer. :)

  Wat ook niet prettig is dat als ik de ontvanger inschakel de winch eerst gaat draaien naar bijvoorbeeld zijn neutraalstelling (midden) en dan pas naar de positie van de knuppel gaat op de zender. Dit kan een afstelling zijn in de zender maar ook een euvel van de winch zelf zijn. Als er ook maar iets niet in orde is in de loop van de rondlopende lus dan trekt er 11kg aan de draad die mogelijk ergens vast zit.

  Weet iemand misschien of er ook messing relingpaaltjes bestaan met de lengte van 50mm, wat ik tot nu toe heb kunnen vinden is tot 40mm.
   
 8. Roel van Essen

  Roel van Essen Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

  Lid geworden:
  13 jul 2002
  Berichten:
  12.699
  Locatie:
  Betuwe
  De alu rol die ik daar zie, zit waarschijnlijk ook aan de onderzijde van de foto, op de andere zijkant. Als je de rollen de-monteert, op de steunen hiervan een balkje lijmt/schroeft en twee rollen in lijn met de winch monteert óp de nieuwe balk? Eventueel de rollen aan de zijkant opnieuw plaatsen om overal goed bij te kunnen.

  Ik neem aan dat je eerst de zender hebt aangezet? Als dat niet het geval is: Altijd eerst de zender aan, dan pas de ontvanger. En alvorens je de zender aanzet, zou je kunnen overwegen om de knuppel alvast in de positie "voor de wind" te zetten.

  Ja, dat weet iemand. Ondergetekende:
  48mm: https://www.quartel.nl/webshop/productdetails.php?id=AE5602-48

  50mm: https://www.quartel.nl/webshop/productdetails.php?id=GR491

  50mm: https://www.quartel.nl/webshop/productdetails.php?id=RO1509

  60mm: https://www.quartel.nl/webshop/productdetails.php?id=RO1317 (de dremel is geduldig)

  Succes...
   
 9. Hans V

  Hans V

  Lid geworden:
  29 mei 2017
  Berichten:
  150
  Locatie:
  Amsterdam
  Dit overwoog ik ook al om het zo te gaan doen maar midscheeps zitten er ook nog 2 alu rollen en daar is best wel moeilijk bij te komen. Ik zou daar eventueel een draaibare katrol met een nylondraad aan vast kunnen maken zodat ook daar de rondlopende lus er niet meer afloopt.

  Roel die procedure de zender eerst aan die volg ik altijd, zou ik dat niet doen dan slaat de winch helemaal op hol. :)

   
 10. smaragd

  smaragd

  Lid geworden:
  28 nov 2016
  Berichten:
  424
  Locatie:
  Voorschoten
  hoi daar, een schuifspanner normaal op je verstaging kun je ook gebruiken als houvast op je looplijn
   
 11. Hans V

  Hans V

  Lid geworden:
  29 mei 2017
  Berichten:
  150
  Locatie:
  Amsterdam
  Hallo Smaragd,

  Dit is ook niet eens zo'n gek idee om een schuifspanner te plaatsen op de looplijn. Momenteel ben ik wat druk met andere dingen en om iets te (ver)bouwen daar kom ik momenteel niet echt aan toe maar ik ga dit zeker uitproberen. De nylondraad die ik nu gebruik van 1mm dik als looplijn die rekt ook steeds iets uit en die moet ik ook nog vervangen door iets anders. Dus ik moet vroeg of laat even langs een modelbouwwinkel rijden die wat materiaal op voorraad heeft.

  Ik heb trouwens maar 1 keer gezeild en de fok schoof gelijk uit de giek omdat de nylondraad (de pees) te plat was geworden en de giek ook iets gebarsten was wat ik eerder niet gezien had, maar dit is inmiddels volledig hersteld.

  Ook al steekt de Saudade maar zo'n 25cm diep hij liep regelmatig vast op de bodem van de plas en met een draaiende wind was het heel lastig om weer aan land te komen. :)
   
 12. smaragd

  smaragd

  Lid geworden:
  28 nov 2016
  Berichten:
  424
  Locatie:
  Voorschoten
  Hoi Hans
  Werkt wel prettig hoor en je kunt m verstellen.
  Kijk s bij hengelsport zaak voor lijn. Dyneema of gevlochten draad. Ik haal daar altijd en is prima. Van de verschillende soorten die ze hebben Kun je kiezen. Er is meer uit hun assortiment. Kijk maar s bij de verbindingstukjes.
  Ik heb een smaragd en ben m ook aan t aanpassen. Zie topic smaragd klussen voor de winter.
   
 13. smaragd

  smaragd

  Lid geworden:
  28 nov 2016
  Berichten:
  424
  Locatie:
  Voorschoten
  Mijn smaragd steekt ook niet diep. Maar de kiel is in verleden nog verzwaard en die heb ik nu verwijdert. Zal dus wat minder diep komen.
   
 14. smaragd

  smaragd

  Lid geworden:
  28 nov 2016
  Berichten:
  424
  Locatie:
  Voorschoten

  Gr
  Freek
   
  MarioSt vindt dit leuk.
 15. Hans V

  Hans V

  Lid geworden:
  29 mei 2017
  Berichten:
  150
  Locatie:
  Amsterdam
  Freek bedankt voor de tip m.b.t. het gevlochten draad. Dyneema lijkt mij zeer geschikt nu alleen nog een leverancier zien te vinden maar Google is your best friend (tot op een zekere hoogte). :)

  Ook een mooie zeilboot de Smaragd, hij ziet er gewoon goed uit en leuk dat je hem ook stap voor stap aan het verbeteren bent. Mijn kiel kan ik niet zo makkelijk lichter maken maar hij is zeker niet te zwaar voor zover ik het kan beoordelen. In het verleden zeilde ik ook met de Saudade met windkracht 5 á 6 en dan mag je best wat gewicht hebben. Leuk die on-board camera en onderwater is al helemaal apart.
   
 16. smaragd

  smaragd

  Lid geworden:
  28 nov 2016
  Berichten:
  424
  Locatie:
  Voorschoten
  hoi hans,
  dyneema of gevlochten voorgerekt bij de hengelsport ook te vinden he, is meestal om de hoek !
  inderdaad, je hebt wat meer gewicht nodig voor zeilen met hardere wind.
  heb ook s met 5bft gezeild, dat ging best mooi , maar wel blij dat alles nog heel was aan het eind van de middag :)
   
 17. Roel van Essen

  Roel van Essen Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

  Lid geworden:
  13 jul 2002
  Berichten:
  12.699
  Locatie:
  Betuwe
  De hengelsportzaak is een grote vriend van de scheepsmodelbouwer.
  Niet-rekbaar draad met grote treksterkten (overigens oppassen met je vingers!!) wartels, haakjes, zelfs fenders (drijvers voor een of andere hengelsport toepassing) verkopen ze daar voor een fractie van "modelbouwprijzen" .
   
 18. Hans V

  Hans V

  Lid geworden:
  29 mei 2017
  Berichten:
  150
  Locatie:
  Amsterdam
  Freek, ook al is Amsterdam groot toch moet je flink zoeken naar een hengelsportwinkel op de hoek en effe parkeren maakt je aankoop soms extra duur. Persoonlijk vond ik het wel een uitdaging om te zeilen bij windkracht 5 en de hoge golven die maakte het extra spectaculair, de Saudade is tenslotte een racer.

  Inderdaad Roel ik weet dat ik goed moet opletten voor mijn vingers zegt een ervaringsdeskundige :). En inmiddels heb ik ook al gezien dat je niet voor al het (bouw)materiaal naar de modelbouwzaak moet gaan. ;)
  Ik snap dat ze marge moet pakken maar soms jagen ze de modelbouwer de winkel uit gezien de prijzen ze soms vragen.
   
 19. smaragd

  smaragd

  Lid geworden:
  28 nov 2016
  Berichten:
  424
  Locatie:
  Voorschoten
  Hoi Hans. Ja snap ik. Hier in vlissingen is het voor mij ‘om de hoek’
  Overigens vind ik het wel jammer dat veel modelbouw zaken verdwijnen, zoals vele het nog redden met een internetsite.
  Het leukste vind ik het sneupen in een zaak en zien wat je nog nodig hebt
   
 20. Hans V

  Hans V

  Lid geworden:
  29 mei 2017
  Berichten:
  150
  Locatie:
  Amsterdam
  Hoi Freek, dat 'sneupen' doe ik ook regelmatig op Ebay omdat je daar vaak nog de onderdelen kan vinden voor de vintage modellen. Om de hobby nog enigszins betaalbaar te houden spaar ik meestal de dingen die ik nodig heb op totdat ik een redelijk vol lijstje heb en dan rij ik pas langs een modelbouwwinkel.

  Best wel jammer dat de Saudade nu even in het droogdok staat maar met dit mooie weer maar als ik er even naar kijk zie ik hem in mijn gedachte wel varen. :D
   

Deel Deze Pagina