NVM Multiswitch met Arduino

Discussie in 'Model elektronica' gestart door Puffin, 21 dec 2016.

 1. Puffin

  Puffin Moderator Moderator team Forum veteraan

  Lid geworden:
  7 dec 2006
  Berichten:
  4.899
  Locatie:
  Eck en Wiel
  NVM Multiswitch V1

  Na jaren met een F14 en FC16 gevaren te hebben wilde ik toch een zender op 2.4 en multiswitches. Uit ergernis dat je tot bepaalde systemen en ombouw beperkt blijft toch een beetje gaan puzzelen en met Marten77 een Arduino gestuurd universeel systeem gemaakt dat in vrijwel in elke zender kan mits een vrij kanaal beschikbaar liefst proportioneel. Okay je moet bereid zijn je zender te verbouwen en schakelaars te plaatsen. Ook wat soldeerwerk moet je willen doen. Maar het werkt.
  encoder los.jpg
  decoder los.jpg
  Hoe werkt het…
  In de zender komt een Arduino printje met schakelaars die simpel gezegd een puls signaal verstuurd naar een uitgang op de ontvanger. Met een proportioneel kanaal (links-midden-rechts) zijn 28 functies mogelijk. Is er een nadeel? Ja er is een vertraging tussen bedienen en uitvoeren, maar niet zo lang dat als je van je zender naar je model opkijkt de functie vrijwel al is ingeschakeld. In theorie is het hetzelfde principe als de Conrad versie met XX keer de stick bedienen voor een functie. Alleen doet de Arduino dat nu voor je en sneller. Aan de ontvanger kant hebben we een 12+2 multiswitch decoder met Arduino gemaakt waarvan je er twee tegelijk maximaal kan aansluiten op 1 kanaal (de 28 functies). De 12 zijn memory functies, signaal voor aan en signaal voor uit. De +2 zijn moment functies, ingedrukt is aan loslaten is uit.

  Beier en Neuhaus modules…
  Het bleek al snel dat zowel de Beier als de Neuhaus modules er prima mee zijn aan te sturen. Ik heb zelf nu de Beier in het model en dat werkt uitstekend. Je hebt dus niet perse de multiswitch nodig. Dus in vrijwel alle zenders van 4+ kanalen kan het ingebouwd worden.

  PCB
  Voor de zender is het niet veel aan onderdelen maar de multiswitch is het toch wel wat. Na een test serie hebben we een 2e serie in verwegistan laten maken wat het solderen toch wat minder moeilijk maakt. So far so good, maar nu? We hebben niet echt trek in elke week naar het postkantoor te moeten en gedoe met betalingen. Het basis idee was de PCB-tjes via RC-point te verhandelen puur voor het gemak. Na wat rekenwerk was dat ook best wat gedoe. Om toch alles redelijk te houden bleek setjes met de juiste onderdelen te maken incl. Arduino een meer levensvatbare oplossing. De eerste setjes staan nu in de wegschop van RC-point. http://rc-point.nl/index.php?item=&action=page&group_id=20000461&lang=nl

  NVM
  Het geheel is ontstaan voor een artikel in De Modelbouwer (nummer 5 - 2016) en zoals het hoort uit de hand gelopen. Voor dat iemand begint te piepen, het wordt nu op deze manier verkocht, domweg vanwege de logistiek en het gemak. De marges zijn klein en een trip naar de Bahama’s zit er niet in. Dus ja enigszins commercieel maar het is geen business. Het idee was altijd een goedkoop alternatief beschikbaar te maken voor de modelbouwers… en dat is gelukt.

  Meer informatie en artikel op: http://www.modelbouwers.nl/arduino/downloads/
   

  Bijgevoegde bestanden:

 2. hmeijdam

  hmeijdam

  Lid geworden:
  29 jan 2010
  Berichten:
  1.372
  Locatie:
  Barneveld
  Leuk project en mooi gemaakt!

  Meteen de sources eens bekeken, want ik was erg nieuwsgierig hoe de schakel-commando's worden verzonden over het ene kanaal. Als een pulstreintje op het moment van schakelen (ja dus) of dat het hele schakelprofiel constant verzonden wordt.

  Poosje geleden heb ik zo'n multiswitch eens als standalone toepassing gemaakt (zeg maar een opgevoerde garagedeur opener), maar daarbij de tweede methode (constante datastroom) gekozen.
   
 3. Corrien

  Corrien Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

  Lid geworden:
  28 okt 2003
  Berichten:
  11.716
  Locatie:
  Maasland
  Het probleem met bestaande multiswitch systemen is, dat deze op 2,4 GHz niet werken of niet goed werken. Vandaar dat dit fraaie bouwontwerp door de twee heren is ontwikkeld.

  Op 2,4 GHz wordt de data, die de zender verstuurt, niet 1 : 1 door de ontvanger gedecodeerd en dat is het eerste probleem. Bestaande multiswitch decoders willen een vaste volgorde zien, eerst schakelaar 1, dan 2 enz., voorafgegaan door een synchronisatie puls. Is er een verstoring in de volgorde, dan werkt het al niet meer goed. Het tweede probleem is, dat de ontvanger bij een 'lost packet' de laatst ontvangen informatie zelf gaat herhalen. Ook dit geeft een verstoring in de volgorde.

  Bij de NVM multiswitch wordt dit ondervangen door schakelcommando's te herhalen en te werken met een tijdtabel, zover ik de werking heb begrepen. Het nadeel is daarvan, dat er bij sommige schakelfuncties wat vertraging optreedt, maar een kniesoor die daar op let.
   
  Marcel M en Puffin vinden dit leuk.
 4. c500

  c500

  Lid geworden:
  22 feb 2013
  Berichten:
  7
  20161225_172121.jpg

  Het werkt ,
  56 schakelfuncties in oude fc16
   
  Puffin vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina