HugoW aan de Smoothieboard-achtige

Discussie in '3D Printen' gestart door HugoW, 18 okt 2017.

  1. HugoW

    HugoW

    Lid geworden:
    30 aug 2007
    Berichten:
    3.419
    Locatie:
    Wijk bij Duurstede
    Hoi,

    helaas heb ik iets fout gedaan met het omzetten naar 24V van mijn RAMPS set-up, die kunnen we nu de ramp set-up noemen. Het is voor mij wel de aanleiding alle modulaire opbouw achter me te laten en naar een andere set-up te gaan, ik heb gekozen voor de MKS SBASE V1.3 Smart Controller met MKS TFT32 V2.0 Display. Dit ding kan alles wat ik wil en heeft geen losse delen / voedingen / etc. 24V erop, sensoren en motoren erop en gaan (en eindeloos puzzelen voor de firmware. Ik was net aan Marlin gewend.... Nou ja, Smoothieware schijnt ook niet ingewikkeld te zijn).

    Dit komt dus ooit later met de post:
    [​IMG]
    En ik heb hem voor mijn verjaardag van mijn vrouw gehad, erg lief.

    Los van deze wijziging, ik hoop een verbetering, is het voor mij ook aanleiding om de boel eens een stuk netter te maken. De bedrading hangt nu overal met plakband vast, hangt met een hengel boven de printkop, etc. Ik heb al een heleboel schakeltjes voor een kabelketting geprint om de bedrading doorheen te leiden. Daar heb ik meteen een vraag over. Ik laat de draden van het verwarmingselement en van de temperatuursensor ongemoeid. Maar er zitten twee sensoren, x-home en z-home, op de kop en een servo. Alle drie hebben een 5V plus, een min en een signaal. Kan ik alle drie de 5V plus draden samenvoegen en alle drie de minnen ook? Dat scheelt me 4 draden.

    Hugo
     
  2. Tadango

    Tadango Forum veteraan

    Lid geworden:
    25 jun 2003
    Berichten:
    14.829
    Locatie:
    Groningen
    Eens doormeten met een DMM. De kans is heel groot dat die van dezelfde bron komen. Dan is 1 paar genoeg.
     
  3. Paul01

    Paul01

    Lid geworden:
    12 apr 2006
    Berichten:
    154
    Locatie:
    Rotterdam
    Interessant, ik volg graag je ontwikkelingen.

    Ik ben de onderdelen voor een hypercube evolution aan het printen om mijn prusa i3 hesheptos clone naar om te bouwen en heb ook naar deze 32bits controller gekeken. Ik heb nu een rumba met drv8825 driver en wil een setup die mijn printer stiller maakt. Misschien zijn tmc2100 drivers daar voldoende voor !

    Maar ik wil ook misschien in multikleur gaan printen en daar is de rumba ivm het aan kunnen sluiten van 3 extruders geschikt voor...... dusss dilemma :confused:

    Van wat ik op youtube gezien heb is de mks sbase wel aardig stil
     
  4. HugoW

    HugoW

    Lid geworden:
    30 aug 2007
    Berichten:
    3.419
    Locatie:
    Wijk bij Duurstede
    De 2100 drivers werden mij op dit forum afgeraden, op het bestelde board zitten 8825s geïntegreerd. Max 32 microsteps, dat vind ik ook genoeg. Mijn huidige RAMPS is een rommeltje, met 3 break out boards en externe drivers (bleek achteraf niet nodig) en een aparte voedingen voor de Arduino, de RAMPS en de externe drivers. Ik heb nu bewust gekozen voor een alles in één. Mocht er ooit een 8825 poef zeggen, of een ander onderdeel, dan moet ik even solderen maar dat lukt me ook wel. Ik soldeer ook aan andere micro electronica, met een loep en vaste hand. En ik denk dat ik ze niet zo makkelijk opblaas, gezien de instellingen die je in het config file doet. Verkeerde aansluitingen of jumpers is er (bijna) niet meer bij. Dit board kan een tweede extruder (ik heb nog geen plannen, maar je weet maar nooit) en ik denk dat er ook extension boards voor nog meer drivers zijn, die zijn er voor de echte smoothieboard ook en dan zullen de clonen snel volgen. Overigens vind mijn spellingscontrole dat de clowns dan snel zullen volgen, maar het verschil is idd minimaal ;)

    Net twee assortimensdoosjes stekkers, XH en Dupont, besteld bij Ali, en een setje 9 kleuren à 5 meter elk 22 AWG draad. 't Wordt nog wel eens wat, ooit, later...

    Hugo
     
  5. Paul01

    Paul01

    Lid geworden:
    12 apr 2006
    Berichten:
    154
    Locatie:
    Rotterdam
    Ik zag in het volgende youtube filmpje dat het goed werkt om 8825 te vervangen voor 2100 drivers op een rumba controller.

    Maar ik ben benieuwd naar je resultaat als je mks controller in werking is.

    Op thingiverse staat een project van iemand met hetzelfde bordje en ook zijn configfile.
    https://www.thingiverse.com/make:286737
     
  6. HugoW

    HugoW

    Lid geworden:
    30 aug 2007
    Berichten:
    3.419
    Locatie:
    Wijk bij Duurstede
    Ik heb er geen ervaring mee, met die drivers. Dank voor het config file, altijd handig ter vergelijking. Ik probeer wel mijn eigen file te maken, dan hoop ik dat ik ook snap wat er gebeurt en dus wat kan aanpassen als er niet gebeurt wat ik hoop.

    Omdat ik toch aan het upgraden ben heb ik zojuist 0,9 graden motortjes voor de X en Y as besteld met 16T poelies. De Z is al redelijk precies door de spindelaandrijving. Ik ga dan van 16 microsteps, 1,8 graden motoren met 20T poelies behoorlijk wat accurater werken en de besturing kan het aan.
    Ik heb nu 80 stapjes per mm ((200 * 16 stappen per omwenteling)/ 40mm per omwenteling).
    Ik ga naar 400 stapjes per mm ((400 * 32 stappen per omwenteling)/ 32mm per omwenteling).

    Hugo
     
  7. rotormania

    rotormania

    Lid geworden:
    18 jun 2008
    Berichten:
    241
    Locatie:
    roterdam
    Die TMC2100 drivers ik heb ze ook op mijn kossel pro
    machine is waanzinnig stil geworden scheelt veel met de 8825 driver
    met een I3 kloon is het wel een overkill.
    Maar met een delta prima super snel en nauwkeurig
    Het hebben van een 32bit controller op een cartesian printer is ook overkill.
    het zijn bij deze maar drie richtingen die elk afzonderlijk van elkaar worden berekend.
    Ik wilde ook een 32bit op mijn Anet A6 heeft iemand mij voor gerekend hoeveel
    rekenkracht er hier voor nodig is kom je met 8bit ver genoeg.
    Vaak bij die klonen kan je beter investeren in een goede gestabiliseerde voeding.
    Ik had nog een 1000 watt voor mijn laders van accu's die heb ik nu op TWEE printers
    en kan ze samen gebruiken op een voeding.
    En een E3D extruder (al of niet een kloon).
    Heb ik ook gedaan en nu print ik 0.4 mm zonder enig probleem en dat is anders geweest.
    gr Martin
     
  8. Paul01

    Paul01

    Lid geworden:
    12 apr 2006
    Berichten:
    154
    Locatie:
    Rotterdam
  9. HugoW

    HugoW

    Lid geworden:
    30 aug 2007
    Berichten:
    3.419
    Locatie:
    Wijk bij Duurstede
    Zo, ik heb de boel inmiddels ontvangen en aangesloten, de basics werken en werken goed. Maar ik heb nog twee problemen waar ik de antwoorden niet bij kan vinden;
    - Het TFT screen is in het Chinees. En da's niet handig. Engels zou ik al best vinden... Maar hoe ik dat moet regelen weet ik niet.
    - Ik krijg de servo, die mijn z-taster beweegt, niet in beweging. Nou las ik net dat het board maar een 3,3V PWM signaal geeft. Hebben onze servo's perse 5V PWM nodig, of zou 3,3 ook moeten werken?

    Als iemand me kan helpen, graag!
    Hugo
     
  10. Tadango

    Tadango Forum veteraan

    Lid geworden:
    25 jun 2003
    Berichten:
    14.829
    Locatie:
    Groningen
    Normaal pakken servos ook prima 3.3V signalen. De ontvangers draaien ook op 3.3V intern.
     
  11. rotormania

    rotormania

    Lid geworden:
    18 jun 2008
    Berichten:
    241
    Locatie:
    roterdam
    Dit zijn de problemen die ik bij mijn 32bit Mb tegen kwam.
    Je moet voor sommige ondedelen wel de juiste files gebruiken.
    Bij mij bijvoorbeeld ge bruik ik de 32bit Marlinkimbradue.(marlin 32 bit)
    Met daarvoor de TMC2100 stepperdriver en de U8glib file voor het scherm.
    Let vooral op de pin.H file hier zijn wat veranderingen.

    Grootste voordeel van de TMC drivers zijn de micro steps deze worden van 32 naar 256 steps intern verhoogd.
    Maar alleen als je de juiste 32bit .H file gebruikt.

    In de Marlin Kimbra zit een TMC en de U8glib (voor je scherm) file misschien kan je die gebruiken.
    gr Martin
     
  12. HugoW

    HugoW

    Lid geworden:
    30 aug 2007
    Berichten:
    3.419
    Locatie:
    Wijk bij Duurstede
    Inmiddels doet de printer het via de USB kabel, gestuurd door Pronterface. Helaas gisteren een fout met mechanische schade, het is even wachten op een nieuw hotend. Helaas is de TFT, die nu wel in het Engels is, nog steeds niet staat te communiceren met de besturing. Ik puzzel nog verder. Tot nu toe geen onoplosbare problemen, alleen veel gepuzzel.

    Ondertussen zoek ik een betere oplossing voor mijn mechanische Z-taster, dat wat een microswitch op een servootje maar helaas was de servo niet percies genoeg om iedere keer op exact dezelfde positie de switch uit te steken. Dus helaas problemen. Ik zoek daar ook nog een oplossing voor, de BL Touch lonkt maar is wel duur... Eerst eens kijken of ik een andere mechanische oplossing kan bedenken, is ook een leuke puzzel totdat de hotend onderdelen komen.

    Hugo
     
  13. Paul01

    Paul01

    Lid geworden:
    12 apr 2006
    Berichten:
    154
    Locatie:
    Rotterdam
    Waarom niet gewoon een inductiesensor gebruiken. Die werkt perfect op mijn i3 met een rumba board op de tweede i3 die ik voor een collega heb gemaakt met een mks gen 1.4 board. Gewoon aansluiten op de zmin eindschakelaar. Wel ff het signaal testen om na te gaan dat die triggert, omdat mks op de eindschakelaar aansluiting nog een spanningsdeler geplaats heeft. Dan moet alleen de signaalpin op een ongebruikte pin aansluiten en in de configfile toewijzen. Kost weinig.

    M12 4mm sensing DC 5 V NPN GEEN LJ12A3-4-Z/BX-5V cilinder inductieve proximity sensor switch werk spanning 5VDC speciale voor MCU
    http://s.aliexpress.com/emeeyqYj
    (from AliExpress Android)
     
  14. HugoW

    HugoW

    Lid geworden:
    30 aug 2007
    Berichten:
    3.419
    Locatie:
    Wijk bij Duurstede
    De voornaamste reden is dat ik mijn loeizware tooling plate bed wil vervangen door een spiegel met ondersteuning en daar reageert een inductiesensor niet op.

    Overigens heb ik ook de communicatie tussen de TFT en de SBase aan de gang, kwestie van allebei in de config files dezelfde baud rate geven. Was even zoeken en puzzelen, maar het is gelukt. Volgende stap is de printer in mijn thuisnetwerk aansluiten, dan kan ik vanaf de PC en de laptop printfiles daar naartoe zenden. Starten van de printer blijft handmatig, ook voor de veiligheid. Als hij eenmaal print verlaat ik de kamer nog wel eens, maar zeker niet bij de opstart.

    Hugo
     

Deel Deze Pagina