Je zou die binnenbeitel zo kunnen gebruiken vanwege de verstelbare hoogte met je snelwisselsysteem maar normaal hoort er een vierkante klemhouder bij: https://www.hbm-machines.com/produc...-beitelsets-1/hbm-spanhuls-voor-ronde-beitels O ja, buitenbeitels werken het best als ze net een fractie onder het center zitten en binnenbeitels net boven het center.
Beetje zonde van het geld denk ik, voor heel erg weinig meer zie je toch regelmatig een Schaublin 12 of zo voorbij komen. zo rond de € 1250 en dan heb je norton kast separate aandrijving voor voeding en draad snijden etc etc. Snap ook niet zo goed waarom er zo vaak HBM aanbevolen word.
En ik snap ook niet waarom er zo overdreven gedaan wordt over die norton-kast. Hoe vaak verstel je de tandwielen voor de langsvoeding of om draad te snijden? Tweede of derdehands machines moet je eigenlijk eerst demonteren, schoonmaken en opnieuw afstellen, voordat je kan beoordelen of het geen rommel is die je koopt.
Mijn vraag is bij tweede hands draaibankjes en dat soort spul waarom doet iemand het van de hand. Vaak is het goede spul al verkocht in vrienden of kenniskring voordat het publiekelijk te koop aangeboden gaat worden. Als ik tweede hands zou kopen zou ik hem inderdaad zoals door de Baggeraar voorgesteld slopen en herbouwen. Maar dan is hij al in jou bezit. Als het even kan en je wil gelijk probleemloos aan de slag, koop een jou al lang bekende tweede hands of een passende nieuwe met garantie. Succes met het maken van jou keuze en een mogelijke aankoop. Veel draaiplezier, en ben voorzichtig. Groet, Willum
Goede vraag want dergelijke machines kunnen met wat ondhoud je leven lang mee. Zelfs al komt er heel veel speling op kan je er vaak nog prima precies mee draaien als je maar weet hoe je er mee om moet gaan. Wel is het dat je soms te kort komt. Zo'n HBM300 is een prima bank maar hij kan niet de gespecificeerde 80mm rond inspannen, dat is eerder 70mm en soms wil je even meer, dan als het budget er is koop je iets groters of beters. Zo ben ik niet helemaal tevreden over mijn X1 frees, er zit toch te veel beweging in de constructie waardoor bij net even iets te veel willen de nauwkeurigheid zwaar verminderd. OK, ook hier geldt dat als je weet hoe je er mee om moet gaan het een prima frees is.
Inderdaad, onderhoud blijft zeer belangrijk. Speling kan meestal bijgesteld worden als het goed is, maar dat heeft ook z'n grenzen. Als ik kijk welk vermogen de 300 van Herman heeft "300 Watt" niet echt voor zwaar werk. Ga je iets ruiger te werk met zware werkstukken en grof draaiwerk heeft het bankje toch snel klachten. Echt iets voor het fijne en kleine. Ben er gisteren aan voorbij gelopen, leuk ding. Echt klein prutsdraaiwerk op grote draaimachines heb ik vaker gemaakt maar grof draaiwerk op kleintjes liever niet. Willum
Ik wens je veel succes met deze draaibank. Stukken beter, dan de types, die je in je eerste vraag voorstelde. Je moet maar bedenken: - je kan geen grote stukken op een kleine bank maken maar wel kleine op een "grote" bank. Verder vind ik het mooi, dat je niet voor een Norton bak hebt gekozen. In de tijd, dat ik met modelbouw bezig ben, heb ik maar drie keer de wisselwielen voor draad snijden gebruikt. Voor spoed 1 mm en 2 mm (M 20 x 2) en voor 1/4" NPT. Uitgerekend de laatste schroefdraad staat niet in de standaard tabel op je machine, ook HBM kon mij niet helpen. Zelf heb ik een HBM 250 x 400 Profi en Ik heb dus de benodigde wisselwiel overzetverhouding moeten berekenen. BSP,1/4" is 19 TPI en NPT 1/4" is 18 TPI (treads per inch) Nogmaals, voor mij een wijze keuze.
Nou bv om dat ik kleiner ben gaan wonen en er geen plaats meer was voor mijn HBM 250x550 vario profi oid met DRO. Mijn projecten werden ook kleiner en ook omdat hij te zwaar was om hem naar de hobbykamer op zolder te slepen. Qua draai uren had hij vergelijkbaar met een bedrijf haast geen uren gemaakt en zag er dan ook als nieuw uit. Degene die hem van me heeft overgenomen heeft er een koopje aan gehad en niet omdat de draaibank niet goed was, maar omdat ik er van af moest.