Kan ik van 3 lipo’s 1 lipo pakket maken

Discussie in 'Accu & laad techniek' gestart door lauterbacher, 17 feb 2018.

 1. lauterbacher

  lauterbacher

  Lid geworden:
  31 jan 2011
  Berichten:
  447
  Locatie:
  Winschoten
  ik heb een vraag, ik rij met een shepherd velox e8 met een ttb combo erop.
  Nu is er voor deze auto maar 1 model lipo te krijgen die kwa formaat die past, dat is verder geen probleem maar ze hebben maar een inhoud van 4450mah 6s.

  Nu bedacht ik mij om 3 2s 6000mah shorty‘s hardcase te gaan koppelen en die te gebruiken want dan zit je bijna op hetzelfde formaat, maar dan moet je telkens als ze leeggereden zijn de pakketen los van elkaar maken om ze te kunnen laden en balanceren.
  Daarom is mijn vraag of het mogelijk is om deze 3 shortys uit hun hardcase te halen om er vervolgens 1x 6s pakket van te maken (solderen) vervolgens een folie erom zodat ik ze gewoon als een 6s pakket kan gaan laden en balanceren?

  Ik hoop dat iemand mij hiermee kan helpen.
   
 2. N.P.S.

  N.P.S. Forum veteraan

  Lid geworden:
  17 jun 2007
  Berichten:
  7.635
  Ja, dat kan. Mits de losse pakketten volkomen identiek zijn. Maar je moet wel weten wat je doet. Zo moet er een balancerconnector voor 6 cellen worden aangebracht. Doe je dat fout, dan volgt er kortsuiting.

  Solderen aan een Li-Po, zeker een met een capaciteit van 6000 mAh is niet zonder risico. Er is veel energie in opgeslagen die bij kortsluiting explosief vrij komt. Ook moeten alle cellen bij het samenstellen een zo gelijk mogelijke lading hebben. Anders heeft de lader het wel heel moeilijk met het balanceren tijdens de eerste keer laden van het samengestelde pakket

  Als je niet zeker weet dat alles goed gaat, en ik twijfel aan je kennis als ik zie hoe je "mAh" schrijft, neem dan geen risico's en zoek voor deze klus hulp bij een deskundige.
   
 3. ron van sommeren

  ron van sommeren Forum veteraan

  Lid geworden:
  31 aug 2002
  Berichten:
  28.863
  Locatie:
  tussen Tiel & Nijmegen, tussen Maas & Waal
  Alleen samenstellen met cellen van hetzelfde merk, type, capaciteit, C-waarde en gebruikshistorie.
  Dus eigenlijk alleen met nieuwe cellen.

  'Multiple choice' LiPo pack bedradingsdiagrammen
  (and looots of e-flight info, other tools)
  www.scriptasylum.com
  → RC calculations [​IMG]
  → Electrical
  LiPo pack wiring
   
  Laatst bewerkt: 18 feb 2018
 4. Ernst Grundmann

  Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

  Lid geworden:
  27 aug 2002
  Berichten:
  11.146
  Locatie:
  Woerden
  N.P.S heeft het al geschreven, het kan maar je moet heel goed weten wat je doet en hoe je het doet.
  Eigenlijk raad ik je af om het met de bestaande pakketten te doen. Er zit hoogstwaarschijnlijk al een te groot verschil tussen de pakketten om die nog "veilig" tot één pakket samen te voegen. Je kunt het beste losse cellen kopen en daar zelf een pakket van bouwen. Als die cellen niet los te koop zijn kan je beter nieuwe accu's kopen en die met de zelfde lader exact hetzelfde opladen en balanceren. Dan ben je er redelijk zeker van dat de cellen van die accu's zo goed mogelijk gelijk zijn. Van die accu's kan je dan, wel heel voorzichtig, één pakket maken.
  Ron heeft al een link gegeven naar een site waar je kunt vinden hoe je de zaak moet aansluiten, wat jij nodig hebt vindt je HIER op die site. De waarschuwing van N.P.S. ondersteun ik ook heel sterk "Als je niet zeker weet dat alles goed gaat, ...... neem dan geen risico's en zoek voor deze klus hulp bij een deskundige." Echt dat is beter voor je gezondheid en je portemonnee. ;)
  Succes.
   
 5. lauterbacher

  lauterbacher

  Lid geworden:
  31 jan 2011
  Berichten:
  447
  Locatie:
  Winschoten
  Bedankt voor de reacties mannen, mijn kennis is inderdaad niet goed genoeg om er zelf mee gaan lopen klooien dit was ook niet de bedoeling hoor. Ik was benieuwd of het mogelijk is en begrijp hierboven uit dat het moet kunnen.
  In groningen stad zit een lipo dokter die dit moet kunnen lijkt me, en ga eens contact opnemen met die man, mocht deze het willen doen dan koop ik 12 nieuwe identieke shorty's en laat er dan 4 packs van maken.
   
 6. ron van sommeren

  ron van sommeren Forum veteraan

  Lid geworden:
  31 aug 2002
  Berichten:
  28.863
  Locatie:
  tussen Tiel & Nijmegen, tussen Maas & Waal
  Maar eigenlijk is het Scriptasylum een site met veel goede info voor e-rijders, behalve de nodige accu informatie ook gear- & snelheids-calculators, voeding- en lader-calculators, uitleg, simulatie ...

  Een aanrader, zowel voor de beginner als de ervaren rijder.
   
 7. Student

  Student Moderator Moderator team Forum veteraan

  Lid geworden:
  5 jan 2008
  Berichten:
  12.961
  Locatie:
  Rotterdam
  waarom zoveel moeite?
  of hebben ze het formaat pakket wat jij wilt hebben niet in de handel?
   
 8. Roelof

  Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

  Lid geworden:
  20 aug 2003
  Berichten:
  26.783
  Locatie:
  Sassenheim
 9. Ernst Grundmann

  Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

  Lid geworden:
  27 aug 2002
  Berichten:
  11.146
  Locatie:
  Woerden
  Dat hoeft niet zo te zijn. Ik heb ook cellen gehad waar een stripje vernikkeld koper aan de aluminium tab was gepuntlast. Dat kan je heel goed met een juiste bout en harskernsoldeer solderen.
  Op "jouwbuis" heb ik ook een filmpje gezien waar iemand zelf een puntlas apparaat heeft gemaakt van een oude magnetron trafo, waar hij zelf dit soort stripjes mee kan puntlassen. Dat is eigenlijk niet eens zo moeilijk maar je moet er natuurlijk wel de spullen, de tijd en de zin er voor hebben om zo iets te maken. ;)
   

Deel Deze Pagina