Hulp gezocht...zender/model instellingen

Discussie in 'HLG/DLG/F3K' gestart door Crazylegscrane, 9 mei 2018.

  1. Crazylegscrane

    Crazylegscrane Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    26 nov 2003
    Berichten:
    470
    Locatie:
    De Ronde Venen
    Goedendag DLG gooiers,

    Ik ben op zoek naar een duidelijke uitleg over alle benodigde instellingen in een zender, voor een DLG.
    Afgelopen jaar heb ik tijdens een paar wedstrijden als toeschouwer, en tijdens de clinics veel dingen gezien en gehoord, waar ik profijt van zou kunnen hebben. Dit heb ik proberen toe te passen aan de zender en/of model.(En nee, ik heb geen back up bewaard van de oude instellingen....dom dom dom)

    Helaas moest ik door prive omstandigheden een pauze inlassen, waardoor de instellingen nooit heb kunnen proberen.
    Nu het lijkt dat ik het weer kan gaan proberen, loop ik met vliegen tegen zoveel problemen aan dat me de moed in de schoenen begint te zakken.....
    Ik zoek documentatie of iemand die me kan/wil helpen met de diverse instellingen, zodat ik mijn enthousiasme weer kan aanwakkeren.
    Aangezien hier de kennis en ervaring volop aanwezig is, hoop ik de oplossing dan ook hier te vinden, en daardoor het DLG vuurtje weer bij me aangewakkerd te krijgen.
    De gene is er, omdat ik dacht dat ik na alle ervaringen en ideeën het DLG én een beetje in het snotje dacht te hebben, maar het voelt alsof ik weer onderaan de "big ladder" sta.

    Wie kan/wil mij op weg helpen?

    Alvast bedankt!


    Grtz

    Martin
     
  2. spedter

    spedter

    Lid geworden:
    13 jun 2009
    Berichten:
    520
    Locatie:
    Haarlemmermeer
    Hoi Martin,

    Wat bedoel je precies met een uitleg over alle benodigde instellingen in een zender?
    Wil je weten hoe je dat doet?
    Of wil je weten welke vluchtfases je nodig hebt voor het instellen van een dlg?
    Met wat voor zender vlieg je?

    Gr Edwin
     
    heino vindt dit leuk.
  3. BastiaanD

    BastiaanD

    Lid geworden:
    11 dec 2010
    Berichten:
    70
    Locatie:
    Overasselt
    Hoi,

    Welke zender en model heb je dat maakt het voor mensen makkelijker om erover mee te praten.
    Bij een taranis kan je bijv. zo een programma inladen en dan heb je al je instellingen goed staan.
    In het kort heb ik het volgende:
    Speed: ailerons vlak
    Cruise: ailerons 2 mm naar beneden
    Thermal: Ailerons 4mm naar beneden
    Preset: stabilo 2 mm up. Dit heb ik op een verende knop zitten die ik na het lanceren gelijk loslaat.
    Landing flaps: Flaps zover als mogelijk naar beneden of naar eigen inzicht instellen. Zelf heb ik dit op een schakelaar maar volgens mij heeft het merendeel dit op een gasstick van een zender zitten.

    Je kunt het zo uitgebreid maken als dat je wilt
    Differentiaal toevoegen: 1 aileron meer naar beneden dan de andere omhoog gaat.
    Zoom mode: Fase tussen preset en Speed/cruise/thermal. hierin zijn mijn landing flaps uitgeschakeld zodat je snel kan doorstarten zonder dat ik mijn flaps uit hoef te zetten voordat ik gooi.
    Snapflap: flaps meebewegen met het stabilo, meestal 3-4mm down met full up en 2mm up bij full down.
    Timers op je zender als dat mogelijk is, zodat je de vluchtduur kunt klokken.

    Je moet het zoveel als mogelijk naar eigen inzicht programmeren wat je zelf fijn vindt dan komt de fine tuning later wel.
    De standen zijn per model verschillend maar dit is wat ik zo gemiddeld heb geprogrammeerd en hier en daar lees.

    Succes!
     
    tunderman, crins en heino vinden dit leuk.
  4. Crazylegscrane

    Crazylegscrane Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    26 nov 2003
    Berichten:
    470
    Locatie:
    De Ronde Venen
    Hallo Edwin/Bastiaan,

    Bedankt voor jullie reacties!

    @Edwin: Ik wil met name weten welke vlieg fasen ik nodig heb en wat ik daarvoor in moet stellen. Ik heb een Multiplex Royal Evo 9.

    @bastiaan: De thermal fase snap ik denk ik. Maar waar gebruik je de speed fase voor? En de Cruise.....lijkt me om die te selecteren als je zoekende bent naar thermiek....
    De preset drukknop..... vanuit welke stand gebruik je de preset? Als ik dat vanuit de speedstand doe, dan gaat het model gelijk achterover....
    De zoommode ken ik niet.... Is die op een aparte schakelaar geprogrammeerd? Als die geactiveerd wordt, wat doet hij dan? Is dat misschien ook de startstand, gecombineerd met de preset?

    Waar ik dus bij de start tegenaan loop is dat ik kennelijk en fase stand niet goed gebruik..... Welke fase in combinatie met de preset gebruik je bij de start?

    Ik weet het veel, heel veel vragen, maar ik probeer te snappen hoe ik de diverse fasen in moet stellen in mijn zender....

    O ja, de zender is dus een multiplex Royal 9 pro
    Het model, een CX5 met klomp....;) zwaartepunt rond 68mm....???

    Grtz
    Martin
     
  5. BastiaanD

    BastiaanD

    Lid geworden:
    11 dec 2010
    Berichten:
    70
    Locatie:
    Overasselt
    ik ben niet bekend met het programmeren van een multiplex zender.

    Speed fase gebruik je om snel te vliegen bijv. voor het terugkomen van beneden winds, deze fase gebruik je ook voor het lanceren.
    preset gebruik je alleen om het model juist omhoog te krijgen omdat je het model zo vlak als mogelijk wilt gooien.

    zoommode is niet op iedere zender te programmeren dus waarschijnlijk is het makkelijker om dit achterwegen te laten.

    preset op een verende schakelaar bij de hand die je aan de zender zodat je die bijna tegelijk met het loslaten van het model los kunt laten.
    3 standen schakelaar waarop je de speed-cruise- thermal zet.

    CX5 zwaartepunt tussen de 71 en 69mm

    begin daar maar eens mee en dan komt de rest vanzelf wel.
     
  6. Crazylegscrane

    Crazylegscrane Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    26 nov 2003
    Berichten:
    470
    Locatie:
    De Ronde Venen
    Hallo Bastiaan,

    Bedankt voor de uitleg!
    Hmz..... Ik zou zo ook 123 niet weten hoe ik op welke schakelaar de zoom functie zou moeten zetten....?
    Iemand die DLG vliegt met een Multiplex (Evo 9) en die de zoom functie geprogrammeerd heeft??
    Blijft voorlopig nog het probleem dat in speedstand, zonder gebruik van de preset, het model na de start gelijk 'door' wil draaien, dus achterover wil.......
    Moet ik dan in de speedstand meer down trimmen, zodat ik met de preset knop in de start alsnog de juiste stijghoek krijg?

    Zojuist het zwaartepunt alvast ingesteld op 70mm, als het rustig weer is, eert weer opnieuw uittrimmen voor ik iets ga proberen met de vliegfasen....
    Maar die startstand is voor mij nog wel een dingetje.......

    Grtz
    Martin
     
  7. dwarswind

    dwarswind

    Lid geworden:
    8 apr 2013
    Berichten:
    211
    Locatie:
    Arnhem
    Ik heb een Evo 9. Ik zie dat jij in de ronde Venen woont. Ik werk in Woerden. Is het mogelijk een keer aan het eind van de middag daar langs te komen met zender en kist. Dan is het makkelijker om het aan je uit te leggen
     
  8. BastiaanD

    BastiaanD

    Lid geworden:
    11 dec 2010
    Berichten:
    70
    Locatie:
    Overasselt
    Zoom functie is een soort virtuele functie.
    De zoom functie gaat in als je de preset loslaat en zodra je de 3 standen schakelaar schakeld ben je er weer uit.
    Voordeel van de zoom functie is dat je landing flaps in preset en zoom niet actief zijn zodat je dus met landing flaps kunt doorstarten en deze in de stijgvlucht pas uit hoef te zetten, niet tijdens het doorstarten dus sneller doorstarten ;)

    Ik weet niet of dit mogelijk is op een multiplex, zover ik weet alleen op een taranis

    Voorstel van @dwarswind is zeker interresant voor je Martin.
     
  9. Crazylegscrane

    Crazylegscrane Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    26 nov 2003
    Berichten:
    470
    Locatie:
    De Ronde Venen
    Hallo Dwarswind/Bastiaan,

    Wederom bedankt voor het meedenken!
    Ik denk inderdaad niet dat Multiplex dat kan.......
    Inmiddels 3 fasen ingesteld. Start, cruise en thermal.
    De start moet dus uiteindelijk zo getrimd worden dat de CX5 met kort gebruik van de preset knop onder een goede hoek naar boven gaat.
    Cruise en thermal flaps op ongeveer 2 en 4 mm.

    @dwarswind: Ik maak graag gebruik van het aanbod!
    Ik kan en wil natuurlijk, als de werk omstandigheden dat toelaten, ook naar Woerden komen. Dat scheelt een eind omrijden.Ik hoor graag wanneer het een keer uitkomt (PB voor nadere afspraak)

    Grtz

    Martin
     
  10. dwarswind

    dwarswind

    Lid geworden:
    8 apr 2013
    Berichten:
    211
    Locatie:
    Arnhem
    Prima. graag via PB.
    Overrulen van de landingstand is mogelijk met een schakelaar!

    Bij was dat de linkse schakelaar die je tijdens de doorstart naar boven moest schakelen en daarmee de landingsflap overruled. Rechtse aan de zijkant schakelaar heb ik ingesteld voor de flapstanden (start, cruise en thermiek). Preset met het knopje links; ingedrukt houden, is hoogteroer iets om hoog en na worp loslaten om in de startfase te komen.
    Neem dan ook je gebruiksaanwijzing mee.
     
  11. spedter

    spedter

    Lid geworden:
    13 jun 2009
    Berichten:
    520
    Locatie:
    Haarlemmermeer
    Hoi Martin, ik zie dat er al veel reacties zijn geplaatst!
    Leuk!
    Je kan idd het beste de hulp aannemen en in de praktijk toepassen.
    Dan snap je ook beter wanneer en waarom je deze vliegbases gebruikt.
    Ik zou er zeker ook nog een speedstand in zetten.
    Al is het alleen al voor de start, mocht je geen zoom gebruiken.
    Ik gebruik een zoom stand nadat ik een stream de grond in gooide. Een extra beveiliging is nooit weg.
    Succes! En vooral veel plezier, maar dat gaat vast goed komen.
     
  12. spedter

    spedter

    Lid geworden:
    13 jun 2009
    Berichten:
    520
    Locatie:
    Haarlemmermeer
    Nog even een toevoeging.
    Bij ons op de club (in Hillegom) zijn er heel veel mensen die dlg-en en er zijn er veel die je kunnen en willen helpen.
    De meeste bij ons vliegen met taranis en futaba.
    Ik weet eigenlijk niet of er met multiplex wordt gevlogen.
    Ik weet niet of je in de buurt woont, maar je bent welkom!
     
  13. dwarswind

    dwarswind

    Lid geworden:
    8 apr 2013
    Berichten:
    211
    Locatie:
    Arnhem
    Is het gelukt met de nieuwe instellingen en mixers Martin?
     
  14. Crazylegscrane

    Crazylegscrane Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    26 nov 2003
    Berichten:
    470
    Locatie:
    De Ronde Venen
    Gisteren ben ik op bezoek gegaan bij Dwarswind. Na een allerhartelijkst ontvangst, wat basis instellingen doorgenomen.
    Ook nu blijkt dat ieder zijn/haar eigen manier van instellen heeft. De conclusie die ik al snel had getrokken was dat ik verward ben geraakt door de verkeerde routering van instellen van de Evo 9.
    En tja..... als er dan wat fout gaat, gaat het ook goed fout.
    Helaas kwam ik er gisteravond niet aan toe, maar ik hoop mijn zender opnieuw in te kunnen stellen. Helemaal terug naar de basis.
    Ik ben op dit moment van mening dat de 'zoom' stand op dit moment nog niet nodig is. Ik heb wel gezien hoe ik dit wellicht alsnog in zou kunnen stellen.

    Voorlopig eerst maar eens zorgen dat ik alle aandacht besteed aan het invliegen/uitwegen.
    Dit was waarschijnlijk mede de oorzaak dat, bij de start, het model ZONDER preset, al bijna een looping maakte....... Daarom had ik de preset juist negatief ingesteld....

    Edwin, Bastiaan en Dwarswind hartelijk dank voor de info/suggesties!!
    Ik ben voorlopig weer even zoet.
    @Edwin: ik hou je uitnodiging graag in mijn achterhoofd, ik denk dat jullie de dichtsbijzijnde "vraagbaak" vliegveld zijn.
    @dwarswind: mocht ik 'vastlopen' dan weet ik je te vinden..... ;)

    Groetjes

    Martin
     
    Stef, spedter en crins vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina