Lange afstand FPV via 3G/4G connectie

Discussie in 'FPV (First person view)' gestart door djorkaef, 13 aug 2017.

 1. Bruno van Hoek

  Bruno van Hoek Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

  Lid geworden:
  23 aug 2002
  Berichten:
  6.060
  Locatie:
  Almere, MVA (ex-Daedalus Amsterdam)/G&E/TFA
  Op zich knap hoe je genoemde foute acties voor jezelf meent te kunnen rechtvaardigen, al is het wat kinderachtig sarcastische gebruik van ondermeer 'Sherlock' net over de rand.
  Je beweert iets, dat wordt gelogenstraft en vervolgens ga je dan maar op de man spelen.
  Niet chic, maar dat hebben we hier vaker meegemaakt, niets om van op te kijken dus.
  Het grote punt is hier namelijk dat overtreding van regelgeving de aanzet heeft gegeven tot de enorme beperking van de modelvliegerij die we zich nu zien ontrollen, terwijl de klassieke modelvliegerij hier dus part noch deel aan heeft.
  Door je opstelling beland je dus vanzelf in het kamp van de zichzelf rechtvaardigende stoethaspels waaraan we de hele ellende te danken hebben.
  Die meenden ook 'dat het allemaal wel kon'. Ook jij laat en plein public zien dat je de mist in gaat. Alleen is het feit dat je het probeert te rechtvaardigen, onvergeeflijk. En dat is niet 'erg' (Nou verschrikkelijk zeg...,man man man) , zoals in jouw kinderachtige, verongelijkte formuleringen, nee dat is ronduit onbehoorlijk tegenover modelvliegers die hun sport naar de verdommenis zien geholpen.
  Ik denk dat je je medeverantwoordelijkheid schromelijk onderschat of op puberaal stoere wijze probeert onder het tapijt te vegen.
  Trappen we niet in, dat laatste. Ook al teveel gezien.

  Voorbeeldje:
  "Omdat je de benedenbuurman zijn tuin lijkt te gebruiken als vuilstort, moeten de andere buren niet zo moelijk doen over de paar lege flesjes die je ieder weekend over de veranda keilt?" Bovendien, je kijkt altijd goed uit of er niet iemand onder staat.
  Dus dat zoiets eigenlijk niet mag, "hebben die lui niet iets beters te doen dan op te letten of jij iets fout doet?"
  Ondertussen is, doordat dit gedrag vaker blijkt voor te komen, de wet aangepast en mogen wij zelfs niet meer met een flesje bier op ons balkon zitten.
  En daar hebben wij, die nooit iets naar beneden gooiden, last van.
  Dan niet komen jammeren als we -onder andere, maar in dit geval specifiek- bij jou verhaal komen halen. Als je dat niet snapt ben je ongelooflijk naief.

  De zinsnede waarin je suggereert gezond verstand belangrijker te vinden dan regelgeving. Nou da's dan fijn.
  Gezien de uitkomst (het wel degelijk vliegen binnen een CTR, het meerdere malen overvliegen van bebouwing) begrijp je natuurlijk dat we jouw 'gezonde verstand' als onbetrouwbaar meetinstrument kunnen afserveren.
  Voor ons hooguit een uiting van wat je graag zou willen maar absoluut niet van niet hoe de zaken werkelijk liggen.
  Ons gezonde verstand zegt dat als we iets doen wat niet mag, we daar ook de consequenties voor moeten aanvaarden. Toegegeven, er komen er nog steeds teveel onderuit, maar dan heb je -ook hier- dus nog altijd medeburgers die je even bij de les houden. Op hen maakt -zoals je ziet- zelfrechtvaardigende, puberale bluf allang geen indruk meer.

  Het punt, dat het helpen mogelijk maken van lange afstands FPV vluchten, door het geven van informatie hierover, niet in dit forum thuishoort, is nu wel duidelijk gemaakt.
  Er is op de vraag van de topic opener maar een antwoord mogelijk: "Dat moet je niet eens willen, want het is expliciet verboden".
  Ik ben er in ieder geval voorlopig klaar mee, of men moet hier met nog zoiets ongelofelijk doms komen, dan bekijk ik het nog even.
   
 2. Justapoke

  Justapoke

  Lid geworden:
  9 dec 2012
  Berichten:
  576
  Bruno ‘VanHoekstadt’ weet het allemaal weer beter dan het gepeupel, en schreeuwt weer onbeschoft hard dat iedereen die het woord FPV in de mond neemt eindelijk eens op moet zouten, en alléén hij als échte vlieger de waarheid kent. Ondertussen kijkt hij halsreikend uit naar zijn 100% FPV vrije EUSSR superstaat, met een nog grotere gek dan Donald Trump, als staatshoofd..

  Leon de ‘hobbyist’ is ondertussen druk bezig zich op te werpen als hoofd afdeling STASI Nederland, en verzameld op geraffineerde wijze bewijslast..

  Teneinde zijn mede hobbyisten (die toevallig bewust of onbewust zich net niet even voor de volle 100% aan de regeltjes houden) aan de hoogste boom te kunnen knopen, en denkt daarnaast ook nog eens dat hij persoonlijk uit kan maken wat iemand wel of niet op z’n eigen youtube kanaaltje heeft staan.. o_O


  Ja dus.. En of er niet al veel eerder op de man gespeeld is!

  De betreffende informatie die is gepost valt verder wel degelijk onder het subject. Of je dat nu leuk vind of niet. Heel die zure reacties vanaf het begin af aan horen hier gewoon juist niet thuis. Een punt maken is prima, maar er constant over door blijven harken is juist niet nodig. Bemoei je verder ook eens met je eigen zaken. Vond het verder dus ook vrij onbeschoft om een video van mij er opeens bij te halen, en mij proberen te framen alsof ik ergens midden in Eindhoven ben aan het vliegen, en ik zogenaamd totaal niet weet “waar ik mee bezig ben”.. Over chic gesproken.

  De beperking van modelvliegerij is het gevolg van personen die zwaar in de fout zijn gegaan, niet door vliegers die zich toevallig een keer net niet 100% aan de regeltjes houden terwijl er NUL kans op problemen kunnen ontstaan.

  Geen wonder dat draadjes hierdoor constant dood lopen, en er eigenlijk bar weinig te beleven valt.

  Maar suc6 verder met je moraalridders kruistocht tegen alles wat ook maar naar FPV ruikt…

  Bekijk het maar, maar ik ben er in ieder geval wél klaar mee.


  Mijn welgemeende excuses aan de betreffende topic starter uit België voor het uit de hand lopen van zijn draad, heb via mijn werk vaak met onze zuiderburen te maken en heb daar altijd zeer prettige ervaringen mee. Met sommige NL’s loopt dat soms wat anders. Ook zoals in dit geval.
   
  Laatst bewerkt: 21 aug 2017
 3. hobbyist

  hobbyist

  Lid geworden:
  10 mrt 2009
  Berichten:
  1.586
  Locatie:
  Noord Brabant
  Nee dat is niet de bron/oorzaak van het gezeik.

  Als je met het quoten van het bericht uit het andere forum draadje verder had gekeken, had je ook het volgende kunnen vinden.
  Waarom er heel veel dingen niet meer mogen als recreant, heeft te maken met een beetje veiligheid en marktbescherming voor commercieel gebruik.

  FPV long-range via 3G/4G, technisch kan dat, ook met een redelijk stabiele verbinding.
  Daar komt wel iets meer bij kijken dan alleen een sim kaartje.
  Een de kant van de telco is in ieder geval iets van M2M nodig om het stabiel te houden.

  Het normale FPV vliegen, de radio verbinding 2,4Ghz is erg stabiel.
  De 5,8Ghz video link, dat is een analoge techniek.
  Er is rommel op de markt, die het presteert om het op relatief grote afstand, denk aan 3 km hemelsbreed.
  Een FPV zender/ontvanger van 200mW op zo'n 10 meter uit elkaar er volledig uit te drukken.
  En dan niet denken dat het storende signaal zich hoog in de lucht bevind, nee er ging al voldoende signaal door de boomtoppen op ongeveer 20 meter boven de grond, volgens de meegestuurd gps informatie.

  Jou aandacht werd getrokken door de arrogante houding en dat je aanwezig was op de verstrekking van het convenant voor het modelvliegveld waar je ook rond fladdert.
   
  Laatst bewerkt: 21 aug 2017
 4. Bruno van Hoek

  Bruno van Hoek Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

  Lid geworden:
  23 aug 2002
  Berichten:
  6.060
  Locatie:
  Almere, MVA (ex-Daedalus Amsterdam)/G&E/TFA
  Toch blij dat je het nog zo sportief opvat.....:thumbsup: :bye:
   
 5. Martin7182

  Martin7182

  Lid geworden:
  23 sep 2009
  Berichten:
  1.228
  Locatie:
  Bussum
  Dat vind ik nogal bedenkelijk. Analoge video is dankzij de enorme redundantie en uitstekende beeldverwerking ("de mens"), juist erg stabiel. Het vreet wel bandbreedte, maar ja dat heb je met redundantie he. De "digitale" 2.4GHz techniek werkt uiteindelijk ook met analoge zenders en ontvangers.

  Vermogen neemt kwadratisch af met de afstand. Om op 3km afstand net zoveel vermogen te ontvangen als op 10m met 200mW moet je dus (3000/10)^2 = 90.000 keer zoveel vermogen uitstralen. Dat is dus 18.000W! Ik denk dat meer aan de hand was en dan met name met de lokale zender/ontvanger.

  Martin
   
 6. hobbyist

  hobbyist

  Lid geworden:
  10 mrt 2009
  Berichten:
  1.586
  Locatie:
  Noord Brabant
  Dan is het waarschijnlijk de lokale ontvanger die niet optimaal afgestemd staat op de te ontvangen frequentie.
  En de polarisatie zal ook wel van het soort lek me vestje zijn.
   
 7. Martin7182

  Martin7182

  Lid geworden:
  23 sep 2009
  Berichten:
  1.228
  Locatie:
  Bussum
  Daar zat ik ook aan te denken; als de ontvanger gevoeliger is voor de verre frequentie dan de lokale, dan lijkt het alsof het verre signaal veel dichterbij is. Misschien stond de ontvanger zelfs wel op het naastliggende kanaal.
  Wat betreft polarisatie is er geen verschil als beide zenders dezelfde polarisatie gebruiken. Het kan ook zijn dat de verre zendantenne en de lokale ontvangstantenne dezelfde circulaire polarisatie gebruikten maar de lokale zendantenne niet. Zo'n fout maak je ook maar 1 keer ;)

  Martin
   
 8. djorkaef

  djorkaef

  Lid geworden:
  13 aug 2017
  Berichten:
  9
  Locatie:
  Belgie
  Bedankt voor uw reactie maar kan u mij aub expliceren wat een 3G M2M is en waarom een gewone 3G verbinding niet stabiel is? Denkt u dat ik eerder voor een 4G verbinding moet gaan? Waarom kan dit niet met een gewone simkaart van een goede provider?

  Bedoelt u misschien dat een 3G verbinding soms uit valt voor fracties van seconden? Of dat de bandbreedte niet groot genoeg is of de latency te groot? Want die gegevens lijken me nog binnen de grenzen te liggen voor mijn streaming, zeker op 4G.
   
 9. hobbyist

  hobbyist

  Lid geworden:
  10 mrt 2009
  Berichten:
  1.586
  Locatie:
  Noord Brabant
  M2M staat voor machine 2 machine dit verkort bij 3G en 4G de latency.
  Bij machines, wordt 3G eigenlijk alleen nog gebruikt als een apparaat op afstand een vast ip adres nodig heeft.

  Mobiele verbindingen kunnen altijd weg vallen en al helemaal als het voorwerp zich verplaatst van de ene naar de andere steunzender.

  Met experimenteren, probeer alles op een normale 4G verbinding werkend te krijgen.
   
 10. Justapoke

  Justapoke

  Lid geworden:
  9 dec 2012
  Berichten:
  576
  Ja, maak je niet druk daar over. Die quote van je had ik er gewoon even bij geplakt omdat die toevallig wat de humor betreft er wel leuk bij paste.

  Ik ga natuurlijk niet serieus reageren op al die belachelijke aantijgingen, die gewoon kant nog wal raken. Ik heb al de jaren dat ik vlieg, dat gewoon keurig legaal gedaan in clubverband. Voel me dus totaal niet aangesproken.

  Slaat dus gewoon allemaal nergens op, en dat bepaalde info hier niet thuis hoort: met een balsa kist van 15 jaar oud op nitro kan je ook de wet overtreden.
  Dan moet je maar gewoon het gehele forum opdoeken!


  Dat klopt inderdaad. Geen idee dus waarom die "waardenfascist" die hier ook post, mij persoonlijk verantwoordelijk denkt te kunnen achten voor het naar de "verdommenis helpen van de modelvliegsport". Gewoon flauwekul, de gehele hobby is gewoon aan verandering onderhevig, als je dat niet kan accepteren wordt het misschien tijd dat je in een bejaardentehuis gaat zitten. :D

  Over een x-aantal jaren kunnen we waarschijnlijk lachen om die oude analoge 5.8ghz verbindingen, met het internet zijn we ook begonnen met piepende en krakende 33.6kpbs modems..
  .

  Dat is onzin, de info betreffende convernant heb ik zelf pas veel later gepost omdat er de indruk was gegeven dat ik totaal niets van CRT en dergelijke af wist.

  Maar goed, wat mij betreft al lang een gesloten boek..
   
  Laatst bewerkt: 26 aug 2017
 11. MikeMohawk

  MikeMohawk Vriend van modelbouwforum.nl

  Lid geworden:
  26 nov 2014
  Berichten:
  577
  Locatie:
  Groningen
  Djorkaev, als je dan toch zo nodig door wil zetten met dit "avontuur", wees dan in ieder geval bereid je beurs te trekken en fatsoenlijk spul te kopen en geen Chinese rommel.

  Lees dit eens rustig door en overweeg dan of je het de investering waard vind, nog daargelaten dat het (zelfs in mijn progressieve ogen) niet echt een slim plan is.
  Als ik in het artikel lees dat het 4G FPV'en op dit moment niets is voor hobbyisten en dat vooralsnog ingenieurs zich met de problematiek bezig houden die het allemaal met zich meebrengt (in technisch opzicht, dan heb ik het nog niet eens over het wettelijk aspect) dan krab ik toch wel even achter m'n oor.

  Het is dus mogelijk maar link, professionalistisch, duur en niet echt iets waar oom agent blij van wordt. Meer tegens als voors zullen we maar zeggen.
   
 12. Kippenboertje

  Kippenboertje

  Lid geworden:
  5 nov 2015
  Berichten:
  10
  Locatie:
  intheair
  Zo hé !! wat een raar topic,


  er wordt door de topicstarter niet gevraagd wat er mag(legaal is).
  en dit is een fpv topic, als je daarvan niet van hou ga je er toch niet kijken, en dan ff een heel topic om zeep helpen met stom gezeik over fpv!!!!!  maar ff on topic.
  een rc link via 3G/4G is heel erg goed te doen,en erg leuk om eens te proberen, wel zitten hier een paar nadelen aan qua verbindings stabiliteit. kijk maar eens even op .

  mijn ervaring hiermee is positief alleen kan het gewoon niet op tegen een goede uhf set, zoals bijvoorbeeld dragonlink of scherrer set, maar dat is dan ook weer iets compleet anders,
  wel kun je met een beetje goede uhf set en antennes met gemak over de 75 km bereik krijgen,
  dit is voor de meeste mensen meer dan genoeg.
   
 13. Justapoke

  Justapoke

  Lid geworden:
  9 dec 2012
  Berichten:
  576
  Het hangt er natuurlijk ook van af HOE je een lange afstand wil vliegen. In één rechte lijn uitsluitend van punt A naar B, ja daar heb je uiteraard echt degelijke apparatuur voor nodig.

  Maar een lange afstand kan je natuurlijk op diverse manieren benaderen. Zie onderstaand voor nog een voorbeeld met de Z-84:


  Total Duration: 2 hours 52 minutes (172 minutes)
  Total Flight Distance: 102Km

  Total Flight Weight: 460g
  Volts per cell: 4.200 to 4.204V
  Battery usage: 3507mAh
  Volts per cell after flight: 2.715 ~ 2.874V
  Bolt after flight: 9.96V
  100 m above ground Wind: 1.8 m / s to 3.9 m / s  Toch prachtig dat dit tegenwoordig echt relatief eenvoudig mogelijk is.
  Toestel van een paar tientjes, een li-ion pack, wat betaalbare electronica (ja uit China komt meuk, maar ook veel prima spul) en al snel heel "ver" komen is redelijk dichtbij.

  Daar moet het hart van iedere modelsportvliegert toch harder van gaan kloppen! :)

  Blijft wel een feit dat je naar mijn mening zoiets echt in kleine stapjes moet doen. Er meteen een hoop geld aan 4G of UHF apparatuur tegenaan gooien heeft denk ik niet veel zin als je niet eerst heel wat ervaring op doet met gewoon LOS vliegen? Zonder die basis kom je denk ik niet snel ver.. (stond ook in de eerste link die ik had gepost)


  De ontwikkelingen / mogelijkheden zijn in ieder geval interessant, heb zelf er niet de interesse en geduld voor om zo iets dergelijks met LR te doen, maar dat mag de pret van het topic zeker niet drukken!
   
 14. Martin7182

  Martin7182

  Lid geworden:
  23 sep 2009
  Berichten:
  1.228
  Locatie:
  Bussum
  Nuttig artikel. De enige voordelen zijn vooralsnog de beeldkwaliteit en het grote bereik. Maar daar lever je nogal wat voor in. Neem alleen de 150ms latency al. Met 4G kun je volgens mij in principe 75ms bereiken maar zelfs dat lijkt me niet echt lekker vliegen.

  Martin
   
 15. Burp

  Burp Administrator Moderator team Forum veteraan

  Lid geworden:
  30 jan 2005
  Berichten:
  14.090
  Locatie:
  Zaandam
  Heren, ik zie dat er links en rechts behoorlijk op de man wordt gespeeld. Hou het bij feiten aub. Ook als je een ander niet kunt overtuigen. Op de man spelen werkt daar niet aan mee en daarmee kun je ze zeker nooit meer overtuigen.
   
 16. onno10

  onno10

  Lid geworden:
  28 sep 2013
  Berichten:
  1.650
  Locatie:
  Rosmalen
  Zeker doorgaan met het proberen of het kan/gaat werken.
  Door de jaren heen heb ik genoeg dingen gezien , o.a. bij Philips, die door hobbyisten zijn bedacht en/of gemaakt op een zolderkamer en van grote waarde zijn voor de maatschappij. Om het te testen hoef je helemaal niet in strijd met de regels te handelen. Als je via 3 of 4G werkt kan dat gewoon in je eigen tuin op de grond. Als je ziet dat je het kan besturen dan werkt het daar hoef je zelfs niet voor te vliegen. Datzelfde kan je doen over een lange afstand. Stuur iemand weg met het model en test het een aantal km verder.
  Nogmaals zeker doorgaan. Door dit soort zaken te testen kan het zomaar zijn dat we over een aantal jaren wel fpv kunnen vliegen zonder problemen met de wetgeving.
  Stel je voor dat je in de toekomst je Iphone 15 in je zender klikt en vrolijk op het 9G netwerk fpv kan vliegen omdat je vliegmachine gewoon doorgeeft waar hij vliegt aan ander luchtruim gebruikers en deze ook netjes ontwijkt als het nodig is. Techniek gaat snel en veel van de ontwikkelingen komen van de eerder genoemde zolderkamers.
  Kijk b.v. naar de eerste PC's Apple is ook begonnen in een garage. Ok dat is geen zolderkamer......
   
  verfbrander vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina