Kortsluiting met Prusa i3 3d printer

Discussie in '3D Printen' gestart door erikvdv22, 15 jan 2015.

  1. erikvdv22

    erikvdv22

    Lid geworden:
    15 jan 2015
    Berichten:
    4
    Hallo,

    Ik ben een Prusa i3 printer aan het bouwen, nu heb ik alle elektronica aangesloten maar toen ik de voeding voor het eerst aanzette begon mijn Adruino mega 2560 board te roken.

    Wie weet hoe dit kan? Ik heb een 12 volt computer voeding op de ramps 1.4 aangesloten.
    Kan het zijn dat ik de stappenmotors verkeerd heb aangesloten?
    Of teveel ampere op de ramps 1.4?

    Alvast bedankt, gr Erik
     
  2. gjcvro

    gjcvro

    Lid geworden:
    11 okt 2014
    Berichten:
    951
    100% zeker dat je de voeding niet verkeerdom hebt aangesloten?
     
  3. Electric

    Electric

    Lid geworden:
    20 okt 2009
    Berichten:
    290
    Locatie:
    Amsterdam
    Hoi Erik,

    Heb je de endstop-switches goed aangesloten? Als dit niet goed zit heb je namelijk kans opeen directe kortsluiting op de Arduino. Je moet bij de mechanische switches twee draden gebruiken.

    Als de stappenmotoren verkeerd zitten gaan denk ik de stepperdrivers kapot en niet de Arduino, Echter denk ik dat deze niet stuk gaan maar dan gewoon niet zullen werken.

    Weet je zeker dat de voeding plus&min goed aangesloten zijn? De plus-min volgorde van de voedingsinput is namelijk andersom dan die van de outputs.
    Wat is trouwens de gemeten spanning van de voeding?

    Is het de Arduino of de Ramps waar de rook uit kwam? Had je op dat moment de pc dmv USB aangesloten? Zit diode-D1 op de ramps gesoldeerd? Deze voed namelijk de Ramps als de USB niet is aangesloten.

    Succes,


    Gr. Eric.
     
  4. erikvdv22

    erikvdv22

    Lid geworden:
    15 jan 2015
    Berichten:
    4
    De Endstops zijn goed aangesloten. Groen op groen, zwart op zwart en rood op rood.
    Wat bedoel je met mechanische switches?

    Op de Ramps 1.4 zit een 11a en een 5a aansluiting.
    Als ik de aansluiting naar beneden wijs zitten de draden alsvolgt aangesloten:
    Geel zwart op 11a en geel zwart op 5a.
    Ik heb een willekeurige stekker uit de kabelboom van de computervoeding gepakt waar 2 gele en 2 zwarte draden in zitten. De spanning heb ik niet nagemeten omdat mijn multimeter maar tot 10a meet.

    De rook kwam echt uit de Adruino, deze was niet aangesloten aan de USB.
    Diode d1 ken ik niet, ik heb een kant en klare ramps 1.4 gekocht.

    Alvast bedankt
     
  5. Electric

    Electric

    Lid geworden:
    20 okt 2009
    Berichten:
    290
    Locatie:
    Amsterdam
    Met de mechanische-switches bedoel ik de microswitches die zonder het printplaatje(sorry was niet zo duidelijk omschreven).
    Als je deze hebt gebruikt moet je echt maar twee draden aansluiten.
    Deze draden gaan op de ramps op de buitenste (endstop)pinnen die gemarkeerd zijn met "S en -".
    De plus wordt dus in dit geval niet gebruikt. Op de endstopswitch(de mechanische) worden de "Comm&NO" aansluitingen gebruikt.

    De spanning kan je gerust met je multimeter meten, maak je geen zorgen om de max10A.
    Dit geld alleen als je een stroom meet en dus niet bij spanning, zorg er wel voor dat je de rode meetpen ook in de "V" van de multimeter steekt en de meter op V= hebt ingesteld (er zal dan niets misgaan).
    Een kant&klare ramps heeft meestal de diode erin zitten zodat je de printer ook standalone kan gebruiken.

    Als je straks je nieuwe Arduino hebt steek dan alleen de ramps erop (en event. de lcd) en sluit hem dan op de PC aan. Wel de Arduino-software eerst installeren.
    Je kan dan met Pronterface of Repetier het bordje alvast testen. Zodoende weet je dat de basis goed is.
    Daarna kun je alles stuk voor stuk aansluiten en testen.

    Gr. Eric.
     
  6. tamiyadave

    tamiyadave

    Lid geworden:
    23 apr 2012
    Berichten:
    112
    heb een keertje een minitronics opgeblazen zo, was een zekeringetje. Was effe langs de verkoper gegaan (reprapworld) en ze konden vrijwel meteen een nieuwe zekering erop solderen.
     
  7. erikvdv22

    erikvdv22

    Lid geworden:
    15 jan 2015
    Berichten:
    4
    Hallo,

    Kan de kortsluiting in het Adruino mega 2560 board zijn ontstaan door een endstop? Ik had namelijk de endstop met printplaatje op de as van 8mm gemonteerd en daardoor kwamen 2 soldeer punten met elkaar in aanraking.

    Ook heb ik de spanning gemeten door het zwarte draad van de multimeter op zwart te doen en het rode van de multimeter op het gele draad. Gemeten spanning 11.99V. Als ik de draden omdraai wordt de spanning -.
    Dit klopt?

    Ik zit te wachten op mijn nieuwe 2560 board.

    Nog een vraag. Ik heb stappenmotors met 6 aansluitingen. Welke heb ik hiervan nodig?

    Alvast bedankt
     
  8. G-Force-1

    G-Force-1

    Lid geworden:
    22 mei 2013
    Berichten:
    60
    Locatie:
    Dinteloord
    Ja dit kan, op de rode draad staat nl. 5 Volt

    ja dit klopt. Rode meetpen op de + en de zwarte mmetpen op de - .Als je de meetpennen omdraait meet je een negatieve spanning.

    Je hebt er maar 4 nodig. Zie hier: http://reprap.org/wiki/Stepper_wiring

    Hans
     
  9. erikvdv22

    erikvdv22

    Lid geworden:
    15 jan 2015
    Berichten:
    4
    De 3d printer werkt! Bedankt voor de hulp;)

    Zit nu met een nieuw probleem... De printer print in spiegelbeeld in de y as.
    Als ik in repetier Y- druk komt het bed ook naar mij toe, volgens mij moet dit andersom.
    Nu kan ik dit in de firmware wel aanpassen maar ik kom er niet uit met de eindschakelaar. Hij loopt tegen de eindschakelaar aan en stopt niet...
    Zo zijn mijn instellingen nu:

    // The pullups are needed if you directly connect a mechanical endswitch between the signal and ground pins.
    const bool X_MIN_ENDSTOP_INVERTING = true; // set to true to invert the logic of the endstop.
    const bool Y_MIN_ENDSTOP_INVERTING = true; // set to true to invert the logic of the endstop.
    const bool Z_MIN_ENDSTOP_INVERTING = true; // set to true to invert the logic of the endstop.
    const bool X_MAX_ENDSTOP_INVERTING = true; // set to true to invert the logic of the endstop.
    const bool Y_MAX_ENDSTOP_INVERTING = true; // set to true to invert the logic of the endstop.
    const bool Z_MAX_ENDSTOP_INVERTING = true; // set to true to invert the logic of the endstop.
    //#define DISABLE_MAX_ENDSTOPS
    //#define DISABLE_MIN_ENDSTOPS

    // Disable max endstops for compatibility with endstop checking routine
    #if defined(COREXY) && !defined(DISABLE_MAX_ENDSTOPS)
    #define DISABLE_MAX_ENDSTOPS
    #endif

    // For Inverting Stepper Enable Pins (Active Low) use 0, Non Inverting (Active High) use 1
    #define X_ENABLE_ON 0
    #define Y_ENABLE_ON 0
    #define Z_ENABLE_ON 0
    #define E_ENABLE_ON 0 // For all extruders

    // Disables axis when it's not being used.
    #define DISABLE_X false
    #define DISABLE_Y false
    #define DISABLE_Z false
    #define DISABLE_E false // For all extruders
    #define DISABLE_INACTIVE_EXTRUDER true //disable only inactive extruders and keep active extruder enabled

    #define INVERT_X_DIR true // for Mendel set to false, for Orca set to true
    #define INVERT_Y_DIR false // for Mendel set to true, for Orca set to false
    #define INVERT_Z_DIR true // for Mendel set to false, for Orca set to true
    #define INVERT_E0_DIR false // for direct drive extruder v9 set to true, for geared extruder set to false
    #define INVERT_E1_DIR false // for direct drive extruder v9 set to true, for geared extruder set to false
    #define INVERT_E2_DIR false // for direct drive extruder v9 set to true, for geared extruder set to false

    // ENDSTOP SETTINGS:
    // Sets direction of endstops when homing; 1=MAX, -1=MIN
    #define X_HOME_DIR 1
    #define Y_HOME_DIR -1
    #define Z_HOME_DIR -1
     
  10. G-Force-1

    G-Force-1

    Lid geworden:
    22 mei 2013
    Berichten:
    60
    Locatie:
    Dinteloord
    #define INVERT_Y_DIR false // for Mendel set to true, for Orca set to false
    deze op true zetten. Hiermee gaat de as de andere kant op.

    #define Y_HOME_DIR -1
    deze op 1 zetten. want ik denk dat je endstop op max positie zit, dus aan de voorkant van je bed.
     

Deel Deze Pagina