nog een portaalfrees?

Discussie in 'CNC' gestart door eclipse86, 4 mrt 2016.

  1. eclipse86

    eclipse86

    Lid geworden:
    29 aug 2005
    Berichten:
    4.217
    Locatie:
    Ieper,west vlaanderen
    Hallo, ik spreek al jaren om een portaalfrees en foamcutter te bouwen. nu kan ik via ene forumlid aan een foamcutter geraken, en deze kan ik denk ik wel redelijk snel aan de praat krijgen(zodat ik in de paasvakantie wat kan spelen ermee)

    nu een portaalfrees: ik heb hier en op cnc zone al heel wat gelezen. graag zou ik zelf een bouwen uit "berkenmultiplex". ikzelf ben een houtbewerker en werk liever hiermee dan met metalen profielen(ik weet dat hout niet direct de eerste keuze is voor velen) maar met een doosconstructie is dit wel haalbaar denk ik.
    vooraleer ik een "opstelling" ga maken wil ik eerst en vooral mn spindels en geleiding kopen, en daarop mn ontwerp baseren.

    mijn doelstelling is om een werkvlak te hebben van 1000x600. de lengte omdat er ook balsaplankjes in moeten kunnen! vooral voor balsa, triplex 3,6 en 12mm. (eventueel 1mm dikke alu plaatjes, maar dat zou voor zeer kleine stukjes zijn indien haalbaar)

    VRAAG 1
    voor mn geleidingen heb ik de afgelopen weken heel wat gesurft en op 2dehandsmarkten gekeken.
    maar mijn vraag is of het allemaal wel goed is...

    ik kan bv ondersteunende 16mm rails overnemen van iemand.
    bv Y as 2x600mm
    Xas 2x 1200mm( of zet ik er beter 2naast elkaar zodat het 4x 1200mm moet zijn, of is dit overkill)
    Zas??? geen idee van lengte 250/300mm voldoende?

    of stap ik beter van het idee van ondersteunende rails af en ga ik voor echte lineaire geleiders(toch wel ook het dubbele van prijs) (of is een combinatie mogelijk Xas ondersteunende geleiders en de andere 2assen lineaire rails)

    ook voor de draadspindels trapezium of kogelomloop ( of is een combo hier ook mogelijk) is bv 16mm dikte voldoende?

    VRAAG 2

    Ga ik beter voor 2 motoren en 2spindels op de X as, of is 1 voldoende (onder het bed door dan)

    alle info is welkom(of mocht iemand nog wat bruikbaars liggen hebben)
    Ik wil hem degelijk opbouwen, maar het hoeft ook niet overkill te zijn (zal ook niet wekelijks gebruikt worden)
     
  2. corvl

    corvl verslagschrijvers

    Lid geworden:
    6 sep 2002
    Berichten:
    2.311
    Locatie:
    Tirol -Oostenrijk
    Mijn eerste frees heb ik ook zo goedkoop mogelijk gebouwd , 1 motor op de x-as , geen lineaire geleiders .... Het aparaat deed het goed, maar had toch zijn beperkingen. Na een paar jaar toch een betere gebouwd.

    Voor zo'n oppervlakte zou ik toch 2 stappenmotoren op de X-as nemen , of nog beter 1 motor en met een riem de 2 spindels direkt aandrijven.

    Succes met de bouw,
    Cor
     
  3. americanspinningwheels

    americanspinningwheels

    Lid geworden:
    26 okt 2013
    Berichten:
    306
    Ben zelf ook aan het verzamelen voor een portaal.
    Nadeel trapezium is een beetje dat die niet zo heel vlot kunnen draaien, en een beperkte spoed hebben.
    16x8 is er wel maar goed bij 500 toeren , doe je nog maar 66 mm, sec
    Hoe stabiel is een trapezium spindel van 16x8 bij 500 toeren en dan 1200 mm lang ?
    Voordeel is dan wel weer de prijs, € 7.50 per meter
    Mijn portaal word een keer zo groot 2000x1000. komt een plasma toorts in te hangen
    Ik ga naar tandheugel. En heb 25 mm rails en karretjes. ( en aardig wat over )
    Maar tandheugel heeft ook weer nadelen.
    Maar of je nu trapezium, kogelomloop,tandheugel, tandtiem of ketting gebruikt, alles heeft zo zijn voor en tegen.
    En het is maar net wie je vraagt, wat de beste oplossing is.
     
  4. eclipse86

    eclipse86

    Lid geworden:
    29 aug 2005
    Berichten:
    4.217
    Locatie:
    Ieper,west vlaanderen
    Hehe idd je kan het zo duur maken als je wil... ik wil er vooral ook plezier en een goedwerkend iets van maken. wat is het nadeel van die "tandheugel"(behalve de prijs)
     
  5. americanspinningwheels

    americanspinningwheels

    Lid geworden:
    26 okt 2013
    Berichten:
    306
    Bij een tandheugel is 1 omwenteling van de stappenmotor al een aardige afstand, in mijn geval zo,n 45 mm
    Een stappenmotor heeft maar een beperkt aantal stapjes, dat kan je elektronisch nog wel verbeteren, maar ik kom dus uit op een resolutie van 0.1 mm
    Dat is voor plasma snijden goed zat. aar voor een frees wel heel erg grof.
    Kan je wel weer een extra overbrenging gaan gebruiken maar dat zijn weer extra kosten en kans op speling .
    Ik kwam 8 meter tandheugel tegen voor 5 tientjes, dus die prijs was wel goed.
    Is het voor jou portaal mischien een idee om als basis een oud stalen industrieel bureau te gebruiken?
     
  6. eclipse86

    eclipse86

    Lid geworden:
    29 aug 2005
    Berichten:
    4.217
    Locatie:
    Ieper,west vlaanderen
    dat is mss idd een idee, natuurlijk moet ik alles vinden. het onderstel maak ik me nog niet 100%druk in. dit volgt nog...
     
  7. eclipse86

    eclipse86

    Lid geworden:
    29 aug 2005
    Berichten:
    4.217
    Locatie:
    Ieper,west vlaanderen
    Gisteren de nog te maken onderdeeltjes uitgetekend voor de foamcutter, en toch eens mijn gedacht van een portaalfrees uitgetekend.

    nu heb ik deze uitgetekend op deze maten(is een GROVE schets)

    van 12mm berkenmultiplex uitgegaan.
    de xas is een doosconstructie van 1300x 104mm hoogte met onder en boven een ondersteunende geleider van 16mm
    de Y as is dezelfde doosconstructie (ik twijfel nog of ik deze groter zou maken of niet) al weet ik niet of dit veel nodig is in de hobby

    Yas zit geklemd rondom +geschroeft zoals op de2de afbeelding te zien

    Portaal in het midden aangestuurd door 1 motor (lengte is "oneindig" en kan doorgeschoven worden)
    zijkanten portaal zijn 2lagen van 12mm op elkaar gelijmd, net zoals de voor en achterkant van de machine

    Z as nog geen idee:p


    [​IMG]

    [​IMG]
     
  8. eclipse86

    eclipse86

    Lid geworden:
    29 aug 2005
    Berichten:
    4.217
    Locatie:
    Ieper,west vlaanderen
    hallo,
    ondertussen al heel wat materiaal kunnen "verkrijgen" via school en kennissen. Ik ga dan ook mn maten wat aanpassen.

    X - as = 2 lineaire geleiders 20mm van 1720mm lengte( ik denk ze in te korten naar 1400mm dan heb ik nog genoeg over voor een Z as)
    Y - as = 2lineaire geleiders 20mm van 720mm(bestaan wel uit 2delen gekoppeld)
    Z- as = overschot van de X as.

    ik heb 4wagentjes van 44x90mm opp (waarschijnlijk komen deze op de X as)
    en dan heb ik nog 6 wagentjes van 80x44

    draadstangen=

    x-as = nog niets en ga ik waarschijnlijk 2x trapeziumdraad bestellen met koperen/bronzen moer
    Y- as = ik heb hiervoor een kogelomloop liggen met een draadbereik van 620mm
    Z-as = hier heb ik ook kogelomloop voor in verschillende lengtes.


    Met de Y as haal ik denk ik geen werkbereik van 600mm. nu is de vraag of ik op de Y as wel 4wagentjes nodig heb(2per rail) of zou 1 wagentje per rail ook al voldoende zijn?
    Als ik er 4 op zet en ik plaats ze tegen elkaar zou ik een werkbereik moeten halen van 560mm
    zet ik er maar 1 per rail haal ik zeker 640mm...

    ik denk eraan om toch meer en meer uit geextrudeerde profielen te gaan werken, omdat ik deze ook wel kan makkelijk vinden...

    groeten
     
  9. michel pet

    michel pet

    Lid geworden:
    8 dec 2004
    Berichten:
    3.860
    Locatie:
    bovenkarspel
    lineaire geleider aan de onder kant is niet nodig.
    de afstand van de lagers op de brug mogen wel verder uit elkaar.
    en de kracht verdeling van de brug klopt ook niet nu want als de frees naar beneden gaat gaat de kracht dus om hoog en naar achter en dat moet je met de brug opvangen.
     
  10. eclipse86

    eclipse86

    Lid geworden:
    29 aug 2005
    Berichten:
    4.217
    Locatie:
    Ieper,west vlaanderen
    Hallo, een update:

    ik ben nu aan het kijken voor de sturing enzo: ik zou opteren voor deze:
    http://www.rc-letmathe.de/CNC-Techn...erfraese-4\"?source=2&refertype=1&referid=159

    2motoren op de x en 1 op de y.
    ik zou een extra stuurkaart en motor dan bestellen voor de Z as. maar wellicht kom ik met een lichtere motor toe? zoja welke best?

    als freesspindel kan ik gaan voor de kress, of mss deze watergekoelde? of is deze niet krachtig genoeg? momenteel zitten de opspanbussen erbij geleverd( ik vermoed enkel een waterpompje nodig?)

    ik zit op een zolderkamertje dus dit kan een kress mss wel te luid zijn... (al draait de machine ook niet wekelijks dan...)
    http://www.rc-letmathe.de/CNC-Techn...mrichter-Set?source=2&refertype=1&referid=169
    suggesties? ik zou graag deze week bij hen bestellen dan.
    Groeten en alvast bedankt
     
  11. eclipse86

    eclipse86

    Lid geworden:
    29 aug 2005
    Berichten:
    4.217
    Locatie:
    Ieper,west vlaanderen
    Iemand die me verder kan helpen?
    Groeten
     
  12. DirkSchipper

    DirkSchipper Forum veteraan

    Lid geworden:
    7 jun 2005
    Berichten:
    5.354
    Locatie:
    Utrecht
    Ik raad je aan om je goed te oriënteren op www.cnczone.nl. Op dat forum is 1000x meer info te halen dan hier (alhoewel 'Michel Pet' en 'Corvl' op beide fora chatten). :rolleyes:

    Als geluid een issue is: zeker watergekoeld nemen! Die hoor je nauwelijks. Bovendien veel groter toerenbereik, en beterregelbaar. Alhoewel, voor hout geldt altijd maximale toerental. Neem er een met Inverter cq. VFD.
    http://www.ebay.com/sch/i.html?_fro...e.TRS0&_nkw=water+cooled+spindle&_sacat=11804
    Ik heb een 2.2 kW. Die ramt met 50 mm/s door mahonie multiplex 10mm diep in één keer.:koud:
    Maar realiseer je ook dat het frezen zelf ook een enorme hoeveelheid geluid produceert!

    Lineaire geleidingen tegen aardige prijzen : http://stores.ebay.com/linearmotionbearings/
    De verkoper aldaar (Chai) heeft op cnczone.nl een goede reputatie! :thumbsup:

    Op cnczone.nl staat een 'Open Source Portaalfrees project'. Een basis ontwerp, heel veel documentatie, en goede hulp. En geloof me, advies ga je nodig hebben! :D
    http://www.cnczone.nl/viewtopic.php?f=8&t=7881

    Voor wat betreft een schuimsnijder:
    Die kan heel licht gebouwd worden. Als je de boel goed hebt afgesteld, snij je contactloos, dus geen krachten op het frame. Let erop dat het eigenlijke snijden altijd heel langzaam gebeurt (< 2 mm/s). Dus 1/8 microsteps moet kunnen.

    Succces,
    Dirk.
     
  13. michel pet

    michel pet

    Lid geworden:
    8 dec 2004
    Berichten:
    3.860
    Locatie:
    bovenkarspel
    kijk eens naar de cnc6040 bank is wel wat kleiner maar daar mee kan je beginnen en het ontdekken van de software en de machinnen zelf er komt nog best veel bij kijken.
    ik help heel wat beginners en er zijn meer val kuilen dan je denkt.
    kwa machinen moet je echt in krachten gaan denken om het goed stabiel te krijgen.
    ooit gekeken naar zelf bouw en kwam duurder uit als zo kopen.
    kwa stuurkast duur en knap of troep en ellende knape stuurkaart usb en snel knappe drives voeding 48 volt of 36 volt kan ook prima end stops en ga zo maar door.
    kabels heel belangrijk goed afgeschermt en in ster aan aarden dit voor komt storing.
    230volt net vilters hoe meer hoe beter drives en de vfd houden het net niet echt schoon en pc`s vinden dat niet leuk.

    weet hoe je cad en cam software werkt zonder heb je niet veel aan je machine.

    tottot
     
  14. eclipse86

    eclipse86

    Lid geworden:
    29 aug 2005
    Berichten:
    4.217
    Locatie:
    Ieper,west vlaanderen
    Hallo, vad en cam zouden geen probleem mogen zijn, ik teken al een dikke 10jaar met autocad en heb al enkele freesbestanden gemaakt die perfect werken...

    ik heb voor de cnc al heel wat extrusieprofielen(zware) gevonden, en heb al de lineaire geleiding(25mm) met bijhorende wagentjes. voor de y en z heb ik ook goede degelijke kogelomloopspindels.
    Voor de X as ga ik echter voor trapezium gaan...(deze moet ik nog bestellen, de rest heb ik al)

    ik zou eventueel het volgende aanschaffen:

    freesspindel(alles zit hierbij denk ik)
    http://www.rc-letmathe.de/CNC-Techn...mrichter-Set?source=2&refertype=1&referid=169

    4x stuurkaart
    http://www.rc-letmathe.de/themes/kategorie/detail.php?artikelid=2809&refertype=12

    3x motor(x en y)
    http://www.rc-letmathe.de/themes/kategorie/detail.php?artikelid=2635&refertype=12

    1x motor z
    http://www.rc-letmathe.de/themes/kategorie/detail.php?artikelid=1352&refertype=12

    deze interfaceboard heb ik al
    http://www.rc-letmathe.de/CNC-Techn...terfaceboard?source=2&refertype=1&referid=159

    deze voeding heb ik ook al
    http://www.rc-letmathe.de/CNC-Techn...Power-supply?source=2&refertype=1&referid=159

    ik neem vanavond anders even wat foto's van de rest... de brug zou ik uit een dikke aluplaat maken, waarin alle gaten gelazerd en getapt worden(via een kennis)
    het idee van mdf is dus stilaan weggevallen....

    of zeggen jullie, afblijven die componenten deugen niet?
     
    Laatst bewerkt: 11 apr 2016
  15. gait

    gait

    Lid geworden:
    23 feb 2004
    Berichten:
    397
    Locatie:
    't harde
    chris,

    je hebt nog een waterpomp nodig voor de waterkoeling, deze zit niet bij de spindel.
    Ik zou wel kijken naar kogelomloopspindels voor de X-as. Zijn wel duurder maar is beter t.o.v. trapezium spindels (speling moeren en minder wrijving).

    suc6

    gait
     
  16. eclipse86

    eclipse86

    Lid geworden:
    29 aug 2005
    Berichten:
    4.217
    Locatie:
    Ieper,west vlaanderen
    jup idd een waterpompje, maar dit heb ik ergens liggen...maar voor de rest denk ik dat deze wel redelijk compleet is en voldoen voor wat ik wil gaan frezen( balsa en triplex (3/6/12 mm) en mss ook wat gfk en dunne carbon plaatjes
     
  17. michel pet

    michel pet

    Lid geworden:
    8 dec 2004
    Berichten:
    3.860
    Locatie:
    bovenkarspel
    cooler zelf heb je ook nog nodig ik gebruik pc watercooling set werkt prima met een 1500 motor 2200 2x80mm beter.
     
  18. eclipse86

    eclipse86

    Lid geworden:
    29 aug 2005
    Berichten:
    4.217
    Locatie:
    Ieper,west vlaanderen

Deel Deze Pagina